Rafet TANIŞ' Alıntı:
Değerli Arkadaşlar; İlgili topik çok önemli bir konu.
Kardeşi Kardeşe eşe atmak Sadece muhabbetlerde değil tüm kuşlarda yanlış bir uygulama olur.
Sebebeine gelince : Akraba evliliği dediğimiz bu örnekte çıkacak olan yavruların hilkat garibesi olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Ayrıca genetik olarak Anne babada olan bir hastalık otomatik olarak yavrulara geçecektir.
Bu konuda aklınızda kalması açısından Aydın Söke yöresinde dillenen bir olayı anlatayım.
Söke yöresindeki mağaralarda yüzlerce genetik bozuk muhabbet kuşlarla doluymuş.
Sebebine gelince;
Söke de salma usulü ile yapılan üretimlerden ki kardeş kardeşe eşlenmeler kaçınılmazdır salma üretimlerinde, çıkan yavruların bir kısmı genetik bozuk olarak çıkıyor. Söke deki üreticiler bu kuşları toplayıp çevredeki mağaralara bırakırlarmış . Bu bir örnek bu sadece Söke yöresine has değil tabiiki.
Salma usulü ile üretim yapılan tüm salmalarda kaçınılmaz sonuçturk eminim böyle yavruları itlaf usulü ile ortadan kaldıran Arkadaşlarımızda mevcuttur.
Rafet beye eksiksiz katılıyorum..
Irkın küçüldüğü tartışılmazdır.
İnce Tüy- Kalın Tüy eşleştirmesini ihmal etmemeliyiz; bu 2-3 nesil sonra sorunların çıkmasına sebep oluyor.
Kardeş çiftleşmesi yapan bir dostumun sağlıklı zannedilen yavruları 12. haftalarında girdikleri tüy değişiminde kısa zamanda çıkamadığını ve 5 yavrunun 4'ünün öldüğüne şahit oldum. Oldukça hassas bir bünyeye sahip oluyorlar.
Kişisel fikrimdir; Kardeş çiftleşmesinden gelmiş bir kuştan damızlık olmaz..