KARDEŞ MUHABBET KUŞLARININ EŞE ATILMASI

enginersin

Uzman Üyemiz
Adı
engin
Soyadı
ersin
Metin KUYUMCU' Alıntı:
Ocak ayından itibaren çıkan yavrulardan  40 tane muhabbet kuşunu bir salmaya koydum ve doğal olarak bu yavruların içinde kardeş olanlar var , şuandan sonram bunu ayırma şansımda yok, bu durum benim için ileride sıkıntı yaratırmı acaba. Bu konuda dışardan kuş almayıda düşündüm fakat mvsim gereği piyasada kuş yok olanlarda yüksek fiyat istemekte eğer bir sıkıntı olmayacaksa kendi kuşlarımla üretim yapmak istiyorum. Bu konuda değişik fikirleri olan veya tecrübeleri olanlar var ise paylaşırlarsa çok memnun olurum.
aslında ayaklarına geçme künye gibi bişiler ile ayırma yapabilsen senin için daha rahat olur bunlar böyle oldu yapacak birşeyim yok diyorsan bence bundansonra bi tedbir al bence o konuda kendince bir fikir geliştir derim inşallah mubişlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmassın Rabbimden dileğim budur saygılar

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
kemal akbulut' Alıntı:
ben geçmişte yaşamıştım bu olayı,
dişi sandığım bir erkek ile bir dişi yi ikiside dişi diye aynı kafeste besliyordum aralarında bir ağız var yani üst üste gelen iki ağızdan aldığım yavrulardı ,kısacası neticede her ağızda çıkan yavrulardan en az 1-2 si alt gaga üstte üst gaga altta yavrular verdi daha sonrada çiftleri bozup başka kuşlarla çift yaptım.
Bence hiç deneme hem hiç etikde değil. bende merak ettiğim için yavru yapmalarına izin vermiştim ama pişman oldum sonradan.
Bir yerde okumuştum kardeş kuşlardan alınan yavruların git gide küçüldüğünü yazıyordu bu sadece duyum ama bence doğru olduğuna inanıyorum  KATILIYORUM
  kemal abi bu bahsettiğiniz gaga sakatlıklarıyla ilgili resim varmı elinizde

mumit

Takipçi Üyemiz
aynı partiden çıkan yavruları eşleştirdiğim oldu çıkan yavrular benim başıma gelen gözleri yoktu. ama farklı partilerden çıkan kardeşleri eşleştirdiğim oluyor onda problem yaşamadım ama kuş biraz ufalıyor. Birde Anne + Oğul , Baba + Kızı ile eşleştirdim çıkan yavru kaliteli oldu ve halende oluyor... Zaten bazı kanaryacılar öyle yapıyormuş (duyduğuma göre) kanaryalara pek anlamam :)

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
hilmi akyldız' Alıntı:
  kemal abi bu bahsettiğiniz gaga sakatlıklarıyla ilgili resim varmı elinizde
hilmi abi kemal abi alıntı yapmış ve fikrime katılmış sağolsun bu olay benim başıma geldi , sanırım bi 2-3 yıl kadar önce idi resim yok maalesef kuşların yemesinde bi sorun yoktu ama görüntü olarak değişik bir görünüme sahipti tek olarak beslene bilir ama üretime gelmezdi zaten sonradan o çifti  bozdum sakat yavru almaktansa hiç almamak en iyisi

blackdevil41

Uzman Üyemiz
Adı
Hilmi
Soyadı
AKYILDIZ
ömer adam' Alıntı:
hilmi abi kemal abi alıntı yapmış ve fikrime katılmış sağolsun bu olay benim başıma geldi , sanırım bi 2-3 yıl kadar önce idi resim yok maalesef kuşların yemesinde bi sorun yoktu ama görüntü olarak değişik bir görünüme sahipti tek olarak beslene bilir ama üretime gelmezdi zaten sonradan o çifti  bozdum sakat yavru almaktansa hiç almamak en iyisi
  dehşet verici görmek insana acı verir merak etmiştim teşekkürler

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Rafet TANIŞ' Alıntı:
Değerli Arkadaşlar; İlgili topik çok önemli bir konu.

Kardeşi Kardeşe eşe atmak Sadece muhabbetlerde değil tüm kuşlarda yanlış bir uygulama olur.

Sebebeine gelince : Akraba evliliği dediğimiz bu örnekte çıkacak olan yavruların hilkat garibesi olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Ayrıca genetik olarak Anne babada olan bir hastalık otomatik olarak yavrulara geçecektir.

Bu konuda aklınızda kalması açısından Aydın Söke yöresinde dillenen bir olayı anlatayım.
Söke yöresindeki mağaralarda yüzlerce genetik bozuk muhabbet kuşlarla doluymuş.

Sebebine gelince;

Söke de salma usulü ile yapılan üretimlerden ki kardeş kardeşe eşlenmeler kaçınılmazdır salma üretimlerinde,  çıkan yavruların bir kısmı genetik bozuk olarak çıkıyor. Söke deki üreticiler bu kuşları toplayıp çevredeki mağaralara bırakırlarmış . Bu bir örnek bu sadece Söke yöresine has değil tabiiki.

Salma usulü ile üretim yapılan tüm salmalarda kaçınılmaz sonuçturk eminim böyle yavruları itlaf usulü ile ortadan kaldıran Arkadaşlarımızda mevcuttur.
Rafet abi degerli paylaşımın için çok teşekkürler...

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
Rafet TANIŞ' Alıntı:

Kardeşi Kardeşe eşe atmak Sadece muhabbetlerde değil tüm kuşlarda yanlış bir uygulama olur.

Sebebeine gelince : Akraba evliliği dediğimiz bu örnekte çıkacak olan yavruların hilkat garibesi olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Ayrıca genetik olarak Anne babada olan bir hastalık otomatik olarak yavrulara geçecektir.

Bu konuda aklınızda kalması açısından Aydın Söke yöresinde dillenen bir olayı anlatayım.

Sebebine gelince;

Söke de salma usulü ile yapılan üretimlerden ki kardeş kardeşe eşlenmeler kaçınılmazdır salma üretimlerinde,  çıkan yavruların bir kısmı genetik bozuk olarak çıkıyor. Söke deki üreticiler bu kuşları toplayıp çevredeki mağaralara bırakırlarmış . Bu bir örnek bu sadece Söke yöresine has değil tabiiki.

Salma usulü ile üretim yapılan tüm salmalarda kaçınılmaz sonuçturk eminim böyle yavruları itlaf usulü ile ortadan kaldıran Arkadaşlarımızda mevcuttur.
  Rafet beye eksiksiz katılıyorum..
  Irkın küçüldüğü tartışılmazdır.
  İnce Tüy- Kalın Tüy eşleştirmesini ihmal etmemeliyiz; bu 2-3 nesil sonra sorunların çıkmasına sebep oluyor.
  Kardeş çiftleşmesi yapan bir dostumun sağlıklı zannedilen yavruları 12. haftalarında girdikleri tüy değişiminde kısa zamanda çıkamadığını ve 5 yavrunun 4'ünün öldüğüne şahit oldum. Oldukça hassas bir bünyeye sahip oluyorlar.
  Kişisel fikrimdir; Kardeş çiftleşmesinden gelmiş bir kuştan damızlık olmaz..

Ahmet SALMAN

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.asmobilya.net
Adı
Ahmet
Soyadı
SALMAN
Rafet TANIŞ' Alıntı:

Sebebine gelince;

+1