Kızışma Dönemindeki Kuşları Nasıl Eşleştireceğim?

bushmaster

Yeni Üyemiz
Adı
Görkem
Soyadı
Eryeşil
Merhaba arkadaşlar,

Benim 1 aylıkken aldığım ve 7 aya kadar bakımını yaptığım erkek bir muhabbet kuşum var. Kuşum gayet akıllı, aktif bir kuş. Keza konuşuyor da. Son 1.5 ayda da kendisine mama takviyesi yaptım ve sonrasında elimle çiftleşti (videosu mevcut).

Saygıdeğer arkadaşlar, alt komşum benim çok yakın bir arkadaşım. Kendisinin de bir dişi muhabbet kuşu var. Cere rengi koyu kahverengi, aynı zamanda pürüzlü/kabuklu. Fakat dün öyle icap ettiği için benim kuşumu onun evine götürüp o dişinin kafesine koyduk (normalde tam tersi olmalı, dişi erkeğin kafese atılmalı.) Dişi çok saldırgan davrandı, erkek ise ilk fırsatta ilgi gösterdi (dişi 1-3 ay arası daha büyük sanırım). 1 saat geçtikten sonra araları biraz daha iyi oldu ama erkek kuş onun kafesinde, dişi kuş da kafesin dışındaydı. Dişi kuş, benimki ona öttüğünde eğilip uzanıyormuş gibi duruyordu ve kuyruğu da havada kalıyordu.

Kuşları eve getirdim, ikisi de kendi kafesinde fakat yan yanalar. Bu kez erkek ona çok fazla pas atmıyor hattâ odadaysam bana gelmek istiyor. Dişi çok hareketli, gagasını tüneğe sürtüp oradan oraya uçuyor. Arkadaşlar, hâl böyleyken ben bunların nasıl eş tutmalarını sağlayacağım, yardımcı olur musunuz?

NOT: Arkadaşlar, erkek kuşumu salma yoluyla eşleştirmeyi ben de isterdim ama şu an acelesi yok. Bu dişi kuşla da eşleşmese olur. Ama ikisi kızışma dönemindeyken şansımı denemek istedim. Olmazsa 4-5 ay sonra erkeği salmaya atıp eş tutturacağım.

Femirleroğlu

https://www.instagram.com/faruk_emirleroglu/
Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Selamlar,

dişi kuş kızışma döneminde agresif hareket yapabilir. Önemli olan da erkeğin onu bastırabilmesidir.

Siz erkeğin kafesinde her ikisini 15 gün tutun ve anlattığınız gibi ise yuvalık da takın ki dişi yumurtlayacak yer bulsun. Bu arada erkek kuşunuz ile bir müddet ilgiyi de kesmeniz gerekiyor. Kuş hem size hem de eşine yetişemez ve doğal olarak sizi seçebilir. Bu durumda da dişi kuş aradığını bulamaz ise kafes içerisinde huzursuzluk yaratır. Sert kavgalar izleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.

bushmaster

Yeni Üyemiz
Adı
Görkem
Soyadı
Eryeşil
Selamlar,

dişi kuş kızışma döneminde agresif hareket yapabilir. Önemli olan da erkeğin onu bastırabilmesidir.

Siz erkeğin kafesinde her ikisini 15 gün tutun ve anlattığınız gibi ise yuvalık da takın ki dişi yumurtlayacak yer bulsun. Bu arada erkek kuşunuz ile bir müddet ilgiyi de kesmeniz gerekiyor. Kuş hem size hem de eşine yetişemez ve doğal olarak sizi seçebilir. Bu durumda da dişi kuş aradığını bulamaz ise kafes içerisinde huzursuzluk yaratır. Sert kavgalar izleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.
[/QUOTE] Hocam dediğiniz işlemleri uyguladım. Dişi kuş şu an erkek kuşun kendi kafesinde, erkek kuşum ona uzaktan kur yapıyor ve öğrendiği kelimeleri söylüyor, dişi ise uzaktan izliyor bazen de onu kovalıyor. Ayrıca kafesin dışından takılabilmesi için hâli hazırda bulunan yuvalığıma uygun kapı yok. Dolayısıyla yuvalığı kafesin içine koydum, dişi yuvalığın üzerine gidip gagalıyor. Yuvalığın konumu bir sorun teşkil eder mi? (Bu arada fotoğrafların görüntü kalitesi için tavsiye iyi olur)

https://flic.kr/p/2iUT7vD https://flic.kr/p/2iUNJP1

Moderatör tarafında düzenlendi:

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
Görüntü kalitesinde bir problem yok.
Ancak yuvalık içeride olursa kontrollerinde zorlanır hatta süreci bozarsınız.
Kontrol etmediğiniz takdirde de daha büyük problemler yaşarsınız (içeride öyle ya da böyle kırılan bir yumurta olursa, yavru olur ve ölürse gibi)
Ayırca kafesin konumunu da tek seferde bir yer ayarlayın ve konum değiştirmeyin lütfen.

bushmaster

Yeni Üyemiz
Adı
Görkem
Soyadı
Eryeşil
Görüntü kalitesinde bir problem yok.
Ancak yuvalık içeride olursa kontrollerinde zorlanır hatta süreci bozarsınız.
Kontrol etmediğiniz takdirde de daha büyük problemler yaşarsınız (içeride öyle ya da böyle kırılan bir yumurta olursa, yavru olur ve ölürse gibi)
Ayırca kafesin konumunu da tek seferde bir yer ayarlayın ve konum değiştirmeyin lütfen.
Teşekkür ederim, kafesin konumunda bir değişiklik olmayacak. Folluk için tek sorun kontrol etmekse o da problem değil zirâ follukların kapağı yem girişinin önünde. Yem için olan demiri havaya kaldırınca folluk kapaklarını da açabiliyorum. Olası bir durumda kafesime kapı açtırabiliyor muyum hocam?

bushmaster

Yeni Üyemiz
Adı
Görkem
Soyadı
Eryeşil
An itibariyle belirteyim; dişi kuşu arkadaşıma geri veriyorum çünkü ikisi de kızışmış olsa da dişi benim erkeği beğenmedi. Benimki dominant değil ve dişi ona hiç rahat vermiyor. Normalde yanağını okşatmayan kuşum dayanamayıp yanağını okşatmaya başladı. Yine de teşekkür ederim, yazılan yazılar diğer arkadaşlara yardımcı olacaktır. İyi forumlar

Femirleroğlu

Yönetici
Web sitesi
www.instagram.com
Adı
Faruk
Soyadı
Emirleroğlu
An itibariyle belirteyim; dişi kuşu arkadaşıma geri veriyorum çünkü ikisi de kızışmış olsa da dişi benim erkeği beğenmedi. Benimki dominant değil ve dişi ona hiç rahat vermiyor. Normalde yanağını okşatmayan kuşum dayanamayıp yanağını okşatmaya başladı. Yine de teşekkür ederim, yazılan yazılar diğer arkadaşlara yardımcı olacaktır. İyi forumlar
Sabırlı davranmanız lazımdı, yine de tercih sizindir.