KRONİK SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIĞI (CRD)

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
KRONİK SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIĞI (CRD- Cronik Respiratory Disease)

Piliç, tavuk, hindi ve güvercinlerde ülkemizde de çok yaygın görülen bakteriyel bir hastalık olan CRD’nin spesifik etkeni Mycoplasmatocea ailesinden “Mycoplasma gallisepticum”dur.

Etken;
Gram negatif, hareketsiz, sporsuz, hücre duvarı olmayan bir bakteridir.(Penisilin gibi hücre duvarına etkiyen antibiyotikler kullanılmaz)
Etkenin üremesi için temel besi yerleri;
PPLO buyyon+PPLO agar
Brusella buyyon + Brusella agar

Bulaşma;
Başlıca bulaşma solunum yolu ile olur, az olarak da sindirim sisteminden bulaşma gerçekleşir.
Kontamine su ve yem
Suni tohumlama
Aşılar
İşletmede çalışan insanların dışarıdan etkeni taşımaları
Hastalığı atlatan bir hayvan, uzun süre yumurtası yolu ile hastalık yaymaya devam eder.

Klinik belirtiler;
Hasta hayvanlarda durgunluk, iştahsızlık, öksürük, tıksırık, yüzün ve sinusların şişmesi, göz ve burun akıntısı, solunum güçlüğü, tracheal hırıltı, yumurta veriminde düşme, zayıflama, büyümede gerileme ve genç hayvanlarda %50’ye varan ölümler gözlenebilir. Komplikasyonlar ölüm oranını artırır.
Tavuk embriyolarında görülen M. gallisepticum gelişme geriliği, hava kesesi yangısı ve ölüme neden olur.
Enfekte hindilerde hava kesesi yangısı geliştir.
Broylerlerde; vücut ağırlığında düşüş, yemden yararlanmanın düşmesi, yem veriminin azalması, embriyonel ölümler önemli ekonomik kayıplara neden olur.

Nekropsi;
Üst solunum sisteminde mucus
Hava kesesi normal şeffaflığını kaybetmiş, ödem.
Perikartta toplanan eksudat nedeniyle kalp göğüs kemiğine yapışır. 

Karıştığı hastalıklar;
İnfeksiyöz koriza
Kolibasilloz
New castle
IB
İnfeksiyöz laringotracheitis

Laboratuvar tanı;
Antibiyotik uygulanmamış canlı hayvanlardan, taze karkastan, kabuk altı ölen civcivlerden, yumurta kabuğunu kıran ama çıkamayan civcivlerden alınan örnekler ve hasta hayvandan alınan serum tahlil için gönderilir.
Serolojik olarak alınan serumlara Lam aglutinasyon, HI, koloni ve üreme inhibisyon testleri uygulanır

Tedavi;
  Hastalık antibiyotik kullanımıyla önlenebilir. Furaltadon, erythromycin, tylosin, spectinomycin ve linkomycin mycoplasma aktivitesini engeller ve iyi sonuçlar verir. Bu antibiyotiklerin pek çoğunun uygulaması yem, içme suyu veya enjeksiyon yoluyla yapılabilir. Bu yöntemler hastalık etkisinin azaltılmasında etkilidir, bununla beraber hayvanlar yaşamları boyunca taşıyıcı olarak kalırlar.
Kümeslerdeki stres faktörleri önlenemezse yine tam bir başarı elde edilemez.

Koruma;
Mycoplasma kontrolünde en etkin yöntem sürü içinde eradikasyondur.
Dezenfeksiyon

Veli IRMAK

Üyemiz
Adı
Veli
Soyadı
IRMAK
Şimdi bu hastalığa önlem olarak hangi ilacı kullanmamız gerekiyor tam olarak anlamadım.

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
BİLAL TEŞEKKÜRLER ELİNE SAĞLIK
Veli IRMAK' Alıntı:
Şimdi bu hastalığa önlem olarak hangi ilacı kullanmamız gerekiyor tam olarak anlamadım.
VELİ KARDEŞ ALTTA TEDAVİ KISMINDA YAZIYOR
BENİM BU İLAÇDAN BİLDİĞİM TYLOSİN VE LİNCO-SPECTİN VAR İKİSİDE OLDUKÇA ETKİLİ İLAÇLARDIR
NE TESADÜFTİRKİ BU İLAÇLARI VE DAHA BİRKAÇINI ECZA DEPOSUNU ZENGİNLEŞTİRMEK İÇİN AHMET SALMAN ARKADAŞIMIZA BUGÜN ALDIM

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
Veli IRMAK' Alıntı:
Önlem olarak antibiotik kullanılmaz,antibiotik kullanımı sadece hastalığın aktif olduğu dönemde vardır.
Ayrıca;

Koruma;
Mycoplasma kontrolünde en etkin yöntem sürü içinde eradikasyondur.
Dezenfeksiyon önlem olarak kullanılan yöntemlerdir.

amazonia

Uzman Üyemiz
Adı
Bilal
Soyadı
ERDEM
Selahattin GÜÇLÜ' Alıntı:
BİLAL TEŞEKKÜRLER ELİNE SAĞLIKVELİ KARDEŞ ALTTA TEDAVİ KISMINDA YAZIYOR
BENİM BU İLAÇDAN BİLDİĞİM TYLOSİN VE LİNCO-SPECTİN VAR İKİSİDE OLDUKÇA ETKİLİ İLAÇLARDIR
NE TESADÜFTİRKİ BU İLAÇLARI VE DAHA BİRKAÇINI ECZA DEPOSUNU ZENGİNLEŞTİRMEK İÇİN AHMET SALMAN ARKADAŞIMIZA BUGÜN ALDIM
Ustam senden teşekkür almak gerçekten çok hoş.
Gıyabında tüm arkadaşlarıma da teşekkürü borç bilirim faydalı olabiliyor isek bize ne mutlu.

caropa

Takipçi Üyemiz
Adı
onur
Soyadı
ak

polarci

Takipçi Üyemiz
Adı
ismail
Soyadı
paşalar
solunum hastası bir kusuma onerdıgınız şelilde 1 hafta boyunca tylan lı su ıcırdım ayrı bı kafeste. kuş suyu ıcınce  gun duzelır  gıbı oluyo fakat ertesı gun yıne zor soluyo .ben 1 lt ye yarım cay kasıgı  karıstırıyodum acaba bunu 1 litreye 1 çay kasıgı yapsam bi sakınca olusurmu .

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
İsmail_Paşalar' Alıntı:
solunum hastası bir kusuma onerdıgınız şelilde 1 hafta boyunca tylan lı su ıcırdım ayrı bı kafeste. kuş suyu ıcınce  gun duzelır  gıbı oluyo fakat ertesı gun yıne zor soluyo .ben 1 lt ye yarım cay kasıgı  karıstırıyodum acaba bunu 1 litreye 1 çay kasıgı yapsam bi sakınca olusurmu .
İSMAİL 1 LT YARIN ÇAY KAŞIĞI ÇOK FAZLA
HASTA OLAN KUŞLARIMIZA HASTALIĞINI DOĞRU TESBİT EDİP DOĞRU İLACI VERMEK LAZIM
YOKSA HASTA KUŞUMUZA DOZAJINDAN FAZLA VERMEK İLAÇ VERMEK TAM TERSİNE YARAR YERİNE ZARAR VEREBİLİR
BİRDE KONUYU AÇAN ARKADAŞIMIZIN TEDAVİ KISMINDA YAZDIĞI BİRBAŞKA İLAÇ VAR
ADI LİNCO-SPECTİN ÇOK ETKİLİ VE PAHALI BİR İLAÇTIR
BULABİLİRSEN BUNU DENEYEBİLİRSİN

polarci

Takipçi Üyemiz
Adı
ismail
Soyadı
paşalar
selahattin abi duyulur bi hırıltı var solumakta da gucluk cekıyor ayırdıgımda tek kalınca canavar gıbı oluyo duzelr gbı ama salmayaatınca tekrar nuksedıyo. sizesoyledıgımın aynısını bugun ilaç aldıgım yere soyedım 1 lt ye yarım cay kasıgı dıye eger ilerlemiş duzeyde ise 1lt de 1 çay ksıgı uygulamam gerektgını soyledı bende korka korka bu aksam yıne tedavıye basladım snucta antibiyotik.eger 1 hafta içine bi olumlu hareket olmaz  kuşada bişey olmazsa soyleıgınız o ilaçtanda temin etmeye çalısıcam.