Kuluçka Makinesi !

forzaemre58

Üyemiz
Web sitesi
www.scoutanaliz.blogspot.com
Adı
Emre
Soyadı
Ayan
Kuluçka makinesi ile civciv üretimi yapılabiliyor illa tavuğun yumurtaya yatması gerekmiyor acaba bu sistem ile doğru ısı parametreleri ayarlandığında kuş yumurtası içinde geçerli olabilir mi ?

mytheron

Uzman Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
karakaya
Fakültedeyken bıldırcınlar içinde kullanıyorduk mini buzdolabı büyüklüğünde.
Muhabbet içinde kullanılabilinir ancak çıkan yavruların beslenmesi gerek sizinde bildiginiz gibi.
Bence beslenme işini eksiksiz yapsanız bile diğer annenin yaptığı bakımına ihiyaç duyduklarından hayatta kalmaları pek zor gibi.
Bunu büyük üreticilerin düşünüp hatta deneyenlern bile olduğunu kestirmemek elde değil başarsalardı onlar yapardı diye düşüncemi söylemek isterim.

mahsun ece

Takipçi Üyemiz
Adı
Mahsun
Soyadı
ECE
Emre AYAN.' Alıntı:
Peki annenin yatmadığı yumurtalar için kullanıp,yavrular dünyaya geldikten sonra bir anaç kuş'un yanına konulamaz mı ?
Yavruları koyacağınız anaç kuş uysal bir kuş ise ve aynı dönemde yavrusu varsa yani anaç kuşunda aynı döneme ait çıkmış yavrusu varsa olabilir.

karahanuzun

Uzman Üyemiz
Adı
Karahan
Soyadı
UZUN
yapılır yalnız et halındeyken bakıcı kusların altına surulmeli... köylerde yapıyorlardı  butun yumurtları bırıktırıp ( en geç 5  6  gün) sonra yumurtalı tavugun altına koyarlar sonrada butun yavrular aynı batım cıkardı eger anac bakamaz ise hepsine diğer anacların altına surerlerdi  yani Bakıcı şart...

karahanuzun

Uzman Üyemiz
Adı
Karahan
Soyadı
UZUN
Emre AYAN.' Alıntı:
Büyük üreticiler bu şekilde yapabilirse yavru kaybını çok alt düzeye indirebilirler ozaman.
benim bahsettiğim yontemi yapanlar var biliyorum yalnız zamanını iyi ayarlamak lazım Emre bey....

E

elaziz2316

Guest
Çok iyi bir takip ve kontrol yapılabilir ise, kuşlarda da kullanılabilir (kullanan üreticilerimiz bulunmaktadır). Yumurtlayan kuşun altından yumurta hemen (yumurtlamaya başlayan dişiler titizlikle kontrol edilerek yumurtlama gerçekleştikten sonra en kısa sürede) alınarak yerine sahte yumurta bırakılır. Alınan yumurtalar çok iyi bir takip sistemi ile kuluçka makinesine yerleştirilir. Gerektiğinde yumurta kuluçka makinesine bırakılmadan gerekli hava koşulları sağlanarak bekletilebilir. Aynı çifte ait yumurtalar aynı anda kuluçka makinesine konularak aynı batım yavruların eşit zamanda çıkmaları sağlanabilir. Dişilerden alınan her yumurtanın yerine bir adet sahte yumurta bırakmaya özen gösterilir. Yavruların çıkmasına yakın dişinin altındaki sahte yumurtalar alınarak  içi dolu gerçek yumurtalar konur. Bu şekilde yavruların çıkım zamanları da eşitlenmiş olur. Yani normalde yumurtası olan bir dişinin ilk yavrusu ile 5. yavrusu arasında yaklaşık 10 gün gibi bir fark olur. Bu da küçük yavruların tam beslenememesi, yavruların yuvadan atladığı dönemde küçük kalması, kardeşlerinden geç yeme düşmesi vb. gibi olumsuzluklarla karşılaşır.
Bu yöntem sayesinde;
-Dişinin acemiliği ya da erkeğin sürekli dişiyi rahatsız etmesi veya üretim hanenin soğuk olması sebebi ile yumurtaların cılk oması (bozulması) önlenmiş olur.
-Kuluçka döneminde oluşabilecek yumurta kırılmaları en alt düzeye inmiş olur.
-Yavru çıkım sayılarında ciddi bir artış gözlemlenir.
-Yavru boylamaları eşit olur.
-Yavrular aynı anda yem yemeye başlar.
vs. vs. bunlar artırılabilir.
Dediğim gibi bu sistem iyi bir takip/kontrol ile uygulanırsa olumsuz hiçbir yanı olmaz.
Herkese hayırlı üretimler.

Mehmet DEMÜRBÜLEK

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
DEMİRBİLEK
bu tarz çıkımlar yumurtadan çıktıktan sonra kendi kendine beslenebilen türler için kullanılır ama muhabbet kuşu kanarya ispinoz papagan vsss gibi hayvanlar yumurtadan çıktıktan sonra bir anne babaya ihtiyaç duyarlar çünkü yumurtadan çıkar çıkmaz kendileri yiyemez ve kendi başlarına içemezler zaten bu yavrular çıktığı ilk bir iki gün anne baba ağızdan bir sıvı kusar yavrulara yavru bununla kendini  toparlar sonraki günler ise mama ve yem ile anne baba yardımı ile yumuşatılmış olarak faydalanır bunlardan zaten tavuk hindi kaz ördek vss türlerin civcivleri gibi olsalardı kapital zihniyet çoktan bunlarında çiftliğini kurmuş anne baba olmadan yetiştirir satar veya daha farklı şekilde kullanabilirlerdi ve şuda önemli döllü yumurta temini bu da kafes kuşlarında tavuk hindi kaz ördek gibi hayvanlara göre oldukça zordur...

Emre ceyhan

Uzman Üyemiz
Adı
Emre Erman
Soyadı
Ceyhan
Papağanlarda bunu kullananlar var ama çok profesyonel şekilde yapıyorlar.Ama tabi anne sütü emen çocukla hazır süt-mamayla beslenen bir olmaz mantıken.Ürettiklerinden sağlıklı damızlık alamıyorsan üretimde büyük sıkıntı çekersin.

durduacar

Uzman Üyemiz
Adı
Durdu
Soyadı
Acar
Arkaşlar bir yakınımla beraber 1-2 yıl önce denedik tecrubelerimiz sonucunda;

Yumurtlayıp yumurtaya yatmayan ancak yavruya bakan çiftlerin yumurtalarını aldık.
Yumurtalar dolu çıkıyor civcivler yumurtada oluşuyor ancak. Farklı zamanlarda yüklediğiniz yumurtalar sebebiyle bozulmalar oluyor. Buna dikkat etmek gerek. Eğer tek seferde butün yumurtaları eklemeyeceksek 2 farklı makina kullanılması gerek. Gelişim ve çıkım değerleri farklı çünkü.

Yumurtaların ebatı küçük olduğundan dış etkilerden çabuk etkileniyor. Yumurta kontrolu yaparken soğuk elle dokunmak, elektik kesintileri gibi.

Yumurta aldığınız damızlıklarınız kaliteli olmalı zayıf damızlıklardan alınana yumurtalarda yumurta içi ölümler çok oluyor. Doğal yollarla olduğunda damızlık kuşlar bunu tolere ediyor ama makina ortamında çok etkileniyorlar.

Yurt dışında küçük kuşlarda çok fazla kullanılmıyor. Ekonomik değeri yüksek olan buyuk ve nadir türlerde daha çok kullanılıyor bilginize. Biz denedik çok fazla bi fark olmuyor. Çok iyi takip ve beceri istiyor. Okadar emeğe deymiyor anlayacağınız. Doğal yollarla yapılan üretim daha sağlıklı.

Ne olursa olsun yinede denemek istiyorum diyenler için.

İlk 15 gün ısı 37,3 C - Nem %50
Son 3 Gün 37 Nem %70-80 lerde çıkardık.

Arkadaşlar bu değerleri aşağı yukarı 1,5 senede elde ettik.
İnanın yurt dışında bile sağlam bilgiye rastlamadık. Tamamiyle kendi deneme yanılmalarımızın sonucudur.

durduacar

Uzman Üyemiz
Adı
Durdu
Soyadı
Acar
Ayrıca belirtmek istediğim bir konu daha var.

Kuluçka makinasından çıkarttığınız anda yavruları altına koyduğunuz çiftler yavrulara ya istediğiniz gibi bakmıyor, bakanlarada fazla yüklendiğinizden 2.ağızda yavrulara tam bakmıyor veya erkek kuş halsizlikten hastalanıyor. Ne kadar ben iyi bakarım derseniz deyin. İstediğiniz mamayıda verin çiftler çok yıpranıyor. Ben şu an kendi çiftlerime müdahale etmiyorum.