kuruma hastalığı mı?

shartz

Takipçi Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
BOZDOĞAN
merhaba arkadaşlar. hasta olan dişi kuşumun sorununu yorumlarınızla soğuk algınlığı diye algılamıştım.dışkısı koyu yeşil hatta siyaha yakın, yediği yemleri tüm tüm geri kusması, kafes tabanında kabarık bir şekilde kımıldamadan durması, dışkısında sindirilmemiş yemler olması;sanırım bu nedenlerin hepsi kuruma hastalığının belirtisi.

tedavi için önce dişi kuşu ayrı bir kafese aldım. kafes temizliğine muntazam bir şekilde dikkat ettim. NEO-TERRAMYCIN denilen ilaçtan sulandırarak hergün bir defa kuşun ağzına damlattım. hergün avivit kullandım.tedavinin bugün dördüncü günü iyileşme var gibi. kabarıklığı gitmiş, dışkısında koyu yeşillik devam ediyor ama sindirilmemiş yem yoktu.

şimdi gelelim işin esas noktasına; arkadaşlar erkek kuşum yani maşuk çocuğum dan farksızdır. ona bişey olmasına katlanamam. kuruma hastalığına yakalanmış bir kuş tamamen iyileşirmi, bu hastalık tekrar edermi ve hastalık erkek kuşuma bulaşır mı bilmiyorum.bildiğim birşey varsa her ihtimale karşı dişi kuşu gözden çıkaracağım. kuzenime vereceğim. iyileşirse ne ala. erkek kuşuma zarar gelmesini asla ama asla istemem.

konuyu açtım çünkü bir çok arkadaş bu durumla karşılaşmıştır. aynı tedaviye kuzenimde devam edecek.bu hastalıklar konusunda ne kadar çok konu açılırsa insanlar o kadar çok bilinçlenir diye düşünüyorum.cumanız mübarek olsun 

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Sizi endişelendirmek istemem, lakin teşhisiniz yanlış olabilir. Anladığım kadarı ile erkek kuşunuz sizin için manevi önemi büyük...bu nedenle tavsiyem rasgele ilaç uygulaması yapmamanız ve önce bir veterinere danışmanız. Muhtemelen veteriner dışkı analizi isteyip sizi mikro-bioloji laburatuvarına yönlendirecektir. Bu tarz testlerde hastalığa neden olan bakteri türü kesin tespit ediliyor ve ona göre ilaç ve tedavi tavsiyeleri yapılıyor.

NEO-TERRAMYCIN zaten oldukça geniş bir vitanin grubu içeriyor...o yüzden avivit vermenize gerek yok. Avivit faydadan çok tedaviye zarar verebilir.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Murat BOZDOĞAN' Alıntı:
merhaba arkadaşlar. hasta olan dişi kuşumun sorununu yorumlarınızla soğuk algınlığı diye algılamıştım.dışkısı koyu yeşil hatta siyaha yakın, yediği yemleri tüm tüm geri kusması, kafes tabanında kabarık bir şekilde kımıldamadan durması, dışkısında sindirilmemiş yemler olması;sanırım bu nedenlerin hepsi kuruma hastalığının belirtisi.
Kuruma Hastalığı diye bir hastalık yoktur...Kuşlarda Kuruma aslında bir hastalığın sonucudur. Kuşlarda görünen hastalıkların %95 kuruma ile sonuç gösterir. Sizin vakkanızı ele alıcak olursak, kuş aldığı besinlerden yararlanamadığı için (yemleri kusma, yemlerin dışkı ile tüm atılması) bünyesi zayıf düşmekte. Kuşlar besin alamadığı zamanlar vücutları otomatik olarak vücut yağ ve kaslardan beslenmeye başlar. Bunun sonucu da kuruma dediğiniz olay.

Kuruma olayının daha iyi kavranabilmesi için başka bir örnek verelim. Diyelim ki kuş gayet sağlıklı bir şekilde yemlerden faydalanıyor...beslenmesinde sorun yok. Ama dişkisi yine yeşil veya sulu. Bu yine kuşun kurumasına neden olacaktır, sebebi dehidrasyon...yani aşırı sıvı kayıbı. Aşırı sıvı kayıbı kuşun bünyesini zayıf düşürür, bünye zayıflayınca daha kötü olan seconder bactarıa lar üreme ihtimali de olabilir ve bu kuşumuzun durumunu daha kötü duruma da sokabilir (1den fazla hastalığa yakalanması). Buna bağlı olarak da yine örnek 1de olduğu gibi kuruma sonucuna gitmesi.

Sizin öncelikle bulmanız gereken şey, kuşunuzun sindirim sistemini bozan bakteriyi tespit etmek ve onu yok etmek. Bu anca önceki yanıtımda bahsettiğim yöntemle mümkündür - mikrobioloji testi.