KURUMA HASTALIĞI

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
KURUMA HASTALIĞI
Kanarya üreticilerinin kümeslerinde en sık rastladıkları ve korkulu rüyası olan genelde de teşhisi yanlış yapılan bir hastalıktır. Teşhis yanlış olunca dolayısıyla da tedavisi de yanlış olmaktadır.
Öncelikle yetiştiriciler arasında kuruma diye tabir edilen bu hastalığa sebep olan faktör virüs olmayıp bir mantar hastalığıdır. Hastalanan ve bağışıklık sistemi de çöken kuş mega bakterilerin hücumuna uğrar maalesef geç kalındığında da kuş ölür.
Bu hastalıkla alakalı çok yazılmış çizilmiş, bilip bilmeden çok ilaç tavsiyesinde bulunulmuş, bu sebeple kuşlar maalesef deneme tahtası haline getirilmiştir.
Bu konuyla alakalı internette o kadar çok yazı ve yorum vardır ki bunların genelde hiçbirisi tedavide faydalı olmamaktadır. Kimisi hastalıkla hiç alakası olmayan sadece sağdan soldan duyma antibiyotik ve hatta 1-2 çeşit antibiyotikleri karıştırılıp kullanılmasını, kimisi beşeri bayanların kadın hastalıkları için kullandıkları birtakım antibiyotikleri (insan), kimisi ilaç edasıyla elma sirkesi gibi alakasız bir sürü tavsiyeler.
Öncelikle hastalığa sebep olan etkenleri sıralayacak olursak bunların başında stres gelir. Kuşun gerek taşıma, gerek elle tutulması yani kısaca strese girmesi bağırsak florasının bozulmasına yani zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olur. Kuşun kursağına yerleşen bakteri yavaş yavaş kuşun bağırsaklarındaki hücrelere zarar vererekten kuşun sindirim sistemini sekteye uğratır. Dolayısıyla kuş yediği yemden yeteri kadar faydalanamadığı için zayıf düşer. Bu rahatsızlığı kuş genelde bir köşeye çekilerek hareketsiz kalıp tüylerini kabartmasıyla belli eder. Maalesef sadece bu hastalık için değil bunun gibi en sık rastlana hastalıklarda kuş kendini kabartarak keyifsiz olduğunu gözler önüne serer. Her zaman söylediğim kuşları günün her saati çok iyi gözlemlemeyi ihmal etmemelisiniz. Kuşun eski hareketliliğini göstermemesi durgun durması ve hatta hastalıkların en net göstergesi kendini kabartması yani keyifsiz olma halidir. Zayıf düşen kuş yetiştiricisi tarafından ele alınıp kontrol edilmediği sürece kuşun güzel yemlendiğini yani yem tükettiğini gözlemleyecektir. Ama kuş genelde sindirim sistemindeki rahatsızlıktan ötürü yem yemeyip kırdığı yemleri un ufak edecektir. Dışkısı kontrol edildiğinde sulu olduğu ve içinde sindirilemeyen yem kalıntıları çıplak gözle görülür. Kuş ele alınıp kontrol edildiğinde karın ve göğüs bölgelerindeki yağ+kas dokusunu yitirdiği , zayıfladığı hatta göğüs kemiklerinin ele gelip keskinliğini hissettiğinizin farkına varacaksınızdır. Maalesef bu hal kuşta hastalığın ilerlemiş safhasıdır. Bu tür vakalarda geç kalınmışlık tedaviye cevap vermemeyle yani ölümle sonuçlanır.
Hastalığa diğer yakalanma yani bulaşma etkenleri genelde dışkı sebepli, hijyen olmayan kafes ortamı, nemli küflü yem, tozlu havasız kümes ortamıdır.
Tedavisine gelince; evvela erken teşhis çok önemli. Doğru ve dozunda ilaç kullanımı ve hastalığa sebep olabilecek uygunsuz ortam koşulları düzeltilerek tedaviye başlanır. Piyasada özellikle de yetiştiricilerin sıklıkla kullandığı antibiyotiklerin bu tedavi ile uzaktan yakından alakası yoktur. Hastalık bulaşıcı olduğu için kuş diğer kuşların bulunduğu ortamdan derhal uzaklaştırılıp kuş gözlem altında tutularak tedaviye başlanır.
Kullanılacak ilaç Amfoterisin B etken maddeli Fungizone Flakon isimli bir ilaçtır. Piyasada oldukça zor bulunan bir ilaç olup mutlaka soğuk zincir altında (buz içinde) tedarik edilip taşınmalı ve kullanılmalıdır. Aynı etken maddeye sahip olan Abelcet Flakon ve Ambisome Flakon ilaçlar hem Türkiyede bulunmadığı gibi , yurtdışından getirtseniz bile çok pahalıdır. Buna karşı Fungizone Flakon 15 tl gibi bir ücrete satılmaktadır.
Kullanım şekline gelince; toz haldeki ilaç 1 litre suya çay kaşığı ucuyla katılarak eritilip homojen bir çözelti elde edilir. Sulukları günlük değiştirilerek tedaviye 5 gün devam edilir. Artan eriyik buzdolabında muhafaza edilip ertesi gün oda sıcaklığında kullanıma devam edilir. 2 gün içerisinde kuş tedaviye cevap verip kendini toplayacaktır.
Önlem olarak yemlikler günlük tazelenmeli hatta hasta kuşun yemlikleri üflenmeyip veya eleme makinasında elenmeyip derhal atılarak yenisiyle tazelenmelidir. Çünkü kuşun yemeyip ufaladığı yem artıkları sebebiyle mantar diğer kuşlara bulaşacaktır. Kullanılan suya elma sirkesi katışarak suyun asitlik oranı artırılır. Yine kuşun suyuna üreme döneminde haftada 2 kez diğer dinlenme dönemlerinde haftada bir kez multivitamin kullanılır. Kümes ortamında toza dikkat edilir. Temizlikte kesinlikle toz kaldıran elektirik süpürgeleri kullanmamalıdır. Toz sebebiyle uçuşan gözle görülmeyen partiküller hastalığa davetiye çıkarır. Tava temizliği hafta bir kez yapılarak mutlaka dökülen yemlerin dışkıya bulaşmaması için ızgara kullanılmalıdır. Haftada en az bir kez canlı bakteri oranı yüksek (kaliteli) Probiyotik sularına veya mamalarına ilave edilmeli. Kuşlara sunduğumuz yumurta mamaları akşam saatlerine verilmemesine ve artıklarının tabanına dökülmemesine dikkat edilmelidir. Açık tozlu tohumlar tüketmek yerine kaliteli markaların (Bravo) karışık kapalı yemlerini kullanmaya özen gösteriniz. Kümes ortamının havadar, güneş alması önemli bir detay.
Son olarak eş döneminde bu hastalık üretimi sekteye uğratacağı için üreme dönemi öncesi mutlaka önlem olarak koksidiyoz kürü uygulanmalıdır.
Tüm kanarya dostlarıma hayırlı üretimler dilerim.
Ahmet UÇGUNOĞLU
Mozaik üreticisi




 

Jermines

Takipçi Üyemiz
Katılım
19 Ağu 2014
Mesajlar
156
Konum
İstanbul
Adı
Hakan
Soyadı
Donat
Paylaşım için teşekkürler başkanım. İnternette birçok hastalığa kuruma deniliyor bu nedenle de ilaçlar ve teşhisler yanlış yapılıyor.
 

ceylin123

Uzman Üyemiz
Katılım
18 Ağu 2010
Mesajlar
464
Konum
balıkesir
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
Bence kurumanin çeşidi artti hayvan mantara benzer hasta olup en son kurumaya cevirip kuşu öldürüyor.tam tedavisi var mi bilmiyorum.bi 5 gun dolsun
 

ceylin123

Uzman Üyemiz
Katılım
18 Ağu 2010
Mesajlar
464
Konum
balıkesir
Adı
nihal
Soyadı
baskurt göksu
antibiyotikle daha çok felç gibi oldu başka önerisi olan var mı?
 

Erdal Ersoz1

Yeni Üyemiz
Katılım
25 May 2016
Mesajlar
8
Konum
izmit
Adı
Erdal
Soyadı
Ersöz
paylasim icin tesekkur ederim
yazinin  sonundaki koksidiyoz kuru hakkinda bilgi verebilirmisiniz