Kuruma mı ? Tam teşhis koyamadım yardım edebilirmisiniz.

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
öncelikle herkese sağlıklı bereketli üretimler dilerim.bu başlığı açmadan önce çoğu konuyu okudum cevap bulabilmek için az çok kafamda bir şeyler şekilleniyor fakat yine de şüphelerim var sizlerin fikirlerini almak benim için önemli.Bu arada ankara eryamanda muhabbet kuşunda uzmanlaşmış veteriner yok diye biliyorum diğerleri tahmini ilaçlar veriyor.

Yaklaşık 15 gün önce bir çift muhabbet kuşu aldım amacım çift sahibi olmaktı petshopta çiftleşirken görünce de aldım.gözümün önüne geliyor dişi o zaman da hareketli değil di erkek çok hareketliydi.kuşlar 7-8 bilemedim 9 aylık.
Aldıktan 2 gün sonra farkettim ki dişi kuş genelde kafeste tüylerini kabartıp iki ayağının üzerinde duruyor uyuşuk şekilde netten belirtilerini araştırdıgımda kurumaya çıkıyordu sonuç.dişi kuş elime aldıgımda göğsünde et oranı çok az olup parmagımı düz bi şekilde goğsune koydugumda ilk olarak sivrelmiş göğüs kemiği elime geliyordu.kusun dıskısında sorun yok normal fakat yem az yiyor.bir de erkek hareketlenince o da hareketleniyor odada salınca ucuyor
3. günü netten bi video izledim kuruma için flucan tablet aldım ve 2 gün uyguladım.o sırada hiç gelişme olmadı ve ayrıca kurumaya kapıldıktan sonra flucan tablet  fayda etmiyor diye gorunce ilacı kestim.
Daha sonra veteriner buldum netten telini aldım aradım.durumu anlattım b vitamini sırıngaya ayarlayıp vitamin bitince de vitaform verdi yanına gittim aldım suyuna koy dedi onları verdi.
4-5 gün boyunca B vitamin uygulaması yaptım erkek kuş cok zayıf olmamasına ragmen o kilo aldı daha da güçlendi fakat dişi de değişme olmadı
netten yine araştırdım bu sefer biteral kullandım
4 ya da 5. gün degişiklik olmayınca onuda kestim.
bu arada kuş hala genel olarak tüylerini kabartıyo az yem yiyor sadece odada salınca erkek seviniyo diye oda ona eşlik ediyor ucuyor ötüyor.
biteralıda kestikten sonra bana cok basit gelen kullanmaya gerek duymadıgım vitaformu dun itibariyle suluguna koymak kosuluyla uygulamaya basladım.
ondada antibiyotik var biliyorum. 2  3 gün uygulamadan sonra sonuc vermezse keseceğim ilacı.

sizlere rastgele ilaç kullandım gibi gelebilir ilaçların ayarını normal ölçülerde yapıyorum.sonr ara veriyorum.nette birçok yazı okuduktan sonra basvurdugum yollar.çünkü veterinerle iletişime geçince zayıf diye b vitamini ve vitaformu elime sıkıştırıyolar yaptıkları gibi.

kuruma hastalıgı 2 çeşit oluyormus birine biteral diğerine yani megabacteriye flucanın surubunu oneriyolar.baytril diyenlerde var.

kuş belkide kuruma falan degildir az yediğindendir ama asırı zayıf hasta degilse bile hasta olucak.
forumda okudugum bi yazıda kuruma değil e-coli den suphelenin diyen arkadaş var.onun burdaki yazısına baktıgımda verdiği etken maddelerden birisi benim dun vermeye basladıgım vitformda var.tetrasiklin maddesi fakat ilaç firması kendisi e coli salmonellaya karşı etkisiz olabilir değişiklik gösterir demiş.o yuzden vitaforma guvenmiyorum dun vermeye baslasamda.

bu arada nerdeyse her gün mama yapıyorum binbir çeşidini denedim tiftikliyolar yemiyolar.elma sirkesi greyfurt suluklarına bazı gün verdim ilaç değişikliği yaptıgımda arada verdim.

bana bir yol gösterebilirmisiniz.bir de aklıma en çok gelen sorular
eğer bu kuş kuruma olsaydı 15 gündür bende şimdiye kadar yaşarmıydı gogus kemiği ele gelir vaziyette.
az yediğinden dolayımı böyle belli zaman sonra düzelirmi sadece suyuna vitamin koysam böyle devam etse ileride kilo alırmı
tüylerini genelde kabarık tutması ve uyumaklı hali bir hastalığın işareti ise ben bulamadım bu kuşun ilacını.bu arada elime aldıgımda kuşun gücü kuvveti yerinde direnci baya iyi çırpınışı ayaklarını itişi.fakat et yok dencek kadar az çok hafif.

sırayla her şeyi anlatmaya calıstım  üşenmeden okuyup fikir veren vermeyen herkese şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Nejdet ODABAŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
Nejdet
Soyadı
ODABAŞ
Yaklasik 1sene once 500 tl karsiliginda  yavru cift show satin aldim.erkek 2-3 ay icersinde oldu disi halen yasiyor ,senin bahsettigin rahatsizliktan -sorundan artik nasil tanimlanirsa  diside var .yazdigin tum ilaclari vitaminleri  bende kullandim ama nafile. canon makina ile guzel bir resmini cekip satayim diyorum ama ben yandim baskasi yanmasin diyorum.....!!!! kusa baktikca rahatsiz oluyorum,cevaplari senin gibi bende merak ediyorum........

S. Aydoğan ÇOPUR

Uzman Üyemiz
Adı
İBRAHİM
Soyadı
ÇOPUR
Öncelikle geçmiş olsun Inşallah en kisa zamanda kus kendini toparlar. buradada bu işte tam uzmanlaşmamis veterinere de götürseniz tahlil yapmadan  tahmin yuruterek çeşitli ilaclar söylenecek hastalığını bilmeden kuşun bünyesi ilaclarla iyice zayiflayacak,hasta isede degilsede.genel olarak kullanılan ilaçları zaten kullanmissiniz bundan sonra tahmini ilac kullanmak yerine sadece vitamin verseniz kus kendini daha cabuk toplayacagi kanısındayım sonuçta kuruma 1 sebepe bağlı hastalık yada bakteri değil hatta belki kus hasta degil sağlıcakla kalın

Gökhan YILDIZLI

Uzman Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
YILDIZ
nerdeyse tüm yapılması gerekeni yapmışsınız, size son önerim kuşu elle beslemeniz olacaktır youtube da videolar var ve elle besleme aparatı alarak kuşu kendiniz besleyin, hatta hazırladığınız mamaya 2 damlada baytril koyup karıştırıp öyle verin,

sehzade42

Uzman Üyemiz
Adı
Osman Sami
Soyadı
ŞEN
Öncelikle geçmiş olsun..Birçok tedavi yöntemi uygulamaya çalışmışsınız ama hepsinden çok kısa sürelerde vazgeçmişsiniz. doğru yöntemi uygulasanız dahi tedavi sürenizi uzun tutmanız gerekir hayvan hemen cevap veremeyebilir bi de anda tek bir yöntem uygulayın..

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
uzunca yazmama ragmen önemseyip fikir verdiğiniz için öncelikle hepinize teşekkür ederim.bugun 2. gün oldu vitaform veriyorum. daha önceki flucan ve biterali kesme sebebim flucan tablet korunma amaçlı oldugunu sonradan netten okudum biteralde de genel yorumlar en fazla 24 saat içinde belirtisini vercek şeklinde dediginden 5.günde kestim kuşa eziyet olmasın diye.kuruma değil e coliden suphelenin diyen arkadaşın dediği etken maddelerden olan tetraksilin vitaformda var ilaç firması kendisi sonuç değişkenlik gosterebilir demesine ragmen 2. gün oldu biraz sabredeceğim.dışkı analizi çok önemli biliyorum fakat nerde yaparlar ankarada nerde vardır akşam bi araştırayım veteriner nosu bulup arayım olmazsa keşke veterinerler uzman olsalar bu konularda aslında sucu onlarada atmak haksızlık etmek olur cunku kedi köpek kadar hiçbirimiz kuşlarımızı çok sıkışmadıkça götürmüyoruz onlarda doğal olarak bazı olaylarla ilk kez karsılasıyor muhabbetlerde.vitaformda fayda etmezse bi süre sadece vitamin desteği yapacagım.

inşallah iyi sonuclara ulaşırım sizlerede burdan tecrübe olur.hepinize tekrar tek tek teşekkür ederim. fikirleriniz için.

Nejdet ODABAŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
Nejdet
Soyadı
ODABAŞ
DİŞİ surekli bu sekilde, dışkı siyah. iki gun arayla alt temziliği ve elma sırkesiyle kafes silme. su hergun degişirtirilir , yem eksik ise tamamlanır...
ilaç ve vitamin herturlusu kullanıldı.4 gundur tekrardan flukan kullanıyorum, bir kac ay öncede kullanmıştım ardından nekton s ve e verdim.  baytrıl kısır yaptığını okudum ve kestim. yanlış bilgi ise lütfen uyarınız!!!kısaca bu sekılde ..

Ekli dosyalar

bjk70

Uzman Üyemiz
Adı
Erkan
Adeno Ec Xtra mix ilaçı alın geçen hafta böyle bir dişim vardı 3 gün kullandım Maşallah şuan çok iyi bir durumda

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
erkan bey nejdet beyin gönderdiği resimdeki gibimiydi dişi kusunuz yoksa benim anlattıgım gibi gogus kemiği kabarık durması iştahsızlığı vs. tam olarak hangi durumu kasdettiniz anlamadım.

bjk70

Uzman Üyemiz
Adı
Erkan
Benim hem ishal bu şekil kabarık tı

Nejdet ODABAŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
Nejdet
Soyadı
ODABAŞ
Az once kusu olu buldum .1 yildir birsey olmadi dun resmini siteye koydum kus öldü artik nazardanmi bilmiyorum .....konu benim icin kapanmistir.

bjk70

Uzman Üyemiz
Adı
Erkan
Geçmiş olsun

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
nejdet bey gerçekten çok üzüldüm inşallah tekrar yasamazsınız boyle bir şey.ben veterine gittim dün kurumadan suphelenmedi baska bi ilaç verdi 5 6 günde etkisini gösterir dedi ilk kez duydugum bi ilaç.şimdilik ismini vermicem çünkü benim zamanında yaptıgım gibi netten okuyup bi baskasını yanlıs yonlendirmek istemem.sonuc iyi olursa her seyi anlatıcam burada ilacı falan.

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
bugün 7 . gün bitti.butun belirtileri megabakteriyi ve sonucu olan kurumayı gosteren hastalıktan veteriner süphelenmedi.kusun poposundan ateşini ölçtü 40 vardı.dışkısı genelde normal olsada son 2 gün sulu yeşildi.bütün bunlarla beraber geçmişte neler yaptımı da anlattım.veterinerim ilk olarak ishali gidermemiz gerektiğini ve barsağında bakteri varsa kurtulmamız gerektiğini iletti.cesamolin verdi ve bugun 7. gün gerekirse 10 güne kadar sabretmemiz gerekebileceğini de iletti.
şimdi 7. gün sabah itibariyle gözlemlermi sizlere aktarayım.

genelde tüyleri kabarık şekilde uykuyu sever halde duran sadece eşi cok neşeli olunca hareketlenen kuş artık genel itibariyle kabarık durmuyo

artık az yemde yemiyor iştahı yerine geldi sayılır kafeste sürekli bişiler yerken görüyorum diğer kuşlar kadar değil ama eskisi kadarda az yemiyor.

dışkısı ilaç verirken korkunca sulu onun haricinde normale cok yakın

en onemlisi gogusunu yokladıgımda sağı solunun etlendiğini farkedebiliyorum.

7. gün gözlemlerim bu kadar inşallah kesin mutlu sonuca ulaşırız.

bu arada veterinerim kendiside muhabbet besliyor jumda erkek ve ingiliz kırığı dişi hatta kuluçkada.

aslında en önemli ayrıntıda bu olsa gerek.

isteyene ayrıntılı bilgi verebilirim şimdilik bu kadar kesin sonuç inşallah guzel olur yakında.

Gökhan YILDIZLI

Uzman Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
YILDIZ
hocam senin kuş zaten ishalmiş boşuna kuşa dünyanın ilacını vermişsin en baştan buraya konuyu açık açık yazıp kuşun resmini atsaydın bu kadar uğraşmazdın kuş kabarık durunca internetteki klavye kahramanlarının boş boş tavsiyeleriyle kuruma diye teşhis koyup onun üzerine gitmişsin, neyse geçmiş olsun umarım iyileşir.

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
Gökhan YILDIZ.' Alıntı:
hocam senin kuş zaten ishalmiş boşuna kuşa dünyanın ilacını vermişsin en baştan buraya konuyu açık açık yazıp kuşun resmini atsaydın bu kadar uğraşmazdın kuş kabarık durunca internetteki klavye kahramanlarının boş boş tavsiyeleriyle kuruma diye teşhis koyup onun üzerine gitmişsin, neyse geçmiş olsun umarım iyileşir.
hayır hocam kuş genelinde dıskısı normaldi.15 20 günlük bir olayda sadece veterinere gideceği gunlerde son 2 gun oyleydi.veterinerde ilk olarak ishali keselim dedi.bakteri varsa barsaklarına iyi gelir dedi.normalde kafesin altını ben beyaz kağıt koyarım kontrol için onceden ishal durumu yoktu.oyleyse ble tek oyle olsun yeterki duzelsin hayvan benden cok o yoruldu . teşekkür ederim iyi dileğiniz için.

Berat0609

Yeni Üyemiz
Adı
Berat
Soyadı
ışık
arkadaşlar kuruma ya da göğsü sivrileşen kuşlar için araştırma yapan arkadaşlar için tekrar yazmak istedim konu üstte durunca belki birine yol gösterebilir en azından gereksiz ilaç kullanmaması için.

en son biraz düzelme olan kuş tekrar aynısına döndü.bayadır eski haline dönmüştü fakat anca yazma fırsatı bulabildim.ishalini geçici olarak kesmiştim cesamalin sayesind fakat antibiyotik var.birde yeşil sulu ishal devam etmekte.sanırım bakteri var fakat bu sefer sadece ishali sürekli kontrol altında tutmaya calısarak kilo almasını sağlamaya calısacagım.antibiyotik vermicem.dün prinç haşlayıp agzına soğuduktan sonra suyundan damlattım akşam sulugunada hafif sulandırıp koydum.antibiyotiksiz ishali kesmek mümkünmü prinç lapası gibi çay demi haricinde etkili önerisi olan varmı