Canan NUMAN' Alıntı:
Tebrik ederim anlayışınız için.
Ancak şunu anlamadım kursak içindeki mantarlaşmadan nasıl haberiniz oldu. Veteriner tahlil mi yaptı yoksa anlaşılır bir belirtisi varmı?
Önleyici olarak kullanılacak ne tür gıda veya ilaç vardır acaba?
benim dişi kuşum çok oburdur.ondaki iştah kaybından ilk olarak anladım.Daha sonra kafasını geriye atıp sesler çıkararak nöbetler geçirip kusmaya başlayınca bu hastalığın ne olabiliceğini araştırdım.Buradaki bir arkadaşın başına da aynı şey gelmiş.kuşlarına aynı belirtilerle bu tanı konulmuş.Birebir aynı şey olunca veteriner bir arkadaşıma durumu anlattım.Kursağını kontrol etti şiş olduğunu söyledi.tanı koydu ve mantarın türüne göre ilaç kullanılıcağını söyledi.tedavi ile ilk önce 3-4 gün içinde kusma kesildi.yaklaşık 15 dakikada bir kuşun kendini kaybedip geçirdiği nöbetlerde yavaş yavaş azalarak şuan tamamen yok oldu.bu süreç daha uzun sürdü tabiki.
Bana söylenen kesinlikle şekerli şeylerden uzak durmam gerektiği oldu.Kuşlarıma hazırladığım bebek bisküvili,havuçlu mamanın bu hastalığı azdırmış olabiliceği ve bu mamayı bu hasta kuşlara bir daha vermemem söylendi.kullandığım suyun ph derecesinin 7'nin çok üzerinde olmaması söylendi.
Bence en iyi önleyici tedavi temizlik ve kuşların stresten uzak tutulması.Ve de tanımadığınız bilmediğiniz ne şartlarda üretim yaptığını bilmediğiniz kişilerden kümesinize kuş sokmamak.Ben maalesef tanımadığım hijyenik olmayan bir yerden almıştım kuşu ve ben ne kadar temiz olsam da aylar sonra başıma bu geldi.Diyebileceklerim bu kadar.En iyi önleyici tedaviyi kuşlara yıllarını vermiş ustalar bilir.