Yalçın Kasım
Takipçi Üyemiz
Çok teşekkürler hazine değerinde bilği bunlar... Ne çıkarsa şansımıza. Allah her rengini başka güzel yaratmış...
Ana renklerden hangisinin baskın olduğunu biliyorum fakat Opal yeşil( tip2) erkek ile yeşil temizkanat dişimin hangisinin baskın olduğunu nasıl öğrenirim çünkü her ikisinde de sarı ve yeşil renkler var kuşların geçmişini bilmediğimizi farzederekÖncelikle bazı terimleri bilmemiz gereklidir arkadaşlar;
Dominant: Baskın gen anlamına gelir.
Resesif: Çekinik gen anlamına gelir.
Genotip: Canlının gen yapısı anlamına gelir.
Fenotip: Canlının genotipi + çevre koşullarının etkisiye oluşan fiziksel özellikleridir. Kısaca dış görünüşüdür. Bu renk olabilir boy tüy vs.
Bunu bir örnekle anlatayım. Fenotipi sarı olan bir kuşun genotipinde sarı olmak durumundadır. Fakat sadece sarı olmayabilir mavi, yeşil, beyazı da içinde bulundurabilir. Burdan; genotipde olan her karakteristik özellik fenotipe yansımaz anlamını çıkartabilirsiniz.
Şuda parayla bile satılacak kadar önemli bir bilgidir arkadaşlar; Sarı ve beyaz kuşlar çizgili kuşlara dominanttır. Yani çizgili bir kuşu düz renk yani çizgisiz hale getirmek istiyorsanız kuşunuzu sarı veya beyaz bir kuşla eşleştiriniz bu şekilde yavruların düz renk çıkma oranı saf kuşlar için düşünürsek %50 dir.
Sıtındaki ve başındaki kurşuni gri rengindeki çizgilere "çizgili" tabirini kullanacağım arkadaşlar. Bazen o zebrayı andıran çizgiler silik diye tabir ediyoruz çizgiler olmayabiliyor bunuda "çizgisiz" diye tabir edeceğim.
Çizgili: Ç
Çizgisiz ( düz ) : ç
Koyu Yeşil : Y
Açık Yeşil : y
Koyu Mavi : M
Açık Mavi : m
Albino ( Full Beyaz Kırmızı Göz ) : A
Lutino ( Full Sarı ) : L
Örneklerle Açıklayalım;
Örnek 1: Bir adet çizgili muhabbet kuşumuzla, bir adet çizgisiz muhabbet kuşumuzu çiftleştirelim;
ÇÇ( Çizgili muhabbet) X çç( Çizgisiz muhabbet)
Çç Çç Çç Çç
Çç demek arkadaşlar taşıyıcı demektir. Yani genlerin içinde muhakkak çizgili ve çizgisiz muhabbet kuşu genini taşıyo demektir. Fakat çizgili, dominant yani baskın olduğu için yavruların %100 ü çizgili fenotipinde ( görünüşünde ) olacaktır.
Eğerki çç olsaydı fenotipi çift etken düz renk yani çizgisiz olacaktı.
Eğerki ÇÇ olsaydı fenotipi çift etken Çizgili olacaktı.
Örnek 2: Birde renklerle örnek verelim. Bir adet yeşil kuşumuzla bir adet mavi kuşumuzu çiftleştirelim;
YY( Yeşil) X MM( Mavi)
YM YM YM YM
Gördüğünüz üzere bütün yavrular YM bu demektirki Yeşil dominant olduğu için bütün yavrular yeşil çıkacaktır. Fakat işin püf noktası burda, bütün yavrular YY değil YM yani içinde mavi geni bulunduran yeşiller. Fenotipi yeşil fakat genotipinde mavi genide var yani TAŞIYICI. Bu örneğe devam etmek istiyorum şimdi yavruları birbiriyle eşleyelim ve neler oluyor görelim.
YM X YM
YY YM MY MM
1.Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi 1 yavru YY yani tam anlamıyla yeşil.( taşıyıcı değil ) ORANI : 1/4
2.Diğer yavru YM yani taşıyıcı fakat yeşil baskın olduğu için fenotipi yeşil.
3.Diğer yavru MY yani bir üsttekiyle aynı taşıyıcı ama fenotipi yeşil. 2. ve 3. maddedeki yavruların ORANI: 2/4
4.Diğer yavru MM yani çift etken mavi taşıyıcı değil. ORANI: 1/4
Bu örnekte taşıyıcı kuşların çiftleştirilmesinden elde edilen yavruların 4 te 3 ü yeşil fakat bunların 2 tanesi taşıyıcı, 4 te 1 i de mavi çıkıyor arkadaşlar.
Örnek 3: İşi biraz abartalım ve daha fazla özellik koyarak oluşacak gametlerin fenotiplerini görelim.
Şimdi Bir adet yeşil kuşumuzun geninde albino geni olsun, diğer kuşumuzda mavi olsun fakat o da lutino geni taşısın. Albino geni resesif ( Çekinik ) gendir.
Albino geni taşıyan yeşil kuşumuz: AAYY
Lutino geni taşıyan mavi kuşumuz: LLMM
AAYY kuşumuz= AY
LLMM kuşumuz= LM
AY X LM
AL AM YL YM
AL: sarı, albino ya baskın olduğundan yavru sarı olacaktır.
AM: mavi albinoya baskındır yavru mavi olacaktır.
YL: yeşil baskın olduğu için yavru yeşil olacaktır fakat geninde sarı renk taşır.
YM: yeşil, mavi yavru olacaktır.
Bu örneğin amacı yeşil görünüşlü bir kuş ile mavi görünüşlü bir kuştan tek renk sarı bir yavru alabilme ihtimalinizin olduğunu göstermektir.
En basit şekilde olasılıkları anlattım tabiki melezlendikçe bu kuşların yavrularını tahmin etme olasılığı imkansız hale gelir çünkü genotiplerinde binlerce varyasyon olabilir. Kuşların genotipinde baskın ve çekinik yeşil veya mavi olabilir. Yeşil herzaman dominant olma durumunda değildir. Bazen yeşilinde çekinik olduğu durumlar vardır bunlarda mavi kuşlardan oluşan yavruların genotipinde yeşil bulundurmasıyla oluşur.
GELELİM EN MERAK EDİLEN RAİNBOW YAVRU ÜRETİMİNE;
Doğadaki muhabbet kuşlarında mavi,sarı ve yeşil rengi tek vücutta mevcuttur arkadaşlar. Baş kısmı sarı, orta kısım yeşil, kuyruk kısmıda mavidir. Tabi beyazlıkları ve grilikleride vardır ama hiçbir yerinde kırmızı yoktur bu yüzden tutupta kimse kırmızı muhabbet kuşu üretemez başka bir hayvandan kırmızı rengi veren gen i alıp muhabbet kuşuna aktarmadıkça, buda günümüzde imkansıza yakın bir ihtimaldir.
Rainbow muhabbet kuşu dediğimiz renk kombinasyonu; Yeşil, sarı, mavi, beyaz veya gri tonlarının bir arada oluşturddukları fenotipik özelliktir. Veya 3 renk olarakta değerlendirilebilir. Sağlanması zor olduğu için rainbow kuş değerli kılınır. Bütün bu renklerin bir arada bulunabilmesi için arkadaşlar kuşun bütün renklerinin dominant yada resesif olması gerekir. Yani rainbow olmasını beklediğimiz muhabbet kuşunda yeşil maviden baskın olmayacak veya mavi yeşilden yada sarı maviden vs. Bu nasıl olur diyeceksiniz çünkü normalde yeşil renk maviye baskındır. Ama 2 adet mavi kuştan üretilmiş yavruda yeşil geni vardır fakat baskın değildir. Çünkü 7 soy öncesinden kalma bir yeşili vardır. umarım anlatabilmişimdir.
Neyse şimdi örneklemelere geçeceğim;
Yeşil: Y
Mavi: M
Sarı: S
Beyaz: B
Rainbow hakkında bilgi isteyen bir arkadaşımıza Kara Erbay adındaki bir üyemiz Cemal Tanışın rainbow resimlerini paylaşmış.
Rainbow un anne ve babalarının resmini koymuş. Kuşların renkleri;
Anne: Yeşil/Sarı -----> Bakın yeşil sarı kuşlarda yeşil ve sarı birbirinden baskın değildir ikiside eşit değerde oldukları için çift renk kuş olmuştur.
Baba: Mavi/Beyaz
Şimdi Cemal Tanış ın bu kuşlardan rainbow yavru alma olasılığını hesaplayalım
Anne kuş: Y_S_
Baba kuş: M_B_
Evet arkadaşlar bu alt tire koyduğum yerlere dominant renk veya resesif renk gelmek zorundadır. Cemal Tanışın kuşlarında bunlardan hangisinin olduğunu anlamak için gen dizilimini analiz etmemiz gerekir buda laboratuar gerektirir. Bilmediğimiz için ben alt tire koydum.
Şimdi kafamıza göre resesif ve dominant renklerle boşlukları rastgele dolduralım. Dominantı büyük harfle resisifi küçük harfle gösteriyoruz.
Anne kuş: YySS
Baba kuş: MMBb olsun.
Gametler: YySSMMBb
YSMB----> 4 yavrudan 1 tanesi Rainbow olur.
YSMb----> Yeşil,sarı,mavi görünüşlüdür. Görünüşünde beyaz yoktur.
ySMB----> Sarı mavi ve beyaz renklidir.
ySMb----> Sarılı ve mavilidir.
Başka şekilde boşlukları dolduralım.
Anne kuş: YySs
Baba kuş: MmBb
Gametler: YySsMmBb
YSMB----> Rainbow
YSMb----> Yeşil, Sarı, Mavi --> Rainbow
YSmB----> Yeşil, sarı, beyaz--> Rainbow
YSmb----> Yeşil, sarı
YsMB----> Yeşil, mavi, beyaz--> Rainbow
YsMb----> Yeşil, mavi
Ysmb----> Yeşil
YsmB----> Yeşil,beyaz ----> Kafa veya kanatlar beyaz vücut yeşildir.
ySMB----> Sarı, mavi, beyaz--> Rainbow
ySMb---->Sarı,mavi -----> genelde baş kısım sarı vücut mavidir.
ySmB----> Sarı, beyaz
ySmb----> Sarı
ysMB----> Mavi, beyaz
ysMb----> Mavi
ysmB----> Beyaz
ysmb----> Rainbow
Bu iki kuşun yavrularının fenotip oranları bunlardır. Yani bu iki kuşun yavrularının 16 da 6 sı yani 8 de 3 ü rainbow olacaktır.
Eğerki;
Anne: YYSS
Baba: MMBB olsaydı ---> YYSSMMBB %100 rainbow yavruların hepsi rainbow olacaktı. Cemal Tanış 3 yavru almış üçüde rainbow. Demekki anne ve baba bu şekilde. Oldukça değerli bir çiftiniz var Cemal bey
Eğer fenotipi rainbow olmayan fakat geninde rainbow olduğundan emin olduğunuz kuşlarınız varsa;
Diğer renkler: R
Rainbow: r
Rr X Rr
RR Rr Rr rr
1/4 ---> Diğer renklerden kuş elde edersiniz. %25
2/4 ---> Rainbow görüntüsü olmayan ama geninde rainbow taşıyan yavru elde edersiniz. ( taşıyıcı ) %50
1/4 ---> Bir adet Rainbow elde edersiniz. %25
Size bir ipucu daha vereyim. Kuşlarınız parçalı olursa yeşil/sarı , mavi/beyaz gibi rainbow alma ihtimaliniz daha yüksek olur.
Aldığınız rainbow yavruları sürekli birbirleriyle eşlerseniz genotipini her soy için o kadar rainbowa yaklaştırmış olursunuz ve bir süre sonra yavrularınız sürekli rainbow çıkmaya başlar fakat bu da bir takım rahatsızlıkları beraberinde getirir. Bu yüzden bu ıslah çalışmasını yapmak ister albino olsun ister rainbow ister lutino çok ciddi bir bilgi ister arkadaşlar.
Şunuda unutmamak gerekir kuşlarınızın sadece rengine bakarak hangi renk yavru çıkacağını %100 bilmeniz imkansızdır. Sadece hangi renkten fazla olacağını tahmin edebilirsiniz. Önemli olan hangi kuşta bir rengin diğerine dominant olduğu ve geninde hangi renkleri taşıdığıdır. İnternette okuduğunuz bütün varyasyonlar %50 böle olur %25 şöle olur denilen yazılar saf kuşlar için geçerlidir arkadaşlar bizdekilerin hepsi melezdir bu yüzden dikkate almayınız, sizin işinize yarayacak olan bilgileri ben toparladım birazda balık vermeyi değil tabiri caizse balık tutmayı öğretmeye çalıştım bu çalışmanın amacıda budur.
Alıntıdır...
Sayın femirler bilgiler için teşekkür ederim,spangle kuslarida anlatırmısınızSelamlar..Selamlar,
Bu konuya çalıştığım için biraz bilgim var ve bazı düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyuluyor; özellikle ino, tarçın, opal ve teksas konusunu tek çatı altında toplamak isterim.
Bu konu aslında çok basittir. İlgili desenler kuşlarda yer alan Z kromozomuna yerleşir.
Erkek kuşlarda çift Z kromozon vardır ve ZZ diye ifade edilir. Dişilerde ise tek Z kromozom yer alır ve kromozom çiftini tamamlamak için yanına W eklenerek ZW diye ifade edilir.
Artık ZZ dediğimiz kuş erkek, ZW dediğimiz de dişi kuş olarak ifade edeceğiz.
Taşıyıcılık ve görünürlük (genotip ve fenotip) sadece Z kromozomu üzerinde yer alır.
Bir örnek verelim;
opal deseni Z kromozomuna yerleşmiş bir desen tipi olsun ve "o" harfi ile gösterelim; O halde;
1. ZZo = Erkek bir kuş ve OPAL taşıyıcısı demektir. (Kuşta iki tane Z kromozom çifti var ve sadece bir Z kromozomuna yerleşen bu desen erkek kuşu taşıyıcı yapmıştır)
2. ZoZo = Erkek bir kuş ve görünürü de OPAL dir. (Çift Z kromozomuna yerleşen bu desen artık o erkeğin OPAL olduğunu göstermektedir)
3. ZoW = Dişi bir kuş ve OPAL dir. (Kuşta sadece tek Z kromozomu var ve ona yerleşmiş bu desen o kuşu OPAL yapmıştır)
4. ZZ ya da ZW = Görüldüğü üzere Z kromozomlarında herhangi bir cinsiyete bağlı desen yer almamaktadır ve bu kuşlar cinsiyete bağlı bir gen taşımamaktadır.
Kim taşır kim taşımaz ?
Cinsiyete bağlı genlere sadece ERKEK kuşlar taşır. Dişilerde taşıyıcılık söz konusu değildir. Örnekleyeyim;
"t" harfi tarçını ifade etsin;
ZZ X ZtW (yani normal bir erkek ile görünürde de tarçın olan bir dişi yavrularına bakalım)
1. ZZt = Bu yavru %25 ihtimalle erkek ve Tarçın TAŞIYICI olacaktır.
2. ZW = Bu yavru %25 ihtimalle dişi ve normal olacaktır
3. ZZt = Bu yavruı %25 ihtimalle erkek ve Tarçın TAŞIYICI olacaktır.
4. ZW = Bu yavru %25 ihtimalle dişi ve normal olacaktır.
% dilimlerinde aynı tanımları birleştirelim;
yavruların 2 si erkek ve taşıyıcı, 2 si dişi ve normal oldular. Yani hiçbir şekilde normal bir erkek ile tarçın dişiden tarçın yavru alamazsınız. (aynısı, ino, opal, teksas için de geçerlidir)
Bir tık öteye gidelim ve burada taşıyıcı erkek ile normal bir dişiyi eşleyelim; yani
ZZt X ZW
1. ZZ = Bu yavru %25 ihtimalle erkek ve NORMAL olacaktır.
3. ZZt = Bu yavruı %25 ihtimalle erkek ve Tarçın TAŞIYICI olacaktır.
4. ZtW = Bu yavru %25 ihtimalle dişi ve TARÇIN olacaktır.
Görüdüğünüz üzere hepsi birbirinden farklı 4 yavru elde ediyorsunuz. Konumuz tarçın olduğu için 1 taşıyı, 2 normal ve 1 tarçın elde edebildik.
Şimdi de şuna bakalım. Elimizde bir erkek var taşıyıcı olduğunu biliyoruz, bir de tarçın dişimiz olsun. Bakalım nasıl yavrularımız olacak;
ZZt X ZtW
1. ZZt = Bu yavru %25 ihtimalle erkek ve tarçın TAŞIYICI olacaktır.
3. ZtZt = Bu yavruı %25 ihtimalle erkek ve TARÇIN olacaktır.
Şimdide 1 taşıyıcı erkek, 1 normal dişi, 1 tarçın erkek ve 1 tarçın dişi kuş üretebiliyoruz.
Son olarak erkek tarçın elimizde, normal bir dişi kontrol edelim;
ZtZt X ZW
1. ZZt = Bu yavru %25 ihtimalle erkek ve tarçın TAŞIYICI olacaktır.
2. ZtW = Bu yavru %25 ihtimalle dişi ve TARÇIN olacaktır
3. ZZt = Bu yavru %25 ihtimalle erkek ve Tarçın TAŞIYICI olacaktır.
Görünen o ki burada erkek ise TAŞIYICI, dişi ise TARÇIN oldular. Yani yavrular daha ceresine bakmadan desenine bakarak dişi erkek diyebiliyoruz.
Spangle, Double Faktör, Normal, Recessive Pied, Dominant Pied ise cinsiyet desenleri değildir. Onlar daha farklıdır. Talep olursa onları da anlatabilirim. (Bunlar yine çok basittir)
Ancak Dilute, Greywing, ClearWing, Grey ve Dark factor, Yellow face I ve II type, Black Face çok karışık (anlatılacak basit yolunu inanın ben de bulamadım. Araştırıyorum).
Yukarıdaki bilgiler ışığında inolar, opaller, tarçınlar ve teksaslarda kim ne taşır ve ne önemlidir rahatlıkla bulabilirsiniz. Ayrıca bir dişi kuş aldığınızda satıcı size (özellikle yeni başlayanlara bu yapılıyor) normal kuş verip de "bu şunu taşıyor, bunu taşıyor" derse inanmayın. Dişi kuş direk olarak taşıdığı cinsiyet genini gösterir, saklamaz.
Umarım anlatabilmişimdir.
Hayırlı üretimler,
Selamlar,Sayın femirler bilgiler için teşekkür ederim,spangle kuslarida anlatırmısınızSelamlar..
HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kusura bakmayın sizin yanıtı atlamışım.Ana renklerden hangisinin baskın olduğunu biliyorum fakat Opal yeşil( tip2) erkek ile yeşil temizkanat dişimin hangisinin baskın olduğunu nasıl öğrenirim çünkü her ikisinde de sarı ve yeşil renkler var kuşların geçmişini bilmediğimizi farzederek![]()
![]()
Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Faruk bey,Selamlar,
Spangle kuşlar fenotip desene sahiptir. Cinsiyete bağlılığı yoktur. Normal Spanle Tek faktör Spangle olarak adlandırılır. Çift Faktör Spangle kuş ise Double Factor den ismini almış olup DF diye piyasada duyarsınız.
ss - Normal Kuş
Ss - Tek Faktör Spangle
SS - Çift Faktör Spangle
Normal ile Spangle eşlemesi yani ss X Ss;
sS Tek Faktör Spangle
ss Normal
sS Tek Faktör Spangle
ss Normal
yani normal ile Spangle eşlemesinden 50% spangle 50% normal kuş elde edersiniz.
Spangle Spangle eşlemesi yani Ss X Ss --> SS,Ss,sS ve ss sonuçlarını verecektir. Bu da 25% DF, 50% spangle, 25% normal yavru demektir.
Buna göre eşlemelerinizi yapabilirsiniz.
"Taşıyıcılık ve görünürlük (genotip ve fenotip) sadece Z kromozomu üzerinde yer alır."demiştiniz,bende bunun üzerine spangle görünümlü olmasa da erkek veya dişi kuşun taşıyıcı olup olamayacağını sormuştum aslındaGenotip ile fenotip karıştırmışsınız. Oysaki en başta belirttim. Spangle cinsiyet geni değildir. Yani Cinsiyete bağlı değil. Ayrı bir desen kromozom çifti diye düşünebilirsiniz. Erkek dişi farketmez. Fenotip görünür fiziksel bir özelliktir. Varsa vardır, Yoksa görmezsiniz.
Lütfen erkek ve dişi resimlerini atabilir misiniz? Sizin yazdıklarınızdan yanlış bir sonuç çıkarmayalım.
Çok teşekkür ederim.Selamlar..Veysel Bey; yazımın başında "özellikle ino, tarçın, opal ve teksas konusunu tek çatı altında toplamak isterim. " demek istedim. Bu fenotip görünümlü olan desenlerin hepsi cinsiyet genidir. Yani cinsiyet ile taşınır. Spangle ise Fenotip bir gendir. Cinsiyet ayrımı gerektirmez.
Örneğin
- Bir erkek OPAL ve eşi NORMAL olsun : Dişi yavrularının hepsi OPAL olacaktır, Erkek Yavruları ise hepsi OPAL TAŞIYICI ve NORMAL olacaktır.
- Bir erkek NORMAL ve eşi OPAL olsun : Dişi Yavrularının hepsi NORMAL olaacktır. Erkek Yavruları ise hepsi OPAL TAŞIYICI ve NORMAL olacaktır.
Gördüğün üzere cinsiyet geninde Geni taşıyan ERKEK ve DİŞİ'ye bağlı olarak sonuç değişti. Şimdi aynı durumu Spangle için yapalım.
Örneğin
- Bir Erkek SPANGLE ve eşi NORMAL olsun: Erkek ve Dişi yavru olmasından bağımsız 50% SPANGLE ve 50% NORMAL yavru elde edersiniz.
- Bir Erkek NORMAL ve eşi SPANGLE olsun. Erkek ve Dişi yavru olmasından bağımsız 50% SPANGLE ve 50% NORMAL yavru elde edersiniz.
Buradan da anlayacağın üzere Spangle cinsiyetten bağımsız sadece Fenotip bir gendir.
Kuşlarda ZZ ve ZW cinsiyet genlerinin tutunduğu kromozom çiftleridir. Bundan hariç fenotip olarak adlandırdığımız diğer görünümler de ayrı kromozom çiftleridir. Spangle Ss, Violet Faktör Vv, Gri Faktör Gg, Baskın Parçalı Pp ... gibi. Ve renk baskınlıkları Bb Yeşil (Hibrit), bb Mavi(homozigot).
Şimdi Kuşlarınıza gelelim. (erkek kuş resmini çok kötü çekmişsiniz. Net renkler görünmüyor).
Erkek kuşunuzun tarçın kanat gri normal bir kuş olduğunu varsayıyorum (ona benzettim) bbGgvvssZtZt bir kuş (bb beyaz köken, Gg tek faktör Gri,vv hiç Violet yok, ss spangle değil, ZtZt erkek ve tarçın)
Dişi kuşunuzun da Violet Gri Spangle bir dişi olduğunu görüyorum. bbGgVvSsZW
bbGgvvZtZt x bbGgVvZW eşlemesi yapacağız;
- Öncelikle elde edeceğiniz kuşlarınız 100% beyaz homozigot olacak,
- Tüm dişi yavrularınız tarçın kanat olacak.
- Tüm erkek kuşlarınız tarçın kanat taşıyıcı olacak.
- Her iki kuşta tek faktör Gri var ve yavrularınızda 25% çift faktör Gri, 50% tek faktör gri, 25% gri faktörün olmadığı etkiler göreceksiniz. Bunu renk üzerinde bahsedeceğim.
- Bir kuşunuz Tek faktör Violet ve diğerinde de yok. Bu durumda yavrularınızda 50% tek faktör Violeti göreceksiniz ve 50% sinde sönümlenecek.
- Bir kuşunuz Spangle olduğu için 50% spangle 50 % Normal Desen kuşlarınız olacak.
Yavrularınızda Gri Spangle, Violet Spanle, Gri Normal, Violet Normal elde edeceksiniz. Gri tonları baskın olarak görünecek. Yanak yamalarında da görebilirsiniz. Kuşlarınız renklenmeye başladığında kahverengi tonlarını gördüğünüz kuşların ceresine bakmadan dişi olduğunu söyleyebileceksiniz. Çünkü erkek kuşunuzu tarçın olarak ele aldık.
Şunu unutmayın Dişi kuşlar ASLA taşıyıcı olmazlar. Ne varsa gösterirler. Muhabbet kuşlarında Taşıyıcılık sadece Erkek Kuşlara aittir. Komplike bazı genler konusunda (sarı surat, black face) pek bilgim yok yanlış birşey yazmak istemem.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Rica ederim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.Çok teşekkür ederim.Selamlar..
HTC One cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Önemli değil efendim ilginiz için teşekkür ederim,ilk ağızda 5 yumurta 3 yavruları oldu yavrularımız bunlar 2 si normal biri opal gibi şimdi normaller opal taşıyıcı oluyor opal olanda kesin dişimi oluyor,dişi anne için spangle demiştiniz temizkanat özelliği yokmuKusura bakmayın sizin yanıtı atlamışım.
Erkek Opal ancak dişi Spangle bir kuş. (REsimden öyle görüyorum). Tip2 derken saru suratı mı kastetiniz? Evet ise o iş komplex ben onu haricen yazıyorum.
Erkek ZoZo ancak Dişi ZW bu durumda tüm erkek yavrularınız opal taşıyıcı olacaktır. HEpsi normal görünecek ve yarısı Spangle olabilir. Yarısı da normal görünecekler.
Dişilerinizin ise hepsi Opal olacak. Opal ile Spangle birleşmiş gördükleriniz de Spangle Opal Effect ile göreceksiniz. Ancak kanları direkt olarak opal olacaktır. Görüntüde spangle'a benzetebileceğiniz türde opal dişiler olacak 100%.
Renk konusunda da kuşlarınız 75% yeşik baz, 25% mavi baz olacak . Eğer kuşlarınızdan birinin homozigot yeşil olduğunu biliyorsanız (ki bu çok zordur DNA test yaptırmanız gerekir) o zaman tüm yavrularınız 100% yeşil olacaktır. Ben her iki kuşunuzu da heterezigot olarak kabul ettim.
Tekrar gecikme için kusura bakmayın. Atlamışım.
Anlattıklarınıza ve anladığıma göre %50 oran Erkek normal opal taşıyıcı yavrular ve Opal görünümlü dişiler.3 yavrumdan 2 si normal biri opal görünüyor gibi,diğer 2 yumurtamda çıksaydı biri opal olacaktı peki spangle çıkacakmıydı bunu anlamadım gibiKusura bakmayın sizin yanıtı atlamışım.
Erkek Opal ancak dişi Spangle bir kuş. (REsimden öyle görüyorum). Tip2 derken saru suratı mı kastetiniz? Evet ise o iş komplex ben onu haricen yazıyorum.
Erkek ZoZo ancak Dişi ZW bu durumda tüm erkek yavrularınız opal taşıyıcı olacaktır. HEpsi normal görünecek ve yarısı Spangle olabilir. Yarısı da normal görünecekler.
Dişilerinizin ise hepsi Opal olacak. Opal ile Spangle birleşmiş gördükleriniz de Spangle Opal Effect ile göreceksiniz. Ancak kanları direkt olarak opal olacaktır. Görüntüde spangle'a benzetebileceğiniz türde opal dişiler olacak 100%.
Renk konusunda da kuşlarınız 75% yeşik baz, 25% mavi baz olacak . Eğer kuşlarınızdan birinin homozigot yeşil olduğunu biliyorsanız (ki bu çok zordur DNA test yaptırmanız gerekir) o zaman tüm yavrularınız 100% yeşil olacaktır. Ben her iki kuşunuzu da heterezigot olarak kabul ettim.
Tekrar gecikme için kusura bakmayın. Atlamışım.
Abi sorun mantıklı ama bir nüsayı kaçırarak sormuşsunuz dişilerde taşıyıcılık yok yanlışsam benide uyarınız lütfenFaruk bey,
''Erkek kuşlarda çift Z kromozon vardır ve ZZ diye ifade edilir. Dişilerde ise tek Z kromozom yer alır ve kromozom çiftini tamamlamak için yanına W eklenerek ZW diye ifade edilir.
Artık ZZ dediğimiz kuş erkek, ZW dediğimiz de dişi kuş olarak ifade edeceğiz'' demiştiniz,spangle kuşlarda çift Z kromozon yokmu? ayrıca spangle yalnız taşıyıcı olamıyormu?
Mesela erkek bir spangle
ZSZS hem taşıyıcı hemde spangle görünümlü, ZZS ise normal görünümlü ama spangle taşıyıcı olabilir mi,aynı şekilde
ZSWS hem taşıyıcı hemde spangle görünümlü,ZWS ise normal görünümlü ama spangle taşıyıcı olabilir mi,Selamlar..
Bir de zamanınız var ise benim kuşların çifleşme olur ise olabilecek seçenekleri yazarsanız sevinirim.
Erkek violet renkli spangle ile gri renkli tarçın dişi

Evet benim öğrendiklerimAbi sorun mantıklı ama bir nüsayı kaçırarak sormuşsunuz dişilerde taşıyıcılık yok yanlışsam benide uyarınız lütfen
Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Selamlar,Anlattıklarınıza ve anladığıma göre %50 oran Erkek normal opal taşıyıcı yavrular ve Opal görünümlü dişiler.3 yavrumdan 2 si normal biri opal görünüyor gibi,diğer 2 yumurtamda çıksaydı biri opal olacaktı peki spangle çıkacakmıydı bunu anlamadım gibi
![]()