Kuşlarda proteinin önemi

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Katılım
5 Mar 2010
Mesajlar
4,990
Konum
İstanbul / Fatih
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ

Hayvanların vücudundaki kasların yapıtaşı proteindir. Ancak hayvanlar için proteinin önemi bundan çok ötedir. İç organların çok ciddi kısmı proteinden oluşmaktadır. Ayrıca vücuttaki tüm reaksiyonlar, protein yapıdaki hormon ve enzimlerin kontrolünde gerçekleşir.

Kromozomlar üstünde dizili DNA şifresi, vücutta sentezlenen binlerce çeşit proteinin kod kaynağıdır. Kanda oksijeni taşıyan hemoglobinden, vücudun şeker seviyesini kontrol eden insüline kadar pek çok önemli salgı protein yapıdadır.

Vücutta sürekli olarak protein üretilir ve yok edilir. Bu döngünün sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için besin olarak protein alınması gereklidir.

Protein ve Enerji

Protein içeren besinlerde dikkat edilmesi gereken nokta, proteinenerji oranıdır. Çok enerji içeren besinlerle beslenen kuşlarda; şişmanlama, üreme verimi düşüşü ve hatta hastalıklar ortaya çıkacaktır. Peki, bunun sebebi nedir?

Normalde kuşlar kendileri için yeterli miktarda protein ve enerji alana dek yerler. Genelde enerji ağırlıklı besinler verildiği için, kuşlar yeterli enerjiyi sağlayacak besini aldıktan sonra, yeterli protein seviyesine ulaşmak için yemeye devam ederler. Aldıkları fazla enerji vücutta yağa dönüştürülür. Bunun sonucunda kuşlarda obezite oluşur. Bazı kuşlar yeterli enerjiyi alıp yemeyi kestiklerinden, onlarda da protein eksikliğine bağlı hastalıklar görülür. İlk belirtiler kuşun tüylerinde ve gagasında oluşur. Çünkü bu kısımlar tamamen protein yapıdadır. Daha sonra tüm vücutta fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.

Aynı besinleri alan yabani kuşlar, evcil olanlara göre daha sağlıklıdırlar; çünkü enerji ihtiyaçları daha fazladır. Bu nedenle evcil kuşların beslenme şekli yabani olanlardan çok farklıdır.

Doğru Protein Enerji Oranı

Yetişkin bir kuşun protein ihtiyacı genelde pek değişmez. Ancak enerji ihtiyacı; içinde bulunduğu kafesin büyüklüğü, ortam sıcaklığı, diğer iklim faktörleri ve daha pek çok dış faktöre bağlı olarak değişir. Farklı tür kuşların farklı ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle her kuş için geçerli tek bir proteinenerji oranından söz edilemez.

Yapılması gereken, kuşlara hem yüksek proteinli hem de az proteinli besinleri sunmaktır. Kuş, kendisi için gerekli miktarda proteini ve enerjiyi sağlayacak şekilde beslenecektir. Yapılan deneylerde kuşların bu dengeyi çok iyi sağladıkları, obez kuşların sağlıklı şekilde zayıfladıkları görülmüştür.

Yüksek proteinli ya da az proteinli besinler hangileridir? Aşağıdaki tabloda (Tablo-I), yaygın olarak kullanılan besinlerin 1 gram protein başına verdikleri enerji, kalori cinsinden yansıtılmıştır. Yapılması gereken; istenilen orandaki besini vermek değil, kuşa farklı oranlara sahip besinleri sunup, kendi dengeli beslenmesini kendisinin yapmasına imkân vermektir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta da, kuşların bitkisel proteinin yaklaşık %60’ını sindirebildikleridir.

Besin Adı Enerji(kalori)/1g Protein
Yüksek Protein Destekli Yem 5
Brokoli 9
Yumurta+Proteinli Yem 10
Marul 11
Soya Fasulyesi 12
Haşlanmış Yumurta 13
Hazır Yumurtalı Mama 14
Karahindiba 17
Ayçekirdeği 23
Kepekli Ekmek 23
Mısır 33
Darı 33
Havuç 38
Üzüm 53
Armut 87
Elma 320

Tablo-I: 1 gram protein başına düşen enerji(kalori)

HAZIRLAYAN:MALCOLM GREEN

ÇEVİREN:İLKER KURŞUNLUGİL

* Kaynak ANADOLU ORNİTOLOJİ DERNEĞİ

 

KurKur

Uzman Üyemiz
Katılım
12 Mar 2010
Mesajlar
2,513
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Elma 320,  Armut 87..   
Ben de diyordum, "Neden Kuşlar Elmayı görünce hemen saldırıyorlar ?"
  Ustam Paylaştığın, Bilgilendirdiğin için Sağ Olasın..
 

Sencer Ötan

Takipçi Üyemiz
Katılım
11 Ara 2010
Mesajlar
115
Konum
İstanbul
Adı
Sencer
Soyadı
Öztan
hmm sabah haşlanmış yumurta verdim yarım yumurta şimdide marul verdim baya gelişcek benim kuşum :)
 

sibirya27

Takipçi Üyemiz
Katılım
27 Tem 2010
Mesajlar
122
Konum
gaziantep
Adı
berat
Soyadı
cingöz
SLM. Ayçekirdeğinin protein değeri yüksek.ben de üretimhanemde yeme karıştırmak istiyorum.Papağan yemi olarak satılan küçük ayçekirdeği katmayı düşünüyorum.Oran nasıl olmalı yardımcı olursanız sevinirim.
 

omeradam

Uzman Üyemiz
Katılım
18 Eki 2010
Mesajlar
1,425
Konum
KONYA
Adı
ömer
Soyadı
adam
sibirya27' Alıntı:
SLM. Ayçekirdeğinin protein değeri yüksek.ben de üretimhanemde yeme karıştırmak istiyorum.Papağan yemi olarak satılan küçük ayçekirdeği katmayı düşünüyorum.Oran nasıl olmalı yardımcı olursanız sevinirim.
kalorisi 560 larda dikkat et