Kuşlarım yumurtaları kırıyor.

brhmcskn

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
coşkun
Öncelikle selamlar. Bir çift muhabbet kuşum var. Daha önceki kuluçkadan hiçbir yavru alamadım. Çünkü yumurtlar yumurtlamaz yumurtaları kırıyorlar. Erkek dişiyi yuvalıkta hiç rahat bırakmıyor. Sanırım içeride çiftleşmeye çalışıyor. Dişide ondan kaçtıkça yumurtalar zarar görüyor. Kuşum bugün ikinci kez kuluçkaya girdi, ilk yumurtasını yaptı. Belki geçen sefer acemilikten öyle yapmışlardır dedim fakat bu seferde aynı. Erkek sanki delirmiş gibi dişiyi elde etmeye çalıışıyor. Daha önce hiç muhabbet kuşu üretme gibi bir tecrübem olmadı biraz deneyimsizim fakat bu kuşların geride en az 5-6 yumurtası daha olcak bir kaç gün içinde. Sizce bundan sonra ne yapmalıyım yardım edin lütfen. Yardımcı olabilecek herkeze şimdiden teşekkürler ve saygılar. not: Kuşların yavruluğunu hiç açmadım, rahatsız etmedim, yumurtaları ellemedim.

ebubünyamin

Uzman Üyemiz
Adı
Abdullah
Soyadı
Ademoğlu
A.S
Tanıdığın bir üreticiden oluşmamış boş yumurtalar bul, dibine ince matkapla dikkatlice delik açıp içini boşalt, daha sonra şiringayla basabileceğin kıvamda kardığın beyaz çimentoyu enjektörle yumurta içine doldur, donsun (alçı olmasın alçı yumuşak olduğundan onu kemirebilir). Böylece sert ve sağlam sahte yumurtalar yapmış olacaksın.
Bundan sonra kuşunu takip edeceksin, yumurta yapınca kırmasına izin vermeden sahtesiyle değiştir, her yaptığında gerçeğini al sahtesini koy, kırıp yiyemeyince bir  kaç yumurtadan sonra kırmaktan vazgeçip yumurtalara yatmaya başlar ve alışkanlığını bırakır, o zaman sahteleri alıp gerçekleri geri bırakırsın.

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Abdullah ADEMOĞLU' Alıntı:
A.S
Tanıdığın bir üreticiden oluşmamış boş yumurtalar bul, dibine ince matkapla dikkatlice delik açıp içini boşalt, daha sonra şiringayla basabileceğin kıvamda kardığın beyaz çimentoyu enjektörle yumurta içine doldur, donsun (alçı olmasın alçı yumuşak olduğundan onu kemirebilir). Böylece sert ve sağlam sahte yumurtalar yapmış olacaksın.
Bundan sonra kuşunu takip edeceksin, yumurta yapınca kırmasına izin vermeden sahtesiyle değiştir, her yaptığında gerçeğini al sahtesini koy, kırıp yiyemeyince bir  kaç yumurtadan sonra kırmaktan vazgeçip yumurtalara yatmaya başlar ve alışkanlığını bırakır, o zaman sahteleri alıp gerçekleri geri bırakırsın.
hiç duymamıştım abdullah abi sana bunun gibi değişik ve yararlı yazılar yakışır zaten

ebubünyamin

Uzman Üyemiz
Adı
Abdullah
Soyadı
Ademoğlu
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
hiç duymamıştım abdullah abi sana bunun gibi değişik ve yararlı yazılar yakışır zaten
:) Bunu teorik olarak dün icat ettim, pratik olarak bende yarın deneyeceğim. Bir jumbo çiftimde aynı problem varda.

Gürkan BULUT

Yeni Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
BULUT
Abdullah Bey bu süreçte gerçek yumurtaları nasıl muhafaza edecek arkadaş?

ebubünyamin

Uzman Üyemiz
Adı
Abdullah
Soyadı
Ademoğlu
Gürkan BULUT' Alıntı:
Abdullah Bey bu süreçte gerçek yumurtaları nasıl muhafaza edecek arkadaş?
Yumurtaları kaydıracağı başka çifti olmadığı için şansını böyle deneyecek. Üzerine hiç yatılmayan yumurtaların birkaç gün dayandığı  söyleniyor. Ben bir gün sonra kuşun yattığı yumurtanın oluştuğuna şahidim, fazlasını denemedim.
Arkadaş yem doldurduğu bir kaba yada pamuk içine yumurtayı yerleştirip ölyece muhafaza eder, yada yakınında üretici varsa, cd kalemiyle işaretleyip birilerinin altına geçici olarak bırakabilir.

brhmcskn

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
coşkun
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Erkeği dişeden ayırsam bir faydası olur mu?

ebubünyamin

Uzman Üyemiz
Adı
Abdullah
Soyadı
Ademoğlu
İbrahim COŞKUN' Alıntı:
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Erkeği dişeden ayırsam bir faydası olur mu?
Yumurtlama devam ettikçe çiftleşme devam eder, dolayısıyla yumurtlama sürecinde ayırırsanız yumurtalar ya boş çıkar, yada dişi yumurtayı keser.

mustafa BEKTAŞ

Takipçi Üyemiz
bendede böyçle bir sorun vardı 2 yumurtayı kırdılar kafes dibinde buldum...sonra 2 yumurtasınıda aldım başka çiftin altına koydum...sonra 2 yumurtasını da başka çiftin altına...2 yumurtadaha yaptı..onları almadım...baktımki yumurtalara yatmaya başladı...bende aldıklarımı tekrar altına koydum şuanda durum gayet normal...bölede deneyebilirsiniz.tabiki bakıcılar olduktan sonra bu yöntem işe yarayacak..

brhmcskn

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
coşkun
Ben sahte yumurta ile denedim malesef başka çiftim yok. Sahte yumurtaları kıramayınca huyundan vazgeçer diyordum. Her neyse yumurtladıkça yumurtalarını aldım yerine sahtesini koydum. Daha sonra 3 yumurta olunca sahteleri aldım yerine gerçekleri koydum. Sonra üstünde yatmadığı 2 yumurtayı kırdı. Geri kalanları bidaha kırmadı. Şu anda 3 yumurtası var yaklaşık 10 gündür onları kırmadı. Yumurtların çoğu yine ziyan oldu ama bu sefer yine az da olsa ilerleme kaydettim. Önceki yumurtlamada 8 tane yumurtlamıştı ve hepsini kırmıştı. Belki bidahakine hiç kırmaz şans işte. Ben bunları bir türlü çözemedim ya.

omeradam

Uzman Üyemiz
Adı
ömer
Soyadı
adam
sadece kalsiyum takviyesi işe yarayamayabilir çünki kuş bunu huy edindimi zor burakır
çifti 2 hafta kadar ayırın daha sonra birleştirin 3 tane sahte yumurta alın petshoptan çifti takip edin yumurtladığı ilk 3 yumurtayı hemen alın altından her aldığınızın yerine bir sahte yumurta koyun ve aldığınız yumurtalarıda 12-16 derece sıcaklığında altında saklayın ( kırılmasın diye beze sarma ısıtabilir plastik kutuda saklayabilirsin örnek boş jole kutusu gibi veya prinç ununun içindede olabilir, ) ve 4. yumurtadan sonra sahte yumurtaları alın ve yerine altından aldığın yumurtaları geri koyun eğer yumurtalar dolu ise yavru oluçmaya başlar ve inşallah bu illetten kurtulursunuz.
çifti ayırınca protein ve kalsiyum ağırlıklı besleyin
haftada 3 kere buğday çimlendirmeside olabilir yağlanır diye korkmayın 2 haftada fazla yağlanmaz olsa bile ilk kuluçkada eritir
İnşallah işinize yarar...

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
bence kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor yumurta yeme olayı eğer yumurtaları yiyiyorlarsa kuşlarınızın kafesine kalamar kemiği ve gaga taşı koyun ama kırıyorlarsa sizin anlattıklarınızdan bunu anladım erkek dişiyi kovalarken kırıyorsa erkeğiniz çok kızgın mama veriyorsanız mamayı kesin yada erkeği değiştirin yapılacak başka bişey yok

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Halil İbrahim ÇABUK' Alıntı:
bence kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor yumurta yeme olayı eğer yumurtaları yiyiyorlarsa kuşlarınızın kafesine kalamar kemiği ve gaga taşı koyun ama kırıyorlarsa sizin anlattıklarınızdan bunu anladım erkek dişiyi kovalarken kırıyorsa erkeğiniz çok kızgın mama veriyorsanız mamayı kesin yada erkeği değiştirin yapılacak başka bişey yok
+11

brhmcskn

Üyemiz
Adı
ibrahim
Soyadı
coşkun
Kalamar kemiğini ve gaga taşını hiç eksik etmedim, dediğiniz sorunlardan da kuşlar yumurtalarını kırabilir fakat sahte yumurtayla değiştirince huyları düzeldi, şon 3 yumurtasını kurtardım onları kırmadılar. Bana kalırsa sorun annenin içgüdülerinden kaynaklanıyor, yada tek yumurta olayı. Yumurtalar çoğalınca annenin işgüdüleri geri geldi sanki. Hiç birşey yapmasaydım eğer o 3 yumurtayıda kurtaramıyacaktım. Çünkü yumurtluyo tek yumurtayı top gibi oynuyo, iki yumurta olunca annelik ve sorumluluk duygusu istiyo. Belki de benim kuşum çok duygusal. Neyse çok fazla yazdım yine, sorunumu kendi kendime de olsa hallettim ya mutluyum. Yinede forumdaki herkesin düşünceleri benim için çok önemli. Herşeyi sizlerin sayesinde öğrendim, öğrenmeyede devam ediyorum. Bu hayvanlar cinse biz daha cin olmalıyız. Umarım yumurtadan da sorunsuz bir şekilde çıkarlar da verdiğim emeye, çektiğim sıkıntıya değer. Bu sefer çıkmasa bile bi dahaki kuluçkada hiçbir yumurtasını kırmayacağından eminim. Çünkü kuşumda o annelik içgüdüsünü gördüm. Herşey umarım herkesin gönlünce olur.