Kuşlarımın beslenmesi

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Genelde değişik oranlarda yaptığım karışımlar.
Bozulmayacak olanları (buğday unu, mısır unu,kuruyemiş unları,  keçiboynuzu gibi) tek kavonozda toplayıp buzdalabında saklıyorum. (Kuruyemiş içeriğinde, azar miktarlarda koyuyorum örneğin; fındık, ceviz, şam fıstığı, yer fıstığı, çekirdek gibi rondadan geçirip un yapıp buzdolabımda saklıyorum. Böylece isterseniz evde keklere, tatlılarada kullanabiliyorsunuz.  C:)

Bütün bu karışımları  kafama göre kuvvetli geleceklerini tahmin ettiklerimi azar miktarda, ayarlayarak HERGÜN bıldırcın veya normal tavuk yumurtasına karıştırarak verdim.

Diyeceksiniz ki belki BRAVO ne kadar uğraşmış.
Ancak çok iyi bakmak demek, herşeyden yedirmek aşırı emek harcamak değil,
Çünkü ben bu yiyecekleri verdiğimde hayvanlar toparladı yavrular analarının boyunu geçti (FİNCH ler çok yavruladı MAAŞALLAH)
Ancak belirli bir zaman sonra şunu KAVRADIM. Hayvanlar sıkıntılandı. Baktım Muhabbet kuşları sürekli tavanda asılı yürüyorlar. Sürekli eşleri ile ilgililer ancak yumurta yok veya yumurtalar kafes dibinde.
Finchlerim ise 12-15 yumurta biriktirip üzerine yatmamaya başladı.
Fincler kafeslerinde tünekten havalanıp yukarı sıçrayıp kanatlanıp tekrar geri aynı tüneğe oturmaya başladı.
EH artık bir ACEMİ olarak bu hazırladıklarımın AĞIR geldiğini anladım. Ve haftada 1 veya 2 kez vermeye başladım. Mubişler kuluçkada hatta civciv sesi duyuyorum ancak ellemiyorum korkudan kızarlar bana diye.  Finchlerimde kuluçkadalar MAAŞALLAH.

Yani çok bakımlı olmaları değil, yiyecekler yeterli ve dengeli olmaları lazım bunun AYARI önemli  şimdi bunu yaşayarak daha iyi  İDRAK ettim.

Yeni merak salanların bilgisine, Ustalarada bütün bu güzel tavsiye ve gıda önerileri için vitamin vs., sirke, ayran suyu, sarımsaklı su gibi aklıma gelmeyecek tavsiyeleri PAYLAŞTIKLARI için teşekkür ederim.

Tüm sitede emeği geçenler sağolun varolun.

Gene burada gördüğünüz hatalar varsa uyarırsanız sevinirim.
Saygılarımla.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
işi çözmüşsünüz:)
fazla verirseniz kuşları zıplatırsınız,
yeteri kadar vermek gerekir..

yosuncan1

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
mansız
Herşeyin fazlası zarar , siz zaten doğru beslenme yolunu bulmuşsunuz

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Ceviz,fındık gibi kuruyemişler içindeki yağdan dolayı bozulma yapmıyor mu?
Bu arada süper besinler aman fazlaya kaçma Canan abla. Ben keçiboynuzunda acemiydim fazla kaçırınca hayvanlar daha yeni yeni tüylerini düzelttiler. Aşırı tüy dökümü oluyor fazla besin yüklediğinizde. Ancak çiğdem ( galiba İzmir dışında ayçekirdeği deniyor. :) ) verilmesini önermem en azından kavrulmuş olanını. Taze çiğdem yada kurutulmuş olanlar olur ama kavrulmuşlar zararlı olabilir.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
R.Efekan ALTUN.' Alıntı:
Ceviz,fındık gibi kuruyemişler içindeki yağdan dolayı bozulma yapmıyor mu?
Bu arada süper besinler aman fazlaya kaçma Canan abla. Ben keçiboynuzunda acemiydim fazla kaçırınca hayvanlar daha yeni yeni tüylerini düzelttiler. Aşırı tüy dökümü oluyor fazla besin yüklediğinizde. Ancak çiğdem ( galiba İzmir dışında ayçekirdeği deniyor. :) ) verilmesini önermem en azından kavrulmuş olanını. Taze çiğdem yada kurutulmuş olanlar olur ama kavrulmuşlar zararlı olabilir.
Çiğ çekirdek içi olarak aldım. Selahattin abinin yerinde, verilen seminerde özellikle çekirdek içi belirli oranlarda verilmesi tavsiye edilmişti.

İlk başta bende baltayı taşa vurup çok verdim ama kuruyemişleri şimdi azalttım akıl oldu.

Kuruyemişleri az az karışık ufalatıyorum blendırda. Sonra hem kuşlara hemde evde çocuklara yaptığım keklerin içine atıyorum. Kuşlarda yiyor, Çocuklarda ben yemem filan demeden un gibi olduğundan kekin içine karıştığından yiyorlar daha besleyici oluyor böylece yaptığım kekler. Tüketiliyor yani ama genede buzdolabında ömrü uzar kuruyemişin bir şey olmaz kolay kolay. 

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
hatırladığım kadar Efekanın konusunda da yazmıştım, keçiboynuzu tozu veya pekmezi ve kuruyemişleri sadece kış aylarında çok az miktarlarda vermek olabilir, onun dışında kullanılmaması gerekiyor...özellikle yaz aylarında. Bunların dışında verdiğiniz besinler harika, özellikle haşhaş tohumu paylaşımlardan aklınızda kalmış olması çok güzel. Bir miktar haşhaş tohumunu mamalarında haftada 2 kez verirseniz birkaç olası hastalığı frenlemiş olursunuz. Ben beyaz ve mavi haşhaş tohumlarını karıştırıp veriyorum.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
:) teşekkür ederim ilk fırsatta beyaz hashasi da ekleyecegim bu arada banyoyuda takili birakmaya basladim kuslara serinlesinler diye acaba tum gun durmasinin bir zarari olurmu?

efekan_altun

Uzman Üyemiz
Adı
rasim efekan
Soyadı
altun
Abla tüm gün durunca sıkıntı olabilir. Çünkü aşırı pisleniyor. Kuşlar da o sudan bazen içmeye çalışıyor. 15 dk dursa yeterli. Zaten onlar da en fazla 15 dk falan girerler.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Evet bu sabah baktım leş gibi olmuş kimisi hemen döküp yıkadım haklısın Efekan.
Ama sirke damlatmamıştım acaba birde öyle deneyeyim tecrübe olsun.