Dostlar, aspirinin etken maddesi asetilsalisilikdir bu madde kuşlar için toksiktir.
Kuşlarınıza aspirin vermeyin.. Kabaran kuş için yapılabilecek en güzel şey, avisol multivitamin verip sıcak ve hava akımından uzak bir yerde iyileşmesini beklemektir.
Avisol bir ilaç değildir bir takviyedir. Genel satış fiyatı 10 tl dir. Her kuş besleyende bulunması gereken bir takviyedir.
1 normal suluğa 2.5 ölçek kadar katılır (kutusunda kapak ölçeğiyle geliyor) katılır. Bu su ertesi gün değiştirilir. Sağlıklı kuşlarda bile 2 haftada 1 verilmesi faydalıdır.
Kuşunuz tüy dönemine girmiş de olabilir. Tüye girmiş kuş yorgun olur bir süre uyuklar ama bu normaldir. Bu dönemde ona vitamin takviyesi yapmak gerekmektedir.
Cereyanda kalıp üşütmüşse bile vitamin takviyesi verip sıcak bir ortamda olacak şekilde kafesin yeri cerayan olmayan bir yerle değiştirilmelidir.
Ve bekleyip gözlemlemek gerekmektedir. Eğer daha kötüye gidiyorsa yeni belirtilere göre hareket edilmelidir. (Antibiyotik tedavisi gibi). Ama daha iyi gidiyorsa vitamin ve mama takviyesi ile iyileşme süreci takip edilmeli gereksiz yere antibiyotik ve ilaç verilmemelidir.
Alpay Bilir hocamın başka bir posttaki yeterince açıklayıcı olan mesajından alıntıdır.
Arkadaşlar,
Önerileri hayretle okuyorum..Vicksler,Asprinler...Ne diyeceğimi bilemiyorum...
Hadi Vicksin kuşa verdiği eziyeti geçtim,Asprin vermek yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesi..
GÜVERCİN ÜRETİCİLERİ İYİLEŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN KUŞLARINA ÖTENAZİ YAPMAK MAKSADI İLE AĞIZLARINA 1 ADET ASPRİN VERİRLER VE O KUŞ 30 İLA 60 DAKİKA ARALIĞINDA ÖLÜR....
ASETILSALISILIK ASIT GENELLİKLE PARASETAMOL İLE AYNI ETKİLERİ GÖSTEREN,AĞRI KESİCİ VE ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ OLARAK KULLANILAN BİR İLAÇTIR..SİNDİRİM SİSTEMİNDE HIZLA EMİLİR GASTRIK ULSER VE MİDE KANAMASI İÇİN RİSK OLUŞTURURLAR..AYRICA KAN PIHTILAŞMASINI ENGELLEDİĞİ İÇİN KAN SULANDIRICI OLARAK KULLANILIR..İNSANLAR İÇİN OLDUKÇA GÜVENLİ OLARAK KABUL EDİLSELERDE KÜÇÜK HAYVANLAR İÇİN TOKSİK ETKİ GÖSTERİRLER... YANİ ZEHİR ETKİSİ
KANATLILARDA 1 MG / KG CANLI AĞIRLIKTA ASPRİN TOKSIKTIR
KEDİLERDE 10 MG / KG CANLI AĞIRLIKTA ASPRİN TOKSIKTIR
KÖPEKLERDE 150 - 200 MG / KG CANLI AĞIRLIKTA ASPRİN TOKSIKTIR
ASETILSALISILIK ASIT YANİ ASPRİNİN BAŞLICA TOKSİK ETKİLERİ:
*DISPNEA (SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ)
*TAŞİKARDİ (KALP ATIM HIZI VE SAYISINDA ARTIŞ)
*HİPOTERMİ (VUCUT ISISINDA ANİ DÜŞÜŞ)
*MİDE KANAMASI
*PIHTILAŞMA BOZUKLUĞU
*KAN ŞEKERİNDE ANİ DÜŞÜŞ.............
BU LİSTE UZAYIP GİDİYOR...BEN SADECE AKLIMA GELEN EN ÖLÜMCÜL ETKİLERİ YAZDIM...
SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ ÇEKEN ÇOCUKLARDA BİLE BEBEK ASPRİNİ ÖLÜMCÜL ETKİYE SAHİPTİR..DOKTORLAR KESİNLİKLE VERMEZ..
LÜTFEN AMA LÜTFEN KUŞ ÜRETMEYE,BESLEMEYE YENİ BAŞLAMIŞ,KUŞLARA GÖNÜL VERMİŞ KARDEŞLERİMİZE İLLA YARDIMCI OLMAK - İLAÇ ÖNERMEK İSTİYORSAK KUŞLAR İÇİN ÜRETİLMİŞ-GÜVENİRLİĞİ KANITLANMIŞ-BİLİNEN İLAÇLARI ÖNERELİM..ONLARI DAHA BU SEVDANIN BAŞINDAYKEN ACI TECRÜBELERLE BAŞBAŞA BIRAKIP KUŞ SEVGİSİNİ SONLANDIRMAYALIM...