KUŞUNUZ YUVALIĞA GİRMİYOR MU

kuzey

Uzman Üyemiz
Adı
Kuzey
Soyadı
Kara
Çoğu arkadaşımız kuşlarının yuvalığa girmediğinden muzdarip. Bu sorun aslında çok basit bir şekilde çözülebilir. Ya da doğal işleyişine bırakılabilir. Bizim bahsettiğimiz konu pedogoji biliminde geçen "şartlanma"dır. Şartlanma, kuşu bazı hareketler sonrasında bazı hareketleri ona otomatik yaptırmadır.

Peki nasıl yuvalığa sokacağız?

Öncelikle bunu yaparken kuşların rahatsız olmaması, onları korkutmamak ve yuvalığın geniş olması şart. Daracık yuvalıklar gerçekten büyük sıkıntı kuşlar için.

İlk olarak kuşlarımızı belirli bir yeme alıştırdık diyelim. O yemi bir gün boyunca vermiyoruz. Kafesteki diğer yiyecekleri kaldırıyoruz. Daha sonra yemi yuvalıklarına döküyoruz. Onların duyabileceği bir sesle. Bunu kafesin içinden doğru yaparsak daha iyi. Kuşlar öncelikle pek önem vermeyecektir buna. Ama bunu bir iki defa yaptıktan sonra aç kaldıklarını anlayacaklar ve yemin olduğu yere gideceklerdir.

İkinci gün de aynısını denediğinizde kuşlar biraz zorlanarak da olsa içeri girerler. Üçüncü gün ise artık zıp zıp zıplayıp yuvalıklarına girerler. Bunu yaparken yuvalığa döktüğünüz yemin yanında kuş kumu da dökerseniz daha iyi olur. Birlikte yerler.

Not: Kuşu eline alışık olan arkadaşlar bu söylediklerimi şu sıralayla yapabilirler.

Yuvalığa yem koyun -> Kuşu tutup içeri koyun -> Çıkmasına engel olun -> Kuşlar yemi yemeye başlasınlar.

Çiftleştirme Şartlaması

Yeni çalışmam kuşları şartlandırma yoluyla çiftleştirmek. Bu epey zor bir iş ama şimdiden baya yol kat ettim. Yalnızca dişimde biraz sıkıntı yaşıyorum. İleride gelişmeleri sizinle paylaşacağım.

Saygılar.

Ekstra not: Tüm bu çalışmalarda kuşları korkutmayınız, incitmeyiniz, zorlamayınız. Onlar şartlanmaya yatkın olsa da minicik kalpleri olduğunu unutmayınız. 

Umut Ergün

Uzman Üyemiz
Adı
Umut
Soyadı
Ergün
kuzey kardeş paylasım güzel ama kusu zorla yuvalıga koyunca ne oluyo zaten yuvalıgı kusunuz 8 aylık ustuyse hıc cıkarmayın bazıları dıyor ne zmn takmalıyım yuvalıgı takıyım mı oyle  sitede konular var kusunuz zaten girmek ıstese kucuk buyuk hiç takmaz girer kus yeterkı kusu rahat olucak streese gırmıcek sana bişey solıyım yasadıgım yerde 2 tane uretici var bırı ben bırııde bitane abi murekkep balıgını bılmıyor nıjer tohumu ne oynu bılmıyo  dıyokı bana yapıcak kus yumurtlıcak kus herturlu yumurtlar ben buna karsıyım yuvalıgı gırmıyo öyle boyle şeylere karsıyım şahsen

yosuncan1

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
mansız
zorla güzellik olmaz zaten çiftleşmek isteyen kuş kendi istekli olur

Umut Ergün

Uzman Üyemiz
Adı
Umut
Soyadı
Ergün
aynen  ya kardeşim sakka değil benım 9 çift kusum var yawrularıı saymıyom :) daha dune kadar murekkep balıgı nıjer tohumu sunu fılan hıc duymadım kus zaten cıftlesmek ıstese cıflesır yuvalıga gırer zorla bişey yaparsan k.b sen o kustan hiçbişey alamassın anca yemını suyunu değiştirsin o fıstık gıbı yasar sen ıse yumurtlıcak dıye beklersın.

Saysay

Uzman Üyemiz
Adı
Sayra
Soyadı
Senses
Bence kendi kendilerine girmesi icin sabirla beklemek gerek. Zorla sartla yuvaliga soksak ne degisir hic bir yarari olmaz ciftlesmenin zamani gelince ic gudusel olarak bu isi yapiyorlar zaten. Birde eger biz kuslari yuvaliga alistirirsak yavru olunca erkekte alisik oldugu icin devamli yuvalikta olur ve buda yavrularin sagligi icin bence olumsuzlukla sonuclanir :) bu benim fikrimdir secim siz degerli muhabbet kusu severlerindir :)

Umut Ergün

Uzman Üyemiz
Adı
Umut
Soyadı
Ergün
kardeşim cok haklısın kus çiftlesmedıyse kusu yuvalıgı sokunca ne oluyo merak ettım ?? :)

kuzey

Uzman Üyemiz
Adı
Kuzey
Soyadı
Kara
Değerli arkadaşlar sanırım yanlış anlaşılmış. Şartlanma kötü bir şey değildir. En ufak örneğiyle yemliklerimiz bile kuşlar için bir şartlanmadır. Yemliği asar asmaz kuşlar gelip yem yer.

Yuvalığa alışamayan hayvanlar olabilir. Bu yüzden çiftleşmedikleri dahi olur çünkü kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Bu zorlama değildir. Yuvalıkta kendilerini güvende hissettiklerinde artık kendileri girip çıkmaya başlarlar. Bu sadece bekleme süremizi kısaltır.

Zaten belirli zaman sonra yuvalığa yem koymasanız dahi onlar girip çıkar ve çiftleşmeye koyulurlar.

Ayrıca bir pedagog olduğum için paylaşmak istedim.

Saygılar

Saysay

Uzman Üyemiz
Adı
Sayra
Soyadı
Senses
Kuzey KARA' Alıntı:
Değerli arkadaşlar sanırım yanlış anlaşılmış. Şartlanma kötü bir şey değildir. En ufak örneğiyle yemliklerimiz bile kuşlar için bir şartlanmadır. Yemliği asar asmaz kuşlar gelip yem yer.

Yuvalığa alışamayan hayvanlar olabilir. Bu yüzden çiftleşmedikleri dahi olur çünkü kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Bu zorlama değildir. Yuvalıkta kendilerini güvende hissettiklerinde artık kendileri girip çıkmaya başlarlar. Bu sadece bekleme süremizi kısaltır.

Zaten belirli zaman sonra yuvalığa yem koymasanız dahi onlar girip çıkar ve çiftleşmeye koyulurlar.

Ayrıca bir pedagog olduğum için paylaşmak istedim.

Saygılar
Dusuncenize saygi duyarim ama pedagog olmaniz dusuncenizin bana gore dogru olmasini saglamaz neyse bana gore istediginiz kadar yuvaliga kusu alistirin ama disi hazir olmadikca ciftlesme olmaz hatta erkegi oldurebilir bile istedigi kadar yuvaya girsin :) ve yuvaliga alisik olmasada ciftlestikten sonra ic gudusel yuvaliga gider ayrica yukaridaki yorumumda oldugu gibi siz kuslari yuvaliga alistirirsaniz yavrularin sagligi acisindan sorunlar yasayabilirsiniz saygilar

kuzey

Uzman Üyemiz
Adı
Kuzey
Soyadı
Kara
Sayra Bey görüşlerinize katılıyor ve önemsiyorum.

salihburakyavas

Takipçi Üyemiz
Şartlanma dediğimiz Yöntem Kafesten Yemini söküp Bir Gün vermemek ile olmaz. Kuşunuz Yeminin Yanında Ekstradan Elma seviyordur. Elma ile ödüllendirilerek Şartlama yapılır. Belki Yanlış anlamış olabilirim ama Aç bırakılarak olmaz.

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
gerçekten gereksiz bir iş eğer yumurtlama devresine gelmiş dişi sen istesende istemesende mecburen yuvalığa girer yok eğer böyle bir  çalışması yoksa yok aç bırak yuvalığa yem koy yazık günah hayvana sirk hayvanı deilki bunlar ONLAR ZAMANI GELİNCE GİRER YUMURTLAR size ne oluyor anlamıyorum biraz sabır..... crazy

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Kuş yumurtalamadıktan sonra ömrünü yuvalıkta geçirse ne fayda bırakalım herşeyi doğal haline

Umut Ergün

Uzman Üyemiz
Adı
Umut
Soyadı
Ergün
Arkadaşlar merek ettım acaba kus onun ıcınde duruyo ya ne oluyor demek ıstedıgım yumurtlamak ısteyen kus yawrularına herturlu bakar