illaki okaliptüs yağını kullanmak istersen, bence bir boş camsil şişesi al ve içini iyice yıkadıktan sonra su ile doldur...içine 1 damla okaliptus yağı damlat ve iyice çalkala. Bu solüsyonu kafes temizliği yaptıktan sonra anlattığın amaçla kullanabilirsin...ama 3-4 damla yağı doğrudan damlatmakla sadece o pahalı yağı ziyan ediyorsun.
Esas mevzuya gelelim, bana göre kuşların üst solunum yolu enfeksyonu kaptıkları belli. Bu durumda kullanacağınız ilaçlar da bellidir, yani üst solunum yollarını iyileştirecek ilaç almalısınız. Bunların birçok çeşidi (tavuk, hindi, dana, deve...artık aklına ne gelirse) ve markası var ama en doğru dozaja sahip ilaçlar güvercin için üretilen ilaçlardır. Bu ilaçlar ülkemizde mevcut, örneğin en kolay erişebileceğiniz ilaçlar Sky Usa markasıdır. Bu markanın sahibi ayni zamanda bu forumda da üye, Alpay Bilir abimizi ara ve konu ile ilgili yardım iste. Muhtemelen sana OrniMIX adlı ilacı önerecektir. Nasıl uygulandığı konusunda da seni aydınlatır.
- yoruma ilave -
Hazır hızımı almışken yorumumu biraz daha açmak isterim ki herşey tam olsun. Kuş hastalandığında bu olaya bir bütün olarak bakmanız gerek...yani sadece ilaç vererek kuş hastalıklardan kurtulmaz. Biraz hijyene özen gösterilmesi gerek, temizlik demiyorum...hijyen diyorum. Kafesa ve ekipman gözünüze temiz görünebilir ama hijyenik mi acaba....esas soru bu. Kuş besliyorsanız şunları alışkanlık haline getirin ve üşenmeden yapın...yada kuş beslemeyin. Öncelikle dezenfeksyon kavramını anlamanız gerek, bir nesneyi dezenfekte etmek, onu bakteri, mantar ve virüslerden arındırmak demekdir...biz bunu yapmamız gerekiyor. Yani kafesinizi, suluğu, yemliği, mamalığı, tünekleri...kısaca kafesde bulunan tüm ekipmanların belli aralıklarla güçlü dezenfektanlarla dezenfekte etmeniz gerek. Rahatlıkla bulunan dezenfektanlardan biri Vanodin, 500ml şişesi 23 lira gibi birşey. Bu 500 ml 1-2 kuş besleyen biri için rahatlıkla en az 1 yıl yetecek miktardır. Cİmri olmayın ve kuşlarınıza adam gibi yaşam ortamları sunmak için bunun gibi gerekli malzemeleri alın ve kullanın. En az haftada 1 kez tüm kafes ve ekipmanları önce iyice temizleyin, yıkayın ve ondan sonra dezenfekte edin. Brakın kendi hallerine kurusunlar...bezle silip kurulamayın yoksa oluşan dezenfeksyon film tabakasını da silmiş olursunuz ve bir işe yaramaz.
Dezenfeksyon olayını kavradığınızı var sayarak ilaç olayını anlatmak isterim, heryerden bulduğunuz her ilacı kullanmayın, güvercin ilaçlarını tercih edin. Hastakuşa ilaç uygulama süresi bitince "çok şükür, olay tamamdır" gibi düşünmeyin, düzenli temizlik ve hijyen kuşunuzun tekrar hastalanmasını önleyecektir, ama hijyen olayını sallarsanız verdiğiniz ilaç nekadar kaliteli olursa olsun hastalık mutlaka geri gelecektir.