Bir sürü tarif inceledim okudum denedim. Kuşlarımın hiçbiri iştahla yemediler. Sonunda anladım ki kuşlar sadece doğal ürünleri yiyorlar
Hangi mamayı hazırlarsam hazırlayayım her kuşa 1 kaşık olacak şekilde verdim.
Piyasadaki unlu, bisküvili tarifler veya hazır mamanın içine nemlendirme amacıyla koyulan havuçlu tarifler vs vs. hiçbirini bitirmediler.
Sonunda şu yönteme geçtim. Her sabah havuç ve haşlanmış kabuksuz yumurta. Kabuk niye vermiyorum çünkü doğal yumurtalarımız yok malesef kabuklarda ne olacağı belli değil. Güvenemiyorum. Bu şekilde vermeye başladım ve iri kuşlarım mamanın tamamını bitirmeye başladı. Ufak kuşlar da %80'ini yiyor. Yavrular ise %100'ünü yiyor
Daha sonra havuç ve haşlanmış yumurtayı temel besinler olarak kabul ettim. Bu 2'sinin yanına her gün farklı bir takviye yapmaya başladım.
Farklı takviyeler
1- Çörek otu yağı
2- Probiyotik ve multi enzim (çok çok az miktarda verilmeli)
3- Zeytin yağı
4- Keçiboynuzu tozu(çiftleşme dönemindekiler için)
5- Soyulmuş Yulaf + Beyaz Perilla Tohumu
6- Çimlendirilmiş buğday ve maş fasulyesi
7- Sağlık tohumları
8- Kuş toprağı (verilirse mamayla karıştırılıp bulamaç yapılmamalı)
9- Haşlanmış brokoli
10- Öğütülmüş üzüm çekirdeği
11- Öğütülmüş keten tohumu(miktara dikkat edin fazlası tehlikeli)
Bu takviyelerin hepsini severek yiyorlar. Yalnız temel besinlerden çok çok daha az verilmeli bu ürünler.
Bu şekilde hem doğal beslenen mutlu kuşlar elde ediyoruz hem de kuşların mama yemedeki 3 temel amacını sağlamış oluyoruz.
1. amaç hastalıklara karşı korumak
2. amaç darıda az miktarda bulunan protein ihtiyaçlarını karşılamak
3. amaç yavru bakım döneminde kursaklarına daha sindirilebilir besinler vermek
Ayrıca haftada 1 A,D,E,K vitaminlerini almalarını sağlayacak vitaminler suluklarına vermekte fayda var. Yalnız bu vitaminleri vereceğiniz gün mamayı sade yapın. Yalnız yumurta ve havuç olsun mamada.
Kuşlarınız her gün 30 dk doğrudan güneş ışığı alabilecekleri bir ortamda bulunmalılar.
Gaga taşı, kuş kumu, mineral blok ve kalamar kemiği her zaman hazır olacak.
Son olarak da %40-50 aspur içeren ve kaliteli parlak darıdan oluşan yemler kullandıkmı olay tamamdır.
Beslenmeyle alakalı çoğu şeyi özetledim. Bana karşı çıkanlar olabilir. Ama ticari bir dünya için kuşları sağlığından etmeye değmez. Ölen kuşların çoğu kimyasalların iç organlarına verdiği zararlar sebebiyle ölüyor. Doğal ve doğru beslenme çok önemli.