Maviş Ayda Bir Hastalanıyor...YARDIM

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Herkese merhaba. 7 tane muhabbet kuşum var salmadalar. Yaklaşık 1-1,5 yıl önce akrabamızdan sahiplendiğimiz kuşumuz Maviş son 5 aydır falan her ay hastalanıyor.
Hastalanıyordan kastım mesela bir gün bi bakıyorum kendini kabartmış köşesine çekilmiş, baygın baygın bakıyor. Normalde insan delisi olan, bizi görür görmez kafes tellerine atlayan kuş bizle hiç ilgilenmiyor. Normalde acayip öter konuşur ama o zamanlar sesi soluğu da kesiliyor. Hemen ayırıyorum tabi. Yem yiyor, dal darıya saldırıyor o haliyle bile ama durumu böyle oluyor.

İlk zamanlar hemen soluğu veterinerde alıyorduk ama veteriner tabi napıcak ki antibiyotiği vitamini verip yolluyor. Artık ben de veterinere götürmedim suyuna 4-5 damla baytril damlattım, yumurta maması, yeşillik verdim, vitamin verdim deli gibi ilgilendim hep 4-5 güne toparladı çok iyi oldu ama hop öbür ay yine aynı...

Dünden beri yine hasta gibi oldu ama bu defa ayırıp baytril vermedim çünkü artık baytril veya başka antibiyotik vermek de iyi olur mu olmaz mı bilmiyorum.

Neden böyle oluyor lütfen bi akıl verin lütfen...

MÜJDAT

Takipçi Üyemiz
Adı
MÜJDAT
Soyadı
TEKİNTUĞ
KUŞUN BULUNDUĞU ORTAMDA HASTALIK OLABİLİR KÜMESİNİ VE KAFESLERİNİ DEZENFEKTE ET

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Müjdar Abi şimdi ben sana ortamı tarif edeyim. Bi kere öyle kümes, üretimhane gibi bir ortam değil. Benim odamda bir tane Hagen Vision L02 var orda 5 kuş var(mavişin olduğu kafes). Bir de orta boy bir kafeste ayağı engelli olan kuşumla eşi var.
Arada sırada mavişi orta boy kafese alırım ordaki arkadaşlarını çok seviyor çünkü. Ama hangi kafeste olursa olsun bunu yapıyor. hatta bir ara oturma odasına taşıdık bir kaç ay orda kaldılar yine aynı şeyler oldu hatta daha sık oldu diyebilirim. Diğer 6 kuşumda hiç bir rahatsızlık yok maşallah bi tek mavişte oluyor bu.

İnsana çok düşkün bir kuş. Dikkatimi çekti, özellikle benim çok yoğun olup eve 1-2 gün gelemediğim (ailemle yaşıyorum yalnız kalmıyor ama...) veya akşamdan akşama gelebildiğim, fazla ilgilenemediğim zamanlarda hep böyle oluyor. aylarca deli gibi onunla ilgileneyim, 4 gün yoğunluktan ilgilenemeyim çat kabarmalar, baygın baygın bakmalar hatta bazen kusmalar... ilgilenmekten de kastım yemek su değil manevi ilgi.

Mesela bugün yanına oturup uzun uzun konuştum şakımaya başladı. sonra yine kabardı azıcık falan... bu defa baytril vermedim mamayla sebzeyle ve ilgiyle sıkı destekliyorum bakalım...

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Ustalar işe profosyonel gözle bakıp öyle yanıtlar vermiş ama ben bu anlatılanlardan şunu çıkartıyorum maviş evcil ve insana alışık bir kuş ve ilgiye alışık ilgi kesilince yada azalınca psikolojik olarak hastalanıyor benimde konuşan evcil bir kuşum var bir kafeste tek olarak onu oturma odasında yanımızda tutuyoruz diğerleri içerde bir odada sürekli yanımızda olması alıştığı bir durum ve elimizden geldiğince ilgileniyor konuşuyoruz bence sizde sürekli oturduğunuz odaya yani yanında sürekli insanların olacağı ortama almalısınız mavişi tabi bu benim şahsi fikrim ama denemeye değer bence inşallah iyi olur geçmiş olsun.