muhabbet kuşunda kuruma

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Selam arkadaşlar muhabbet kuşunda kuruma hastalığının tedavisi konusunda tecrübeleri olan arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.Teşekkürler

mustafa karaeli

Uzman Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
KARAELİ
Benim bu konuda bir bilgim yok ama araştırıp bulabildiğim aşağıda bakalım üstadlar ne diyecek:

Biteral tablet : Bir tablet 8 eşit parçaya bölünür, bir parça bir sulukta eritilerek 8 gün boyunca kuşlara verilir. (Her gün 1/8 verilir.)

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
mustafa abi bende biraz araştırdım biteral çare olmuyormuş yabancı sitelerede baktım ama Amfoterisin B diye bi ilaç var kesin ileştiriyor kuşu ama bu ilaçta türkiyede yok bakalım belki bu konuda tecrübe sahibi arkadaşlar vardır Teşekkürler

coro

Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
Coro
Kuruma sendromu bulguları:Megabakteriosis hakkında son zamanlarda bir takım yazılar yazılmaktadır. Bu makalenin amacı mevcut bilgileri kanarya severler için kullanılabilir hale getirmek, yanlışları düzeltmek ve bilimsel temellerle desteklemektir.

GENEL ÖZELLİKLER
Bu hastalığa megabakteriosis, hastalığı yapan mikroorganizmaya ise diğer mikroplara göre büyük olduklarından megabakter denir. Aslında bakteri değillerdir, bunlar tam sınıflandırılamamış fungus yani mantardır.
Bu hastalık kanatlılarda görülur. Özellikle papağan benzeri kuşlar ve kanarya, finch gibi kuşlarda görülür.
İlk defa 25 yıl önce bulunmuş, mikroskop altında çok büyük olduklarından ve bakteri sanıldığından megabakter denilmiş. 1989-1990 yıllarında Avusturalya’dan İngiltereye getirilen muhabbet kuşlarında toplu ölümler olmuş, ve bundan sonra pet kuşlarında önemi anlaşılmıştır. Ve gittikçede temel pet kuşları sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. SIKLIĞI
Bir literatürde; ölü olarak getirilen 312 pet kafes kuşunun (178 kanarya, 40 muhabbet, 94 papağan) otopsisinde (nekroskopi); kanaryaların %28’inde, muhabbet kuşlarının %22,5 inde megabakteriosis patolojik bulgularına rastlanmıştır. Yani yaklaşık kanarya ölümlerinin 1/3’ünden sorumlu tutulmuştur.
Ayrıca bu mikrop (megabakter) hastalık oluşturmadan da kuşların bağırsaklarında bulunabilmektedir, yine bir araştırmada muhabbet kuşlarının '-%64 ünün bu mikrobu taşıdığı belirtmektedir.
Ülkemizde bu konuda her hangi bir çalışma yoktur. Kendi yaptığım ölü kuşlarımın (kuruma sonucu) bağırsak lavajlarındaki mikroskopik incelmemde, tüm örneklerde megabakterlere rastladım.Fakat bu gördüklerimin megabaktermi olduğunun boyama yötemiyle doğrulaması yapılmamıştır, megabakter görüntülerine aşinalığımda internet de bulduğum mikroskobik görüntülerle sınırlıdır. Yukarıdaki araştırma Belçika’da yapılmış olup, orada bile %30 ölümlerden sorumlu olması, bizde daha fazla olacağını göstermektedir.
Ülkemizde “Kuruma Hastalığı” olarak tanımlanan durumun %80-90 nedeninin megabakteriosis olduğunu düşünmekteyim. Fakat bu konuda ciddi çalışma gerekliliği vardı.

ETKENİ
Hastalığın etkeni Macrorhabdus ornithogaster (genellikle magabakter denilmekte) olup bir fungus yani mantardır, bir bakteri veya virus değildir. Bazik ortamları sever, yani asidik bir midede yaşaması zordur. Daha çok kuşların mide bağırsak sistemlerini sever. Memelilerde yalnızca kedilerin burun sıvısı ve akciğerlerinde rastlanmıştır, hastalık potansiyeli memelilerde yok denilmektedir.

BULAŞMA
Bulaşma yolu tam olarak bilinmemekle birlikte oral-fekal bulaşın etken olduğu düşünülmektedir. Yani dışkı ile bulaşmış gıda, sudan ve ayrıca hasta kuşun ağız salgısından da bulaşmaktadır.
Bazı kuşların hasta olmadan bu megabakterileri taşıdığı ve bu tip kuşlaraın genetik direnç gösterdikleri düşünülmektedir. Fakat bu kuşlar “TAŞIYICI” olmaktadır, yani diğer kuşları hasta edebilmektedirler. Ayrıca taşıyıcı kuşların yavrularıda bu hastalığa karşı dirençli olmaktadır.

PATOLOJİ
Bu mantar sindirim sistemine ağız yoluyla gelmekte, mide ve bağırsakların proventrikül denilen (kursak) bölümlerine yerleşmekte. Burada bağırsak yüzeyindeki hücrelere zarar vermekte ve sindirimi yok ederek kuşun besinlerden faydalanmasını engellemektedir. Gıdalardan yeterince faydalanamayan kuş önce yağ dokusunu kayıp etmekte, zayıflatmakta son aşamada da, elektrolit dengesi bozulup, kas dokusunu da kayıp ederek ölmektedir.

BULGULAR
Akut ve kronik form olarak iki şekilde gelişme göstermektedir. Akut formda hasta kuş günler içinde ölmekte, kronik formda ise haftalar-aylar (3-8 ay) içinde zayıflayarak ölmektedir. Bu hastalığın spesifik bulgusu yoktur, bir çok hastalıkta görülen bulgularla bu hastalığın bulguları birbirine karışır.
En önemli bulgusu “KURUMA SENDROMU” bulgularıdır.
Bu bulgular;
1. Zayıflama; Genellikle çok geç fark edilir, kuşun zayıfladığını ancak elimize aldığımızda fark ederiz. İlk aşamalarda kuş yağ dokusunu kaybeder, karın ve göğüs yağ dokuları görülmez. İleriki aşamada kas doku kaybıyla, jilet göğüs olur, ölüme yaklaştığının belirtisidir.
2. İştah Kaybı: Çok belirgin olmamakla birlikte akut formlarında iştah hızla azalır.
3. Hareketsizlik: Geç dönem bulgusudur, kuş tünekte kabarmış ve hareketsiz olarak durur.
4. Antibiyotiklere direnç: Ne tür antibiyotik verirseniz verin iyileşme görülmez
Diğer bulguları biraz daha spesifiktir, ama yinede tam teşhis koydurucu bulgular değildir.
Belirtileri;
1. İshal: Hasta kuş ilerleyen dönemlerde bağırsaklarda gıdalar ve su emilemediğinden ve bağırsaktan dışarı su atıldığından ishal olur, bazen kanlıdır. Ama genellikle geç dönem bulgusudur. Dışkı, koyu yeşil, kahverengi ve siyah olabilir
2. Sindirilmemiş Gıda: Bu bulgu biraz daha spesifiktir, dışkıda iyi sindirilmemiş yem parçaları görülür. Ama anlamak çoğu zaman zordur.
3. Kusma: Anlamak oldukça zordur. Bazen kanlıda olabilir. Kusmayı anlamanın en iyi yolu kuşun yem yedikten ve/veya su içtikten sonra başını sıklıkla sallaması ve kafes yan duvarlarına yapışmış kırık yem parçalarıdır.

TEŞHİS
Oldukça zordur, dışkıdan, ağız salgısından alınan numunelerden kültür yapıp megabakteri üretmek çok zordur. Teşhis çoğunlukla ölen kuşların otopsisi sonrası konulmaktadır. Kendi deneyimim; Genelikle geç anlaşılıyor. Jilet göğsü hep gördüm. Bununla birlikte karnın şiş olması, karına bakıldığında göğüs kafesinden daha yüksekte gözükmesi, karın içinde bağırsakların yumak gibi gözükmesi en sık rastladığım bulgular. Ayrıca bu kuşların ağızlarına baktığımda dilleri ve diğer pembemsi görülen yerlerin renkleri açık renk olmakta, beyazlaşmakta. Genellikle bulgularla teşhis koymak çok zor, ben tedavi sorası düzeldi ise megabakteriosis teşhisi koymaktayım. Dışkı incelemelerinde megabakterleri görmek çok zor, nedeni de çok alışkın göz gereklidir. Ayrıca boyamada yapılmalıdır ki bu biz yetiştiriciler için çok zordur. Ancak özel merakı, mikroskoba ve mikrop boyama tekniklerini bilen profesyonelere ihtiyaç vardır.

TEDAVİ
Oldukça zordur, klasik antibiyotiklere cevap vermez iyileşme göstermez. Penisilin, ve diğer grup antibakteriyeller (tylan, pulmotil, ampicillin, flagyl, nifkol vb) bu hastalıkta etkisizdir. Eğer bu tip antibiyotiklerle düzeliyorsa bu megabakteriosis değildir. Fakat Sayın Ruhi Saruhan’ın belirtiği bir reçete vardır ki bunun etkinliğini ben denemediğim için bilemiyorum, ama özellikle asitleştirici ve probiyotik kullanması iyileşmeyi sağlamada bu yöntemin incelenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Tedavide kullanılan ilaçlar şunlardır;

1. Amphoterecin B ;
Bu ilaç damardan verilir bu nedenle küçük kuşlar için uygun değildir. Fakat bazı ilaçların damardan verilen sıvı formu ağızdan verilincede eltili olmaktadır, ilacın üreticilerine sordum fakat daha cevap vermediler. Olduça pahalıdır, bir şişesi yaklaşık 250 ytl. Abelcet, Fungizone, Amphocil piyasa adlarıyla eczanelerde bulmanız mümkün. Yurtdışında ağızdan alınan formlarıda vardır. Fakat çok pahalıdır.
2. Nystatin:
Bu ilaç literatürde kullanıldığı belirtilmekte fakat etkinliği konusunda şüpheler vardır. Korunma amaçlı verilebileceği belirtilmekte. Fungostatin ve Mikostatin isimle eczanelerde şurup formunu bulabilirsiniz. Fiyatı yaklaşık 7 YTL’dir.
Kullanımı; günde 4 kez kuşun ağzına 2 damla damlatılır, arkasından 1-2 damla su verilir, başını sallayıp dışarı atmasını engellmek için boğazı aşağıya doğru hafifçe sıvazlanır, ayrıca suyuna (100ml) 1 kaşık konur. Suluğun koyu renk plastikten yapılmış olmasına özen gösterilir.

3. Fluconazol:
Ben bu ilacı kullanıyorum. Hem şurup hemde kapsül formu bulunmaktadır. Kapsül formunu suluk içinde veya iştahı olan kuş için mama içinde, şurup ise ağız yolundan damlatılarak verilebilir. Oldukça etkilidir, fiyatıda uygundur. Piyasada çeşitli isimde kapsül formları vardır; Candidin, Kandizol, Zolax, Flurit bunlardan bir kaçıdır, ben Flucan Dermatolojik tableti tercih ediyorum, içinde iki kapsül çıkmakta fiyatı yaklaşık 20 YTL .
Kullanımı: Bir kapsül 100 ml suda eritilir ve 100 ml’lik suluklara 1 ml hazırladığımız eriyikten konulur.
Ağızdan şurup formu ise Triflucan şurup adıyla satılmaktadır. Bununda kullanımı, günde 1 kez 3 damla kuşun ağzına damlatılır, ve yutma manevrası uygulanır.
Tedavi süresi hasta kuşlarda minimum 30 gündür.

DESTEKLEYİCİ TEDAVİ
1.Hasta kuş ayrılır, sakin sıcak bir ortama konur,
2.Suluğu ve yemliği her gün tazelenir
3. Kafesin altı her gün değiştirlir.
4.Suyu asitleştirlir, bunun için elma sirekesi, normal sirke, greyfurt suyu kullanılır. Turnusol kağıdı (akvaryumcularda vardır) ile pH kontrol edilir, pH’ın 5’e kadar indirilmesi sağlanır, suyun mümkün oldukça yumuşak su olamsına özen gösterilir
5. Arada bir suyuna C vitamini katılır, bu bağırsak epitelinin gelişimine yardımcı olur, multi vit de kullanılmalıdır.
6. Lactobacillus gibi probiyotik mayalar kuşlara verilmeye çalışılır, bu bağırsak florasını düzenler, asiditeyi dengeler.

KORUMA
Evet temel yol koruyucu önlemlerdir, kuşlarımızın bu mikrobu kapmamasıdır.
Bu amaçla;
1.Temizlik kuralları (kafes, tünek, yemlik suluk hijyeni vb.)
2.Hasta kuşlara tecrit,
3.Temiz yem
4.Temiz su
5. Arada bir suya elma sirkesi takviyesi
6.Profilaktik antimikotik kullanımı; her ay kuşların sularına flucan kapsül koyup 3-5 gün devam etmek
7.Probiyotik kullanımı
8.Suya klorheksidin takviyesi (eczanelerde Cloder oral sprey olarak satılmakta), bir suluğa bir puf sıkılır.

Ben bu şekilde flucan şurup ile 1 kuşu kurtardım, başka da bir belirti görmedim kümeste yani tecrüben 1 tane ile sınırlı.

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Teşekkürler mustafa bey bunların hepsini okudum araştırdım ama yazılanlar hep aynı sonuç vermiyor farklı yöntemlerle tedavi yapan arkadaşlar varsa paylaşırsa sevinirim

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Mustafa bey çok özel bir paylaşım teşekkür ederiz hepsini okudum. fakat aklıma birşey takıldı. Belirtileri anlamak çok zor diyorsunuz bu hastalık konusunda bizim gibi amatörlerde anlamakta zorlanıcak bu hastalığın olup olmadığını bilemeyeceğiz ve 2 kapsül 20 tl dediniz biz her kuşu böyle arada önlem olarak versek bunun altından kalkmamız mümkün değil  ::) ayrıca ilaçlar hakkında tecrübe yaşayan fazla kişi olmadığından bilinçsiz kullanımında biçok arkadaş çok daha ciddi zararlara ulaşabilir diye düşünüyorum. bu yüzden daha farklı önlemler veya tedaviler araştırmayı düşünüyorum. Ama hastalığın içeriği hakkında bizimde bir fikrimiz oldu paylaşım için teşekkürler diyorum.

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Asel bey kuşta kuruma olduğu kuşu elinize aldığınızda çıkan göğüs kemiğidir kuş eridiği için kemikleri gelir elinize.Önlem olarak sularına haftada 1 kere elme sirkesi kullanabilirsiniz ve arada birde kekik çayı iyi bakım bu hastalığın oluşumunu engeller.Ama sorunumuz bu hastalığa yakalanan kuşu tedavi etmektir.Teşekkürler

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer
hocam flucan tabletle ben kuş kurtardım..fiyatı 13 lira 2 tablet oluyo kutuda..eczaneden bulaiblirsiniz..elimde 4 çift kuş vardı..öncelikle 2 hafta boyunca kapsulu açıp  içindeki tozu 2 ye bölerek tek bir suluğa karıştırıp daha sora o tek suluktaki suyu 4 e paylaştırıp verdim 4 kafese..orta boy suluğa..içtiklerinden emin olmak için geceden suluklarını çektim sbh ilaçlı suyu verdim..kana kana içtiler hepsi..tabi hasta olan kuşumda içti..dierlerine önlem olarak verdim..bulaşma riski yüzünden..bi kutu yani 2 tablet 4 çift kuşa 4 gün gitti yani..kuş içtiği andan sora farkı göreceksiniz ztn..ertesi gün duruşu bile deişiyor..kesin çözüm benim tecrübeme dayalı olarak bu yorumu yapıyorum tabi abilerimde yorum yapacaktır..2 hafta hergün verdkten sora 2 hafta hafta da bir önlem olarak verdim dikkat edilmesi gerek şey herhafta aynı gün vermek..yani bi ay boyunca tedaviye dvm ettim..yem yemeyen kuş canlandı..hayvan yemin başında ayrılmıyodu sürekli yem yiyor gibi gözüküyordu ama hala halsiz ve zayıflıyordu..bende çok araştrdım sizn gibi tek çözüm bu emin olun..tabi sora önlem olarak elma sirkesi kullanmak zorundasn..ben her gun katyorum suluklarına..kuş ilaclı suyu içemeyecek kdr bitkinse ilk gün ağzdan verin hasta kuşa..saygılar..

BISMARCK

Uzman Üyemiz
Adı
EKREM AYKUT
Soyadı
BAL
semihsel' Alıntı:
hocam flucan tabletle ben kuş kurtardım..fiyatı 13 lira 2 tablet oluyo kutuda..eczaneden bulaiblirsiniz..elimde 4 çift kuş vardı..öncelikle 2 hafta boyunca kapsulu açıp  içindeki tozu 2 ye bölerek tek bir suluğa karıştırıp daha sora o tek suluktaki suyu 4 e paylaştırıp verdim 4 kafese..orta boy suluğa..içtiklerinden emin olmak için geceden suluklarını çektim sbh ilaçlı suyu verdim..kana kana içtiler hepsi..tabi hasta olan kuşumda içti..dierlerine önlem olarak verdim..bulaşma riski yüzünden..bi kutu yani 2 tablet 4 çift kuşa 4 gün gitti yani..kuş içtiği andan sora farkı göreceksiniz ztn..ertesi gün duruşu bile deişiyor..kesin çözüm benim tecrübeme dayalı olarak bu yorumu yapıyorum tabi abilerimde yorum yapacaktır..2 hafta hergün verdkten sora 2 hafta hafta da bir önlem olarak verdim dikkat edilmesi gerek şey herhafta aynı gün vermek..yani bi ay boyunca tedaviye dvm ettim..yem yemeyen kuş canlandı..hayvan yemin başında ayrılmıyodu sürekli yem yiyor gibi gözüküyordu ama hala halsiz ve zayıflıyordu..bende çok araştrdım sizn gibi tek çözüm bu emin olun..tabi sora önlem olarak elma sirkesi kullanmak zorundasn..ben her gun katyorum suluklarına..kuş ilaclı suyu içemeyecek kdr bitkinse ilk gün ağzdan verin hasta kuşa..saygılar..
İlacın kullanımını biraz daha açık seçik yazabilir misiniz?MAdde madde hem doz miktarını hem de kullanma aralıklarını.Özellikle tek bir kuş için doz miktarı nedir?

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer
Ekrem Aykut BAL' Alıntı:
İlacın kullanımını biraz daha açık seçik yazabilir misiniz?MAdde madde hem doz miktarını hem de kullanma aralıklarını.Özellikle tek bir kuş için doz miktarı nedir?
ekrem bey bende tek bir kuşta bariz sıkıntı vardı..aşırı yeme düşmüştü ama yemiyordu yemi karıştırıyordu..en son zmnlarda da sürekli kabarık duruyordu baya kötü durumda idi..elime aldığımda göğüs kafesi bariz çok çıkıkdı..aşırı tüy dökme vardı..çok araştrdım bende..ztn nette çok bi bilgi yok yukarda verilen bilgi var heryerde..flucan kapsul buldum eczaneden..içinde 2 kapsül oluyor ztn 13 lira şu anda..
4 çift kuşum vardı şöle uyguladım;

akşamdan sulukları çıkardım..
kapsülün yüzeyinde gıda jelatini olur onu çıkarıp içindeki tozu 2 ye böldüm..
orta boy suluğu ağzına kdr suyla doldurdum ilacı attım içine karıştırdım..
daha sora suluktaki suyu 4 suluğa paylaştırp verdim 4 kafese..
geceden sulukları çektiğim için içtiklerinden emin oldum hayvanların..

tek bir kuşa verecekseniz tek bi ilacı 4 e bölüp orta boy suluğun yarısı kdr suyla karıştırıp verirsinz hergün..yani 13 liralık bir kutu ilaç size 8 gün gitmiş olur..ilk 2 hafta hergün verdim ben..soraki iki hafta ise haftada bir aynı gün aynı saat vermeye çalıştım..

arey63

Üyemiz
Adı
VOLKAN
Soyadı
TAŞ
elma sirkesi normal bir suluğa kaç damla konmalıdır?

şenol34

Yeni Üyemiz
evet kuruma dedıgınız  hastalık -asıl ısmı megabakterıdır  cok buyuk oldugu ıc mega ılk ısmını tasır aslında bır tur fung tur yanı tek sporlu mantar aerobık ortamlarda yaşar yanı  oksıgen bulunmayan  barsaklarda ve cognukla  taslıkta yerlesen  olanarın tedavısı cok zordur ve hronıkleşıor    o vakalarda perıodık olarak    ara vererek tedavı  1aydan yuzun bıle surıor  kulanabılecenız ılaclar  antıfungal yanı mantarılaclarıdır -trıflukansurup olur  mıostatın olur  flukan kapsul olur  mıostatın artı baktrım beraber  sabah akşam 1damla 1damla suyulaseredılmış verebılırsınız agızından.  5gun sureıgle  artı  bıteral tablet250 mg bolerek tek standartsuluga 1tabletın6ya bolerek ezıp suluga koıp  tazeden hazırlaıp  artı sabak aksam agızdan 1damla trıflukan şurup  vererek te cok başarılara ımza atmış bırısıgım .3senedır cogu hastalıklara dogal formuler gelıştırdım ve denedım mortalıte  oranı 0  yanı aynı yazdıgımgıbı 3senedır hıc bır kuş kaybetmedım cok şukur sıze ve dunıyada bu guzelım varlıklara hızmet edecem allahın ıznıgle  3senedır 8dogal formul gelıstırdım yan etkısız  antıbıotıklerden daha guclu ve tamamılezararsız  1000dışkı analız ettım  allahın ıznıgle  dunıyada ılk  bır ımza atcaz formulerımı stabılızeedıp    deneyıp  bıde patentı alıp 6ay kadar butce bulup  uretıme başlayacamkı herkeze yardımcı olmak adına  kuşlar olmesın  sloganım bu saygılar sevgıler  vet.bıolog şenol başaran

şenol34

Yeni Üyemiz
unutmadan koruyucu olarak  hakıkı elma sırkesı 1ltr  ye 5ml  katarak her 10 gunde verın her 30 gunde  1defa  kloroben gargara -1lt suya -1ml verın saygılar

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler arkadaşlar flucan tablete başladım inşallah sonuç olumlu olur tedavi sonucunu sizlerle paylaşırım Teşekkürler