+%%%%Nalet olasıca BİTLERRRRRRRRRRRRRRRRRR%%%+

mardin

Uzman Üyemiz
Adı
HAKAN
Soyadı
YAKOMAZ
Kuş Biti (Mallophaga)

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Isıran bit dış parazitler grubuna girer. Uçamayan bu böcekler kuşların tüylerinde yaşarlar, tüylerle ve ölü deriyle beslenirler. Bu tür kan emmediği için kam emenler kadar zarar vermez. Isıran bitlerin birkaç türü vardır ve her bir tür farklı kuşları konak olarak seçer. Bütün bitlerin yaşam tarzları aynı olduğundan bu paragrafta kısa bir özetle geçiyoruz.

3 mm den biraz uzun olan boylarına rağmen bunları çıplak gözle görebiliriz.  Genellikle koyu renklidirler, 6 bacaklı, uzun ve ince bir yapıları vardır. Biraz ürkektirler ve bu yüzden ışıkla karşılaştıklarında kuşun tüylerinin arasına sürünürler. Sağdaki resimde 4 defa büyütülmüş bir fotoğrafla nasıl göründüklerini anlayabilirsiniz.

Bit kuşun tüylerinin arasına kalıcı olarak yerleştikten sonra başarabildiğince ürer. Yumurtalarını kuş tüylerinin kıvrımlarına bırakırlar. 1-2 hafta içinde yumurtalar çatlar ve larvalar dışarı çıkar, 5 hafta geçtikten sonra larvalar erişkin hale geçer.

Büyütmek için resme tıklayınız...

Bit salgınını nasıl fark edersiniz ?

Yoğun bir bit salgını; çok sayıda bitin tüyleri yemesinden dolayı dağınık ve zayıf tüy yapısından anlaşılabilir. Etkilenen kuşlar kaşınmaktan dolayı acı çeker ve uykusuzluk sorunu ortaya çıkar. Işıktan çekinmelerinden mütevellit yetişkin bitler tüylerin altına çabuk saklanacağından fark etmek zordur.
Yumurtalar ve larvalar daha kolay fark edilebilir. Uçuş tüylerinin üstünde(özellikle kanatlarda) kahverengi lekeler görülebilir. Bireysel tüylerinin orta kısımlarından aşındığını göreceksiniz.

Tedavi

Eğer bir bit bulaşmasından şüpheleniyorsak öncelikle veterinere başvurmak çok önemlidir.  Bitler genellikle kontak haşere ilaçlarıyla(zehir) yok edilir. Pire tozu genellikle kullanılan yöntemdir. Bu şey buna rağmen kuş bakımından tehlikesiz değildir. Bitler kanat tüylerinin altında yaşamayı tercih ettiğinden dolayı kuş, tüylerinin altına kadar tamamen pudralanacaktır.  Exner Petguard ile kuşu spreyleme yalnızca Avrupada mümkündür. Bu ürünün kuşa daha az zarar verdiği ispatlanmıştır. Bu tedavi toksin bileşenli laktik asit içerir. Bunlar kuşa zarar vermeden, bitin solunum yollarına yapışarak onları öldürürler. Dünyanın diğer ülkelerinde pet shoplarda benzer tedavi ürünleri mümkün olabilir.

Şu belirtilmelidir ki Exner Petguard da dahil hiçbir anti-parazit ürün kuşların gözüne ya da mukozasına temas etmemelidir!!!

Hangi kuş türleri daha çok etkilenir ?

Bitler muhabbet kuşlarını ve papağanları nadiren etkiler. Asıl bulaşma güvercinlerdedir. Ancak dış ortamda tuttuğumuz kuşlarımız da diğer kafes dışı kuşlardan(güvercin, bıldırcın) bit kapabilir. Bulaşma bir başladımı bir kuştan diğerine yayılır.

neeee

Salih KARAVUŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
SALİH
Soyadı
KARAVUŞ
lanet olsun benım basım bunlar la belada evımde hobı olarak beslıyorum 3 katlı box kafesım var  persembe gunu farkettım bıtlerı ılk once hemen keneson toz ılac aldım kafesın butun kuytu koselerıne ve kusların kanat altlarına boyun arkalarına surdum cuma gunu gozlemledım baktım yıne kusların ustunde gozukuyorlar ardap aldım ılacladım ve ılacladıgım da sankı daha saldırgan oldular her tarafta gozukuyorlar kafese ve kusların yıne kanat altlarına sıktım ınanılır gıbı degıl kuslar nerdeyse bıtkın halde ama bıtler hala aktıf sersemleme bıle yok cumartesı gunu kusların hepsını buyuk bır kafese aldım box kafesın butun parcalarını  soktum banyoda sıcak su ve camasır suyu ıle bır guzel yıkadım box kafesın parcalar bır kac gun havalansın dıye catı altına koydum dun bı bakım ne alem de dıye pvc plastıklerın ıclerınden yıne bıtler cıkmış o kadar yıkamama ragmen ustelık canlılarda var olulerde bende parcaları bu kez catı altına degıl catı ustune cıkardım dırek yagmur ve guneş gorsun belkı geberır pıslıkler

arkadaşlar yapabılecegım baska bısey varsa lutfen bana yardım edın yoksa bu hobımden olacagım evdekılerle papaz oldum her taraf bıt dıye sımdı nerde sıyah bır nokta gorseler bıt sanıyorlar

ayrıca bu bıtler nerden nasıl bulastı anlamadım ben mamayı sabah ıse gıtmeden yaparım akşam 7 de eve gelınce alırım yanı 12 saat kalır ızgaranın altına matbagadan kagıt kestırmıştım 3 gunde bır o kagıtları toplar yenısını sereserım sureklı temız olur ızgaraları hafta sonlar cıkarırı banyoda fırca ıle yıkarım  nasıl oldu bu kuslar bıtlendı hala anlayamadım

arkadaşlar ayrıca ust gozdekı mavı dısı kusum bu ılaclamadan sonra karnındakı vr sırtındakı butun tuylerını yoldu attı bu tuyler yenıden cıkarmı kusun sadece kuyruk tuylerı kanat tuylerı ve kafa tuylerı var dıger tarafların hepsını attı  toplam 7 kusum var dıgerlerınde oyle bı sorun olmadı  bu kusumun tuylerı yenıden cıkar mı

ıste kafesım ve duzenım

nadi pasa

Yeni Üyemiz
Adı
nadi
Soyadı
coskuner
yukarda bi arkadas yazmıs bitlerden nasıl kurtulurum diye belki okur bunu kus bitlerini mükemmel yok ediyo  BOLFO  bit ilacı var veteriner veya pet shoplarda var  kullan hic bise kalmıcak

Aydın Bilgiç

Takipçi Üyemiz
Adı
Aydın
Soyadı
Bilgiç
Arkadaşlar BİT üzerine ARDAP spreyden başkasını tanımam eğer bula bilirseniz fiatı 65-68 tl civarında çok az sıkmanıza rağmen aynı gün etkisini göre biliyorsunuz,25-30 cm den kuşlarınıza kafası gözü demeden sıka bilirsiniz hiç bir zararıda olmuyor.
Zaten kuşlarınızın bulunduğu oda kümes bölme de kafeslere direk sıkmasanız bile sinek ilaçını odaya sıkar gibi sıkmanız bile yeterli oluyor bir kaç saat sonra ortamda bulunan bit pire tahta kurusu hamam böceyi gibi tüm haşerat sizlere ömür.
1994 senesinde Türkiye de bulunması çok zordu Almanyada yaşayan eş dost aracılığı ile getire biliyorduk şu an piyasada bulmak mümkün fiatı biraz pahalı gele bilir ama kesin çözüm
Yanız iki çeşiti var piyasada alırken dikkat edin Ardap plus almayın Ardap Spray alın özelikle Ardap plus toz sanırım piyasada şu an Quiko Ardap Spray olarak var
http://www.petsatis.com/?urun-49-Quiko-Ardap-Spray-750-ML--Orjinal-Urun-.html

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
bitle mücadelenin ilk koşulu temizlik diye düşünüyorum kuşların özellikle kafes tabanları haftada en az 1 kere temizlenecek yuvalıklar yavruların durumuna göre çok dışkı olmaya başladımı yavrular zarar görmeyecek şekilde temizlenip yeniden altlarına talaş konulacak koruma amaçlı olarakta normal piyasadaki bit spreylerinden kuşun üzerine haftada bir sıkılacak sorun diye bişey kalmaz o zaman herkese hayırlı üretimler bol yavrular diliyorum

Salih KARAVUŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
SALİH
Soyadı
KARAVUŞ
ilginiz için teşekkür ederım arkdaşlar bakın neler yaptım anlatayım

1 bıtlerı perşembe gunu farkettım aynı gun keneson toz aldım bıtlerın cıkabılecegı kenar kuytu yerlere delıklere tozu doktum ayrıca bu tozu kusların kanatların altına ve boyun arkasına surdum cuma gunu baktım bıtler daha cok saldırganlaşmış sankı kafesın her yerlerınde gezıyorlar bu sıteden http://www.petsatis.com/?urun-49-Quiko- ... Urun-.html bu spreyı aldım ılk once kusların kanat altlarına ve yıne bıtlerın cıkabıleceklerı yerlere sıktım nerdeyse bır tupu yarıya kadar boşalttım odaya oda cok agır kokmaya basladı kuslar zehırlenır dıye korktum benım daha onceden buyuk bır kafesım vardı 7 tane kusu bu kafese aldım daha havadar bı yere cıkardım o odanın da kapısını kapattım hıc kurtulma sansları olmasın dedım. sonuc olarak kuslarımın ustune once keneson toz vardı sımdı de uzerıne ardap sıktım kuslara agır geldı sanırım bır tane kusum karnındakı ve sırtındakı butun tuylerı yoldu attı cok sukur saglık durumlarında bı sıkıntı yok ınsallah o kusumun tuylerı tekarar cıkar neyse cuma gecesı bu sekılde gectı cumartesı oglene kadar calışıyorum ıse gıttım odanın kapısını hıc acmadım oglen eve geldım baktım kafese lanet bıtler yıne hayatta ustelık odaya bır ıkı fıs sıkınca bır tane bıt kalmaz dedıler ben kutunun yarısını bosalttım ( sprey orjınal kagıt baskılı degıl demır baskılı ) yınede yasıyorlardı box kafesı en ınce ayrıntısına kadar soktum ınanamazsınız plastıgın ustune parcaların bırlestıgı yerlere oyle yuvalar yapmışlarkı parcaları soktugumde yuvalarını gordum bır karıstırdım aman allahım sankı karınca kolonısı butun parcaları camasır suyu ve kaynar su ıle yıkadım pvc nın aralarda delıkler var oralara elım gırmedıgı ıcın sadece kaynar su tutabıldım butun parcaları yıkadıktan sonra catı altına attım odayı temızledım pazar gunu kafesı tekara kuracaktım bı baktım oda da kafesın oldugu yerde duvarlar de tek tuk yıne bıt gozukuyor bahce ılacladıgımız ılac vardı cıleklerımız bıt olmuştu onun ıcın almıştım 3 gunde kokunu kurtumuştu bu ılacı sulandırdım cam sılle odanın butun duvarlarına sıktım odayı yıne kapattım hava almasın dıye kafesın parcalarına baktım onlarında uzerınde hala tek tuk bıtler dolasıyor dusunun bu parcalar yarım kutu ardap bosalttımgım oda da bır gece kaldı ve ustelık butun parcaların en ınce ayrıntısına kadar yıkamama ragmen bıtler yıne gozukuyor bu kez bu parcalrı catının ustune bıraktım yagmur ve dırek gunese dayanamazlar dıye uzerıne de çilekler ıcın aldıgım ılacdan sıktım ıkı gundur parcalar catıda beklıyor ne alemde bılmıyorum hafta sonuna kadar da almayı dusunmuyorum .

kuslarda ılk gunkı kasınmalar gıttı sankı rahatlamış gıbıler dun de vilmectin ilaç aldım enselere bırer damla damlattım hafta sonuna kadar bu tedavıye devam edıcem hafta sonu kafesın durumuna gore yerlerıne koyacam eger kafes de hala bıt gorurse kafesı butun parcaları ıle cope atıcam yenı kafes alıcam

arkadaşlar sıze tavsıyem sakın ıkıncı el kus malzemesı almayın ben kuslarımda ve bakımım dan emınım bu sıtede bır cok kısı nasıl baktıgımı bılır kımse bunu yapmaz ben tavadakı ızgaranın altına matbagada kagıt kestırdım onu sererım 3 gunde bır kagıtları degıstırırım ve her hafta tavaları sıcak suyla yıkarım hıc altları pıs kalmaz mamaları gunluk degısır yemlerı akıllı yemlık haftada bır yenılerım bıtmese bıle bu bakıma ragmen bu kadar bıt olduysa tek supelendıgım kafesı ıkıncı el almıştım sanırım aldıgım kısı bu bıtlerı ıle bırlıkte verdı kafesı bana kafesı de yaklaşık 4 ay once almıştım 4 ayda bu kadar bıt olması kuslardan olcagını hıc zannemıyorum kafesde geldı dıye dusunuyorum

sımdı sıze sorum su arkdaşlar bu tuylerını yolan kusumun tuylerı tekrar cıkarmı yoksa hep oyle cıplak mı kalır

keta

Uzman Üyemiz
Adı
NURETTİN
Soyadı
KIR
ben ayda bir enselerine ivomec damlatıyorum.yuvalara opigal 5 serptim ayrıca talaşada opigal karıştırıyorum.zemin temizliğindede elma sirkesi kullanıyorum çok şükür hiç bite rastlamadım.