rainbow dan anlayan arkadaşlar ustalar.sizce bu kuş rainbow mu?

carsi-7

Üyemiz
Adı
UMUT
Soyadı
KILIÇ
bu resimdeki kuştan elimde 5-6 kadar bulunmakta bu renkteki bi kuşa rainbow demem doğru olur mu?

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Kuşunuz rainbow değil, bu kuş rainbow diye yorum yapanlar ne yazıkki yanılmaktalar. Aslında bu konu açılması iyi oldu, forumda "rainbow yavrularım" veya "rainbow üreticisiyim" gibi yazılar var...bunları yazanlar aslında kuşlarının mutasyonları hakkında yanılmakta. Ülkemizde çok az sayıda gerçek rainbowlar var...her sarı yüzlü mavi-beyaz spangle rainbow değildir.

Gelelim Umut beyin sorusuna...Kuşunuz sarı yüzlü çekinik parçalı açık kanat. Kuşunuzun renkleri bu şekilde olmasının sebeblerini şöyle listeleyebiliriz - Kanında - sarı yizlü mavi, mavi-beyaz dominant parçalı, mavi spangle kanları mevcut. Bu kanların çaprazlama üretimi sonucu birkaç jenerasyonda bu tarz mutasyon kuşlar alınması mümkün.

Bayram ustanın yorumuna katılıyorum. Rainbowların renkleri daha akışkandır ve birbirine girme şekilleri farklıdır. Ek olarak esas değerli olan rainbow mutasyonları ise mavi +yeşil+mor+beyaz+sarı renklerinin tümünü bir arada barındıranlardır (hele birde pastel renkler ise bu daha da iyidir) . Bunlardan birkaç örnek ekleyelim

Violetler

Pastel

Gerçek Rainbowlar inccelemek için bu adres iyi bir referans olabilir http://www.vogelzucht-kaiser.de/

Elinizdeki bu erkek aslında rainbow elde etmeniz için bulunmaz bir fırsat. Bu kuşla şu renklere sahip dişileri eşleştirirseniz rainbow alma olasılığı oldukça yüksek

- follow (lutino follow) veya diğer gri kanatlar (greywings) - olasılık %30
- violet beyaz kanatlar (violet whitewings) - olasılık %50
- yeşil spangle (green spangle) - olasılık %90
- sarı yüzlü mavi (yellow faced blue) - olasılık %20

Tabloya bakınca aslında violetlerin rainbow mutasyonunu elde etmek için önemini görebiliriz. Buna göre violet bir dişi, spangle bir erkekle (tercihen yeşil spangle) eşleştirildiğinde muhtemelen rainbow üretimine ilk adımı atmış olursunuz. Daha mükemmel mutasyonlar elde etmek için ise yukardaki tabloda bulunan ırkları çaprazlayarak ve onlardan alınan yevruları da çaprazlayarak mümkün olabilir.

gtatas

Takipçi Üyemiz
Adı
Gürcan
Soyadı
Tataş
Rainbow kelimesinin anlamı Gökkuşağıdır.Bazı kuşların da bu adı hak etmesi için kuşun fazla renklere sahip olması ve genelde sarı yüzlü olması gerekir.Avrupa da tercih ve adlandırma bu yöndedir.Bence bu kuş rainbowdur.

carsi-7

Üyemiz
Adı
UMUT
Soyadı
KILIÇ
mavi-sarı ve krem renklerine sahip kuş.aynı yuvadan 6 kardeş cıktı bunlar ama bana rainbow demem sankı daha doğru ıolacagına inanıyorum yorumlarınız ve yardımlarınız için tşk ederim.

yalçın ışık

Uzman Üyemiz
Adı
Yalçın
Soyadı
IŞIK
Günay bey çok güzel örneklerle izah etmiş. bende de var böyle birkaç kuş ama ben rainbow diyemiyorum

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
Koyu renklere sahip spangle dişi işe vurduğunda birbirlerine olasılık daha yükselir eğer bu kuş bünyesinde bir koyu bir tonda mavi daha barındırsaydı bu mesajların hepsi rainbowdur olacaktı ama rainbow sayılır diyelim tam olmasada damarında mevcut  elinizde hiç rainbow yok ise bundan çıkan yavrular rainbow olabilir kuşta spangle faktorü var o çok iyi normal bir mavi dişiye bile vursanız yavrulardan biri veya ikisi rainbow olabilir olasılıklar tabiki sadece tahmin alakasız renkteki kuşlardan alakasız renklerde yavrular çıkabilemtedir buda muhabbet kuşları hakkındaki bütün kesin yargı içeren teorileri çürütmektedir Allah tan başka kimsenin bilemeyeceği gibi kapalı kutu misali görünmeyen damarı bilinmeyen bir kuş için gereksiz yorumlar kesin yargılar yanlıştır olasılıkları açıkladım umarım yardımcı olur.

yasarpdr

Üyemiz
Adı
Yaşar
Soyadı
Ocaktürk
Bayram Bey ve Günay Beye katılıyorum. kuşunuz çok güzel bir kuş ancak kesinlikle rainbow değil. Günay beyin verdiği adresin sahibi üreticiyle tanışmıştım, 2 takım kuş almak istedim. boyları yerli veya ingiliz kırığı gibi kuşlar hep, ancak renkleri ...anlatamam görmeniz lazım. ve kuşun tanesi için 300 Euro istedi, arkasına bile bakmadı.
bu başlığın açılması gerçektende iyi olmuş Rainbow türkiyede yeni bir tür olduğundan her spangle sarı yüzlü kuşa rainbow deniyor. yanlış oluyor...
ancak tekrar edeyim kuşunuz çok güzel çok şirin bir kuş, maşallah...

trej

Uzman Üyemiz
Adı
haydar
Soyadı
karaçal
Bayram AKYILDIZ' Alıntı:
günay bey yazınız ve resimleriniz gayet açıklayıcı olmuş.. 
bu konuyu da kendi aramızda çözmüş sayılırız..,

her renkli veya parçalı kuş rainbow değildir..

konuyu açan ve yorumlara katılan arkadaşlara teşekkür ederim

saygılar ..
fazla polemik yaratmamak için yazmak istemedim bende günay beye aynen katılıyorum açıklamaları ve resimleri tatmin edici saygılar