SALMA ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR (2013) güncellendi

rood84

Üyemiz
Adı
reyhan
Soyadı
demir
HAbil bey iyi aksamlar.3*2.5*2.5 h olculerinde bir salma yaptim .
72 adet yuva asabiliyorum 15 cm aralik vererek.bu salmaya 60 disi
48 erkek kus atmak istiyorum.sizin fikrinizi alabilirmiyim.bu konuda tecrubeleriniz sabit olmus artik.bu kapasitelerde denemeleriniz oldumu daha once.tesekkurler
saygilar

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Reyhan hanım kafesteki kuş sayısı çok fazla 108 adet kuş dan bahsediyorsunuz
aynı kafes ölüçüsü bendede var sayıyı bence düşürün.
3*2.5*2.5 ölçünüz için
48 yuva
40 dişi
32-35 erkek en fazla bu olmalı

toplam kuş sayısı bu kafeste 70 ortalama ile olmalıdır...

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Size bir soru sormak istiyorum  8)

Tamam, yumurtaya di$iler bakar, belkide erkekler hovardaliklarini iyice ya$ar, ancak sizce di$i coklugu ne kadar mantikli ???  confusedtw

Di$i coklugu ortaligi gergin kilar, ve benim bildigim, cokluk saglanacak ise, bu erkeklerden olu$mali  icon_think

Di$i coklugu, ve rahminde olu$an yumurtalari, ortak ortamda, sizin degilde, kendisinin istedigi yere birakamamasi orada kan akacaginin acik davetiyesidir !!!

Arti, onca e$`ten ortalama 6 yavru ciktigini farz ederseniz, cift sayinizi 35 desek, firede vermediginizi dü$ünürsek, yakla$ik 210 yavru elde edilebilinir, ... tabi 8 hafta dile kolay bir zaman, ... ve neler olur neler bu uzun zamanda, ...
Ve onca yavruya yine ayri bir yer olmali, cünkü onlarda ortami gereksiz gerer, hatda her$eye ortak olmalariyla, ebeynleynleri tarafindan bile rahatsiz verici hedef haline gelirler !

Ondan bundan hála yem dilenirken ya canindan olur, yada orada ayakta durmayi bir$ekilde ba$arir, ...

Kanli gecmezse iyi, fakat bunada pek ihtimál veremiyorum, ...  :-X

Kolay gelsin, ...  :)

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
Murat GÖÇMEN' Alıntı:
Size bir soru sormak istiyorum  8)

Tamam, yumurtaya di$iler bakar, belkide erkekler hovardaliklarini iyice ya$ar, ancak sizce di$i coklugu ne kadar mantikli ??? confusedtw

Di$i coklugu ortaligi gergin kilar, ve benim bildigim, cokluk saglanacak ise, bu erkeklerden olu$mali  icon_think

Di$i coklugu, ve rahminde olu$an yumurtalari, ortak ortamda, sizin degilde, kendisinin istedigi yere birakamamasi orada kan akacaginin acik davetiyesidir !!!

Arti, onca e$`ten ortalama 6 yavru ciktigini farz ederseniz, cift sayinizi 35 desek, firede vermediginizi dü$ünürsek, yakla$ik 210 yavru elde edilebilinir, ... tabi 8 hafta dile kolay bir zaman, ... ve neler olur neler bu uzun zamanda, ...
Ve onca yavruya yine ayri bir yer olmali, cünkü onlarda ortami gereksiz gerer, hatda her$eye ortak olmalariyla, ebeynleynleri tarafindan bile rahatsiz verici hedef haline gelirler !

Ondan bundan hála yem dilenirken ya canindan olur, yada orada ayakta durmayi bir$ekilde ba$arir, ...

Kanli gecmezse iyi, fakat bunada pek ihtimál veremiyorum, ...  :-X

Kolay gelsin, ...  :)
1.si erkek fazla olsa diyelim : bir dişi ile anlaşan erkek onu yumurtlatınca boşa düşecek diğer dişilere yönelecek  derken salmada  2    3 dişi kaldığını düşün ozaman bukadarcık dişiye kaçtane erkek sen düşün. onu geçtik kızgın erkekler boş durmayacak yuvadaki dişilere yavrulu dişilere sürekli peşinden koşacak buda dişiyi strese sokar onuda geçtik yuvadaki atlamak üzere olan yavrularla bile ilgilencek. sonuc daha stresli ortam.
2.si nedense dişilere potansiyel kavgacı gözü ile bakılıyor. haklılarda lakin yavrudan kurupta sabırla bekleyen varmı acaba. hazır dişileri atarsan illaki kavga olacaktır yada azcık yere çok kuş atarsan. kimse yavrudan kurupta beklemiyorki. kim okadar bekleyecek boşa masraf gözü ile bakıyor. onuda geçtik bugün salmaya kuş atıyor yarın yuvalık takıyor sonuç kavga.buyrun kendi kümesimden bir resim

yavrudan kurduğum salmalarda hemen hemen her salmada 2 yada 3 yuvalıkta bununla karşılaşıyorum. sonuç : yavrudan kurar beklersen hiyarişiye kuşlar alışır küçücük yere çok kuş atmaz yuvalıkları dışardan ve fazla takarsan dişilerdende bi sorun çıkmaz. bi kaçtane çıkar onlarıda alır bitirirsin.
3.sü çıkan yavrular. eğer yuvalık boyunu yüksek tutarsan yavrular tam gelişmeden yuvadan atlayamaz ve salmanın içinde hiç yavru olmaz. girersin kümese açarsın yuvalığı yavru atlamadan alırsın yuvadan. ama küçücük yuvalıklar yapar bide bunu içerden tahta üstüne tutturursan yavru çıkar gezer tahtada dolaşır başka yuvaya girmeye çalışır çıkan yavruya  erkekler dadanır vs vs sonuç hüsran.
4.sü zaten kocaman salma yapmaaya gerek yok 20 25 dişilik salmalar kurmak daha mantıklı. salmadaki mantık burda zaten küçük küçük bölümlerde koloni oluşturmak. yoksa kim zahmet edecek uğraşacak bukadar salma yapmakla sal komple odaya tak yuvalıkları işine bak. ama olmuyor işte.
lafı biraz uzattım galiba sonuç olarak ilk sayfada yazan hususları tek tek uygularsanız salmadan alacağınız verim kafesten daha iyi olur diyecem ama herkes karşı çıkacak(salmada yumurtlayan dişiler nedense en az 7 yumurtluyor.). neyse benim gördüğüm bu sistemli yapar salmaya girmez rahatsız etmezsen bişe olmaz.
herkese bol üretimler....

Kuscu-Murat

Uzman Üyemiz
Web sitesi
murat-tuna66.jimdo.com
Adı
Murat
Soyadı
Göcmen
Hmmm  icon_think

Salmaya istedigim vakit girmiyeceksem ne anladim ben bu zevkten ?  confusedtw  ?  icon_think
Uzaktan yármi sevilir ?  confusedtw  ?  icon_think

Hatda yumurtasi 7 olan cokmu verimli ?
Benimkiler 10 - 12 tane yumurta yapiyorda, hespsi cikmaz in$allah diyorum ben !
Neme lazim, ... 10 tane yarim yamalak yavru olacagina 3 veya 5 tane saglam olsun !!!

Buda en fazla 6 seckin cifti e$e verdigim halde  :)

Cogu gibi 50 veya 100 cifti ayni anda e$e versem, kafayi yerim !!!  icon_wall  scared  C:) ... zaten kümesten cikamiyorum bu haldeyken, ...

Tabi ben cifthaneden bahsediyorum, cünkü onun zahmeti daha cok, ve o yüzden az fakat öz olsun verim, derim ben yani !  :)

Arti, salmalarda hayati boyunca kendisiyle ilgi görmiyen ku$lar olur, hani anca mėcbúren yakalandiklari zaman insan oglunun eliyle temaslari olur, ... ve bunlardan cikan ilk etabta hem cok ürkek hemde adeta yaban olur, genelde, ...

Ufak boylu, eksikliklerle dolu, yani sonucu tam olmamasi gerektigi gibi, hele birde ku$lari rahatsiz etmemek icin yanina zaten nadiren ugruyorsaniz, vaziyetten ya pek haberdár olamazsiniz, yada sadece káriniza bakarsiniz, ... ve kim ölmü$, kim kalmi$, kimin umrunda, ...  8)

Zaten evcil ve uysal olanlar, BABALARI geldiginde dahada canlanirlar !
Bende böyle, ve hemen hemen her ku$um beni gördükce yanima geliyor, elimden yem yiyor, yavrularada daha samimi oluyor o üretici ister istemez !!!

Bol miktarli sonuc elde etmek bir yana, kaliteli sonuc alabilmek diger yana, ... ben kaliteye bakarim, oda kendim icin, ... ve talibi cikarsa, ya bedelini öder, yada geldigi gibi gider  :)
Ku$lar $arap gibi, yillandikca dahada artiyor degerleri, cünkü ya kene yada sülük gibi yapi$iyorlar adama  :)
Ve ben beni seveni severim, sevmiyeni ise kazanmaya cali$irim, ... cünkü sevginiz ister istemez ona olan emeginizi dahada arttiriyor, sarf ettiginiz emekleriniz ise onlara olan sevginizi, ...
Severek yapilanin sonucu daha farkli oluyor, ve yapmak ile yapmak arasindada yine cok farklar var, ...
Imkánlar, zaman, tecrübe ve bilgi cok mühim etkenler, ...

Siz elinizden gelenin, ve ku$larin, sizin, kendilerine olan bekletilere göre beslenme programlarda her$eyi yapinda, ... bu bahce veya tarla i$lerine benzer !

Topragi hazirlarsiniz, gübrelersiniz, beklersiniz, ...
Ekersiniz, beklersiniz, sularsiniz, takip edip gözünüzden kacirmazsiniz, cünkü ektiklerinizi tabiki bicmek, onun meyvesinden yararlanmak istersiniz, ...
Fakat bir firtinayla her$ey yerle bir olsa bile, üzüntünüz kisa olur, cünkü dogada hayatmizin bir parcasi, ve siz o ána dek, elinizden gelenin en iyisini yaptiysaniz, sizden günahda gider, sorumlulukta, ... ve kollari tekrar sivarsiniz, ...  ;)

Salmalarda hastaliklar ate$ gibi yayilir, cifthanelerde ise sadece cifthane icinde, ... oda pek nadir, yani olan genelde hasta olana olur, ...
Tabi bunada bunu ve bunlari görecek göz lazim :)

Gözlerin sadece yemleri varmi, sulari varmi, kapilar kilitlimi, lambalari yaniyormu gibi durumlarda olmamali, ...

Tabi zamanim az, derseniz, o vakit onca canada yazik, olur ve oluyordurda zaten, ... hani madem zaman yok, ... hobby tadinda olursa hobby olur, of dedirtmezse hobby kalir, ... fakat bunlara dikkat cekmi$tim bile, ... o yüzden bunlara tekrar deginmiyecegim :)

Sözlerim ortaya, cogu zamanki gibi, ...  8)

Umarim kimseyi kirmadim, ...  ???

Neyse, ... yine diyorum, di$ilerin coklugu HERZAMAN ortaligi gerer !!!

Bo$ dursun erkekler, ne varki bunda ?

Insanlarda kendi e$i hamileyken, en cok o zaman erkekler hanimlarini aldatirmi$, ... burdaki tutumda, aldatsin, ne var yani, ...

Domuzlarda bilinen huylarin hayranligidir, ...

Onlarda kim kime, dum duma, ... DOMUZ i$te  8)

Neyse, ... bendende herkese bilincli, saglikli yavrular, ... :)

Aklima gelmi$ken, ben seckin ciftlerimi yavrularimdan kuruyorum, tabi akraba olmamalarina cok dikkat ediyor, gerektigi anlarda ise seckin üreticilerden ihtiyacimi kar$iliyorum, tabi $artlar uyar ve i$ime gelirse  ;)
Ve en az 1 ya$inda olduklari zaman yavrularini alabilirim, ... genelde 1 bucuk sene onlari istedikleri gibi hoplatiyorum, ziplatiyorum, ... bekárlik sultanlik misali, ...  :)
Hani yavrular dengeyi zamanla aralarinda kurar, öyle giderler dedinizde, ... ke$ke yavrular hic büyümese o halde diyecegim, ... cünkü her yaratik ya$inin ilerlemesiyle daha oturakli olmali, ve daha saldirgan oluyor ise, ya kromosomlarinda bir sorun var, yada komplekslidir, ve nerde ne yapacagini birakin ba$kasinin bilmesini, kendi dahi bilemez, ... deli delidir, ne yapsa yeridir !  ;)
Ugra$ilirmi böyleleriyle ? ...

Her köye 1 deli $art, tamam, amenna, ... fakat insan akilliya hasret kalinca, durum dahada váhimdir, ...  ::)

Salmalarda, Tarkan`in, " yakalarsam TIK TIK`I " caliyor desenize habire, ...  8)

ilbeyli

Üyemiz
Adı
halim
Soyadı
arslan
bilgilendirme için teşekkür ederim. ben konuyla ilgili olarak elma sirkesi ne için. yani gıda olarakmı temizlik olarakmı kullanılmalı. bir ikinciside ben balkonda (pimapenli balkon) 85 - 90 - 115 cm ebatlarında benim salma dediğim kafeste 4 dişi ve 3 erkek besliyorum. sizin dediklerinize göre erkek sayısının az olmasına dikkat ettim. ama şuan hali hazır durumda hiç bir erkek iki dişiyle birden çift olmadığı için dişi boşta. erkek almayı düşünüyorum ama sonradan kuş atmayın mantığı erkek kuş içinde geçerlimi. yada bu şekilde iiiyimi. teşekkür ederim şimdiden. hayırlı bayramlar

habiltanta

Uzman Üyemiz
Adı
Habil
Soyadı
TANTA
Halim bey elma sirkesi hem sularına damlatabilir hemde yıkama esnasında sularında kullanabilirsiniz.
Bakteriyel temizlik yapar..
4 dişi 3 erkek gibi az sayıda salmada bire bir olmalıdır oran....
Teşekkürler.......

edipali

Yeni Üyemiz
Adı
ali
Soyadı
edip
Habil Bey selamlar yavrular kafese atlamadan tüylenince topluyorum diyorsunuz. Bu yavrular yem kırmasını nasıl öğreniyor. Öğreninceye kadar açlıktan ölmüyor mu? O kadar yavru elle de beslenmez. Habil Bey vey diğer üstadların ne der bu konuda öğrenmek isterim.

ADAWAPUU

Yeni Üyemiz
Adı
yavuz
Soyadı
kurt
selam ara ara okdugum konu 5 yıl olmuş acaba salmaya dönen arkadaşlar tecrübelerini aktarırmıki hayırlı ve  bol üretimler fikirleriniz çok önemli kafesten salmaya geçeceğim