SPICE FINCH (Baharat ispinozu)

Refik Türk

Takipçi Üyemiz
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
241
Konum
İzmir
Adı
Refik
Soyadı
Türk
Baharat ispinozu diğer adlarıyla baharat kuşu, göğsü pullu ispinoz yada küçük Hint cevizi ispinozu olarak bilinir. Orijinini aldığı Asya kıtasında daha başka 12 adet alt türü de bulunmaktadır. En bilinen ve avikültürde tanınmışları Hindistan ve Filipinlerden gelmektedir,diğer 10 alt tür daha avikültürde bilinmemektedir.

Bu türün adını geçmiş zamanlarda Avrupa ya gelen baharat gemileri ile birlikte getirildiği için aldığı sanılmaktadır. Baharat ispinozlarının Avustralya dan gelen rotalardaki limanların iklime uygun bölgelerinde vahşi popülasyonlarının görüldüğü söylenmiştir. Hatta Porto Rico da bu türün sayısı Cennetkuşunun popülasyonuna ulaşmaktadır.

Cinsiyet Ayrimi

Bu kuşların cinsiyet ayrımlarının görünüşten yapılamaması üretimlerine de bir başka engeldir. Çoğu üretici bu kuşlar 4-6 gibi sayılarda alarak içlerinde çiftler oluşmasını beklerler,çiftleri tutturmak için bu kuşlardan irili ufaklı alınması tavsiye edilir bir görüşe göre erkekler dişilerden hafif şekilde iridir. Ama bu her zaman değildir. Erkekler kendilerini çoğu zaman çok zor duyulan cıvıltıyla gıcırtı arası çok kısa bir ötüşle ele veriler,dişiler ise oldukça sessizdir. Bunun yanında her iki cinsinde uyarma,selamlaşma,yada yiyecek haberi vermek için çıkardıkları peee şeklinde bir ıslık ve çif çif çif gibi sesler vardır.





Bakim ve Uretim

Baharat ispinozu bakımı oldukça kolay,fazla dikkat gerektirmeyen, masrafsız ve zor koşullara dayanıklı,sağlam yapılı bir kuştur. Ancak kafes ortamında üremesi fazla kolay değildir ve üremeye teşvik edilmesi için bir çok faktöre ihtiyaç vardır. Eğer salma tipi açık havada bir kuşhaneniz varsa işiniz daha kolaylaşacaktır. İç mekanlarda da üreyebilir ancak gerekli ışık ve nem sağlanmalıdır. Kuzey yarımkürede nisanın erken devrelerinde yağmurlar başlayınca üremeye başlarlar. Ağustos ve Eylül başlarına kadar 3. kereye kadar kuluçka yapabilirler. Yavrular yavaş yavaş üreyecek olgunluğa ulaşırlar ve bu süre genelde 12-18 ayı bulur. Yetişkin tüylerine geçene kadar gençlerin dumanlı kahverengi tüyleri ve beneksiz bir görünümleri vardır.

Baharatlar barınmak için geniş kafeslere ihtiyaç duyarlar,genellikle 90x90x45 cm gibi. Üretim için 75 cm uzunluğunda 30 cm derinliğinde bir kafes kullanın. Yuvalarını yumuşak malzemeyle örmeyi severler. Bir başka ilginç durum ise Bengal ispinozu gibi kendine yakın türlerle çiftleşip melez yavrular üretmesidir. Bu genelde istenmeyen bir durumdur ve üremeleri kontrol edilir.


Davranis ve Beslenme

Asılıp sallanmaya bayılırlar,yarasalar gibi baş aşağı dururlar. Banyo yapmak oldukça hoşlarına gider. Uçmaktan ziyade tüneklerde daha hareket halinde olurlar. Diyetlerin temelini ıslatılmış yem,standart karışık ispinoz yemi,yumurta maması,ve yeşillikler oluşturur. Kavun,karpuz, salatalık ve diğer yeşillikler oldukça sevilerek yenir,un kurtlarını bayılarak yerler bir lokmada yutarlar ve yumurta mamasından çok yavrulara vermeyi yeğlerler. Islak yem daha çok üreme sezonunda tüketilir


İlave notlar

Eğer bu kuşları üretmek istiyorsanız onlara geniş bir ortam sunmalısınız,bulundukları kafesi veya alanı yuvaları yeşilliklerle saklanmış şekilde düzenlerseniz şansınız daha çok artar,tenhalığı severler ve sakin bir ortamdan hoşlanırlar diğer tür kuşlarla iyi geçinen sakin kuşlardır. Diğer kalsiyum,vitamin gibi ilaveler eksik edilmemelidir. Kuluçka süresi 12 gün tüylenme ise 21. günde oluşur. Ömürleri ortalama 5 yıldır. Yuva malzemesi olarak yumuşak otları tercih ederler.

Finch-tr.com'dan alıntıdır