TÜY YOLMA SORUNU

muratkoç1983

Yeni Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
koç
arkadaşlar görüşleriniz için ilk önce teşekkür ederim.

yaklaşık 3 senedir muhabbet kuşu üreticiliği yapıyoruz. DAHA ÖNCE ANNE KUŞLARIN YAVRULARINA ZARAR VERMESİ NADİRDİ FAKAT BU SIRALAR EPEY DİŞİ KUŞLAR YAVRULARININ SIRT TÜYLERİNİ YOLUYOR.ÖRNEK VERMEK GEREKİR İSE 5 POSTA ARKA ARKAYA ÇOK GÜZEL YAVRU ALDIĞIM 2 ÇİFTİMİ 4 AY DİNLENDİRDİKTEN SONRA EŞE ATTIM HEMEN YUMURTLADILAR. HER GÜN HAŞLANMIŞ YUMURTA BİRA MAYASI HAVUÇ PİRİNÇ UNU VERİYORUM SABAH ÖĞLEN BAKILDIĞI HALDE YAVRULARINA ZARAR VERDİLER. YANLIZ AYNI KAFESLERE KOYMADIM. DAHA ÖNCED BÖYLE BİRŞEY YAŞAYAN ARKADAŞ VARMI. DAHA SONRA TEKRAR ZARAR VERECEKLER Mİ HERKESE YORUMU İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

durduacar

Uzman Üyemiz
Adı
Durdu
Soyadı
Acar
Maalesef Murat bey stresten veya vitamin eksikliğinden kaynaklanan bi sorun ben bu tür kuşları eşe atmıyorum. Ne yaparsanız yapın bırakmıyorlar. Yine de denemk isterseniz. Sularına bir hafta depomin ilave edin inşallah kanıbalizm olmamışlardır.

Tabi yazınızda göremedim. Kaç günlükken yolmaya başlıyor yavruları. 28-30. günler yoluyorsa kuşlarınız erken kızmış olabilir.

Emre ceyhan

Uzman Üyemiz
Adı
Emre Erman
Soyadı
Ceyhan
Usta bence hayvanlarına parazit bulaşmış.İyi bir iç parazit ilacı bulup uygula.Kuşların yeni  yeri değil birşey değil.Daha önce kaç party yavru almışsın.Kendi kuşlarım için araştırma yaparken bir dünya kurt tipini okumuştum.Kimisinin belirtilerinden biri yavrularının tüyünü yolmasıydı.Biraz iç parazit araştırması yap.Tahlil ettirme falan şansın varsa durumuna açıklık getirebilir.İlk gören herkes stres diyor.İlk yavruda yapsalar huydur falan diyebiliriz ama kuşlar daha önce kaç party yavru vermiş.

KALMERAA

Uzman Üyemiz
Adı
MURAT
Soyadı
KARAYEL
BIRA MAYASI KUŞLARI KIZIŞTIRIR YAVRULU KUŞA VERME  ONU
KUŞLAR KIZIŞTIĞI İÇİN YAPABILIRLER

ilker

Uzman Üyemiz
Adı
ilker
Soyadı
ERTÜRK
Emre CEYHAN' Alıntı:
Usta bence hayvanlarına parazit bulaşmış.İyi bir iç parazit ilacı bulup uygula.Kuşların yeni  yeri değil birşey değil.Daha önce kaç party yavru almışsın.Kendi kuşlarım için araştırma yaparken bir dünya kurt tipini okumuştum.Kimisinin belirtilerinden biri yavrularının tüyünü yolmasıydı.Biraz iç parazit araştırması yap.Tahlil ettirme falan şansın varsa durumuna açıklık getirebilir.İlk gören herkes stres diyor.İlk yavruda yapsalar huydur falan diyebiliriz ama kuşlar daha önce kaç party yavru vermiş.
Arkadaş doğru diyor hava kesesi mantarı olabilir kanatlı labaratuvarında bir test yaptır bence

Hakan_ay

Yeni Üyemiz
Adı
Hakan
Soyadı
Ay
Merhaba;
3-4 çift kuşumda  de yuvadan atlamaya az zaman kala yavru kuşların tüylerini yolma hastalığı var. Maalesef çok sinir bozucu emeğimize yazık. Ben şöyle bir çare buldum. Yine çiftleştirip yavrulatıyorum, yavrular tüylenmeye başladığında anneyi kafesten alarak salmaya atıyorum. Yavrulara baba bakıyor. Bir sorunda olmuyor. Hem anne dinlenmiş oluyor hemde yavrular için risk yok oluyor.
Herkese İyi üretimler

FÜKRET

Uzman Üyemiz
Adı
FİKRET
Soyadı
SAĞ
Evet, aslında sadece okaliptüs yağı ile değil de, okaliptüs bitkisinin kendisini kullanma yöntem ve sebepleri burada bayağı işlendi. Örneğin yaprakları yuvalık talaşı içine karıştırılarak bit-pire üremesini engellemek gibi.

Tüyü yolmaya gelince, okaliptüs ağacının bu soruna çare olduğunu sanmıyorum ama oluyorsa da şaşırmam  :) Benim gözlemlediğim şey anaçların değil de, yuvalıktaki yavruların bir-birlerinin tüyülerini yolması oldu. Tüyü yolma iyot eksikliğinden kaynaklandığını sanmıyorm, kafeslerimde kalamar kemiği (kalsyum dışında ayrıca bol miktarda doğal iyot içerir) ve mineral blok (içerisinde potasyum iyodür bulunur - bir diğer iyot kaynağı) takılı...yani iyot eksikliğinden kaynaklandığını sanmıyorum. Tüyü yolma sebepleri bence farklı, mamayla yemle verilemeyen mineral ve eser elementler eksikliğinden kaynaklanıyordur. Kuşun bu ihtiyaçlarını gidermenin en garanti yolu bana göre kaliteli katkı maddeleri kullanmaktan geçiyor. Örneğin birçok marka multivitaminler var, her birinde şukadar vitamin + şukadar mineral filan yazar...ama önemli olan bir detay var. Mineral ve eser elementlerin kuşa fayda edebilmesi için öncelikle kuş metabolizması tarafından kullanılabilir olması gerekiyor. Bir kuşun bağırsakları vitamin, mineral ve ser element emilimi yapabilmesi için, kullanılan ürün o şekilde tasarlanmış ve üretilmiş olması gerekiyor. Örneğin Nekton firmasının ürettiği Nekton-S multivitamini o şekilde tasarlanmış, 13 vitamin + 18 mineral + 6 eser elemint kullanılmış ve bunlar L Formunda Parçalanmış şekilde üretilmiş. Kısacası L formunda parçalanmamış vitaminler (kuşun bağırsakları tarafından emilip vücuda verilebilen) kuşlarımıza hiç bir faydası yok, yukardan girer ve hiç bir fayda sağlamadan olduğu gibi aşağdan çıkar.

Yavaş veya eksik tüyü gelişimi, tüyü yolma gibi sorunlara karşı kullanılan diğer harika bir ürün de Spirulina Yosunudur. Spirulina dünyada doğal proteyin kaynağı olarak en yüksek protein oranına sahiptir - %67 saf doğal protein içerir, yumurtadan neredeyse tam 60 kat fazla. Piyasada koyu yeşil (neredeyse siyah) renkli toz halinde satılır. Spirulina bu forumda daha evvel birkaç kez işlendi, dilerseniz arama kısmından arattırıp inceleyebilirsiniz.

Kuşlarımızın ihtiyaç duyduğu besin değerlerini günlük verebilirsek, tüyü yolma, eksik veya yavaş tüyü gelişimi gibi sorunlar zamanla ortadan kalkar.
GÜNAY DÖNMEZDEN ALINTIDIR İNŞALLAH SORUNUNUZA ÇARE OLUR

tatar erol

Uzman Üyemiz
Web sitesi
hotmail.com
Adı
erol
Soyadı
imece eskişehir
Kafese kaya tuzu koyun büyük oranda tüy yolma ortadan kalkacaktır. Yavrular 25-28  günlük olunca anneyi ayırmakta bir yöntem ama tam çözüm değil. Birde kuzu kuyruk yağını dondurarak buzu çözülmeden verilen mama üzerine rendelenerek tuz eker gibi az bir miktar ekleyebilirsiniz. Damızlıklarınız yavruların tüy diplerindeki yağlardan faydalanmak amacı ile tüyleri yolabilirler. Kolay gelsin.