Tüy yolmaya sanırım çözüm buldum arkadaşlar...

mehmet_terkesli

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
terkeşli
Arkadaşlar bu tüy yolma belası benimde başımdaydı. Bir çok şeyi denememe rağmen önüne geçememiştim ama sanırım şimdi önüne geçtim düzelme sinyalleri aldım. Bazı arkadaşlar onaylar veya onaylamaz ama ben kendi tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum... Ben adanada oturuyorum öncelikle onu belirteyim bizim buralarda okaliptus ağacı (sıtma ağacı veya gariptos diğer isimleri) pek sıklıkla hemen hemen her yerde var. Bu ağaçların taze filizlenmiş uçlarından kopararak kafesin içine koydum daha doğrusu tüy yolma sorunu olan kafeslere ve kafes tellerinin arasınada birer tutam pamuk sıkıştırdım. Kuşlar bu taze dalları ve yaprakları bir güzel yiyorlar özellikle dallarının kabuğunu kemiriyorlar yapraklarıda normal bir şekilde yiyorlar. Bu dalları vermeden 1 gün öncesine kadar dişi yavrularının tüylerini yoluyor ve yuvalığın içi yavruların tüyleri ile doluydu. Bende dalları ve yaprakları verirken yuvalığı temizledim takip etmek için 10 gün oldu ve 1 gram dahi tüy yolma sorunu yok oldu ortadan kalktı. Sadece 1 çift kuşum bu yapraklardan ve dallarından hiç yemedi yavrularda kanat haricinde gövdesinde ve sırtında tüy yok hala yolmaya devam ediyor. Sanırım bu işin üstesinden geldim arkadaşlar. Zaten bu tüy yolma sorununun önemli faktörlerinden biriside iyot eksikliği yüzünden iyot eksikliği içinde okaliptus yağı kullanıyordum ama kar etmiyordu. Sonra birden aklıma geldi bu okaliptus ağacı nasıl bir şeydir diye googleden arattım birde gördüm ki bizim buralarda çok sık olan bizim bildiğimiz isimle sıtma ağacıymış çok şükür üstesinden geldim arkadaşlar bilgilerinize...

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Geçmiş olsun, tecrubelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekür ederiz. Evet okaliptüs kuşlarımız için çok faydalı bir bitki türüdür, içinde kuşlarımıza başka bir şekilde sunamayacağımız birçok maddeler bulunur. Bunlardan bazıları Sineol, Lizin ve Eucalyptol...muhabbet kuşu gibi küçük papağan türleri için vazgeçilmez maddelerdir. Okaliptüs 2 yılı aşkın bir süredir bu forum sitesinde aktif olarak işlenen bir konu, Googleda değil de burada arama yapsaydınız işiniz daha da kolaylaşacaktı. Neyse, artık biliyorsunuz  :) biraz bu siteyi de okaliptüs için araştırın. Tekrar geçmiş olsun, herkeze sağlıklı ve bol yavrulu üretimler dilerim.

mehmet_terkesli

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
terkeşli
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Geçmiş olsun, tecrubelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekür ederiz. Evet okaliptüs kuşlarımız için çok faydalı bir bitki türüdür, içinde kuşlarımıza başka bir şekilde sunamayacağımız birçok maddeler bulunur. Bunlardan bazıları Sineol, Lizin ve Eucalyptol...muhabbet kuşu gibi küçük papağan türleri için vazgeçilmez maddelerdir. Okaliptüs 2 yılı aşkın bir süredir bu forum sitesinde aktif olarak işlenen bir konu, Googleda değil de burada arama yapsaydınız işiniz daha da kolaylaşacaktı. Neyse, artık biliyorsunuz  :) biraz bu siteyi de okaliptüs için araştırın. Tekrar geçmiş olsun, herkeze sağlıklı ve bol yavrulu üretimler dilerim.
Günay bey ben zaten faydalarını biliyorum daha doğrusu bu siteden öğrendim diyebilirim faydalarını ama demek istediğim benim bildiğim bir ağaçmış ama sadece okaliptus diye adlandırılıyormuş. Bende düşündüm eğer bunun yağı iyi geliyor deniliyorsa (hakiki yağı olduğuda meçhul) ben bu ağacın kendisini vereyim dedim ve işe yaradı... Bilgi paylaşınca çoğalır. Eğer sizlerinde varsa bu tüy yolma ile ilgili önerileriniz konuya eklerseniz seviniriz teşekkürler...

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Mehmet TERKEŞLİ' Alıntı:
Günay bey ben zaten faydalarını biliyorum daha doğrusu bu siteden öğrendim diyebilirim faydalarını ama demek istediğim benim bildiğim bir ağaçmış ama sadece okaliptus diye adlandırılıyormuş. Bende düşündüm eğer bunun yağı iyi geliyor deniliyorsa (hakiki yağı olduğuda meçhul) ben bu ağacın kendisini vereyim dedim ve işe yaradı... Bilgi paylaşınca çoğalır. Eğer sizlerinde varsa bu tüy yolma ile ilgili önerileriniz konuya eklerseniz seviniriz teşekkürler...
Evet, aslında sadece okaliptüs yağı ile değil de, okaliptüs bitkisinin kendisini kullanma yöntem ve sebepleri burada bayağı işlendi. Örneğin yaprakları yuvalık talaşı içine karıştırılarak bit-pire üremesini engellemek gibi.

Tüyü yolmaya gelince, okaliptüs ağacının bu soruna çare olduğunu sanmıyorum ama oluyorsa da şaşırmam  :) Benim gözlemlediğim şey anaçların değil de, yuvalıktaki yavruların bir-birlerinin tüyülerini yolması oldu. Tüyü yolma iyot eksikliğinden kaynaklandığını sanmıyorm, kafeslerimde kalamar kemiği (kalsyum dışında ayrıca bol miktarda doğal iyot içerir) ve mineral blok (içerisinde potasyum iyodür bulunur - bir diğer iyot kaynağı) takılı...yani iyot eksikliğinden kaynaklandığını sanmıyorum. Tüyü yolma sebepleri bence farklı, mamayla yemle verilemeyen mineral ve eser elementler eksikliğinden kaynaklanıyordur. Kuşun bu ihtiyaçlarını gidermenin en garanti yolu bana göre kaliteli katkı maddeleri kullanmaktan geçiyor. Örneğin birçok marka multivitaminler var, her birinde şukadar vitamin + şukadar mineral filan yazar...ama önemli olan bir detay var. Mineral ve eser elementlerin kuşa fayda edebilmesi için öncelikle kuş metabolizması tarafından kullanılabilir olması gerekiyor. Bir kuşun bağırsakları vitamin, mineral ve ser element emilimi yapabilmesi için, kullanılan ürün o şekilde tasarlanmış ve üretilmiş olması gerekiyor. Örneğin Nekton firmasının ürettiği Nekton-S multivitamini o şekilde tasarlanmış, 13 vitamin + 18 mineral + 6 eser elemint kullanılmış ve bunlar L Formunda Parçalanmış şekilde üretilmiş. Kısacası L formunda parçalanmamış vitaminler (kuşun bağırsakları tarafından emilip vücuda verilebilen) kuşlarımıza hiç bir faydası yok, yukardan girer ve hiç bir fayda sağlamadan olduğu gibi aşağdan çıkar.

Yavaş veya eksik tüyü gelişimi, tüyü yolma gibi sorunlara karşı kullanılan diğer harika bir ürün de Spirulina Yosunudur. Spirulina dünyada doğal proteyin kaynağı olarak en yüksek protein oranına sahiptir - %67 saf doğal protein içerir, yumurtadan neredeyse tam 60 kat fazla. Piyasada koyu yeşil (neredeyse siyah) renkli toz halinde satılır. Spirulina bu forumda daha evvel birkaç kez işlendi, dilerseniz arama kısmından arattırıp inceleyebilirsiniz.

Kuşlarımızın ihtiyaç duyduğu besin değerlerini günlük verebilirsek, tüyü yolma, eksik veya yavaş tüyü gelişimi gibi sorunlar zamanla ortadan kalkar.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
okaliptüs demişken, aramıza yeni katılan arkadaşlar olabilir...neden bahsettiğimizi daha net anlayabilmelerine yardımcı olmak için birşey paylaşmak istedim. Birkaç yıl önce değerli dostumuz Hilmi Akyıldız tarafından çekilen bir Okaliptus Ziyafeti videosu  :)

Okaliptus ve muhabbetler

mustafaozden2

Takipçi Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
Özden
Arkadaşlar kuşlarımız yavrularının tüylerini neden yoluyor söyleyeyim,%90 ı stres kaynaklı.Genelde dar çifthanelerde olur bu sorun.Ya da farklı stres nedenlerinden dolayı.Okaliptusun tabiki birsürü faydası var kuşlarımıza.Peki dalları yaprakları koyunca neden kesiyorlar bunu,çünkü birazda olsa onunla oyalanıyor,oynuyor ve rahatlıyorlar.Buda yavruları kurtarıyor...
Gözlem ve tecrübeyle sabittir...

orhankupeli

Takipçi Üyemiz
Adı
orhan
Soyadı
küpeli
OKALÜPTÜSÜ DUYALI YAKLAŞIK  YIL OLDU BU İKİ YIL BU SİTEDEN İKİ ARKADAŞIM BANA DEFALARCA SÖZ VERDİ DEFALARCA ADRES ALDI AMA HEPSİ BOŞ ÇIKTI BİRTÜRLÜ OKALPTÜSÜN KENDİSİYLE TANIŞAMADIM
  AMA SAOLSUN BİR KAÇ GÜN ÖNCE MEHMET  TERKEŞLİ KARDEŞİM BANA ULAŞARAK  OKALÜPTÜSLE SENİ TANIŞTIRAYIM DEDİ VEBİR İKİ GÜN İÇİNDE KARGOSUNU ALDIM KENDİSİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM FAYDASINI ZAMAN İÇİNDE GÖRECEĞİM İNŞALAHTÜY YİYEN KUŞLARA GELİNCE BENDEDE BİR KAÇ ÇİFTVAR BÖYLE UMARIM OKALÜPTÜS BUNU KESER AMA GÜNAY BEY SPRULİNA DİYORSA BUNDA VARDIR BİR ŞEYKESİNLİKLE ONUDA DENERİM

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Okaliptüs içeriği ile ilgili birkaç yıl önce bir araştırma yapmıştım ve derlediğim bilgileri paylaşmıştım...o yazıyı tekrar buradan paylaşmak isterim.

Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Sağol Kemal abi...ne demek istediğini gayet iyi biliyorum. Ben hem taze olarak, hemde kuru olarak kullanıyorum. Müsadenle bunun sebebini açıklamak isterim. Taze dal ve yaprakları üretim zamanı kullanmıyorum (yani yavru besleyen çiftlerime vermiyorum), salmalarda dinlenmede olan damızlıklar veya damızlık altı yavrulara taze olarak devamlı sunarım. Bunu yapmamın sebebi, taze yaprak ve tomurcuklar et yavrulara anne veya baba tarafından besleme esnasında doğurudan kusulmasının bazı sakıncaları olduğu kanısındayım. Taze okaliptüsde Sineol - Lisin - Eucalyptol maddesi yoğun olacağı için bazı zararlar oluşabilir. Gölgede kurutulmuş yapraklarda bu maddeler kısmen de olsa etkinliğini kaybetmakte ve yoğunluğu azalmakta...bu nedenle güvenle ilk yazımda anlattığım amaçla kullanılabiliyor.

şunu da eklemekte fayda var, sen kendin de kullandığın için biliyorsun, okaliptusü ağacından koparıldıktan sonra hemen ertesi gün zaten kuruyor...taze (yaş) olarak satışa sunmak neredeyse imkansız olur.

Hazır yazımı düzenlerken buraya okaliptüsün kimyasal analizini de eklemek isterim, bu şekilde arkadaşlarımız araştırmalarını yapıp kullanıp kullanmama konusunda daha rahat hissederler

Sineol

CINEOLE okaliptus ağacının yapraklarından elde edilen yağın içinde bulunan madde. EUCALYPTOL , LİZİN bunların yanında bu ağaçtan 67 farklı bileşik elde ediliyor.

» (-)-trans-pinocarveol (yp)
    » 1,8-cineole (yp) 3,500-29,750 ppm
    » 11,12-dehydroursolactone-acetate (yp) wax
    » 3-isopropyliden-1-acetyl-5-cyclopentene (yp)
    » 3-omethylellagic-acid-4'rhamnoside bark; wood
    » allo-aromadendrine (bt)
    » alpha-alpha (yp)
    » alpha-eudesmol (bt)
    » alpha-phellandrene (yp)
    » alpha-pinene (yp)
    » aromadendrene (yp) 50-350 ppm
    » beta-diketone (yp) wax
    » beta-eudesmol (bt)
    » beta-pinene (yp)
    » butyraldehyde (yp)
    » caffeic-acid (yp)
    » camphene (yp)
    » caproaldehyde (yp)
    » carvone (yp)
    » chlorogenic-acid bark; wood
    » citriodorol (bt)
    » cuminaldehyde (yp) 25-135 ppm
    » d-catechol bark; wood
    » d-linalol (yp)
    » d-myrtenal (yp)
    » d-myrtenol (yp)
    » d-verbenone (yp)
    » ellagic-acid (yp); stem
    » eo (yp) 5,000-35,000 ppm
    » epiglobulol (yp) 28,000 ppm
    » ethanol (yp)
    » eucalyptin (yp)
    » euglobal-ia1 (bt)
    » euglobal-ib (bt)
    » euglobal-ic (bt)
    » euglobal-iia (bt)
    » euglobal-iib (bt)
    » euglobal-iic (bt)
    » euglobal-iii bud 100 ppm; (yp) 10 ppm
    » euglobal-ivb (bt)
    » euglobal-vii (bt)
    » euglobol-ia2 (bt)
    » ferulic-acid (yp)
    » gallic-acid bark; (yp); stem
    » gamma-terpinene (yp)
    » gentisic-acid (yp)
    » globulol (yp)
    » hyperoside (yp)
    » i-terpineol (yp)
    » isoamyl-alcohol (yp)
    » ledol (yp)
    » p-cymene (yp)
    » paraffin (yp) 20,000 ppm
    » pinene (yp) 1,200-8,400 ppm
    » pinocarveol (yp) 20-140 ppm
    » pinocarvone (yp)
    » protocatechuic-acid (yp)
    » quercetin (yp)
    » quercetol (bt)
    » quercetol-3-glucoside (bt)
    » quercetrin (yp)
    » quercitrin (bt)
    » rutin (yp)
    » tritriacontane-16,18-dione (bt)
    » valeraldehyde (yp)
    » viridiflorol (yp)
Ben bio-kimya mühendisi değilim ama bu maddelerin birçoğunun başka doğal şekilde kuşlarımıza vermenin bir yolu olmadığını biliyorum. Örneğin Alpha-Alpha...kuşlarımıza çok faydalı bir enzim ve kimyasal olarak üretilemiyor, doğadaki başka bitkilerde varmı bilmiyorum. Veterinerlik okuyan ve aramızda olanlar olduğunu biliyoruz, belki bu arkadaşlar hangi maddelerin faydalı hangilerin zararlı (eğer varsa) olduğunu belirtebilirler biz de öğrenmiş oluruz.

beko_27

Uzman Üyemiz
Adı
BEKİR
Soyadı
ÇOLAK
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Taze dal ve yaprakları üretim zamanı kullanmıyorum (yani yavru besleyen çiftlerime vermiyorum), salmalarda dinlenmede olan damızlıklar veya damızlık altı yavrulara taze olarak devamlı sunarım. Bunu yapmamın sebebi, taze yaprak ve tomurcuklar et yavrulara anne veya baba tarafından besleme esnasında doğurudan kusulmasının bazı sakıncaları olduğu kanısındayım. Taze okaliptüsde Sineol - Lisin - Eucalyptol maddesi yoğun olacağı için bazı zararlar oluşabilir.
aynen günay abi ben bu problemi yaşadım anne ve baba taze yaprağı hemen yediler ve et yavrulara kustular 3 tanesi kurtuldu 3 tanesi öldü kalan 3 sağlam demekki onlara tam kusamamışlar :( bide boğulma oldu yavruluğun içinede taze okaliptus koymuştum havasız kaldılar.

orhankupeli

Takipçi Üyemiz
Adı
orhan
Soyadı
küpeli
yani tazesini yavrudaki takımlara vermeyelim mi günay bey gerçi tazesini sivasta bulmak imkansız ama kurusunu nasıl verelim kolay yoluvarmıdır ben bugün mamada denedim kuşlar ilk defa gördükleri için kısmen yediler diye bilirim bir kaç defa denedikten sonra sonucu burda paylaşırım

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Orhan KÜPELİ' Alıntı:
yani tazesini yavrudaki takımlara vermeyelim mi günay bey gerçi tazesini sivasta bulmak imkansız ama kurusunu nasıl verelim kolay yoluvarmıdır ben bugün mamada denedim kuşlar ilk defa gördükleri için kısmen yediler diye bilirim bir kaç defa denedikten sonra sonucu burda paylaşırım
Orhan usta okaliptus bitkisini kuşlara tüketmeleri için sunmanın en kolay yolu, birkaç yaprağı olduğu gibi kafesin içine brakmak...ben çoğu zaman o şekilde veriyorum. Okaliptusu esas kullanma alanım yuvalıklardır, yuvalık içine kullandığımız talaşın içine 3,4 okaliptus yaprağını ufak parçalara bölüp karıştırıyorum. Tabii bunu yemeleri için değil de, bit ve pire oluşumunu engellemek için yapıyorum. Bunun dışında okaliptusu taze olarak yavru besleme dönemleri dışında kuşlarıma haftada 1-2 kez veriyorum. Okaliptusu mamada vermek bence sakıncalı olabilir...kuşları okaliptus yemeleri için zorlamamak gerekiyor, en iyisi kafesin tabanına birkaç kuru yaprak atın...onlar gerisini halleder.