mehmet_terkesli
Üyemiz
Arkadaşlar bu tüy yolma belası benimde başımdaydı. Bir çok şeyi denememe rağmen önüne geçememiştim ama sanırım şimdi önüne geçtim düzelme sinyalleri aldım. Bazı arkadaşlar onaylar veya onaylamaz ama ben kendi tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum... Ben adanada oturuyorum öncelikle onu belirteyim bizim buralarda okaliptus ağacı (sıtma ağacı veya gariptos diğer isimleri) pek sıklıkla hemen hemen her yerde var. Bu ağaçların taze filizlenmiş uçlarından kopararak kafesin içine koydum daha doğrusu tüy yolma sorunu olan kafeslere ve kafes tellerinin arasınada birer tutam pamuk sıkıştırdım. Kuşlar bu taze dalları ve yaprakları bir güzel yiyorlar özellikle dallarının kabuğunu kemiriyorlar yapraklarıda normal bir şekilde yiyorlar. Bu dalları vermeden 1 gün öncesine kadar dişi yavrularının tüylerini yoluyor ve yuvalığın içi yavruların tüyleri ile doluydu. Bende dalları ve yaprakları verirken yuvalığı temizledim takip etmek için 10 gün oldu ve 1 gram dahi tüy yolma sorunu yok oldu ortadan kalktı. Sadece 1 çift kuşum bu yapraklardan ve dallarından hiç yemedi yavrularda kanat haricinde gövdesinde ve sırtında tüy yok hala yolmaya devam ediyor. Sanırım bu işin üstesinden geldim arkadaşlar. Zaten bu tüy yolma sorununun önemli faktörlerinden biriside iyot eksikliği yüzünden iyot eksikliği içinde okaliptus yağı kullanıyordum ama kar etmiyordu. Sonra birden aklıma geldi bu okaliptus ağacı nasıl bir şeydir diye googleden arattım birde gördüm ki bizim buralarda çok sık olan bizim bildiğimiz isimle sıtma ağacıymış çok şükür üstesinden geldim arkadaşlar bilgilerinize...