üretim sorunu

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Yaklaşık 6 aydır güvendiğim üretici arkadaşlardan aldığım damızlık 3 çift kuşum var. Bunlardan 2 tanesinin eşleri öldüğü için yerine yeni eşlerde aldık. Ancak ne varki iyi anlaşmalarına rağmen çiftleşme olmadı. Yuva ile ilgili değiller. Yem, mama, sebze, hijyen koşullarına dikkat ediyorum. Kuşlarım sağlıklı iri ve bakımlı zaten aldığım üreticilerin kalitesi belli. Danıştığım kişilere göre bu koşullarda çiftleşmemesi için pek bir neden yok. Bunun sebebini üretimhane koşullarından almış olduğumuz damızlıkların evdeki ortama alışmaması olduğunu düşünüyorum. Kuşları sevdiğim ve hobi olarak seçtiğim içinde sabırsız mıyım bilmiyorum. Onların bir üretimhane ortamında çok kolay çiftleşeceklerine eminim. Şimdi size soracağım ise şu; acaba takas veya satış yolu ile bu kuşları elimden çıkarıp yerine yavru kuşlar alarak ev koşullarıma alışmalarında büyümelerini mi beklemeliyim?

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Tülin AYDIN' Alıntı:
Yaklaşık 6 aydır güvendiğim üretici arkadaşlardan aldığım damızlık 3 çift kuşum var. Bunlardan 2 tanesinin eşleri öldüğü için yerine yeni eşlerde aldık. Ancak ne varki iyi anlaşmalarına rağmen çiftleşme olmadı. Yuva ile ilgili değiller. Yem, mama, sebze, hijyen koşullarına dikkat ediyorum. Kuşlarım sağlıklı iri ve bakımlı zaten aldığım üreticilerin kalitesi belli. Danıştığım kişilere göre bu koşullarda çiftleşmemesi için pek bir neden yok. Bunun sebebini üretimhane koşullarından almış olduğumuz damızlıkların evdeki ortama alışmaması olduğunu düşünüyorum. Kuşları sevdiğim ve hobi olarak seçtiğim içinde sabırsız mıyım bilmiyorum. Onların bir üretimhane ortamında çok kolay çiftleşeceklerine eminim. Şimdi size soracağım ise şu; acaba takas veya satış yolu ile bu kuşları elimden çıkarıp yerine yavru kuşlar alarak ev koşullarıma alışmalarında büyümelerini mi beklemeliyim?
Tülin hanım,
adaptasyon sürecini tamamlayamayan benzer bir örnekte bende var.Yakınlarda ansızın felç olmuşcasına hareketler sergileyen ve sabaha ölen bir kuşuma ait video paylaşmıştım.2 çiftti ithal gelmişlerdi.Mesela diğer çiftin erkeğide ne yaparsam yapayım düzelmeyecek bir hastalığa tutuldu.2 ay düzelmedi.Dışkı hiç olağan değildi ve oda öldü.Bu kuşları ölmeden önce üresinler diye ne kadar bekledim bilemezsiniz.Aylarca...Erkekler ölünce dişilerin yanlarına değişik erkekler koydum.Baktım oacak gibi değil 1 tanesini salmaya attım boşalan kafese daha önce hiç eşleşmemiş kuşlar koydum bırakın eş tutsun diye beklemeyi 1 haftada ilk yumurta geldi.Diğer dişi ise erkeğin biriyle çiftleşti ancak ne varki 2-3 ağızdır geceleri yumurtadan kalkıyor ve soğuyor yumurtalar.Onun yumurtalarını bakıcı altına koydum,yakınlarda yumurtalar için doluluk kontrolü yapacağım.
    Özetle bakım beslenme vs konularda kilitlendiğiniz ilerleyemediğiniz nokta kuşun kendisi oluyor ne yazıkki.Üreticiden alıpta getirdiğiniz kuşların üreme garantisi yok elbette.Ancak ürememe garantiside yok.Öyleki üreme şansı her zaman fazla.Ancak üremezsede üremiyor yada verimsiz oluyor işte.
    Bu noktada karar sizin elbette ancak yavrudan aldığınız ve tamamen sizde yetişen şartlarınıza alışan ve sağladığınız şartların devamsızlığından kaynaklı ağır değişiklikler yaşamayan kuşlar daha verimli oluyor.Ancak bu demek değildirki üreticiden aldıklarınız üremez.Ancak birinde sabır birinde şans faktörü ön plana çıkıyor.Bu noktada şansı biraz artırmak için 1-2 ağızdan fazla yavru vermiş iç güdüleri sağlam ve üreme yetenekleri oturmuş kuş almak bir yöntem olabilir.Yada tabiri caizse paşa paşa yavrudan alıp beklemek...

taner çınar

Takipçi Üyemiz
Adı
taner
Soyadı
çınar
Tülin Hanım,
Bence daha fazla aldığınız kuşları üretici arkadaşa geri verin ve yeri yavru kuş alıp onlardan yavru almayı deneyin bence daha kısa sürde amacınıza ulaşır ve yavru alırsınız.

Mesut001

Üyemiz
Adı
Mesut
Soyadı
ŞİMŞEK
Fazla ilgilenmeyin kuşlarla,olabildiğince sessiz bir ortamda bulunsunlar.Fazla ilgi olduğunda strese giriyorlar.Birazda sabırla inşallah yavru alırsınız.

cihad çiçek

Uzman Üyemiz
Adı
Cihad
Soyadı
Çiçek
tülin hanım son olarak piyasada satılan bredmax mama katkısını alıp kullanmanızı öneririm bu mama katkısı kuşlarda yumurtlamayı tetikler

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Aslında sabahları yem ve su değiştirir 10 dk. kadar sorun var mı gözlemlerim akşamları geldiğimde 10-15 dk. gözlemlerim.  2 günde bir kafes tavalarını temizlerim. Sabah 7 de ışıklarını yakarım (kış zamanında) akşam en geç 21 de kapatırım ancak loş bir gece lambası açık kalır. Işık ile birlikte müzik açılır ve kapanır. Haftada 2 defa yumurta maması 1 defa buğday veririm, kendi yaptığım kuru mamayı bunlara karıştırırım. Taze meyve  yada sebze 1-2 kere. Diyazme, evitse forte, süpervit forte ve vitaformu değişik zamanlarda kullandım. Şimdi 2 haftada bir mama içine diyazme karıştırıyorum haftada bir süpervitforte kullanıyorum.

gozturk

Uzman Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
ÖZTÜRK
Aslında sorunlar bazen dip köşelerde gizli.Vitaform veriyorum demişsiniz.Neden hasta olmayan kuşa antibiyotik veriyorsunuz?Hastalanmış hücreler yanında hastalanmamış hücreleri de öldürür antibiyotikler.Sağlam hücreleri ölen kuş zayıf düşer.Zayıf düşerse zaten üreyemez.Tülin hanım üreme tetiklemesi için vitaform kullanımı tamamen forum efsanesidir ve bilinçsizce çoğu forumda tavsiye edilir.Üretmek isteyene sekte vurmaktan öteye gitmez.

Mesut001

Üyemiz
Adı
Mesut
Soyadı
ŞİMŞEK
Tülin hanım.Gerçekten kuşlarınızla çok ilgileniyorsunuz.Bende başlarda böyle yapıyordum.Sürekli mama,sürekli vitamin,2 günde bir altlarını temizliyordum.Baktım evde olacak gibi değil.Zavallılar artık bırak bizi diyordu.Çıkardım benim üst kata.Ayarladım herşeylerini,iki günde bir kontrole gittim.Fazla rahatsız etmedim yani.Şimdi 6 şar 6 şar yavru çıkarttıyorlar.

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
gozturk' Alıntı:
Aslında sorunlar bazen dip köşelerde gizli.Vitaform veriyorum demişsiniz.Neden hasta olmayan kuşa antibiyotik veriyorsunuz?Hastalanmış hücreler yanında hastalanmamış hücreleri de öldürür antibiyotikler.Sağlam hücreleri ölen kuş zayıf düşer.Zayıf düşerse zaten üreyemez.Tülin hanım üreme tetiklemesi için vitaform kullanımı tamamen forum efsanesidir ve bilinçsizce çoğu forumda tavsiye edilir.Üretmek isteyene sekte vurmaktan öteye gitmez.
Doğru söylüyorsunuz.Her yerde bu bilgi veriliyor. Ben bunu ilk başta kullandım yaklaşık 1 ay kadar. Ancak sonra dediğiniz gibi hasta olmadan antibiyotik verilmesinin daha zararlı olduğu düşüncesi ile bıraktım. Burda bahsettiğim şey bir çok şey söyleniyor bir çok destek ürünü bulunuyor ve çoğu kişiler belki sadece şanstan çok iyi üretimi yakalamasına rağmen o sırada kullanmış olduğu bir ürünün etkisi olduğunu düşünüyor.

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Mesut001' Alıntı:
Tülin hanım.Gerçekten kuşlarınızla çok ilgileniyorsunuz.Bende başlarda böyle yapıyordum.Sürekli mama,sürekli vitamin,2 günde bir altlarını temizliyordum.Baktım evde olacak gibi değil.Zavallılar artık bırak bizi diyordu.Çıkardım benim üst kata.Ayarladım herşeylerini,iki günde bir kontrole gittim.Fazla rahatsız etmedim yani.Şimdi 6 şar 6 şar yavru çıkarttıyorlar.
Öyle mi diyorsunuz? Ben fazla rahatsız etmeden günlük yarım saat bir bakımın normal olduğunu düşünüyordum oysa icon_think

Mesut001

Üyemiz
Adı
Mesut
Soyadı
ŞİMŞEK
Öyle,bende başlarda aynı sorunları yaşadım :) Birkaç gün fazla ilgilenmeyin.Sıcaklığı da ayarlayın.Gerisini kuşlara bırakın.Gerçi sezon bitti ama uygun koşullar sağlanınca mutlaka yumurta yaparlar.

murat kabayel

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
kabayel
Cihad ÇİÇEK' Alıntı:
tülin hanım son olarak piyasada satılan bredmax mama katkısını alıp kullanmanızı öneririm bu mama katkısı kuşlarda yumurtlamayı tetikler
bence kuşları istekleri dişında yumurta yapmasını zorlamaktan başka bir işe yaramaz kuşlar eşleşmeden yumurtlaması sadece boş yumurta demektir.

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Açıkçası bundan yaklaşık 8-9 ay önce Libya'daydım ve 8 çift kuşumuz vardı. Onlarla ordaki çalışma şartlarımın esnekliğinden dolayı çok daha fazla ilgilenirdim. tek kuluçkalarında 5-6 yavruları oldu. İlaç ve katkılar olmadan sadece evde hazırladığım mamalarla besledim. Şimdi bunların bu şekilde olmaları yerlerini yadırgamalarından herhalde demek daha mantıklı geldi.

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
İlaç katlı hepsi hikaye kuş damızlık vasıflarını taşımıyorsa 10 senede bekleseniz yinede yavru vermiyor

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
Sezgin ANIL' Alıntı:
İlaç katlı hepsi hikaye kuş damızlık vasıflarını taşımıyorsa 10 senede bekleseniz yinede yavru vermiyor
Peki Sezgin Bey bunu nasıl anlarız? Kuşlar çiftleri ile kurlaşıyor. Dişi yuvayı kemiriyor, yuvaya girip ordan başını çıkarıp eşinden yem yiyor, erkek ayak atıyor ama dişi izin vermiyor. Bu çifte ya da herhangi birine damızlık vasfı taşımıyor demek için ne olması gerekiyor. Bilmediğimden soruyorum.

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Valla tülin hanım sizin anlattıklarınız aynısı benim başımdada var 1 2 çiftte herşey tamam ama çiftleşmeye gelince dişi kaçıyor benim şimdiye kadar beslediğim kuşların bazılarında hep bu sorun oldu yavru alamadım bu yüzden elden çıkardım ama damızlık vasıflı dediğimiz kuşlarda bu sorun yok bende çok sağlam dişilerde vardı eş seçmez her erkekle çiftleşir 9 yumurta yapar 9 una bakar büyütür bazılarıda anlattığımız gibi nazlı olur beklersiniz ama sonuç nafile kuş kızışmadığı için erkeğin çiftleşme isteğine cevap vermiyor kışırtırayım diyorsunuz bi kaç takviye yapıyorsunuz ciyak ciyak bağırmaktan başka bişey yapmıyor benim gözlemlerim bunlar beklemek sabretmekte bazen sonuçsuz kalabiliyor üreme yaşına geldiğine ve kızıştığına eminseniz hala çiftleşme olmuyorsa ya eş değiştirin yada elden çıkarın Kolay gelsin

murat kabayel

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
kabayel
Sezgin ANIL' Alıntı:
Valla tülin hanım sizin anlattıklarınız aynısı benim başımdada var 1 2 çiftte herşey tamam ama çiftleşmeye gelince dişi kaçıyor benim şimdiye kadar beslediğim kuşların bazılarında hep bu sorun oldu yavru alamadım bu yüzden elden çıkardım ama damızlık vasıflı dediğimiz kuşlarda bu sorun yok bende çok sağlam dişilerde vardı eş seçmez her erkekle çiftleşir 9 yumurta yapar 9 una bakar büyütür bazılarıda anlattığımız gibi nazlı olur beklersiniz ama sonuç nafile kuş kızışmadığı için erkeğin çiftleşme isteğine cevap vermiyor kışırtırayım diyorsunuz bi kaç takviye yapıyorsunuz ciyak ciyak bağırmaktan başka bişey yapmıyor benim gözlemlerim bunlar beklemek sabretmekte bazen sonuçsuz kalabiliyor üreme yaşına geldiğine ve kızıştığına eminseniz hala çiftleşme olmuyorsa ya eş değiştirin yada elden çıkarın Kolay gelsin
+1

polsuder

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.imparatorogame.com
Adı
Süleyman
Soyadı
DERMENLİ
gozturk' Alıntı:
Aslında herkes vitaformu yumurta yapar sanır fakat witalmax taki bileşimlerin kuvveti vitaformdan kat be kat yüksektir .Aslında en güzel yöntem kuşların eşlerini kendisi seçmesidir bunun için kuşları ilk önce ayırıp tekrar bir araya bırakmak kim kimle eşleşirse onunla çiftleştirmektir.Belkide kuşlarınız iyi bakım ve fazla mamadan yağ bağladılar o sebeb ile çiftleşmiyor.Her şey olabilir ;)

tülinaydın

Uzman Üyemiz
Adı
Tülin
Soyadı
AYDIN
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Elimdeki kuşları değiştirip yerine yavru alıp onları kendim büyüterek denemeye karar verdim. Kuşların vasfından şüphem yok çünkü aldığım kişiler belli anne babalarıda belli. Sorunun eşleşme ve ortam sorunu olduğunu düşünüyorum.