Yaralı ve Hasta dişi kuş

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Merhaba,

Geçen sene evimizi taşıdık. Taşındığımız yerde birden dişi kuşum saldırganlaştı ve eşini yaraladı. Bunların genelde yuvalık takılıyken olduğunu görünce yuvalığı kaldırdık. Dişi kuşum bir gün kusmaya başladı hemen veterinere götürdük. Adını bilmediğim bir toz antibiyotiği şırıngaya doldurup verdi 3 gün kullan dedi. Dediğini yaptım. Bu arada yaraladığı eşi hasta ve yorgun olan dişi kuşumuza bakım yapıp ilgilendi. Bir kaç ay sakin geçti.  Ancak tüylerinde renk değişikliği oldu. Sanki aylardır yıkanmıyormuş gibi çirkin bir görünüm ortaya çıktı. Mantar oldu mantar tedavisi uyguladık. Yeni aldığımız diğer dişi kuşumuzda gözle görülür bir parazit gördüm. Başında geziyordu siyahtı. Parazit ilacı alıp dördünüde ilaçladım. 1 ay öncede farkettikki ilk dişi kuşumuzun kuyruk tüyleri döküldü, ardından kanat tüyleri azaldı gibi, kanat altı tüyleri azaldığı için beyaz tüyleri her yerinden sarkmaya başladı. Uçma yetisini büyük oranda kaybetti. Havada kalamıyor hemen düşüyor. 1 ay önce yuvalığı taktık ve sorunun artık kalmadığını dişinin yuvaya ilgisi ve birbirlerine yaptıkları kurları görünce belki dedik. Belki iyileşir. Ama tüyleri azaldığı için yine veterinere gittim. İki ayrı veterinere danıştım 1.cisi vitakraft adlı özel bir yem karışımı verdi. Özellikle tüyde olan kuşlar için idealmiş. İkinci veterinerden antibiyotik istedim çünkü tüyleri azaldığı için üşüyor ve öksürükleri artmaya başlamıştı. Neo terramycyn Plus ı aldım ve 7 gün boyunca tüm kuşlara uyguladım. İlk erkeğimiz geldiğinde astım krizleri geçiriyordu. Sonraları azaldı ve bitti. Şu anda çok sağlıklı. Dün sabah örtülerini açamamıştım, son bir kaç gündür sabah 9 dan öğlene kadar çiftleşiyor kur yapıyorlar erkek dişi kuşumun kursağına sürekli yem veriyordu. Yumurta gelmiyordu bende rahat bıraktım onları. Ancak öğlen olmamıştıki kafeste yer yerinden oynadı. Örtüyü kaldırdığımda erkeğin dişiyi altına aldığı pençelerini dişinin pençelerine kilitlediği dişiyi yolduğunu gördüm. Ayırmak istedik ellerimizi gagaladılar bizide yaraladılar. Annemin yardımı ile erkeği kafesten dışarı atabildik. Karşımızdaki manzara çok kötüydü. Dişi fena hırpalanmış başında tüyler yok ve kanıyordu. Sol gözüde yaralıydı. Hemen terramycyn göz merhemi sürdüm. Pazar günüydü ve nöbetçi veterineri aradım. Olanları anlatıp ilaç sürdüğümü söyledim. Ayrıca elimde Neo Terramycyn Plus olduğunu söyledim ve eğer kuştan anlıyorlar ise getirmek istediğimi söyledim. Bana ilk müdahelede yaptıklarımın akıllıca olduğunu yapılabilecek başka bir şey olmadığını kuşumu Avcılar Veterinerlik Fakültesinde bulunan Kuş bilimleri Profesörü Serhat beye götürmemin daha iyi olacağını söyledi. Neo Terramycyn Plus ı verebileceğimi onayladı.

Aşağıda fotoğrafları görebilirsiniz.

Taşındığımızdaki hali

2 ay önceki hali

1 ay önceki hali

Pazar günkü hali erkeğin elinden kurtarıp ilaç sürdükten sonraki hali

Bu fotolarda bugün çektiklerim

Bu makaledeki gibi tüy bitleri olabilir mi? diğer 3 kuşta böyle bir problemimiz yok sadece bunda var
http://muhabbetkusu77.wordpress.com/hastaliklar-2/ekto-parazitler-dis-parazitler/

Hatta son dökülen kuyruk tüyü bu :

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
geçmiş olsun öncelikle bu tür durumlar zaman zaman olabiliyor .  genellikle eşlerden biri çok fazla kızıştığıında bu durumla karşılaşılabiliyor. zaten anlattığınıza göre dişiniz stres altında eğer salmanız varsa onu salmaya atın belli bir süre salmada kalsın tamamıyla toparlanıncaya kadar ondan sonra eş seçtirirsiniz yeniden bide kanat ve kuyrukları dökülen kuş konusu ise bir parazit türünden kaynaklanıyor yapmanız gereken iç ve dış parazitlerden korumak ve önüne bir şekilde geçmek size eczaneden strax isimli şurubu almanızı öneririm iç parazitler için iyi ve güvenilir bir ilaç 1 litre suya 1 cc boşaltıp iyice karıştırın 10 gün arayla 3 kere verin. dış parazitler için iveral-f adlı ilacı alınız gögüs kısmına bir damla damlatıp iyice yediriniz bunuda 10 gün arayla 3 kere takrarlayın  tüyleri yeniden yerine gelecektir. geçmiş olsun

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Hızlı yanıtınız için çok çok teşekkür ederim. Hepsi malesef aynı kuşta oldu. Tüy dökümü ve halsizlik nedeniyle eşine direnemedi.

Size bu mesajı yazarken arkamdaki kafeste Neo Terramycyn Plus lı hazırladığım ilaçlı suya baş aşağı durarak başını sokup yıkıyor :D Strax ı suluğa doldurarak mı vereceğim? diğer kuşların içmesinde sakınca olur mu?

Halil İbrahim ÇABUK' Alıntı:
geçmiş olsun öncelikle bu tür durumlar zaman zaman olabiliyor .  genellikle eşlerden biri çok fazla kızıştığıında bu durumla karşılaşılabiliyor. zaten anlattığınıza göre dişiniz stres altında eğer salmanız varsa onu salmaya atın belli bir süre salmada kalsın tamamıyla toparlanıncaya kadar ondan sonra eş seçtirirsiniz yeniden bide kanat ve kuyrukları dökülen kuş konusu ise bir parazit türünden kaynaklanıyor yapmanız gereken iç ve dış parazitlerden korumak ve önüne bir şekilde geçmek size eczaneden strax isimli şurubu almanızı öneririm iç parazitler için iyi ve güvenilir bir ilaç 1 litre suya 1 cc boşaltıp iyice karıştırın 10 gün arayla 3 kere verin. dış parazitler için iveral-f adlı ilacı alınız gögüs kısmına bir damla damlatıp iyice yediriniz bunuda 10 gün arayla 3 kere takrarlayın  tüyleri yeniden yerine gelecektir. geçmiş olsun

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Tekrar merhaba,

Bu akşam çok uzun bir yol yürüyüp 5 adet veterinere gittim. 1 tanesi kapalıydı diğer dördünde bu ilaç bulunmuyordu. Bir tanesi bana sormadan şırıngaya bir sıvı çekmiş getirdi o yok ama muadili var bunu alın ensesinden sırtına ara ara beline kadar damlatın daha etkilidir dedi ve küçücük ilaç için benden 20 TL istedi. Bende almadım onu. Buralarda egzotik kuşla ilgilenen olmadığı için bu ilacı getirmiyorlarmış. İveral-f nin yerine muadil var mı? İvermectin içeren bir spreyinde etkili olabileceği söylendi ama emin olamadım.

PROGRAMCI

Uzman Üyemiz
Adı
HALİL İBRAHİM
Soyadı
ÇABUK
SERPİL HANIM İNTERNETTEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ BU İLACI ADINI SANINI BİLMEDİĞİNİZ BİR İLACI KULLANMAYIN VİLMECTİN BU PARAZİTTE FAYDA ETMİYOR BAĞIŞIKLIK KAZANMIŞ İVERMEKTİN+KLORSULAN İÇERİKLİ HERHANGİ BİR İLAÇ OLABİLİR

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Çok geçmiş olsun inşallah biran önce iyileşir kuşunuz.

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Hangi veterinere gitsem yok yok yok. Bir tanesi bana Avimec daha iyi dedi. Bir diğeri Avimec bende yok ama ondan daha etkili Avisprey var dedi. Herkes elindekini satmaya çalışıyor. Ben ilaç bulamıyorum sinir minir kalmadı desem yeridir. Kuyruk bölgesine bakıyorum bu resimdeki şekilde siyah noktalar belli oluyor.

SERPİL HANIM İNTERNETTEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ BU İLACI ADINI SANINI BİLMEDİĞİNİZ BİR İLACI KULLANMAYIN VİLMECTİN BU PARAZİTTE FAYDA ETMİYOR BAĞIŞIKLIK KAZANMIŞ İVERMEKTİN+KLORSULAN İÇERİKLİ HERHANGİ BİR İLAÇ OLABİLİR

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Pek çok konu bir çok insanın aradığı konular üzerine açılmış. Önerilerde bulunulmuş ancak bir çoğu malesef sonuçları yazmıyor. Önerilen uygulama yapılırsa sonuç ne olur diye merak etmemek elde değil. Moderatörler izin verirse ben kuşumun aşamalarını yanıt yanıt yazmak istiyorum. Belki birilerine faydası olur.

İlk bir kaç gün terramycyn göz merhemini açık yaraya sürdüm ve yara çabuk toparlayıp kapandı. Fazla sürmedim. Bir gün Neo Terramycyn Plus koydum  suyuna.

Bana önerilen ilacı çok çok aramama rağmen bulamadım ve veremedim. Belki kendisinde vardır diye bir saka kuşu üreticisi tanıdığı aradım bana ilaç vermene gerek yok banyosunu eksik etme yeterli dedi. Baştan çok saçma gelse de araştırmalarım sonucu şöyle bir bilgiye ulaştım kuşlarda iç parazit ve dış parazit için aslında en doğal ve en iyi ilaç meğer elimde varmış. Elma sirkesi.... evet yanlış okumadınız. özellikle güvercin besleyenler düzenli olarak veriyormuş kuşlarına. Banyo yaptıklarında da üzerlerinde ki parazitler dökülüyor tüyleri yumuşak ve parlak oluyormuş. Denemekte fayda var dedim ve sularına azıcık yani bir suluğa 1 damla olacak şekilde elma sirkesi koydum. Sonra banyoluk hazırladım ve onada 3 - 4 damla damlattım. Boncuk bayıldı bu banyoya. Elinde olsa sudan çıkmayacak tı ama esas önemli olan benim için yaralı kuşum Semuş umun bu banyoyu yapmasıydı zorlada olsa ikna edip soktum ve banyosunu yaptı. Sonuç mu sonuç aşağıda :)

Tüyler inanılmaz düzeldi ve düzene girdiler. Renkleri de düzelmeye başladı ve sarkan tüyleri toparlandı. Eşi ile barıştılar, yuvalığı çıkardım. Yinede birbirlerini öpüp kokluyorlar. Sanki bir hafta önce birbirlerini neredeyse öldürecek olan kuşlar onlar değilmiş gibi. Şu anda inanılmaz mutluyum desem yeridir. Aşamaları resimler ile anlatmaya devam edeceğim.

rabbani

Uzman Üyemiz
Adı
ÜNAL
Soyadı
YILMAZ
İlgi ve alakanın  sonucu  maşaAllah kuş canavar gibi olmuş

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Cicişler yeni evlerindeler

İşte yaralanan kuşum :)

Artık aynı kafesteler. Kavga ettiklerinde ayırma teli ile ayırıyorum onları. Şu anda çoookk mutlular :D Hatta beyaz kuşumuz yaralanmış olan dişi kuşumuza kur yapıyor. Bir kaç kez öperken ve kursağına yem verirken gördüm. Bunu kafes dışında yapıyorlar kafes içinde yapmıyorlar onu anlamadım ya neyse mutlular ya :D

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Serpil hanım çok sevindim kuşunuzun iyileşmesine sonucu bizimle paylaştığınız içinde çok teşekkürler. Bu arada cicişlerin yeni evleride çok güzelmiş ben böyle bir kafes almayı düşünüyorum inşallah.

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Teşekkür ederim Mehtap hanım :) ancak size pek iyi bir haber veremeyeceğim. Zira bu kafesi bulmak için Türkiye turuna çıktım dersem yalan olmaz. Herkeste dikey telli salmalar var. Kimse yatay telli satmıyor. İzmir de üreticisini buldum ondan aldım. Ben İstanbul dayım düşünün. Elindeki ürünü satmak isteyenler bana bu ürünün artık üretilmediğini söylediler ben yılmadım araştırıp buldum. Eftal Salma Kafes bunun adı.

Mehtap YILMAZ' Alıntı:
Serpil hanım çok sevindim kuşunuzun iyileşmesine sonucu bizimle paylaştığınız içinde çok teşekkürler. Bu arada cicişlerin yeni evleride çok güzelmiş ben böyle bir kafes almayı düşünüyorum inşallah.

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Sevgili kuş sevenler, delirme noktasına geldim. Kuşumun üzerine titriyorum ama hep geri dönüyor süreç. Buyrun bugün çektiğim resimler

Yaf bu tüyler nereye gidiyor veya niye düştüler / düşüyorlar. Bebek gibi oldu kuşum :( sadece zıplayabiliyor uçması yok. Offff offfffff

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Tekrar geçmiş olsun. Allah Allah bu sefer durup dururken mi oldu böyle?

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
SERPİL HANIM

Pek çok konu bir çok insanın aradığı konular üzerine açılmış. Önerilerde bulunulmuş ancak bir çoğu malesef sonuçları yazmıyor. Önerilen uygulama yapılırsa sonuç ne olur diye merak etmemek elde değil. Moderatörler izin verirse ben kuşumun aşamalarını yanıt yanıt yazmak istiyorum. Belki birilerine faydası olur. DEMİŞSİNİZ.

Tebrik ederim.

AYRICA; Azim azim, iyileştirmişsiniz. Ayrıca tebrik ederim. Nice yavrularını görürsünüz kuşlarınızın umarım.

Tebrikler.

Serpil Bakkal

Yeni Üyemiz
Çok teşekkür ederim. Umarım tüyleri eskisinden daha güzel olur. Ama olmuyor işte kuyruk tüyleri yok artık. Çubukta görünmüyor. İyileşsin yeter bana :)

Canan NUMAN' Alıntı:
SERPİL HANIM

Pek çok konu bir çok insanın aradığı konular üzerine açılmış. Önerilerde bulunulmuş ancak bir çoğu malesef sonuçları yazmıyor. Önerilen uygulama yapılırsa sonuç ne olur diye merak etmemek elde değil. Moderatörler izin verirse ben kuşumun aşamalarını yanıt yanıt yazmak istiyorum. Belki birilerine faydası olur. DEMİŞSİNİZ.

Tebrik ederim.

AYRICA; Azim azim, iyileştirmişsiniz. Ayrıca tebrik ederim. Nice yavrularını görürsünüz kuşlarınızın umarım.

Tebrikler.