Yavru kuş ebeveyne eş yapılır mı ?

tenekeee

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
YILMAZ
Benim erkek kuşumun önceki kuluçkalarından elde ettiğim bir dişi yavrusu var ve bu dişi çifleşme dönemine girdi.
Bu yavru kuşu babasına eş yapsam bir sakınca olur mu ? Olmuyor diye bilgi verilmişti ama işi sağlama almak istiyorum ona göre eşe atıcam.Yavrularda sakatlık vs. gibi bir durum söz konusu mudur ?

ABDULLAHYILMAZ

Uzman Üyemiz
ETİNİ YEDİĞİMİZ TAVUK KOYUN KUZU DANA VS GİBİ HAYVANLARIN UZUN SÜRE ÇOĞU KENDİ İÇLERİNDE ÜRETİLİP ÇOĞALTILDIĞI İÇİN AİLE KAVRAMI NASIL ONLARDA GÖZETİLMİYORSA ÜRETİMLERDE KAFESTE ETİYLE ALAKAMIZ OLMAYAN SÜTÜYLE İŞİMİZ OLMAYAN YUMURTASINIDA YEMEDİĞİMİZ KUŞLARINDA KENDİ ARALARINDA ÇİFTLEŞMELERİNDE BİR SIKINTI ÇIKACAĞINI SANMIYORUM ŞAHSEN BEN GÖZETMİYORUMDA ÇIKAN YAVRULARDA GAYET SAĞLIKLI OLUYORLAR FAKAT BU KONU ÇOK GÖRECELİ VE TARTIŞMAYA AÇIK BİR KONU KOLAY GELSİN.

tenekeee

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
YILMAZ
Kardeş kardeşe eş atılmıyor diye biliyorum bu sabit ama yavruyu anne veya babaya atıldığı yönünde bilgi almıştım,doğrulamak lazım elbet bunu,işi sağlama alayım ki sakat makat yavru olacaksa şimdiden cayayım :=) Malum can söz konusu.

Siz denemişsiniz sorun yaşamamışsınız,başka deneyen var mı ?

torin_x

Takipçi Üyemiz
Adı
İsmail
Soyadı
GÜZEL
Bu konuda pek bilgim yok ama mantık yürütürsek şöyle bir ihtimal olur.
a disi kuş
b erkek kuş olsun
yavrularda anne babadan geldigine gore onlardan farkli olur oda
c olsun

yavrulari çift atarsan cc olur

baba yavru atarsan bc olur

yani sakat çıkacağını sanmiyom. Tabi herhangi bir bilgim yok. Mantığına bakarak söyledim :) bence sen bana uyma bilen biri yazar :)

devran58

Uzman Üyemiz
Adı
AYHAN
Soyadı
YILDIRIM
detaylı araştırma yapmak lazım en sağlıklısı eşe atmamak lazım memlekette alayına kuşumuz var nesli tükenen bir kuş olsa hadi neyse ama bu kadar kuşun içinde göz göze göze böyle bir yanlışı yapmaya gerek yok....... neeee

tenekeee

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
YILMAZ
Bilgiler için sağolun.Allahtan en iyi yavru dişi elimde kalmış :) Bendeki erkek zaten bomba bir kuş.Eşe attım yorumlar üzerine.Erkek kur yapmaya başladı bile,dişi de çifleşme pozisyonuna geçiyor.Bugün yarın çifleşirler :)

ilkayersan

Uzman Üyemiz
Abdullah YILMAZ' Alıntı:
ETİNİ YEDİĞİMİZ TAVUK KOYUN KUZU DANA VS GİBİ HAYVANLARIN UZUN SÜRE ÇOĞU KENDİ İÇLERİNDE ÜRETİLİP ÇOĞALTILDIĞI İÇİN AİLE KAVRAMI NASIL ONLARDA GÖZETİLMİYORSA ÜRETİMLERDE KAFESTE ETİYLE ALAKAMIZ OLMAYAN SÜTÜYLE İŞİMİZ OLMAYAN YUMURTASINIDA YEMEDİĞİMİZ KUŞLARINDA KENDİ ARALARINDA ÇİFTLEŞMELERİNDE BİR SIKINTI ÇIKACAĞINI SANMIYORUM ŞAHSEN BEN GÖZETMİYORUMDA ÇIKAN YAVRULARDA GAYET SAĞLIKLI OLUYORLAR FAKAT BU KONU ÇOK GÖRECELİ VE TARTIŞMAYA AÇIK BİR KONU KOLAY GELSİN.
evil_idea

mumit

Takipçi Üyemiz
2003 yılından beri muhabbet kuşu üretiyorum. şimdiye kadar dışardan 3 kere çok az sayıda yani toplam 25-30 tane kuş kattım. düşünün kuşlarım nerdeyse hepsi akrabadır. Anne + oğul ve baba + kızı ile çok eşleştim hiçbir sorunla karşılaşmadım. Bu tür çaprazlama Mesut Çetin in yazdıkları aynen katılıyorum.
Dikkat edilmesi gereken aynı yuvalıkta yada farklı partide çıkan kardeşleri eşleştirirseniz yavrularda cılız,sakat ve gözleri olmadan doğduklarını çok kez şahit oldum. Kesinlikle kardeşleriyle eş yapmayınız.

SAYLÜ

Uzman Üyemiz
Adı
ilyas
Soyadı
merdin
bende 2 çiftimin baba ve kız olarak eşe attım hiç bir problem olmadı ve mesut beyin dediği gibi daha vasıflı kuşlar çıkıyor

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Hayvan doğasında sakıncası olacağını düşünmüyorum. Doğada seçim yapmaya çalıştıklarınıda sanmıyorum. Kardeş kuşları eşe atıp sağlıklı yavru alanlarıda biliyorum.

Sıddık

Uzman Üyemiz
Adı
Sıddık
Soyadı
Yamaç
Mesut ÇETİN' Alıntı:
bu tarz çiftleştirmeler  baba tarafına  veya  anne tarafına daha yatkın kuşlar çıkartmak için yapılan çiftleşmelerdir. Genelde üreticiler yaparlar.

Babanın kalitesi daha yüksekse  çıkan dişi yavrulardan  en iyisi ayrılır ve baba ile eşe atılır çıkan yavrular baskın olarak babaya benzeyecektir. Aynı şekilde dişi tarafında da  çıkan en kaliteli yavru dişeye eşe atılır.

bu tarz çiftleşmeler  genetik açısından bir problem teşkil etmez çünkü yavru ile eşe atılmış anaçlar kardeş kuşlardaki ki aynı kromozomları taşımazlar dolayısı ile sakat gelme riski rastgele eşe attıgınız iki kuş  gibidir.

Show kuşu üreticileri istenilen tüy kalitesini ve kafa yapısını elde edebilemek için bu tarz çaprazlamarı tercih ederler ki benimde eşe atrttığım bi kaç takımım var bu şekilde.

bu tarz çaprazlamar üretimde kaliteyi arttırmak için yapılabilmektedir.
+1

furrfarr

Uzman Üyemiz
Adı
Furkan
Soyadı
Gümüş
İşinizi sağlama alsaydınız daha iyi olurdu aynı aileden olan kuşlarda sakat çıkma ihtimali var diye biliyorum ama yanılıyorda olabilirim inşAllah yavrular sağlam çıkar.

polsuder

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.imparatorogame.com
Adı
Süleyman
Soyadı
DERMENLİ
Aynı kandan gelmekteler  sonuçta dişi kuş erkek kuşun kanından gelmekte inşallah sorun çıkmaz hayırlısı kendi düşüncem etik değil :)