Yavru Kuşu Yumurtadan Çıktığı İlk Günden İtibaren Elle Besleme(Semih Görcüer)

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer
Abilerim öncelikle herkesele selamlar..Konuyu açarken çok düşündüm..Çünkü çok tepki göreceğimi biliyorum..ama tepki göstermeden önce sadece konuyu inceleyin..

Siteye uzun zamandır üyeyim..çocukluğumdan beri kuşlara karşı çok ilgim var ve evimde en fazla 5 çiftle , kendime ait bi üretimhanem olmadı ama kayserideki abilerimin üretimhanelerine hiç bi karşılık beklemeden bakarak çok kuş baktım..zaman zaman burda fotograflar paylaştım takip edenler bilirler..ancak uzun zamandır çok uğraşamıyodum okul iş güç..evimde en son bir çift orjinal show jumbo kuşum vardı..yaklaşık 2 senedir yavru vermelerini bekliyodum 2 sene boyunca tık yoktu..ancak bu senenin başında yumurtalar geldi beklediğim oldu..5 yumurtadan sadece bi adet yavru çıktı tam 2 gün boyunca yavrunun çıkmasını 4 gözle bekledim..
Ama maalesef henüz bi kaç gün bile geçemeden babanın yavruyu dövdüğünü gördüm yuvadan sürekli bağırma sesi geliyodu kontrol ettiğimde yavruda kanamalar gördüm ve erkeği ayırdım..erkeği ayrıdıktan sorada anne yavruyu beslemedi maalesef..başka çiftim olmadığı için kaydırmada yapamadım..
Kendimce ledden bi ısıtma sistemi yaptım..çok fazla araştırma yapmadan..ve kabuksuz darı tozu ve bebe maması karıştırarak  tam 10 gün yavru kuşa baktım..ama nerdeyse hiç bi gelişme olmadı..ve sonunda da kaybettim kuşu..

Çok üzüldüm haliyle..evde aldğım ilk show jumbo yavruydu..Konuyu uzun uzun yazarak umarım sizi sıkmıyorumdur ama bunları anlatmam gerekiyor yargılamamanız için..

İçime o kadar dert olduki olayı tam 6 ay boyunca araştırdım..öncelikle şunu söyleyim türk sitelerinde araştırdğm kadarıyla kursak sütü ne ihtivar eder yavru gelişimi nelere bağlıdır ve bunun gibi şeyleri kimse tam anlamıyla bilmiyor..heryerde aynı bilgiler var ve doğru değil maalesef..tabi bilipte paylaşmayan tecrübeli abilerim kardeşlerim varsa onları tenzih ederim..ama ben doğru bilgiye denk gelmedim.

Neyse konuya geleyim..yabancı kaynaklı sitelerden ve veterinerlik fakültesinde yardım aldım..herşeyi tam olarak öğrenmeden konuya körü körüne dalmadım öncelikle bunu belirteyim..herşeyi tam öğrendiğimi düşündükten sora küvez yapımına giriştim..ikinci işimde yem bulmak oldu..yurtdışında bi tanıdığım vasitasıyla özel yapım yem getirttim..hepsine biraz sora ayrıntılı giriş yapacağım ama öncelikle bi kaç foto ve video paylaşmak istiyorum..

Şu anda profesyonel olarak yavru büyüttüğüm yeni yaptığım küvezlerim

Büyüttüğüm ilk yavrular

http://www.youtube.com/watch?v=YNhtNEvyAfs&list=UUs0d-63WkBiTDCDooyJpGJw      4-5 günlük
http://www.youtube.com/watch?v=PGH_RGMS224&list=UUs0d-63WkBiTDCDooyJpGJw  ilk videodan 2 gün sonra
http://www.youtube.com/watch?v=C9YokU0Lu6g&list=UUs0d-63WkBiTDCDooyJpGJw    ilk videodan 7 gün sonra
http://www.youtube.com/watch?v=vgw3Rf3HxaM&list=UUs0d-63WkBiTDCDooyJpGJw    ilk videodan 8 gün sonra
http://www.youtube.com/watch?v=YDSBIG70lO8&list=UUs0d-63WkBiTDCDooyJpGJw    yeme yeni düşmüş halleri

Öncelikle bu konuda bahsetmek istediğim bi kaç şey var..Eğer elinizde anaç kuşlarınızın büyütmediği veya anaçların öldüğü ve bunun gibi durumlarda kalan yavru kuşlar varsa ilk yapmanız gereken şey başka bi çiftin altına kaydırmanız yavruları..çünkü elinizde hazırladığınız yemler yavru kuşlara hiç fayda etmeyecektir..haşlanmış yumurta,bebe maması,yoğurt yedirmeniz gerektiği gibi şeylere inanmayın lütfen..özellikle 10 günden küçük yavrular için..çünkü hayvanlara eziyet etmekten başka bişey yapmazsınız..

Muhabbet kuşlarında tüyler tamamlanana kadar pankreaslar çalışmamaktır..pankreas sindirim enzimi salgılayan organdır..bu durum insanda da aynıdır..kursak sütü denilen anne kuşun kusmuğu, gerekli enzimler,yarı sindirilmiş tohum ve probiyobitik dedğimiz bağırsakların düzenlenmesini sağlayan yararlı bakteriler ihtiva etmekte..o yüzden benim kalkıştığım işe körü körüne kalkışmamanızı tavsiye ediyorum..

Diğer dikkat edilmesi gereken noktalar

Sıcaklık ve nem..anne kuşun iç organlarının sıcaklığı 41 , ayak sıcaklığı ise 39 derece..kanat altındaki nem ise yüzde 40-50 arası..sıcak günlerde havadaki nem yüzde 15-25..bu bilgileri göz önüne alarak tasarladığım küvezde yavru büyütmekteyim..

Diğer en önemli nokta ise yine annenin yavruya kustuğu sütün 39 derece olması gerektiği..daha düşük sıcaklıklarda yavru yemi sindiremiyor maalesef..43 derecenin üstünde ise kursak yanması meydana geliyor..yani yemin sıcaklığı 39-43 derece arası olmalı..

Abilerim..bu bilgilerin bilinmesi gerektğini düşündüğüm ve benden haberdar olmanız için paylaştım..
umarım beni yargılamadan önce iyi düşünürsünz..çünkü hiç kimse ayrıntılı olarak özellkle türkiyede bu durumda neler yapması gerektiğini bilmiyor..bunları paylaşmam gerektiğini düşündüm..şu ana kadar 20 yi aşkın yavru büyüttüm ve 100 de 100 başarı elde ettim ama kimseye bu işe kalkışmasını istemem..çünkü çok meşakkatli bir iş oldğunu da vurgulamak isterim..ilk 10 gün boyunca 1-2 saatte bir yemleme yapmanız gerekiyor..tüm gününüzü ve uykunuzu feda etmeniz gerekiyor..işlerinizide onlara göre ayarlamanız gerekiyor..

Konu tamamen benim araştırmalarımdan ve deneyimlerimden derledğim bi yazıdır..alıntı değildir..

ileriki zamanlarda ilk günden itibaren gün gün gelişim fotoğraflarını paylaşacağım bu topic altında..

elimde büyüttüğüm ve büyütmekte oldğum kuşlardan bi kaç foto

Gökhan YILDIZLI

Uzman Üyemiz
Adı
Gökhan
Soyadı
YILDIZ
bence yargılanacak ve kızılacak bir durum yok aksine sizi tebrik ediyorum çoğumuzun isteyipte yapamadığı gözlerimizin önünde eriyip ölen yavrular için elimizden bişey gelmeyişini düşündükçe sizi kutluyorum elinize sağlık.

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Semih bey elinize emeginize sağlık, üşenmeyip bole bir calısma icine girip bu durumdaki yavruları kurtarma cabanızdan dolayı sizi tebrik ederim..

bugsem

Üyemiz
Adı
sevil
Soyadı
alıcı
Gerçekten çok önemli bir konuyu ele alıp bizleri bilgilendirdiniz. İnternette kaldırılması gereken, bakarken çok üzüldüğüm videolar var, hayvanlara resmen eziyet ediliyor beslemek adına.Lütfen duyarlı olalım.Emeğinize sağlık.

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer
Yakında nasıl beslediğimi gösteren gün gün gelişim fotoları ve videoları paylaşacağım..ilginizden dolayı teşekkür ederim..

sayginsargin

Üyemiz
Adı
Saygın
Soyadı
SARGIN
Sıkılmadan yazınızı baştan sona okudum. Çok özenli ve güzel bir çalışma olmuş sizi tebrik ediyorum. Çalışmalarınızı merakla takip ediyor olacağım.

cem20

Uzman Üyemiz
Adı
Erdoğan
Soyadı
ATEŞ
Sevgili kardeşim demişsin ki çok araştırdım, araştırmalarına saygı duyuyorum.eleştiri olmadan da başarı olmaz ben buna inanıyorum,önemli olan birikim ve bilgiyi paylaşmak.Öncelikle sizi tebrik ederim.20 yakın yavru beslemişsiniz.Anne olmadan yavru beslemenin zorluğunu cok iyi bilirim.gercekten meşakkatli bir iş.

Demişsiniz ki anne kursak sütünün yerini hiç bir sey tutmaz ,, elbette tutmaz buna kimsenin itirazı olmaz.Ama burada amaç annesi tarafından bakılmayan yada bakıma muhtaç yavru/yavrulara yaşama kazandırmak.

Ben uyguladığım yöntemi söyleyim.kaç çift yavru baktım bu şekilde bilmiyorum.
yaptığım karışım bir çoğumuzun bildiği ; yumurta maması(haşlanmış yumurta, bebe bisküvisi, galeta unu, irmik unu, mısır unu,su) , şırınga, şırınga ucu. Bu malzemeleri kullanarak günde 5 defa kuşa mama enjekte ettim.ilk 1 hafta en zorlu dönem oldu hep.ama çok şükür hiç zaiyat vermeden bu şekilde yeni dogmus yavruları besledim.mamanın belli bir derecede ısı değerinin olması gerektiğini savunmuşsunuz.illaki kursak sutu annenin vücut ısısından yüksek derecede bir değerdir.Ben hazırladığım mamayı bozulmasın diye 19 derecelik buzdolabında sakladım hep ve mama bitene kadar yavruya verdim.ve beslediğim yavrular maşallah hep tosun gibi oldular.yani olmaz diye bir sey yok.sonucta haşlanmış yumurtada; kalsiyum, potasyum, kretin ... vb. gibi proteinler ihtiva etmektedir.diger kuru gıdalardada illaki buna benzer biyolojik protein ve mineral katkılarının olduğu aşikar.Şimdi bunlar yararsız demek , çelikşkili bilgi olmazmı? bu şekilde bir cok yavru büyüttüm.illaki aramızda büyütnde vardır.

-Sizin kullandığınız mama nedir?
-Uyguladığınız ısı mamada bakteri oluşumu yapmıyormu? mamayı muhafazayı nasıl sağlıyorsunuz yoksa tek kullnımlıkmı uyguluyorsunuz.
-mamayı ne şekilde veriyorsunuz.
-Kuvet kullanmaktaki amaç nedir? normal 22-28 derece oda sıcaklığı (yuvalık sıcaklığı farklılık gösterebilir) yeterli olmuyormu?
-yurt dışından getirriğiniz mama neler ihtiva ediyor? ham maddesi nedir?doğal mı , organik-kimyasalmı?

Emeğinize saygı duyuyorum.ben kendi çapımda konuya salt tebrik ederim başarılar demek yerine konu hakkında eksik bilgiler olduğunu düşündüğümden yazma gereği duydum.iyi günler.

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer
Sevgili Doğan abim cevabın için çok teşekkür ederim..konuyu açma sebebim buydu benim..konuda özellikle altını çizerek eğer imknınız varsa elle beslemek yerine başka çiftin altna kaydırın dememin de sebebi buydu..yazdıklarna tek tek cevap vereyim..
Kod:
yumurta maması(haşlanmış yumurta, bebe bisküvisi, galeta unu, irmik unu, mısır unu,su) , şırınga, şırınga ucu
Kod:
sonucta haşlanmış yumurtada; kalsiyum, potasyum, kretin ... vb. gibi proteinler ihtiva etmektedir.

abi bu yazdığın mamalar çok besleyici biliyorum ama istersen dünyadaki en besleyici yemleri ver yumurtadan yeni çıkmış kuş için hiç bir anlamı yok..çünkü söyledğim gibi yeni doğmuş bir kuşun pankreasi çalışmamakta..yani içeriğinin ne olduğunun bi önemi yok..büyütmüş olabilirsin saygım var ama 15 günden küçük bir kuş için bu yemin hiç bir faydası olmayacaktır..yukardaki kuş 4 günlük..yazdıklarınla bu boyda bi kuşu büyütmen imkansız..tüyleri tamamlanana kadar pankreasları aktif hale gelmeyecektir abi..söledğim gibi büyüttüğün kuşlar en az 15 günlük kuşlardır..hala elinde fotoğraf varsa paylaş birlikte yorum yapalım abi..tosun gibi yaptım yazmışsın saygım var..büyümüştür de ama çok zorlanarak büyümüştür hayvanlar söleğim gibi konuyu açmamamın sebebi buydu..herkesin doğruları bilerek hareket etmesi..

Sıcaklık konusuna gelince ben hazır yem kullanıyorum öncelikle bunu söyleleyim..tek seferlik hazrılayıp veriyorum saklamıyorum..19 derece yazmışsınız bu sıcaklıkta saklayabilirsiniz sorun yok ama 19 derece yemi kuşa vermeniz ona eziyetten başka bişey degil..çünkü tüyleri olmadığı için kendi vücut sıcaklığını kontrol edemeyecektir. vücutta tüm maddeler diğer maddelere dönüşmek zorunda bildiğiniz üzere..karbonhidrat protein yağ..hepsinin enerjiye dönüşmek için enzimlere ihtiyacı var ve her enziminde optimum çalıştığı bi sıcaklık var..eğer araştırırsanız 19 derecede hiç bi enzim tam olarak çalışmaz..hepsininki farklı farklıdır ama anne kuşun vücut sıcaklığı bi çok enzim için çok uygundur..ztn yaradandan sual olunmaz benim yaptığım tek şey anneyi taklit etmeye çalışmak..ztn kafamdan hareket ederek ulaşmadım bu bilgilere araştırmalarım sonucuda aynı yere ulaştı..eğer araştırırsanız tam olarak 39 derece olması gerektiğine ulaşırsınız..söledğiniz sıcaklıkta yem yavruya tamamen eziyettir.sindirmede zorluk çekecektir bunun altını da çiziyorum..

Ben roudybush marka yem kullanıyorum araştırmalarım ve denemelerim sonucu bu yeme ulaştım..internetten bilgilerine ulaşabilirsiniz..annesiz kalmış kuşlar için bilimsel olarak hazırlanmış bir yemdir..içinde enzimler ve probiyotik bakteriler optimum düzeydedir..piyasada bulabileceğiniz diğer ellebesleme mamalarından maalesef çok verim alamadım..ama kendiniz hazırlamak yerine ulaşabildğiniz en kötü bilimsel olarak hazırlanmış elle besleme mamamasını kullanmak daha mantıklı bunu da söyleyim..

Küvez sıcaklığına gelince oda sıcaklığı ilk on günlük bi yavru için yeterli değil..kursağını üstünde tüy bitmeye başlayan bi kuş oda sıcaklığında idare edebilir ama örneğn 5 günlük bi yavru oda sıcaklığında idare edemez..söyledğim gibi kursak sıcaklığı 39 dereceye yakın olmak zorunda..yumurtanın içindeki kuş 39 derece gelişmekte..yumurtadan çıktıktan sonra anne yavruyu sadece dışarı dışkılamak yada yem yemek için terk eder..onun dışında sürekli üstünde yatarak ısıtır..oda sıcaklığı 17 derece olan bi yerde yuva sıcaklığı yaklaşık 10 derece fazladır buna ragmen anne yavrular tüylenene kadar üstünden kalkmaz..benim küvezimin sıcaklığı 10 günden küçük kuşlar için 34 büyük kuşlar içinde 30 derece..herkesin bunları bilerek hareket etmesi gerektiğini düşündüğüm için bunları paylaşyrm yeterki hayvanlara daha bilinçli bakılsın..

Saygılar sunarım..

cem20

Uzman Üyemiz
Adı
Erdoğan
Soyadı
ATEŞ
Guzel kardesim.iyi arastirma yapmussin guzelde makale yszmissin tebrik ederim.ben 19 derece buzdolabinda bozulmamasi icin mamayi sakladim.yine soyluyorum sende siringa ile verdigini belirtmemissin.sonucta hicbirsey anne kursak sutu yetini tutmaz diyorum.ama yavru kus mamasiyla kus buyumez demissin.buyuttum diyorum.2.si muhabbet kuslari tropikal iklim kuslaridir 26 dereceden asagi sicaklikta etkilenirler.ben oda sicakligindan bahsettim genel anlamda oda sicakligi 22-28 araligindadir bu kus acikda durmayacak yuvalikta duracak yuvalikta talasta bir soguk ve sicak yalitim islevi gorecektir.en az 3-4 derece etki yaptigini degetlendirursek sicaklik en az 28-30 derece olacaktir.yazin 10 derece dahs fazladir.sonuc olarak senin kullandigin mama ozel bir mmamaymis.yurt disindan getirmissin.imkan meselesi.seni tebrik ederim tekrardan emek harcamissin sonucta.tebrikler.bu arada annesi bakmayan yavru olursa en kisa zamanda basindan sonuna kadar fotografliycam.

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Güzel bir çalışma tebrikler ama daha detaylı anlatırsanız daha faydalı olacaktır mamayı nasıl hazırlıyor nasıl yediriyorsunuz mesela? 20 ye yakın kuş büyütmüşsünüz bu kuşların hiçbirine anne baba bakmadı mı?? Onu da anlamadım eğer öyleyse anne baba üzerinde çalışma yapmalısınız bence dinlendirmek yada ayırmak gibi. Kuluçka mantıklı ama zor bir çalışma. Birde mamanın bahsettiğiniz sıcaktıkta hazırlanmasını nasıl ayarlıyorsunuz onu da merak ettim??  Siz yedirirken bile mama soğuyacaktır.

semihsel

Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
Görcüer

Mehtap hanım fotograftaki şırıngalarla besliyorum..toz halindeki hazır mamayı ılık suda hazırlayıp pekmez kıvamına getiriyorum ve şırıngalara çekiyorum..daha sonra ayrı ayrı her kuş için hazırladığım mamaları 39 derece sıcaklığı sabit olan suyun içine koyup 10 dk bekledikten sonra kuşlarn kursağına basıyorum..sıcaklığı sabit tutmak için de ufak bi akvayumum var ve akvaryum ısıtıcı kullanyrm..tam 39 derceye ayarlı..böylece tam olarak 39 derecede mamayı yavrulara vermiş oluyorum..tek bir kuş için 5 mllik birşırıngadaki yem tek öğün yetiyor..tabi 20 günden büyük bir kuş için..ufaklara ufak şırınga kullanyrm..tek öğünde her kuşa yetecek kdr hazrlyrm..beklemeden veriyrm..

yavrulara gelince ben şu anda bu işi yapyrm yani para verip alıyorum ve büyütüyorum..ilk başta bu işe girişme sebebim elimdeki bi çift kuşun yavrularını büyütmemesiydi..ama söledğim gibi şu anda profesyonel olarak yapmaktayım bu işi yakında ilanlarımda olacak sitede takip ederseniz..bu arada aldığım kuşları seçerken anne babanın bakmadığı veya anne babası ölen yavruları seçiyorum onu da belirteyim..

Ayrıca yakında besleme ve gün gün büyüme videolarını da paylaşacağım inş..

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Teşekkürler. Bu şırıngaların ucuna takılan hortumlardan ben aradım ama bulamadım maalesef :( Bazen beslemek durumunda kalıyorum ama çok çok küçükken beslemedim hiç. Ama elle beslemek gerçekten zor oluyor tüm gün evde olamadığımız için sabah erken kalkıp besleyip birde akşam beslemek gerekiyor oda zor oluyor. İnşallah paylaşımların devamını bekleriz.Kolay gelsin.