tüyü yolma aslında muhabbet kuşlarında çok görünen bir durum, ve genellikle teşhisi cok zor ve yanıltıcı bir hastalık olan
giardiasis Giardia psittaci sebep olabilir. Muhabbet kuşu hastalıkları arasında en az önemsenen ve hatta birçoğumuzun hiç önemsemediği bir hastalıkdır.
Giardia sonucu tüyü bozukluğu yaşayan kuşlar en çok FrenchMolt hastalığı ile karıştırılır.
Bilinmeyen çok önemli bir nokta var, Giardia psittaci kümeslerimize en kolay bulaşan ve en çok rastlanan hastalıktır. En yaygun bulaşma şekli su ve hava. Şüphelendiğimiz tüm diğer hastalıklara (birtürlü kesilmeyen sulu ishaller, kusma, kuruma vs. gibi) gerçek anlamda kapı açan hastalıktır.
Giardia psittaci bakteri, virüs veya mantar olmadığı için, hastalık teşhisleri tespit etmeye çalıştığımız zaman hep geri plana atarız ve önemsemeyiz.
Giardia psittaci bir
Protozoa canlısıdır ve ince bağırsakta yaşar.
Giardiasis belirtileri, tedavi ve koruma hakkında geniş bilgi forumumuzda daha evvel paylaşılmıştır ve yazıyı bu bağlantıdan inceleyebilirsiniz -
http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,1416.0.html ...sanırım orijinali olan bu
http://www.avianweb.com/giardia.html web sayfasından çevirilmiş.
Değerli Yavuz Usta abimizin bir yazından alıntı yapmak isterim. kırmızı renkte olan yazılar kuşlarda tüyü gelişimini engelleyen ve bozan bu hastalığın etkenlerini gösteriyor.
Muhabbet kuşlarında giardia vakaları ishallerde önemli yer tutmaktadır,giardia tek hücreli, protozoondur. Teşhisi zordur muhabbet kuşunda ishale neden olmakta diğer belirtiler
yoğun kaşıntı, stres, uyuşukluk, kilo kaybı ilk klinik belirtilerdir. Muhabbet kuşu sık sık yalama yapar dışkı kuşun arka tarafında yapışık olarak bulunur. Akut ve kronik ve tekrarlayan ishaller şeklinde görülmektedir. Dışkı sulu kokulu ve mukusludur. Muhabbet kuşunda ölümcül olabilmektedir. Ölüm parazitin besin ve yağ metobolizmasında bozulmasından ileri gelmektedir. Muhabbet kuşlarında ayrıca
ciltlerinde kurumalar görülmektedir. Giardialar taze muhabbet kuşu pisliklerinde bol olarak bulunmaktadır ve kuşlar bol miktarda kistler ve trofozoitler döker. Giardia tedavi edilebilir bir hastalıktır.
kaynak -
http://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,1378.0.html
Kuşlarınızın tüyü eksikliği veya yolunması teşhisi bulmaya çalışırken Giardia lamblia protozoal enfeksyonu herzaman ilk ihtimal olarak değerlendirmenizi tavsiye ederim.