Yavrularını döven dişi ( ACİL LÜTFEN )

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
3. yavru geldikten sonra strese mi girdi ne oldu bilmiyorum yavruları bu gün kontrol ettiğimde dayak yediklerini gördüm. 

dişiyi ayırsam erkek yumurtalara ve yavruların üzerine yatar mı ?

dişinin dikkatini başka yere çekmek için yuvaya ekstradan talaş koymayı planlıyorum, sizce bu doğru olur mu ?

yardımlarınızı bekliyorum. 3 çıkmış 3 te yumurtada, 6 yavrunun hayatı vereceğiniz cevaplara bağlı lütfen yardımcı olun.

yedek link : http://img444.yukle.tc/images/236620130515_152327.jpg

mus elalan

Uzman Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
elarlsan
aklıma gelen sebepler; dişi strese girmiş olabilir evet ama illaki bunun bir sebebi olmalı. bunlar ne olabilir, gereksiz yere yuvanın aralıklarla rahatsız edilmesi. yavruların ellenmesi v.s bunun yanında yem karışımındaki Nijer miktarının fazla olması ve çiftin fazlasıyla kızışmış olması, gerekirse Nijer miktarına sıfıra indirmek yem karışımında. bunlar geliyor aklıma ilk olarak. yoksa kursak durumları bakımları gayet iyi gibi ayırmadan devam edin bence yoksa tek baba hepsini büyütemez o da strese girer kanımca...

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
Yuvayi gereginden fazla kurcaladim dogrudur. Rahat birakinca ( gunde 2 kere kontrol edicem ) yavrulari tekrar dover mi  birde yuvaya talas koyarsam bir sikinti cikar  mi ?

mus elalan

Uzman Üyemiz
Adı
mustafa
Soyadı
elarlsan
yani kimi dişi kuş yuvada bir şey istemez rahatsız olur. fakat yavruların dışkısının koku, hastalık v.s üretmemesi için talaş sağlıklıdır zamanla ona dişide alışır zaten. Dediğiniz gibi yuvayı pek rahatsız etmeyin günlük kontrol dışında kimi dişi sinirinden takır takır yuvaya dahi vurur bende olduğu gibi açıyorum yumurta gelmiş mi diye tak tak yiyorum dayağı :)

dafnemrl

Üyemiz
Adı
meral
Soyadı
karaköse
mutlaka dişinin strese girmesine sebep bir şey olmuş. bu sizden veya ortamdan veya yavrularını beslemesinin zorluğundan olabilir.
ilk olarak fazla rahatsız etmemenizi öneriyorum.
2.olarak yavruları daha da kötü döverse size veya ev halkından birilerine yakın bir yere alın ki daha sonra tekrar döverse seslerini duyup imdatlarına yetişebilesiniz.
3.olarak annenin karanlık bir yuvanın içinde bunu veya tüy yolmayı gerçekleştirdiği fakat yuva biraz aydınlık olsa bunu yapmadığını da biliyorum. yuvalık kapağı hafif aralanabilir. ya da cam gibi şeffaf bir şeyle örtülebilkir.
4.olarak yıllardır yavru alan bir üreticiyim. dişiler genellikle yuvadan atlayan en az 30 günlük yavruları döverler. bu kadar erken saldırı bendekilerde erkek kuştan kaynaklı olmuştu.
eşini kıskanan baba da bunu yapabiliyor. gözlemlemeniz şart.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
dişi kızışmış olubilir mama içeriğinde kızıştırıcı şeyler olmasın
siz kuşları strese sokmuş olabilirsiniz (SIKSIK BAKMA V.S.),
yuvalığın içi aşırı sıcak olabilir yuvalığı yanlardan delikler açık,
dişi erkekten kıskanmış olubabilir,
bunlardan biridir...
eğer başka yumurtalı kuşunuz varsa yumurtaları kaydırın...

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
ayrıca durum devam ederse yavruları hangisi hırpalıyorsa o kuşu başka kafese ayırın ....

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
Doven anneyse erkek tek basina 6 yavruya bakabilir mi birde yavrulari ve yumurtalari isitmasi var.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
6 yavruya bakamaz ancak 3 yavruya rahatlıkla bakabilir,
zaten yavrular birbirlerine sokulduklarından ve havaların ısınmasından dolayı o konuyu dert etmeyin ancak yumurtalar için bir şey diyemem..

muhendis155

Uzman Üyemiz
Adı
İSA
Soyadı
YAYILKAN
3 yavruyu kurtar önce kuşu ayır yeni yumurtaları kurtaracam diye eldeki yavrulardanda olabilirsin.

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
1-2 gün sakinleşmesini bekleyeceğim. şuanda yavruları sahipleniyor üzerine yatıyor. sanırım rahatsız etmezsem düzelir gibi. olmazsa yapacak başka bir şey yok dişiyi çıkartıcam. yavruları ya elle besliyecem  ya da baba yaparsa baba besleyecek. sorunu çözmeye çalışan,  katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim. bu forumun farkı sizlersiniz.  çok teşekkürler.

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
Tam anne sakinlesti derken bu sefer cok feci dovmus yavrulari hemen ayirdim kafesten. Simdi 5. Yavru cikti baba bakabilir mi acaba. Bir de yavrular i elle beslemem gerekirse o mama nasil olmali ?

mustafaozden2

Takipçi Üyemiz
Adı
Mustafa
Soyadı
Özden
Baba bakar dert etmeyin, maaşını sabah mümkün olduğunca erken verin ve gün içinde tazleyin. Marulunu elmasini eksik etmeyin. Büyük ihtimal baba büyütür.

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
En kötü ihtimale hazirlanma.amacli  yavru icin nasil mama yapmaliyim beslemeyi biliyorum ama mama nasil olmali hangi kivamda olmali  icine ne koyayim
?

azuri

Uzman Üyemiz
Adı
uğur
Soyadı
ata
En basit mama tarifi yumurta havuç bisküvi karışımı yeterli olur.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Yiğitcan
yukarıda da yazmıştım
anneyi ayır artık
ve babaya hergün yemin yanında mamada ver hergün
ancak mamaya havuç koyma, havuç kızıştırır
yumurta, pirinç unu. bebe bisküvisi. az susam yeterli olur mamaya..

Yiğitcan KEKEÇ

Takipçi Üyemiz
Adı
Yiğitcan
Soyadı
KEKEÇ
Mert abi yardimlarin icin  cok tesekkurler yanliz bu gun 5 yavrudan en kucugu (1 gunluk ) soguktan dolayi oldu. Kursagi doluydu yarasida yoktu.  Acaba diger yavrularda olurler mi ev sicakligi normal ama yavrular icin ideal degil galiba yorumunu bekliyorum abi.