Yavruyu yuvadan atan kuş!!

serhat koymalı

Üyemiz
      Bir tane çiftim yeni çıkan 2 yavruyu ve bir yumurtayı yuvadakii talaşlarla beraber dışarı atmışlar sadece 2 yumurta bırakmışlar.yavrular hiç beslenmemiş biri ölmüştü diğeride son anda yoğun uğraşlarla ölümden döndü.yavrularda hiç yara izi yok.Çiftin Beslenmesi diğerleri ile aynı kumu maması gagataşı kalamarı depomin ve vitamin veriyorum yemi hiçbir zaman eksik etmiyorum.
Dişinin boş geçen iki kuluçkası var erkeği 1 ay önce değiştirmiştim ve haftasında yumurtladı.İyi bakıcı olacaklarını umduğum çiftim beni şaşırttı ve üzdü.Bu yavru atma geçicimidir. tekrar bir kuluçka daha denemelimiyim. Kuluçka süresince haftada 2-3 kez mama vermeye devam ettim acaba kuşlar tekrar çifleşme periyoduna girdilerde bu yüzden mi böyle birşey oldu? Forumu biraz araştırdım protein eksikliğinden deniliyor ama yumurtalı mamayı eksik etmiyorum bilemedim görüşlerinizi bekliyorum.

serhat koymalı

Üyemiz
Arkadaşlar bu çiftim tekrardan çiftleşmeye başladı ne yapmam gerekiyor bir kuluçka daha geçirip durumu tekrar gözlemlemelimiyim.Yoksa bir daha kuluçkaya yatmalarına izin vermemelimiyim?

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
bende de onlar gibi bir çift var ve saydığınız olayın sebeplerini çok araştırdım. Olası sebepleri hepsini not ettim ve sakin bir günde gözden geçirip eledim. Eleme sonunda elimde 2 kağıt kaldı - biri mamadaki kızıştırıcı, diğeri kuşların zamanından önce eşe atılmaları. Şimdi muhtemelen siz de bir sebepler araştırması yapsanız ve eleseniz elinizde ayni bendeki gibi sonuçlar kalacaktır. Yapabileceğiniz şey, mamayı yavru beslemedikleri zamanlar dışında haftada sadece 1 kez vermek. Yumurtlama ve kuşuçka zamanında ayni şekilde sadece haftada 1 kez mama. Bir de bu şekilde deneyin bakalım.

ikinci olasılığa gelince, kuşlarınızın yaşlarını kendiniz daha iyi bildiğiniz için bunu kendiniz tespit etmeniz gerek. Kuşlarınızı kaç aylıkken eşe attınız, genç damızlıklar doğal olarak hep çiftleşme peşinde olacakları için, kuluçka ve yavru o an için düşündükleri son şey olacaktır. 10 ayılıktan genç kuşlar eşe atılması doğru değildir. 10 aydan genç kuşlar yumurtlayamaz diye birşey yok, fakat yavruların çıktığı zaman olgunluk eksiklikleri olacağı için buna benzer karakteristik bozukluklar ve olumsuz davranışlar sergilemeler olası bir durum. Size bahsettiğim çiftim şu anda 3 yaşlarında ve ilk 2 kuşuçkalarında yuvadan yavru atmalarından tutun, yavruların kafalarını gagalayıp parçalamasına kadar uzanıyor. İlk 2 kuluçkalarından sonra 3 aylık bir yaz dinlenmesi geçirmişlerdi. Eylül aynda tekrar eşe atıldıklarında eski huylarından eser kalmadı...şimdi ise 2 yıldır harika yavrular veriyorlar.

serhat koymalı

Üyemiz
    Günay bey açıklayıcı yorumunuz için teşekkürler.Kuşlar bir yaşın üstündeler.Zannedersem sorun mamayı sık vermem erkek gözüme keyifsiz göründüğü için o çifte mamayı biraz daha sık vermiştim buda erken kızışmalarına neden olmuş olabilir. Bu durumda en azından bir kuluçka daha denesinler.