Yeni Muhabbet Kuşu Açlıktan Ölecek, Lütfen Yardım...

demohayat

Yeni Üyemiz
Adı
Sabri
Soyadı
Er
Herkese merhaba... 4 hafta önce yavru bir muhabbet kuşu aldım ( 3 aylık civarlarında ). Bu kuşu kız arkadaşımın çok istemesi üzerine ona verip, bir petshop'a gittim. Buradan yine yavru alacaktım fakat bir kuş dikkatimi çekti. Yanlız duruyordu ve resmen konuşuyordu. Sorduğumda bir polisin olduğunu, kızı için alıp eğittiğini söyledi. Taşınırken bakamayız diye bana bıraktı ve satabilirsen sat dedi diye aktardı.

Kuşun rengi çok hoşuma gittiği için aldım. Kuş yaklaşık 1 yaşında. Gözünde ince bir grimsi halka oluşmuş. Kuşu eve dün akşam getirdim. Kafes askısına astım. Bugün 2. günün akşamı. Ama kuş hiç yem yemedi, sanıyorum suda içmedi. Petshopta çok haraketli ve konuşkan bir kuştu. 2 gündür ötmedi bile. Alışması gerektiğinin farkındayım ama beni tedirgin eden konu bu kuş hiç yem yemedi. Elimle beslemeye çalıştım fakat nafile...

Son olarak bugün parmağıma gelmeye başlamıştı ( İlk gün eli gördüğü anda kafesin içinde çırpınıyordu. ) Ama nedenini anlayamadığım bir şekilde 3-4 saattir suluğu ile ballı krekrinin arasına saklanıp kaldı. Tüneklere bile çıkmıyor, hiç haraket etmiyor...

Ne yapmam lazım, lütfen yardım eder misiniz ?

Ecirna21

Uzman Üyemiz
Adı
Semih
Soyadı
ZekeriyaOĞLU
Eve Aldığımız her canlı biraz ürkek ve canlılık göstermez biraz daha sabır edin ve bekleyin kuşun kursağına bir bakın yem yemiş mi yememiş mi?

abıl

Uzman Üyemiz
Adı
abil
Soyadı
şumnulu
kuşlarda yer ve bakan kişi değiştiğinde  bir kaç gün bu şekilde hareket edebilirler normal düzelecektir

demohayat

Yeni Üyemiz
Adı
Sabri
Soyadı
Er
Kuşun kursağında yem olup olmadığını nasıl anlarız ? Göğüsünün altında olduğunu biliyorum kursağın fakat kontrolünü nasıl yapacağız ?

Yemliklerde veya kafes içinde yem kabuğu hiç yok. Sanırım gerçekten yemiyor. Bugün veteriner tavsiyesi üzerine kraker aldım. Yumurta sarısı ile(pişmiş) krakeri karıştırıp kafesin tabanına çay kasesinde koydum. Birde sade krakeri aynı şekilde koydum. Tabanada yemlikte bulunan yemlerden serptim. Son olarak suluğun içine Axisol Aromatik koydum iştah açıyormuş. Yumurta sarısı dışındakileri kuşçu tavsiye etti. Veteriner yumurta sarısınıda yemezse ertesi gün gelin antibiyotik vereceğim dedi. Kısacası yemesi için baya debelendim ama bakalım hayırlısı...

Dip Not : Bu sabah ötmekten uyutmadı beni. Öttüğüne göre alışmaya başladı diye düşünüyorum. Ama bu yem yememe olayı çok canımı sıkıyor...

Kuşun Resimleri :

mahir

Yeni Üyemiz
Adı
mahir
Soyadı
özarslan
size tavsiyem o veterinere bir daha gitmeyin.antibiyotik veripde ne yapacakmış.Alakasız bir yöntem.kuşun rengi duruşu iyi.arkadaşların dediği gibi sabr edin o kendi ayarlar.birde sizden ricam oo asılı olan kraker yemi kullanmayın.sade muhabbet yemi ve ispir vermeniz yeterlidir.sade yemden kasdım içinde renkli renkli boyanmış ekmek kırıntısı gibi yabancı maddelerin olmadığı sadece ve sadece yem olan yemlerden bahsediyorum.iyi beslemeler

ONUR ÇÖKELEKOĞLU

Uzman Üyemiz
Adı
ONUR
Soyadı
ÇÖKELEKOĞLU
Ülkemizin bi gerçeği çoğu vet kuştan anlamıyor arkadaş.Şehirdekiler kedi köpek konusunda kendilerini geliştiriyor kırasaldakiler küçükbaş büyük baş konusunda uzmanlaşıyor. Kuştan anlayan veteriner kuş beslemiş üretmiş bu konuda deneyim sahibi olandır. O nedenlede burdaki birçok kuşcu üstadlar veterinerden daha deneyimlidir, hangi ilacın hangi hastalığa iyi geldiğini bilirler.Adamlarda haklı ucuz bi hayvan olup ölünce yerine malesef yenisi alındığından kimse kolay kolay kuşunu veterinere götürmez 30 tllik hayvana 100tl tedavi parası vermeyi göze almaz. Bu nedenle adamlar okulda kuşun anotomik yapısını vs sini öğreniyor ama örneğin çok basit geçirilecek bi soğukalgınlığı için binbir çesit gereksiz ilaç uygulama yapıyorlar.Kuşunuz gayet sağlıklı yem yemiyen kuş kabarır isale bağlar çöker hasta olduğu bağrizdir siz görmeden yer çitlenmiş kabuktan anlarsın.Kırık çıkık olmadığı sürece vete gerek yok ancak kuştan kanatlıdan gerçekten anlayan bi vet bulursanız tabi götürün.

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
kardeş kuş sapasağlam bir şey yapmana gerek yok
yer değişikliğinden dolayı muhabbetler bu tür davranışlar gösterebilirler
biraz sabredin yemini yer....

cem20

Uzman Üyemiz
Adı
Erdoğan
Soyadı
ATEŞ
yemini suyunu verin kenara çekilin.fazla kusu rahatsız etmeyin bulundugu ortama ortama adapte olması biraz zaman ister hemen canlılık göstermeyebilir.alışır zmanla tabii.veteriner konusuna gelince kuşunuzun veterinerlik bir durumu yok maşallah rengi durumu canlı güzel.tepeli kanı var sanırım.kusunuz tepeli muhabbet kusu gibi.güle güle besleyin.

Acharad

Üyemiz
Çok veteriner arkadaşım oldu hepsinin son söylediği muhabbetler konusunda sen bizden daha bilgilisin oldu.Ben ki bu işi hobi maksatlı yaptım şuan sadece tek kuş besliyorum eğer bu iş için özel çaba harcamadıysa birçok veterineri cebimden çıkarırım.Arkadaşların dediği gibi ucuz olunca hiçbir veteriner de kendini bu konuda yetiştirme ihtiyacı duymuyor malesef.Ben 3 sene köpek de besledim bir aşısından bir muhabbet parası kazanıyo zaten veteriner o yüzden malesef yüzüne bakmıyorlar kuşların.Senin kuşa gelince hiç kafana takma gayet sağlıklı ve canlı duruyor. Fotoğraflarda dikkat etmediğim dışkısı sen sadece dışkısına ve poposuna bak ürkütmeden eğer dışkısı normal poposunda da birikme yoksa ortam değişikliğidir.Hayatım boyunca sadece muhabbet besledim başka bir kuşa heveslenmedim bile çünkü dünyanın en hassas kuşları bence bunlar.Psikolojilerini anlamak zor ilgisizlikten kendilerini öldürebilen bir kuş muhabbet kuşu. Heleki bir ortama insanlara alışıp petshopa terk edilince o ilgiden mahrum kalınca hayvana da hak vermek lazım.Petshopdaki canlılığına bakıp aldanmayın ortamda kuş olan herhangi bir başka yere götürün veya kuş sesleri dinletin bakın evinizde de canlanır :) O yüzden ordaki davranışlarıyla evdeki iştahsızlığını ve hareketlerini kıyaslamayın 1 hafta verin hala aynı ise ki ihtimal vermiyorum aynı olsun o zaman endişelenebilirsiniz.

demohayat

Yeni Üyemiz
Adı
Sabri
Soyadı
Er
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim... Bugün kuşum ballı krekerinin yarısını bir güzel yemiş. Sanırım Aşağıya kase içinde koyduğum kraker yeminde yarısına yakınını yemiş. Ama yumurta ile karışık olana ve yemliklerdeki yeme hiç dokunmamış... Beni çok mutlu etti...

Sizlere yeni sorum, yemliklere alışmasını nasıl sağlarım ? Acaba içindeki yemi mi yadırgıyorda hiç oradan yemiyor. Yemliklerde 2 çeşit yemin karışımı var. Tabandaki kâseleri ve serpme yemi çıkartmalı mıyım alışması için yemliğe ?

yeşil kanat

Yeni Üyemiz
Adı
Elif
Soyadı
Bekiroğlu
Kuş hangi yemi yemeyi seviyorsa o yemden verin birde yemliğe alışmasını istiyorsanız onu zorlamadan ona yemliği gösterin.

Acharad

Üyemiz
ballı kraker  malesef hayvanı biraz şımartıyor ve tembelleştiriyor tüm ekstraları çıkarın 2 güne kendiliğinden bulur yemliğin yerini :) kuşunuz zaten büyük,yaşını çoktan geçmiş ortama nazlandığından gelmiyordur yemliğe sabredin alışacaktır.Mama olayına gelince onu alıştırmak biraz sabır istiyor eğer daha önce hiç yemediyse biraz yabancılaması normal siz sabırla az az verin tadına bi baksın ona da alışacaktır.

demohayat

Yeni Üyemiz
Adı
Sabri
Soyadı
Er
Kuşun bugün kafesini temizleyeceğim. Serptiğim ve kâselere koyduğum yemleri/ büskivileri vede Ballı krakeri alacağım . Daha sonra takip edeceğim, bilgi veririm mutlaka :)

burak cihan

Üyemiz
Adı
burak
Soyadı
CİHAN
güzel bir erkek kuş, eğer sürekli yem yemese hayvanın tüyleri kabarık olup sürekli düşünen modda oluyor (takatsizlikten)

demohayat

Yeni Üyemiz
Adı
Sabri
Soyadı
Er
Dün akşam kafesi temizlemiştim, bugün yemini yemiş :) Bir hayli alıştı artık kafesine ve ortama, bu sabah cır cır uyutmadı beni sabah :)

Kafesin tünek yerleşimi ve kafesin genel yeri nasıl arkadaşlar ?

Bu arada merak ettiğim bir konu daha var arkadaşlar, yeni konu açıp dağıtmamak için buradan sormak istiyorum. Kuş bildiğiniz üzere 1 yaşından biraz daha büyük, yetişkin bir kuş. Daha önce evde yetiştirilmiş ve pet shop'a bırakılmış ( tek kafeste durmaktaydı ). Bu kuşu ele alıştırmak için ne yapmak lazım ? Kafesin içine el girince çok fazla korkmuyor ani haraket yapmadıkça ama hiç parmağa gelmiyor. 1 hafta oldu yaklaşık, kafesten hiç çıkartmadım. Süreç hakkında tavsiyeleriniz nelerdir ? Kafesten çıkartmak mı lazım çıkartmamak mı ?

ONUR ÇÖKELEKOĞLU

Uzman Üyemiz
Adı
ONUR
Soyadı
ÇÖKELEKOĞLU
Yaşını alan kuşu eğitmek çok zordur ama imkansız değildir. Kuşlar eğitimde insanı eş olarak bilir ve gelir ona şakır yem kusmaya çalışır hatta kafaya ele bile kerkinir:)30 Günlük palazla eğitim başlar ve bunun 2 3 aya kadar konuşması için kritik dönem vardır, insan kelimelerini öğrenir ve  kafesinde sahibine şakıyıp kur yaparken anlamadığı bu kelimeleri tekrarlar.Sizin kuş kritik dönemi geçmiş bu saatten sonra konuşmaz, muhabbet sesini artık kaydetmiştir.Ele alıştırmaya gelince sabırla ilgilenin onunla güven verici konuşun bazen yalnız erkekler kızışıp insana yönelir konuşmasada ele, kola gelir kafaya konar. Her gün düzenli ilgilenin parmağınızı kafeste yavaş yavaş ayaklarına uzatın kademe kademe alışır.Evde güvenli şekilde salın,bazen dediğim gibi kızışıp iletişime geçecek canlı arıyorlar bu kedi köpekte olabiliyor.Elinize kondurun ve onunla sohbet edin muhabbetler sosyal canlılardır ve ilgiyi severler.

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Çok yer değiştirmiş yavrum stres olmuştur ilk başta. Ama alışmaya başlamış galiba hayırlı olsun. Veterinerler fakültede egzotik hayvanlara dair teorikte eğitim görüyor ama pratikte bir sey goremiyorlar az vaka geldigi için. Tabi hasir nesir olmadigi hayvana dair de bilgi toolayamiyor. Bu is hekimin kendini geliştirme istegine kalmis bi olay. Ama cok sukur ankarada var benim kliniginde de kus besleyen meraki olan bi veterinerimiz.