Bir toptancı 14 ten kuş alıp 15 ten petshoplara satıyor.Bu petsopçu da kuşları 30-40 arasında satıyor.
Bunu bizzat petshopçudan öğrendim,kendisi dile getirdi,hatta benide götürüp kuş alabileceğimi,seçebileceği söyledi.Aldığı kuşlar içinde çekte vardı,tabi bu kuşları ayrı yerden almadıysa 15ten aldıysa gayet güzel uygun fiyat demektir.Bunu da yakında öğrencem zaten.Eğer 15 ise aldığı çekler,benide götürmesini rica edip alayıp en güzellerinden atayıp çifte mis gibi.
Aynı gün,caddede bir adam gördüm elinde kafes içinde kuş,dedim kaça aldın,60 tan almış kuşu.Satan kişi yuvadan alıp vermiş bu kişiye ve kuş erkekmiş,jumboymuş.Kuşa baktım,kesinlikle dişi ve jumbo olmadığı apaçık ortada yerli bir kuş.Yerli ile jumboyu ayıramayacak kadar bilgisiz değilim elbet amatör takılsam da.
Böyle bir acayip piyasa var ortada.
Yani,60 veya 30 liraya kuş almak enaylik gibi bir şey oluyor belli ki,daha doğrusu satıcılar alıcıları enayi yerine mi koyuyor ? Bunun muhasebesini üreticiler,petshopçular,toptan satıcılar oturup düşünmesi lazım kendileri açısından,sonra toplanıp konuşurlarsa konuşsunlar kazanılan paranın ne kadarı haram ne kadarı helal diye.
Tabi üretip satıp bir emek işidir,ama 14-15'e kuş alıp onu 2-3 katına satmak hem emek hırsızlığı hem de milleti kazıklamaktır.