Yumurta sıkışması ve içeride kırılması

bypremium

Yeni Üyemiz
Adı
Emre can
Soyadı
Özmen
Bugün yumurta sıkışmasından şüphelendiğim dişimi veterinere götürdüm. yumurta çok büyük olduğu için ve anüsüde çıkacağı için yumurtayı kırma yöntemini uyguladı veteriner. fakat kabukları çekemedik yumurtanın sarısı akmış durumda sizce bu kuşun akıbeti ne olur? kuş diğer yumurtaları çıkarırsa kabuklarda çıkar dedi veteriner ama çıkaramazsa içeride çürüme yapar ver ölür die ekledi sizce ne olur?

Kemalgir

Takipçi Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Malgır
(veterinerist) florya kuş hastanesi bu ameliyatı yapıyor isterseniz danışın.

bypremium

Yeni Üyemiz
Adı
Emre can
Soyadı
Özmen
malesef tekirdağ çerkezköyde yaşıyorum ulaşmak için imkanım yok daha doğrusu kuş alacağım yolda telef olabilir

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Allah o veterineri bildigi gibi yapsin
Bilmiyorsan karisma kardesim yav...

Biraz zeytinyagi ile karin altina masaj yapar sekilde ovalayip popoyada zeytinyagi damlatsaydi kus iki uc saat icinde yumutlrtayi cikarirdi...

ahmet toprak

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
toprak
benim de başıma geldi kuş zamanla toparlandı şimdi yavrusu var sanıyorum içi akıyor yumurtanın kabuk kısmını calsiyumu zamanla eritiyor kuş tabi benim ki böyle oldu umarın sizin kuşunuz da zamanla iyileşir geçmiş olsun.

bypremium

Yeni Üyemiz
Adı
Emre can
Soyadı
Özmen
malesef gözlemlerime göre dişi kuşum dışkılayamıyor zehirlenip ölecek çok üzgünüm şimdi anladımki veteriner işi bilmiyormuş :(

ahmet toprak

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
toprak
Emre Can ÖZMEN' Alıntı:
malesef gözlemlerime göre dişi kuşum dışkılayamıyor zehirlenip ölecek çok üzgünüm şimdi anladımki veteriner işi bilmiyormuş :(
dişi kuşunuz ne durumda emre bey tekrar geçmiş olsun

MEVLÜT KÜÇÜK

Uzman Üyemiz
Adı
MEVLÜT
Soyadı
KÜÇÜK
Çok kez başıma geldi ama kırmanın aksine kırmamak için elimden geleni yaptım bugüne kadar. Anüs dışarı çıksa da zararını görmedim hiç, hayvan toparlıyor birkaç günde. Zeytinyağı sürdükten biraz sonra karın bölgesini biraz gerdirince hayvan kendisi zorluyor zaten yumurtayı çıkarmak için. Geçmiş olsun...

djduygulu

Üyemiz
Adı
Hayri
Soyadı
SİM
Öncelikle geçmiş olsun biz üreticilerinde karşılaştığı bir durum yumurta sıkışması bir kaç konuya değinecem
bunlar benim kendi tecrübem ve deneyimim öncelikler veterinerler muhabbet kuşu konusunda bilgisiz-tecrübesiz vede isteksizler ne yazıkki
bu yüzden üreticiler olarak muhabbet kuşlarının veterinerleriyiz.

1- Yumurta sıkışmasında erken müdahale önemli zaten duyarlı ve takibiniz iyi ise anlarsınız yumurtanın döndüğünü
2-kuşu yormadan-yıpratmadan önce bölge ve çevresini yağlayarak bi 5-10 dk bekliyeceksiniz
3- daha sonra yumurtayı çıkartmaya çalışacaksınız zaten doğru yapar iseniz kuşun ıkındığını size yardım ettiğini fark edersiniz

NOT1: deneyimli olgun dişi kuşumda başıma geldi genellikle çok başarılı bir şekilde çıkarırdım fakat müdahalem sırasında yumurta kırıldı
ve kuşu hasta kafesine aldım 2 gün sonra kırık yumurtayı atmaya başladı

NOT2: geçenlerde bir rainbow dişimde başıma geldi işten geldiğimde fark ettim ilk müdahale yaptığımda yağ yoktu hayvan genç olduğundan
dolayı müdahale yaptığım sırada resmen öldü dedim ve masaj yaptım baktım kendine geldi eve gittim 1 saat sonra yağ alıp geldim ve dikkatli ve dinlendirerek çıkarttım şuanda maşallah'ı var

NOT3: tecrübeli bilen üreticilerden yardım almakta fayda var

Powerlift

Üyemiz
Adı
Tural
Soyadı
Erdoğan
Eczaneden 6 numaralı beslenme sondası alıp ucundan 1 cm kalacak şekilde kesin. Ucunu vazelinleyip ventten içeri gönderin. 2 ml-lik enjektöre 1 ml kadar kaynatılmış ılık su koyup ventten içeri gönderin. Sabah akşam tekrarlayın.

Bu kuşun parçalanmış yumurta kabuklarını dışarı atmasına yardımcı olacaktır.

3-5 gün kadar koruyucu amaçla antibiyotik damla verebilirsiniz. Ancak fazla uzatmayın. Kuşun immun direncini antibiyotikle zayıflamasın.

bypremium

Yeni Üyemiz
Adı
Emre can
Soyadı
Özmen
yumurta kırılması çarşamba günü gerçekleşmişti bende cuma gününden beri her sabah 1-2 damla olmak kaydıyla biraz zeytinyağı enjekte ettim dün kırılan parçaların ufak bir kısmını çıkarmış fakat alt taraktaki şişkinlik devam ediyor 5-10 dakka masaj uyguluyorum hergün ama kuş hala halsiz dışkısını tek tük yapıyor her yöntemi deniyorum fakat çok iç açıcı sonuçlar alabilmiş değilim yarın zeytinyağı enjekte etmiycem kuş biraz dinlensin ne olacağını tam olarak bilmiyorum çok sevdiğim ve duygusal bağımız güçlü olan bir kuş yaşaması içindeki pisliği atabilmesi için dua ediyorum :(