Yumurta Tıkanması ve sonrası

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Merhaba, bir çoğunu benim ayakları sakat kızım Can' ı tanırsınız... Bir kaç gündür hareketlerinde bir gariplik seziyordum. Poposu şiş değildi ama sürekli kafesteki kendin seçtiği bir köşeye inip ordaki peçeteyi didik didik ediyordu ve yatıyordu orda uzun süre. Ara sıra da poposunu açıp açıp kapadığını gördüm. Sonra dışkısını kontrol ettim büyük dışkılamaya başladı. Fıstığımın başına gelen kötü olaydan sonra da ne yapacağımı bilemiyordum biraz kendi halinde bırakmaya karar verdim ama nolur nolmaz diye de kalsiyumunu kemiğini kumunu eksik etmedim.
Neyse bu sabah bi baktım poposu şişmiş açıp açıp kapatıyor ama iştahı yerinde hareketleri çok durgun değil. Elime alıp poposunu muayene ettim ve yumurta elime geldi direk zaten. Tam formunda bir yumurta. Bir kaç saat bekledim çıkarmasını ama poposu kızarıp morardı ve iyice açıldı ama hala yumurtlayamayınca dua edip Allah' ım bana yardım et dedim ve elimi kolumu yıkayıp kolları sıvadım.
Önceden de videolar izlemiştim, yazılar okumuştum çıkartma operasyonuyla ilgili. Ordaki gibi yumurtaya bastırmadan sadece ittirerek çıkardım yumurtayı çok şükür. Sonra poposunu oksijenli suyla temizleyip baticon sürdüm. Suyuna da 3 damla baytril damlattım.
Şimdi yem yedi, dereotu koymuştum sabah kafesine onu yedi kendini temizliyor gayet iyi görünüyor maşallah.
Zaten Can ayrı kafeste başka bir dişi kuşla duruyor o dişiden demin ayırdım dinlensin diye hem de suluklarını ayıramıyorum sonuçta boş yere diğeri antibiytikli su içmesin diye.
Yumurta da boş dediğim gibi çiftleşme söz konusu değil. Sanırım çıkarmaya çalışırken de hafif ezmişim uç kısmı ezik çıktı. Şeffaf bir şey, az önce yanlışlıkla düştü kırıldı zaten :/

Bundan sonrası için yapmam gereken bir şey var mı? Ve bu boş yumurtlamaların önüne nasıl geçeceğim ben bu başıma gelen 2. olay ama neyse ki bu defa kötü şeyler olmadı.

yumurtayı çıkardıktan sonraki fotoğraflar...

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Başınız sağolsun çok üzüldüm :'( 
Peki 1-2 hafta sonra neden öldü kuşunuz bir komplikasyon mu oldu veya yeniden mi tıkanma yaşadı?

djduygulu

Üyemiz
Adı
Hayri
Soyadı
SİM
Tıkanmayı geç farkettim ve ilk çıkartma deneyimim olduğundan baya zorlandığım için çokta dikkat ettim ve gerektiği kadar nazik masajla yapmıştım, sizin kuşunuzun davranışları nasıl , suyuna vitamin takviyesi yapmanısı tavsiye ederim.

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Benimkinin davranışlarından işkillendiğim için sürekli poposunu kontrol ediyordum, şişlik bu sabah meydana geldi bir kaç saat bekledim baktım çıkaramıyor müdahale ettim çok yormadım sanırım. Davranışları normal her zamanki gibi. İştahı yerinde. Suyuna baytril kattım vitamini ağızdan verdim 1 damla. Yumurta kabuğunu da yumurtaya kattım iyice havanda ezip bir de dereotu verdim yedi baya bi.
Dışkıları minikleşti ama sadece şimdi kocaman bir dışkı yaptı. Başka yumurta var mı diye kontrol ettmeye çalıştım ama şu an poposu zaten çok hassas, yormak istemedim. Her halukarda gün aşırı yumurtladıkları için ona artık yarın veya öbürsü gün bakabilirim.
İnşallah başka yumurta yoktur...

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Bigi verebilecek olan var mı?
Son durum şu: Kuşun durumu iyi. Yiyor içiyor ötüyor...
Poposu yavaş yavaş kendine geliyor ama hala tabi kızarık ve hafif dışa doğru. Ama sürekli kontrol ediyorum git gide düzeliyor.

Oksijenli suyla temizleyip baticon sürdüm baticon u yenilememe gerek var mı? Ayrıca herhangi bir iltihabik duruma karşı suyuna 3 damla baytril kattım. Dereotu ve yumurta verdim. yumurtanın kabuklarını da ezip içine kattım.(bunlar yumurtayı çıkardıktan hemen sonra yaptıklarım)

Başka yapmam gereken, ona yardımcı olacak bir şey var mı? Bir tane daha yumurta varsa veya bir kaç tane ne yapıcam???

karahanuzun

Uzman Üyemiz
Adı
Karahan
Soyadı
UZUN
Takibe devam iyi bir gözlemcisiniz.. yemesi içmesi yerinde bu  iyiye işaret çabuk kendini toplayacaktır..

gokcencelik

Uzman Üyemiz
Karahan UZUN.' Alıntı:
Takibe devam iyi bir gözlemcisiniz.. yemesi içmesi yerinde bu  iyiye işaret çabuk kendini toplayacaktır..
Çok teşekkür ederim ama malesef anladım ki sadece gözlem yapmak yetersiz oluyor tecrübe ve soğukkanlılık gerek. Eğer Fıstığım bundan bir kaç hafta önce benzer bir olay yaşamış olmasaydı belki Can da bu kadr doğru hareket edemeyebilirdim.
Gerçi Fıstığın içindeki yumurta eciş bücüş biçimsizdi, çıkarmaya çalıştım ama olmamıştı ona istinaden veterinere götürmüştüm ama işte ömrü yokmuş kızımın...

gokcencelik

Uzman Üyemiz
-Can ilk gün büyük dışkılamaya devam etti.
-Kontrol ettim başka yumurta yok gibi geldi. Sanırım poposu acıdığı için dışkıyı biriktirip bir seferde yapıyor.
-Şimdi poposunun rengi normal, hemen hemen eski haline dönmüş durumda.
-Baticon u yenilemedim bir daha.
-Antibiyotiğe devaö.
-Eğer içinde yumurta varsa bugün gelmesi gerek ama hiç bir hareket yok, tıkanma belirtisi de yok ve dışkısı normal boyutuna geldi.
-Hareketi, yemesi, içmesi her şeysi eskisi gibi normal çok çok şükür...

mehtapyılmaz

Uzman Üyemiz
Adı
Mehtap
Soyadı
Yılmaz Maraşlıoğlu
Çok geçmiş olsun Gökçen hanım inşallah bir daha böyle bir sorun yaşamazsınız zor bir durum.

karahanuzun

Uzman Üyemiz
Adı
Karahan
Soyadı
UZUN
evet  varmı  bir  gelişme??

Gökçen ÇELİK' Alıntı:
-Can ilk gün büyük dışkılamaya devam etti.
-Kontrol ettim başka yumurta yok gibi geldi. Sanırım poposu acıdığı için dışkıyı biriktirip bir seferde yapıyor.
-Şimdi poposunun rengi normal, hemen hemen eski haline dönmüş durumda.
-Baticon u yenilemedim bir daha.
-Antibiyotiğe devaö.
-Eğer içinde yumurta varsa bugün gelmesi gerek ama hiç bir hareket yok, tıkanma belirtisi de yok ve dışkısı normal boyutuna geldi.
-Hareketi, yemesi, içmesi her şeysi eskisi gibi normal çok çok şükür...