Yumurtada Yavru ölümlerinin muhtemel sebepleri

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Arkadaşlar,
Bazı yerlerden aşağıdaki muhtemel sebepleri derlemeye çalıştım. Umarım faydası olur.

1. Kümeste nem oranının düşük oluşu denirken, birçoğu da problemin en çok kış aylarında ortaya çıktığını yani nem oranının yüksek olduğu dönemde görüldüğünü belirtiyorlar.
2. Bazı üreticiler çok fazla rutubetten ve yuvalardaki dışkıların yumurtanın üzerindeki delikleri tıkayarak yavrunun oksijensizlikten ölümüne sebep olduğunu savunuyorlar.
3. Günümüzde yarışma show  kuşlarının vücutlarının iri ve tüylerinin kalın olmasının yine aynı neticeyi (oksijensiz kalma) doğurduğunu söylüyorlar.
4. Çok yakın kan bağları ile yapılan eşlemelerde yine aynı kötü sonucu doğurduğu söylenmektedir.
5. İhtimallerin biri ise yanlış veya yetersiz havalandırma olarak karşımıza çıkıyor.
6. Kuluçka dönemi öncesi yetersiz veya yanlış beslenmede çok tartışılan sebeplerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu üretici kuluçka döneminden önceki haftalarda proteince zengin besleme taraftarıdır.
7. Kuluçka kondisyonun eksik olması yine bir çok üretici tarafından savunulmaktadır.
8. Kimileri de uygun olmayan keçeli kalemler ile yumurta üzerinde yapılan  işaretlemelerin embriyoların ölümüne sebebiyet verdiğini savunmaktadır.
9. Yumurtaları çok sık ele almanın da olumsuz etkilediğini dikkate almak gerekmektedir. Ayrıca bulaşıcı  bir hastalık olması durumunda bir yuvalıktaki hastalığın diğer yuvalıklara da taşınması gerçekleşmektedir.
10. Dişinin tedirgin olması veya parazit gibi problemlerle yuvalığı sık sık terk etmesi, özellikle bunu gece yapması ve karanlıkta tekrar yuvalığa geri dönememesi.
11. Çok kızgın eşleşme isteği dolu erkeğin dişiyi sürekli yuvalık içinde rahatsız etmesi ve onu eşleşmek için kuluçkadan kalkmaya zorlaması.
12. Dişilerin dışarıda olduğu bir anda gece ışık tesisatının ani sönmesi sonucu yuvalığı bulamayarak yumurtaların soğuması.
13. Yuvalık kontrolleri sırasında dişinin aniden ürkerek yumurtanın üzerinden ani fırlaması ve yumurtaların zarar görmesi.
14. Yumurtaların dişi tarafından gerektiği kadar çevrilmemesi.
15. Çok fazla yumurtlama sonucunda önce çıkan ve büyüyen yavruların altında kalan veya etrafa saçılan yumurtaların anne tarafından toplanamayarak soğuması.
16. Yumuşak altlık malzemesinin içine gömülen yumurtaların dişi tarafından ısıtılamaması ve soğuması.

Mutlaka daha birçok sebepler olabilir. Umarım diğer arkadaşlarda değerli katkılarını esirgemezler.

özcanduman

Site Moderatörü
Adı
Özcan
Soyadı
Duman
Ayhan abi..
Emeğine sağlık..
Güzel ve faydalı bir paylaşım...
Saygılar...

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Özcan DUMAN' Alıntı:
Ayhan abi..
Emeğine sağlık..
Güzel ve faydalı bir paylaşım...
Saygılar...
Özcan Bey,
Teşekkürler. Biraz fazlaca problem yaşadığım bir nokta o nedenle araştırdığım konuların başında geliyor. Muhtemel sebepleri paylaşmak istedim. Umarım arkadaşlar faydalanır yavruların hayatlarını kurtarabiliriz.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
verdiğin biligiler için teşekkürler ayhan abi,

dün acı bir olay yaşadım. biliyosun ilk yavrularımı alacaktım
yavru kafesin içinde ölü olarak gördüm,yumurtanın kabuğuda ortada yok,
moralim bozuldu ne yapacağımı şaşırdım
büyük ihtimal erkek yaptı nasıl bir yol izlemeliyim.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Ali Kardeşim,

Benim yorumum dişi kuş strese girip atmıştır. Tabi hava soğuk olduğundan üşüyüp yavru ölmüştür. Yapılacak şey tüm üreticilerin dediği gibi iyi gözlem ve kuşu anlamaya çalışmaktır. Kuş atmışsa; mutlaka biz anlayamasakta bir nedeni vardır. Benim başıma da geldi. 7. yavru çıktığında anne 7. yi dışarı atmıştı. Ben kontrolde fark ettim yavruyu aradım ve ızgaranın altında buldum. Tekrar yerine koydum. Aynı anne hemen ısıttı besledi.

Hemen moral bozmayalım. Hobiye gayretle ve daha dikkatli devam diyorum. İnşaallah tekrarlanmaz.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
abi yavrunun  kafası yaralıydı,yumurtada ortada yok.
iş dolayısı ile takip etme imkanım çok az sabah akşam bakabiliyorum.
bir dahaki çıkacak yavrulardada olma ihtimali varmı ne yapacağımı bilemedim.

hobinin acı gerçeğide bu olsa gerek yaşayarak öğreneceğiz.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yavrunun kafası patlatılmış ise erkeği ayırabilirsin. Tekrar olmazsa ya dişi yapmıştır. Ya da bir defalık bir durumdur.

Dişiyi ayıramazsın yumurtalara erkek yatmaz, yavrular küçükken de bakmaz.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yanlış oldu. Ya erke yapmıştır. Ya da bir defalık bir olaydır olmalı.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
teşekürler ayhan abi,
ikinci yavruyu bekleyeceğim aynısı olursa erkeği ayırmayı düşünüyorum.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Ali Bey,

Bazı formlarda bulabilirsin ama benim hatırladığım kadarı ile anlatmaya çalışayım. Erkekler pek öyle kuş öldürmezler. Bu daha çok sert mizaçlı olan dişilerin işidir.
Büyük ihtimal yavrunun yem istemesinden dişi hoşlanmamış ve susturmak için uğraşmıştır. Yine büyük ihtimalle kastını aşarak ölüme sebebiyet vermiştir. Bence bekleme erkeği akşama ayır. Dişi mi erkek mi bir anla. Eğer birkaç yavru çıkarda ölüm olmazsa erkeği kontrollu olarak tekrar yavruların yanına sal. Ama 1-2 saat gözlemle. İnşaallah bir defalık geçici bir durumdur.
Eğer 2. kulaçka da da aynısı olursa o kuşu üretimden almalısın.

Ali MARAL

Üyemiz
Adı
Ali
Soyadı
MARAL
teşekkürler ayhan abi,

aldığım arkadaşın verdiği bilgilere göre
daha önce sağlıklı iki kuluçka geçirmişler
ikinci kuluçkasında beş yavru büyütmüşler.
hatta yavruların resimlerini gördüm.
umarım birdaha tekrarlamaz.

Yasirozen

Üyemiz
Adı
Yasir
Soyadı
Ozen
Ayhan OTÇUOĞLU' Alıntı:
Yavrunun kafası patlatılmış ise erkeği ayırabilirsin. Tekrar olmazsa ya dişi yapmıştır. Ya da bir defalık bir durumdur.

Dişiyi ayıramazsın yumurtalara erkek yatmaz, yavrular küçükken de bakmaz.
yavru almış olduğum çiftte , yavru çıktıktan sonra dişi öldü yavru daha 3-4 günlükken yavruyu erkek besledi . yumurtaya yatmıyor ama yavruya bakıyor. bizzat şahit oldum