yumurtlama döngüsü

Kemalgir

Takipçi Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Malgır
2 günlük yumurtlama döngüsü bittiğinde tekrar döngü ne zaman başlayabilir?

Aslında konu şu erkek sanırım hazır degildi yeltendi ama çiftleşmeyi beceremedi  6 yumurta oldu o sırada ve sanırım hepsi boş yumurtalama süresi sonlarına dogru yani 5 yada 6. yumurtada erkek değişmeye başladı sürekli kapı çalıp dişiyi çagırıyor kuluçka kapı agzında bile ayak koymaya çalışıyor dişiyi belki günde 50 kere dışarı cıkarıyor bi tur atıp geri dönüyor dişi.
Erkek yumurtlama dönemini kaçırdı sanırım bi sonraki ne kadar sürüyor erkek artık yakalar mı bu döngüyü?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Kemal Bey,

Bir erkek dişi ile başarılı şekilde birleştiğinde sanırım 6-7 gün sonra gelen yumurtayı döllüyor. Yani spermin rahimde yumurtanın özünü bulup döllenmesi ve kabuk yapıp yumurtlaması bu süreye geliyor. Yine tecrübeli bir kuşçudan duymuştum. 1 erkeği birkaç dişiye kullanıyormuş ve dişi 4. yumurtayı yapınca alıyormuş ve 5.ve6. yumurtalar dolu geliyormuş.

Eğer tüm yumurtalarınız boş ise erkeğiniz büyük ihtimalle çok genç ve tecrübesiz olabilir. Birde o sıralar hazır olmaya bilir. Sürekli yumurtalayan yavru büyüten takım ise artık bir sorunu olabilir.

Yumurtaları alırsanız yeni yumurtlama her ikiside üreme durumunda ise 10 gün kadar sürecektir.

özcanduman

Site Moderatörü
Adı
Özcan
Soyadı
Duman
Erkek hasta olmadığı ve tüy e girmediği sürece ciflesmeye hazırdır genelde...

Ama tecrubesizse disiye tam binemeyebilir..
Bu arada dişi kızgınlık tan yumurtlamaya başlayabilir..
Yalniz şunu da göz ardı etmemek lazım birkaç sefer başıma geldi...
Bazen siz farketmeden erkek döl bırakmış olabiliyor bir sefer...
O bir seferde bile dişi döl ü  çekerse o döl le 4. 5. Yumurtalar dolu çıkabiliyor..

Eşleşmede n 1 hafta sonra dişi döl tutar ve bu tek sefer eşleşme bile olsa önündeki 15 gun 5 yumurta dolu olabilir.. Yani her yumurta için ayrı dölleme gerekmez..
Ancak anlaşmış ve kızgın çiftler sürekli yumurta aralarında bile ciftlesir...

İşin özü yumurtaları özellikle son 2-3 yumurtayı kontrol edin boşsa hepsini alın..
Kısa sürede ciftlesip tekrar yumurtlar dişi..

Ama bence dolu yumurta vardır siz görmeden çiftleşme olmuştur...
:)

Kemalgir

Takipçi Üyemiz
Adı
Kemal
Soyadı
Malgır
Ilk yumurta 26 sında oldu hepsi hala sarı:/ yumurtaları alamam dişim cok baskın biri bundan öncekinde yavru kutuya giriyordu yeni yumurtaları kırıyodu istemeden bunu gören dişi erkegi paraladı bi dönem sakinleşmesini bekledik erkegi ayırdık öldürüyordu yani elimle ayırdım araya girip erkekte ben Bişey yapmadm ötüşü yapıo görmeye can dayanmaz yani dişim böyle biri hala oturuyo kendi yeni yapcagı zaman temizliyo içeriyi onu bekliyorm
Sorum şuydu yani 2 şer günden 5 inde yapmış oluyor en son bi 15 gündür yapmamış oluyo yumurta bu yumurtlama döngüsü ne kadar sürede yeniden başlıyo üreticiler seri yaptıgı için bilir diye sordum teşekkür ederim cevabınız için

özcanduman

Site Moderatörü
Adı
Özcan
Soyadı
Duman
Kemal bey;
Bu kuştan kuşa değişir..
Kastınız tekrar ne zaman yumurtlar ise;
Siz yumurtaları altından almadıkça kuş  o yumurtalardan bir şey çıkmayacağını anlayana kadar yatar.(tahmini en son yaptığı yumurtadan 20-25 gün sonrasına kadar)
Ayrıca çok yıpranır..
Sonra dediğiniz gibi yumurtaları ya kırar ya kenara iter bir şekilde yeni kuluçkaya hazırlanır.
İlk çiftleşme yada çiftleşme çabasından 1 hafta sonra yumurtlamaya başlar en erken..bazen 15-20 günde sürebilir…
Benim 1 çiftim her kuluçkada en küçük yavru daha yeme gelmeden 23-25 günlükken yavruluğa onun yanına yumurtlamaya başlıyo, mecburen yavruyu alıp kafes tabanına koyuyorum.
Diğer bir çiftim tüm yavrular yeme düşüp kafesten ayrıldıktan 1 hafta 10 gün sonra tekrar eşleşmeye başlıyo...
Başka bir çiftim ise kendini iyice dinlendirip bi tüy atmadan erkeği hayatta yanına yaklaştırmıyor 1 ay kadar..
Umarım bu sefer doğru anlamışımdır..  :)
Saygılar...