yuva temizliği nasıl yapılmalı...

serdarrr

Takipçi Üyemiz
Adı
serdar
Soyadı
cancan
merhaba öncelikle kötü haberim var malesef üretimhanemi kapattım:((

2çift eve getirdim yavruları var ve yaklaşık 12günlükler.

yuvaların temizliğini ne zaman yapmam en uygunu,yavruların cıkmaları bekliyorum bazen yavrular cıkmadan yumurta yapmış oluyolar bende elliyemiyorum yatmaz tekrar diye.

öğrenmek istediğim ne kadarda bi temizlemek lazım,her yavru cıktığında mı yoksa arada bikere daha temizlemeli mi bide ben temizlerken sadece içini boşaltıp siliyorum ve yeni talaş koyuyorum, ilaça falan gerek varmı?

çok olacak ama bişey daha sormak istedim, ben şimdi bunları eve getirdim yer değişiminden etkilenirmi yoksa yavrular çıktıktan sonra hemen yumurta yaparmı tekrar.alışmaları için yapmam gereken başka bişey varmı

metkuy

Uzman Üyemiz
Yuva temizliği sıcak havalarda 2-3 güne kadar düşmektedir. Şuan için haftada bir değiştirseniz yeterli gelecektir.

elinize ameliyat eldiveni takıp yavru ve yumurtaları içinden alın , yuvalığın içini temizledikten sonra yuvanın dibine haşereler için opigal 5 serpin ve üzerine talaşı koyup birazda talaşın üzerine opigal 5 serpin sonra yumurta ve yavruları temizlediğiniz yuvaya alın. Temizlik işini mümkün olduğunca çabuk bitirmek için tüm gerekenleri yanınızda hazır bulundurun. Opigal 5 i veteriner ilaçları satan ilaç depolarından bulabilirsiniz fiyatı 7 TL

Eve getirmiş olduğunuz yavrulu kuşlarınız yavrularını beslemeye devam edecektir ve ardındanda normal üremelerine devam edeceklerdir , bu birazda sizin taşıma koşullarınıza ve yeni ortamlarına bağlı olacaktır diye düşünüyorum.

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
serdarrr' Alıntı:

yuvaların temizliğini ne zaman yapmam en uygunu,yavruların cıkmaları bekliyorum bazen yavrular cıkmadan yumurta yapmış oluyolar bende elliyemiyorum yatmaz tekrar diye.

öğrenmek istediğim ne kadarda bi temizlemek lazım,her yavru cıktığında mı yoksa arada bikere daha temizlemeli mi bide ben temizlerken sadece içini boşaltıp siliyorum ve yeni talaş koyuyorum, ilaça falan gerek varmı?

çok olacak ama bişey daha sormak istedim, ben şimdi bunları eve getirdim yer değişiminden etkilenirmi yoksa yavrular çıktıktan sonra hemen yumurta yaparmı tekrar.alışmaları için yapmam gereken başka bişey varmı
Siz bu sordugunuz en önemli sorunları bilmiyorsunuz, Allah aşkına siz bu kadarcık bilği ile nasıl üretimhane kurdunuz...İnşaallah hüsran sonucu üretim haneyi kapatmamışşınızdır... ??? ??? ???

erdem

Takipçi Üyemiz
Adı
ERDEM
Soyadı
ADALETSEVER
bu opigal 5 in miktarı varmı yani yuvalıga nekadar serpelemeliyiz .

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
erdem' Alıntı:
bu soruya ek olarak metin bey bir soruda ben sorayım bikaç topicte gördüm bunu içinde yavru varken yuvalığı temizlemek tehlike arz ediyor sanırım bikaç site üyesinin bu yüzden yavruları ölmüştü. Bu nasıl çözebiliriz? Yavrular kaç günlükken temizlemek gerekir.

serdarrr

Takipçi Üyemiz
Adı
serdar
Soyadı
cancan
yahya abi,daha önce yapanlara falan sormuştum,her ağızda bir temizlersin ve sadece talaş koy dediler bende o şekilde yapıyodum... yardımını bekliyorum... confusedtw

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Yahya SAYIN' Alıntı:
Siz bu sordugunuz en önemli sorunları bilmiyorsunuz, Allah aşkına siz bu kadarcık bilği ile nasıl üretimhane kurdunuz...İnşaallah hüsran sonucu üretim haneyi kapatmamışşınızdır... ??? ??? ???
+ 1

jeopar

Üyemiz
Adı
BURAK
Soyadı
BABAYAVRUSU
Arkadaşlar bu yuva teizleme konusunda bende sıkıntılıyım bugün yavruları bi havlunun üzerine koyup yuvalığı çıkarıp kumu çöpe döktüm ve yeni kum koydum,yavrularıda içine saldım ama bi tuhaflık var anne besliyor ama yavrular eskiden bu kadar bağırmazlardı beslerken şimdi sanki tüylerini yoluyormuşun gibi bağırıyorlar sonra yuvayı kontrol etmek için kapağını açıyorum erkek hemen yavruların önüne atlayıp bana vurmaya başlıyor anlamadım gitti bi fikri olan varmı ?

metkuy

Uzman Üyemiz
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
bu soruya ek olarak metin bey bir soruda ben sorayım bikaç topicte gördüm bunu içinde yavru varken yuvalığı temizlemek tehlike arz ediyor sanırım bikaç site üyesinin bu yüzden yavruları ölmüştü. Bu nasıl çözebiliriz? Yavrular kaç günlükken temizlemek gerekir.
opigal 5 in yavruya zarar verdiğini hiç duymadım, hatta bazı kanaryacılardan poşetin içine opigal 5 koyup kanaryayı poşetin içine atıp, poşeti hızlı bir şekilde havada çevirerek kanaryanın tüm tüy diplerine opigal 5 i yedirdiğini duymuştum. Ben bunun ne kadar sağlıklı olduğunu kimseyle tartışamam fakat bu uygulamada bile canlıya zarar vermeyen bu ilacın yuva temizliğinde kuşlarımıza zarar verdiğini hiç duymadım.

Yavrusuna bakmayan çiftlerden alıp başka kuşların altına verdiğim yavru ve yumurtalardada diğer kuşun kokusunu bastırmak için opigal 5 i yavrunun sırtına döker öyle başka dişinin altına verirdim hiç bir zaman sıkıntı yaşamadım bu konuda. 

erdem' Alıntı:
yuvanın zeminini ince bir tabaka kaplayacak kadar yeterli, talaşı koyduktan sonra birazda talaşın üzerine serpebilirsin , yavru veya kuşlar onu yemez rahatlıkla serpebilirsin.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
metin bey yanlış anlamışsınız opigal 5 in zarar verdiğinden bahsetmedim ben içinde yavru varken yuva temizliğinden bahsettim. Yani yavrular çok ufak olursa elle alıp dışarı koyup yuvayı temizlerken o hayvanlar dışarıda hassas olabilir ölümle karşılaşabilir mi? bunn için yavrular kaç günlükken yuvadan elimizle çıkartıp temizlik yapmalıyız diye sordum.

SAYLÜ

Uzman Üyemiz
Adı
ilyas
Soyadı
merdin
bende optigal 5 kullanıorum hiç bir zarar verdiğinide düşünmnüorum bence mutlaka kullanılmalı

erdem

Takipçi Üyemiz
Adı
ERDEM
Soyadı
ADALETSEVER
sağolasın metin kardeş uygulıycam inşaALLAH teşekürler.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
serdarrr' Alıntı:

serdarrr' Alıntı:
yahya abi,daha önce yapanlara falan sormuştum,her ağızda bir temizlersin ve sadece talaş koy dediler bende o şekilde yapıyodum... yardımını bekliyorum... confusedtw
Serdar kardeş, benim yaptıgım uygulama; yumurtlamadan önce yeni taktacagım yuvalıgı opigal5 e fırça batırarak yuvalığın deliklerine, eklem yerlerine ve tabanına surerim ve tabana bir el avucu kadar talaş atar yuvalıgı kafese yakarım.Yumurtalar oldu, yavrular çıktı artık azar azar talaş atarım.Yavrular 15-18 günlük olduklarında da  yuvalıgı yerinden alır, yavruları bir kaba alarak yuvalığı temizler, tekrar opigal5 e batırılmış fırça ile yuvalıgın eklem ve yarık yerlerine ve tabanına sürerim, tabana 2-3 avuş opikal 5 ile tuzlama yapılmış ve karıştırılmış talaş koyar, yavrularıda içine alır yuvayı kafese  takarım...

**eve getirdigin yavrulu çiftler kafesleri yle ve yuvalıkları ile geldiğinden sorun olmuyacaktır...Hayırlı üretimler...

Yahya SAYIN

Uzman Üyemiz
Adı
Yahya
Soyadı
SAYIN
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
metin bey yanlış anlamışsınız opigal 5 in zarar verdiğinden bahsetmedim ben içinde yavru varken yuva temizliğinden bahsettim. Yani yavrular çok ufak olursa elle alıp dışarı koyup yuvayı temizlerken o hayvanlar dışarıda hassas olabilir ölümle karşılaşabilir mi? bunn için yavrular kaç günlükken yuvadan elimizle çıkartıp temizlik yapmalıyız diye sordum.
Oyalanmadan hemen temizliği yapıp takarsanız sorun olmaz...(ilk yavru 12-13 günlük, enküçügü 4-5 günlükken bende çok temizledim...)

metkuy

Uzman Üyemiz
Asel ÖZTEKİN' Alıntı:
Asel kardeş yanlış anlamadım ama biraz uzun yazınca kendimi tam ifade edemedim sanırım , yavrular esnektir elle tutunca sorun olmaz tabi özenli tutulması şartıyla , temziliğinizi rahat rahat yapabilirsiniz dikkat edilmesi gereken temizliği mümkün olduğunca çabuk bitirip yavruyu yerine koymaktır , bunun içinde en güzeli aynı tip yuvalık bulundurup kirli ile hazır temiz yuvalığı değiştirmektir.  Yahya abininde belirttiği gibi talaş yavrular 15 günlük olunca değiştirilirse yeterli olacaktır yaz aylarında biraz daha sık temizlik fena olmaz.

asel09

Takipçi Üyemiz
Adı
Asel
Soyadı
Öztekin
Yahya bey ve Metin bey zaman ayırıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Peki anne yumurta bırakmadan önce talaş koymak doğrumudur. Yoksa yavruladıktan sonramı koymak doğrudur?

aykutsüzer

Uzman Üyemiz
Adı
aykut
Soyadı
süzer
selamlar
ben yuvalıkların içinde plastik kaplar kullanıyorum.
dişi yumurtlamadan önce bir tutam talaş atarım. bazı dişiler tamamını dışarı atar
bazıları yuvanın içine yayar. son yavru çıktıktan 4-5 gün sonra yani elle rahat tutulacak hale geldikten sonra başka bir temiz plastik alıp içine talaş atarak yavruları çabucak değiştiririm.
yerine takarım. daha sonra 2 yada 3 günde bir bu şekilde temizlerim.
yani kısaca yedek temiz yuvalık elinizde hazır olmalı.
ben böyle yapıyorum problem çıkmadı şimdilik.