Yuvalık Değiştirme Hakkında Bilgi verir misiniz??

AkSeA

Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
YILMAZ
Selamlar yıne bı soru ve yıne ben :) Uretımhanemde bit sorunu cıktı ve buna yuvalıklar konukculuk yapıyorlar, bu yuzden plastık yuvalık kullanmayı dusunuyorum bu sekılde talaşı degıstırdıgımde plastıkler konukculuk yapmayacak ama uretım bu sekılde olur mu ?? Plastık yuvalık var mı pıyasada bılmıyorum bıraz arastırdım fakat bulamadım acıkcası.. Fıkırlerınızı, tavsıyelerınızı ve bılgılerınızı beklıyorum... Şimdıden Çok Teşekkürler hepınıze...

murat kabayel

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
kabayel
kardeşim plastik yuvalık saglıklı degil bence ahşapolanı en güzel bitten kurtulmak icin ceşitli bit ilacları var suya katılan hayvanlara sıkılan yuvalıga dökülen  OPTİGAL 5 diye  ilac var  toz bunu kuşlara ve yuvalıga dökebilirsin faydası olur birde WİLMECTİN  diye ilac var sıvı bunu suya karıştırıyorsun kuşlara ver sulukta bir gün kasın 5 litre suya 1 cc kat fazla verme bir şey olmaz ama su acı oldugu icin icmezler bu ilac 6 ay yeter o kuşlardan cıkan yavrulara ble faydalı olur  kuşlara gelen bitler ölür sen kümese yeni aldıgın kuşları ilaclamadan kafese koyma ama en önemlisi temizliktir bunu unutma.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Plastik yuvalık yapan var. İstanbulda Davut Koç var Daper Kafes sahibi onun plastik yuvalıklarına bakabilirsin - http://www.daperkafes.com/yuvalik.html

Ama ben de Murat ustayla ayni fikirdeyim...ağaç yuvalık kullan. İçine plastik folluk kullanırsan hiç sıkıntı olmaz.

Ağaç yuvalıkları ara sıra bit-pireye karşı ilaçlaman gerekiyor. Plasrtık follukları da ara sıra dezenfektan veya çamaşır suyu ile yıkaman gerek.

Bit sorunundan kurtulduktan sonra sana tavsiyem okaliptus yaprakları kullan. Kullanması çok basit...2-3 okaliptus yapraklarını ufak parçalara makasla parçala ve talaşın içine karıştır. Bit-pire olayı son bulur ve okaliptus yaprağı kullandığın müdetçe birdaha da tekrarlamaz.

AkSeA

Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
YILMAZ
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Plastik yuvalık yapan var. İstanbulda Davut Koç var Daper Kafes sahibi onun plastik yuvalıklarına bakabilirsin - http://www.daperkafes.com/yuvalik.html

Ama ben de Murat ustayla ayni fikirdeyim...ağaç yuvalık kullan. İçine plastik folluk kullanırsan hiç sıkıntı olmaz.

Ağaç yuvalıkları ara sıra bit-pireye karşı ilaçlaman gerekiyor. Plasrtık follukları da ara sıra dezenfektan veya çamaşır suyu ile yıkaman gerek.

Bit sorunundan kurtulduktan sonra sana tavsiyem okaliptus yaprakları kullan. Kullanması çok basit...2-3 okaliptus yapraklarını ufak parçalara makasla parçala ve talaşın içine karıştır. Bit-pire olayı son bulur ve okaliptus yaprağı kullandığın müdetçe birdaha da tekrarlamaz.

Murat KABAYEL' Alıntı:
kardeşim plastik yuvalık saglıklı degil bence ahşapolanı en güzel bitten kurtulmak icin ceşitli bit ilacları var suya katılan hayvanlara sıkılan yuvalıga dökülen  OPTİGAL 5 diye  ilac var  toz bunu kuşlara ve yuvalıga dökebilirsin faydası olur birde WİLMECTİN  diye ilac var sıvı bunu suya karıştırıyorsun kuşlara ver sulukta bir gün kasın 5 litre suya 1 cc kat fazla verme bir şey olmaz ama su acı oldugu icin icmezler bu ilac 6 ay yeter o kuşlardan cıkan yavrulara ble faydalı olur  kuşlara gelen bitler ölür sen kümese yeni aldıgın kuşları ilaclamadan kafese koyma ama en önemlisi temizliktir bunu unutma.

Yorumlar ıcın tesekkurler bu gun hepsını ılacladım artık carem kalmamıstı chrysamet ile ılacladım ınsektısıt olanla fakan vet degıldı umarım bı sorun olmaz. en kısa zamanda talaşları degıstırecegım ahşaba devam etmeye karar verdım. Zıraat muh. 4. sınıf okuyorum bı kac bıtkı daha arastırdım ama bulundugum konumda yok antalyaya eve donunce bı haftalıgına arastıracagım tekrar her bıtkı var okulda bı ısıme yarayacak bıtkı yok :( oda şanş artık bakalım bu hafta bu sorunum cozulmus olmazsa artık baska yollar deneyecegım.. Tavsıye ve fıkırlerınız ıcın cok tesekkur ederım ...

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Sercan YILMAZ' Alıntı:
Yorumlar ıcın tesekkurler bu gun hepsını ılacladım artık carem kalmamıstı chrysamet ile ılacladım ınsektısıt olanla fakan vet degıldı umarım bı sorun olmaz. en kısa zamanda talaşları degıstırecegım ahşaba devam etmeye karar verdım. Zıraat muh. 4. sınıf okuyorum bı kac bıtkı daha arastırdım ama bulundugum konumda yok antalyaya eve donunce bı haftalıgına arastıracagım tekrar her bıtkı var okulda bı ısıme yarayacak bıtkı yok :( oda şanş artık bakalım bu hafta bu sorunum cozulmus olmazsa artık baska yollar deneyecegım.. Tavsıye ve fıkırlerınız ıcın cok tesekkur ederım ...
Antalya okaliptusun memleketi  :) ...bol miktarda bulursun. En basitinden aklıma gelen okaliptus madeni Aksu yolunda, havaalanını geçtikten sonra Aksuya varmadan yol boyunca okaliptus kaynıyor. Hatta belki oraya kadar da gitmene gerek olmaz...hatırladığım kadar havaalanına varmadan TEK binasının yanından geçen nehir kenarında da vardı. Bulamazsan bana haber ver sana 1 torba kurutulmuş yaprak yollarım.

Ziraat okuyormuşsun, o zaman bilirsin...okaliptus Sineol içerir. Sineol maddesi bit pireyi barındırmaz  ;)

moordek

Takipçi Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
Özdemir
Günay bey..bilginiz için teşekkür ederim..okoliptus yaprağını salmadanın etrafındada kullanmayı düşünüyorum..umarım bursa da bulurum...teşekkürler..

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Barış ÖZDEMİR' Alıntı:
Günay bey..bilginiz için teşekkür ederim..okoliptus yaprağını salmadanın etrafındada kullanmayı düşünüyorum..umarım bursa da bulurum...teşekkürler..
Barış usta, salmanın etrafında da kullanabilirsin...doğrudan salmanın içinde de kullanabilirsin. Ben salmalarıma doğrudan okaliptus dalı brakıyorum...dalın kendisi, yaprakları ve tomurcukları...yani ağaçtan kopardığım dalı olduğu gibi salmanın içine brakıyorum. Kuşlar dalda bulınan kabuğu kemiriyor ve özsuyunu emdikten sonra posasını tükürüyor. Ayni şekide tomurcuklar için...kabuk ve tomurcuklar birçok doğal kimyasallar içerir ve bunlar kuşlarımız içim faydalı. Zaten muhabbet kuşunun DNA sında var sanırım...hiç okaliptus görmemiş bir muhabbet kuşu okaliptus ile karşılaşınca sanki 10 yıldır okaliptus tüketmiş gibi saldırıyor.

Benim gözlemlediğim çok ilginç bir olay avr, yaprakları tiftikleyip ufak parçalar alıyorlar ve bunları kuyruk, kanat altı ve göyüs bölgesinde tüyülerinin arasına sokuşturuyorlar. İlginizi çekermi bilmem, sizin için buraya okaliptus kimyasal bileşimini ekliyorum. Bu maddeler hepsi önemli, ama en önemli olanlar - Sineol - Eucaliptol - Lizin

» (-)-trans-pinocarveol (yp)
    » 1,8-cineole (yp) 3,500-29,750 ppm
    » 11,12-dehydroursolactone-acetate (yp) wax
    » 3-isopropyliden-1-acetyl-5-cyclopentene (yp)
    » 3-omethylellagic-acid-4'rhamnoside bark; wood
    » allo-aromadendrine (bt)
    » alpha-aromadendrene (yp)
    » alpha-eudesmol (bt)
    » alpha-phellandrene (yp)
    » alpha-pinene (yp)
    » aromadendrene (yp) 50-350 ppm
    » beta-diketone (yp) wax
    » beta-eudesmol (bt)
    » beta-pinene (yp)
    » butyraldehyde (yp)
    » caffeic-acid (yp)
    » camphene (yp)
    » caproaldehyde (yp)
    » carvone (yp)
    » chlorogenic-acid bark; wood
    » citriodorol (bt)
    » cuminaldehyde (yp) 25-135 ppm
    » d-catechol bark; wood
    » d-linalol (yp)
    » d-myrtenal (yp)
    » d-myrtenol (yp)
    » d-verbenone (yp)
    » ellagic-acid (yp); stem
    » eo (yp) 5,000-35,000 ppm
    » epiglobulol (yp) 28,000 ppm
    » ethanol (yp)
    » eucalyptin (yp)
    » euglobal-ia1 (bt)
    » euglobal-ib (bt)
    » euglobal-ic (bt)
    » euglobal-iia (bt)
    » euglobal-iib (bt)
    » euglobal-iic (bt)
    » euglobal-iii bud 100 ppm; (yp) 10 ppm
    » euglobal-ivb (bt)
    » euglobal-vii (bt)
    » euglobol-ia2 (bt)
    » ferulic-acid (yp)
    » gallic-acid bark; (yp); stem
    » gamma-terpinene (yp)
    » gentisic-acid (yp)
    » globulol (yp)
    » hyperoside (yp)
    » i-terpineol (yp)
    » isoamyl-alcohol (yp)
    » ledol (yp)
    » p-cymene (yp)
    » paraffin (yp) 20,000 ppm
    » pinene (yp) 1,200-8,400 ppm
    » pinocarveol (yp) 20-140 ppm
    » pinocarvone (yp)
    » protocatechuic-acid (yp)
    » quercetin (yp)
    » quercetol (bt)
    » quercetol-3-glucoside (bt)
    » quercetrin (yp)
    » quercitrin (bt)
    » rutin (yp)
    » tritriacontane-16,18-dione (bt)
    » valeraldehyde (yp)
    » viridiflorol (yp)

blueziya

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.ziyagokkaya.com
Adı
Ziya
Soyadı
GÖKKAYA
Günay bey paylaşım için teşekkürler faydalı bilgiler veriyorsunuz. bu arada okaliptüsle ilgili doktoro tezi yazdınız sanıyırum :) :) :D

AkSeA

Üyemiz
Adı
Sercan
Soyadı
YILMAZ
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Antalya okaliptusun memleketi  :) ...bol miktarda bulursun. En basitinden aklıma gelen okaliptus madeni Aksu yolunda, havaalanını geçtikten sonra Aksuya varmadan yol boyunca okaliptus kaynıyor. Hatta belki oraya kadar da gitmene gerek olmaz...hatırladığım kadar havaalanına varmadan TEK binasının yanından geçen nehir kenarında da vardı. Bulamazsan bana haber ver sana 1 torba kurutulmuş yaprak yollarım.

Ziraat okuyormuşsun, o zaman bilirsin...okaliptus Sineol içerir. Sineol maddesi bit pireyi barındırmaz  ;)
Aksu yoluna kalmaz belkı ya serıklıyım aslen yol ustunde cokerım bı yere eve gıdınce :) olmadı aksu yakın yer gidip alayım cok faydalı olacak gercekten cok tesekkurler abı antalyaya gelınce de inşallah yanına uğrama fırsatım olur .. :)

Tiramisu35

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.facebook.com
Adı
Özgür
Soyadı
ÇİN
Bende kafeslere ve salmaya bırakıyorum okaliptus dallarını. Ufalıyorlar ve toz haline getiriyorlar resmen. Dallarıda ağızlarında gezdirip duruyorlar. Sormak istediğim şu ben yapraklar kuruyunca salmadan çıkartıp atıyorum. Kuru olarak kalmasıda faydalı mı ? Yoksa zaten kuru mu verilmelide ben yalış yapıyorum.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Yaprakların uzun süre salmada kalmasının faydası yok bence...zaten 2nci gün haşatları çıkmış oluyor  :) Ben haftada bir kez yeteri kadar taze yeşil dal verip, en fazla 3 gün tutuyorum...genellikle 3ncü gün sabah dallar salmalardan alınıyor ve atılıyor.

Kullanım amacımıza bağlı olarak, yapraklar taze-yeşil veya kuru olarak kullanabiliriz. Ben dinlenme veya damızlık yetiştirme salmalarında taze yeşil yaprakların daha faydalı olduğuna inanıyorum...hatta komple taze dal brakmak en iyisi. Kuşlarımız için hem sağlık hem de oldukça eğlenceli bir aktivite.

Kuru yapraklar üretim sezonlarında çok faydalı oluyor. Ben kuru yaprakları şu şekilde kullanıyorum. 3-5 yaprağı makasla ufak parşalara bölüp yuvalık talaşına karıştırıyorum. Bu işlem her yuvalık talaşı değişiminde tekrarlanıyor. Onun dışında haftada 1 kez 3-5 kuru yaprak kafesin içine atıyorum. Bu yapraklara özellikle dişiler çok ilgi gözteriyor. Yuvada yumurtada uzun süre yattıkları için, dışarı yem almaya veya su içmeye çıktıklarında mutlaka yapraklardan da faydalanıyorlar. Gözlemlediğim en meşhur davranışları, yprak kenarlarını tiftikleyip ufak parşalar alıp kanat altları, popo kısmı ve göyüs tüyülerinin arasına sokuşturmaları.