Behsat TİĞİZ' Alıntı:
Arkadaşlar olaya bide olumlu yonuyle bakarsanız ayhan kardeş en azından ne kullandıgını yazmıs.. bu guzel bir davranıs... bir cok üretici gibi sır gibi kendine saklamamıs kusa iyi yada kötü gelir bu denenerek gozlemlenebilcek birseydir..
Bunda haklısın Behsat usta, ben de Ayhanın davranışını taktir ediyorum...benim tek endişem ürünün kendisi ve kullanımı ile ilgili. En basit örnek olarak içinde bulunan koruyucu madde ENDOX D, bu madde yüksek anti-oksidite yaparak ürünün raf ömrünü uzatıyor. Şimdi kuşlarımızın metabolizmasında bu maddenin yaptığı etkiyi incelersek aynen şunu yapıyor. Kuş tarafından alındıktan sonra ENDOX D maddesi sindirim sisteminde oksitlenmeyi engelliyor, yani gram negatif ve gram pozitif bakterilerin rahatça diledikleri miktarda üremelerine elverişli bir ortam sağlıyor. Tezzat şurada, buz oksitlenmeyi arttırmak için Elma sirkeli su kullanarak bu bakterilerin kontrol altında tutulmasını hedeflerken, diğer yandan anti-oksidan içerikli bir yem katkısı kullanarak bu oksiditeyi de engelliyoruz. Benim mantığıma ters gelen taraf burası ve bu nedenle bu ürünün kullanılması hakkında pek emin değilim. Bunun yerine ayni mantıkla yola çıkıp bir multivitamin + bira mayası kullanarak ayni sonuçlar elde edilebilir, tabii multivitamini yine hergün vermemek şartı ile.
Ayhan kullandığı ürünü araştırmış, hem veterinerler tarafından tavsiye edilmesi hem kendince bu ürünü kullanmayı doğru bulmakta. Ben yine atlamış olabileceği bazı önemli noktaları hatırlatmak istedim. Bu ürünü uzun vadede kullanması anaç kuşların son kullanma tarihini hızla yaklaştıracak. Bu ürünü kullanarak süreklilik mümkün değil, Ancak şu şekilde verim sürekliliği mümkün olur, her çiftten 3-4 ağız yavru aldıktan sonra en azından dişilerin emekliye ayırıp, yerlerine dışardan (daha önce bu üründen tüketmemiş) yeni dişiler koyması. Yani 1 yıllık üretimden sonraki her çifti değiştirerek ayni verim ve kapasite ile üretim yapmak mümkün olabilir. Bu ürünü kendisi 1 yıl kullanmakta ve şu an için bir sorun rapor etmiyor, ama ben bahse girebilirim, 2nci yıl ayni çiftlerle ve ayni yem katkısını kullanarak üretim verimliliği düşecektir.
Özetlemem gerekirse, bu verimliliği arttırabilir, ama ayni zamanda kuşlarımızın verim ömrünü de azaltmakta. Normal şartlarda bir çiftten 15 kez 3-4 yavru alınabilecekse, bu ürünü kullanarak 6 veya 7 kez 5-6 yavru alınıyor.