Aşılama metodları

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Belliki bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış kuşlarınız. Öncelikli tavsiyem hasta kuşları başka bir ortama aktarmanız iyi olur. Diğerlerinede bulaşmasını bu yolla önleyebilirsiniz

Tahir BAYAKI

Uzman Üyemiz
Web sitesi
www.tirepetshop.com
Adı
Tahir
Soyadı
BAYAKI
BULENT ve BİROL' Alıntı:
Değerli ustalarım;

2 senedir yerli üretimi yapıyoruz.Zaman zaman ölen kuşlarımız oluyo.malum hepimiz canlıyız yarın ne olacağımız meçhul ama ''tedbir bizden takdir Allahtan''kelimesiyle heranımı yaşamayı  yeni öğrendim.kuşlarımıza hiç aşı yapmadık bugüne kadar ama hastalık geldi yakaladı şimdi.yani hiç tedbir almamıştık.yaklasık 15 gündür 20-25 tane kuş ölmüştür.120 çift kadar kuş var.Bunların 25 -30 tanesi hala hasta diğerlerinde şimdilik bişey yok şükür.Sağlıklı olanlara şimdi aşı uygulasam faydası olurmu? veya ne yapmam gerekir?Yardımlarınızı rica ediyorum.
Ölen  ve suan hasta olan kuslarınızdakı  hastalık belirtileri neler..

İştahsızlık ve tüy kabarma olarak başlıyor sulu ve koyu renkli dışkıları oluyor ve zayıflayarak 3,5 gün içinde ölüyorlar.Ama lincospectin adında bir ilaç kullanıyorum daha önce güvercin beslediğim için hasta ve keyifsiz güvercinlere deri altı vurduğumda iyi geliyordu.Hasta muhabbetlerede vurdum 10 tane kadarı düzelmeye başladı.

kervanser

Sayfa Yöneticisi
Yönetici
Web sitesi
www.muhabbetkusuureticileri.org
Adı
Selahattin
Soyadı
GÜÇLÜ
Bülent ve Birol arkadaşlarım büyük geçmiş olsun ilk önce şunu belirteyim hasta kuşlara aşı yapılmaz sağlam kuşa ve malükata sağlıklıyken aşı yapılır birde dozaj durumumu var oda çok önemli bir önemli husus hastalığın ne tür hastalık olması  en azından biz bilmiyoruz belki siz biliyorsundur dikkat edelim kaş yapalım derken göz çıkarmayalım tekrar geçmiş olsun gelişmelerle bizleri bilgilendirirsiniz

Sağol Selahattin abi.Bugün 1 erkek bir dişi veterinere götürdüm,ağır hasta olanlardan,belediye veterinerine soğuk algınlığı ve strese bağlı bir durum olabilir dedi.2 gün sularına hiçbişey koyma saf su ver ve 2 gün sonra 7 gün no teramisin ver hergün dedi ama pek kuştan anlayan bir veteriner değildi gibime geldi.B1 aşı aldım sağlıklı olanlara hafta sonu uygulucam inşallah sağlıklı olanlara bulaşmadan kurtarırız.Ölçü olarakta 5lt suya 2 çorba kaşığı yağsız süt ve aşıyı karıştırmamı söyledi ecza deposundaki yetkili.sizcede uygun ölçümüdür abi?

forumfrom

Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
Kıdır
Aslında süt zararlıdır bizim mubişlere, ama demekki laktozla çözünüyor bu aşı. hımmm bişey daha öğrendik. İnşallah doğrudur.

istanbullu_35

Takipçi Üyemiz
Adı
Hiranur
Ben sizin yazdıklarınızı okudukça daha fazla şeyler öğreniyorum.Benimde 3 çiftim var alalı 1,5 ay oldu ama hiç aşılama olayına girmedim.Daha doğrusu bilmiyordum.Çiftlerimden biri kuluçkada diğerleri ise eşleşme aşamasında.Sizden rica etsem benim bu kuşlara yapmam gereken aşıların isimlerini ve neye karşı tedbir olduğunu açıklayarak yazabilirmisiniz acaba ?

Crazyy_man

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.izmitakvaryum.com
Adı
Cengiz
Soyadı
Kaymak
selahattin abiye ek olarak bir kaç bilgi de ben eklemek isterim malum tüm dünyayı kavuran kuş gribinden sonra aşılar çok üst seviyede  geliştirildi.Kendi tavuk çiftliğimizde uyguladığımız bu sistemlerden daha sonra firma tarafından kabul gören hava yolu ile aşılamaya geçtik.Uygulma şekline gelirsek kümesin tüm hava sirkülasyonunu kesiyoruz fan,açık cam ve havalandırma yerlerini sıkıca kapatıp çiftliğin içerisinde gezerek aşıyı tavukların teneffüz edebileceği şekilde püskürtüyoruz ve güzel sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim.Veterinerimize kuşları nasıl aşılama yapabileceğimi sorduğumuzda en güzel şeklin 5-10 kuşu temiz bir karton içine kapatıp kartonun içine bu aşıyı sıkmamı ve kısa zamanda havayla birlikte kuşların aşıyı içlerine çekmesini sağlamam gerektiğini söyledi bende aşılama yapacak arkadaşlara yardımcı olduysam ne mutlu  :)

istanbullu_35

Takipçi Üyemiz
Adı
Hiranur
cengiz KAYMAK' Alıntı:
selahattin abiye ek olarak bir kaç bilgi de ben eklemek isterim malum tüm dünyayı kavuran kuş gribinden sonra aşılar çok üst seviyede  geliştirildi.Kendi tavuk çiftliğimizde uyguladığımız bu sistemlerden daha sonra firma tarafından kabul gören hava yolu ile aşılamaya geçtik.Uygulma şekline gelirsek kümesin tüm hava sirkülasyonunu kesiyoruz fan,açık cam ve havalandırma yerlerini sıkıca kapatıp çiftliğin içerisinde gezerek aşıyı tavukların teneffüz edebileceği şekilde püskürtüyoruz ve güzel sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim.Veterinerimize kuşları nasıl aşılama yapabileceğimi sorduğumuzda en güzel şeklin 5-10 kuşu temiz bir karton içine kapatıp kartonun içine bu aşıyı sıkmamı ve kısa zamanda havayla birlikte kuşların aşıyı içlerine çekmesini sağlamam gerektiğini söyledi bende aşılama yapacak arkadaşlara yardımcı olduysam ne mutlu  :)
aşı isimlerini ne aşısı olduğunu yazabilirmisiniz lütfen

polarci

Takipçi Üyemiz
Adı
ismail
Soyadı
paşalar
cengiz KAYMAK' Alıntı:
mumkunse ismini yazabilirmisin

melis33

Üyemiz
Adı
melis
Soyadı
cicek
bu aşının adı nedir ılacmı vıtamınmı nereden temın edebılırız

Fatih Bahadır

Üyemiz
Adı
Fatih
Soyadı
Bahadır
Selahattin GÜÇLÜ' Alıntı:
1.Yanlız sağlıklı hayvanlara aşı uygulanmalıdır.

2. Hırıltılı solunum,ishal,topallık v.s gibi hastalık belirtisi gösteren kuşlara kesinlikle canlı aşı yapılmamalıdır.

3. Taşıma, yuva değiştirme gibi aşılama öncesi ve sonrası strese neden olabilecek  uygulamanlardan kacınılmalıdır

4.Aşılar uygun koşullarda yani 4-8 derece arasında saklanmalı kesinlikle dondurulmamalıdır.

İÇME SUYU İLE AŞILAMA

İçme suyu ile aşılama bizlerin en yaygın olarak kullandığı aşılama şeklidir. Bu uygulamada özellikle dikkat etmemiz gereken hususlar;

1.Tercihen sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.

2.Aşı hazırlamada kullanılacak ekipmanlar(Suluk,Ölcek v.s)dezenfektan madde içermemelidir.Aşılamadan önce suluklar temizlenirken kesinlikle dezenfektan veya klor içeren su kullanılmamalıdır.

3.Kullanılacak su temiz ve soğuk olmalıdır.

4.Kullanılacak su kesinlikle klorlu olmamalıdır.

5.Kullanılacak aşı prospektüsüne uygun hazırlanmalı, fazla veya az olmamalıdır.

6.Aşı için kullanılacak suya 1 lt. Bazında 40 gr süttozu ilave edilmesi aşının dayanıklılığını arttırır.

7.Aşı ve aşılı su güneste bırakılmamalıdır.

8.Aşılama gününde suluklar eğer hava sıcak ise 1 saat, normal ise 2 - 3 saat kaldırılmalıdır.

9.İdeal bir aşılama için suyun 60 dakikata tüketilmesi gerekir.Bu sürede mümkün olmuyorsa Maximum 2 saat beklenmelidir.

GÖZE DAMLATMA İLE AŞILAMA

Canlı aşıların verilme metodları içinde en etkili yöntemdir. Tam doz uygulandığı zaman çok etkilidir.

GAGA DALDIRMA İLE AŞILAMA

Etkili yöntemlerden biridir.Kusun burun delikleri dahil suluğun içine sokarak yapılır.

İNJEKSİYON İLE AŞILAMA

Hem canlı hem inaktif aşılar yapılabilir.İnjeksiyon yöntemi daha çok inaktif aşılar için kullanılan bir yoldur.Hem kas içi,hem derialtından uygulanmaktadır. Aşının dozajı ne fazla ne eksik olmalıdır. İnjeksiyon boyun derisinin altından yapılabileceği gibi göğüs ve bacak kasındanda yapılabilmektedir.

YEM İLE AŞILAMA

Bu yöntemle daha çok canlı aşılar yapılabilmektedir.Hastalıkların cevreye yayılmasında önemli rol üstlenen serce ve yabani güvercinlerin aşılanmasında bu yöntem kullanılabilir.

YUMURTA İÇİ (İn ovo)AŞILAMASI

Kuluçkada yapılan bir aşı yöntemidir.Bu sistemle vitamın ve antibiyotik enjeksiyonuda mümkün olabilmektedir.

Abi hangi aşıları yapmalıyım kuşlarıma ve hangi aşılarda hangi metodu öneriyorsunuz ?