Avian Chlamydiosis (Psitta Cosis, Ornithosis) - ÇOK ÖNEMLİ

timucinuluer

Takipçi Üyemiz
Adı
Timuçin
Soyadı
ULUER
ustalarım maşallahınız var sanki tıp fakültesi bitirmiş gibisiniz tabi insanın başına gelince herşeyi öğreniyor paylaşım çok güzel benim gibi acemiler için

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Timuçin ULUER' Alıntı:
ustalarım maşallahınız var sanki tıp fakültesi bitirmiş gibisiniz tabi insanın başına gelince herşeyi öğreniyor paylaşım çok güzel benim gibi acemiler için
5-6 yıl önce birisi gelip bana - arkadaş sen kuşlarla ilgili bir sürü şey okuyup öğrenmek zorunda kalacaksın desydi kesin inanmazdım....insan mecbur kalınca öğrenemeyeceği hiç birşey yok, düşünsene kuşların gözünün önünde teker teker ölüp gidiyor ve yardım edebilecek kimse yok...naparsın. Bizleri buna mecbur edenler utansın, onların yüzünden bu hale geldik...veterinerlik fakültesinde sınava girsem kafadan kazanacak hale getirdiler  :)

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Fazlasıyla faydalı ve gerektiğinde dahada aranacak bilgiler. Ancak birden kafam karıştı.
Yeni kuş alınınca elma sirkeli su içirilecek kısmı ile başlayayım.
Paylaşım için teşekkürler.

sonerkp

Uzman Üyemiz
Adı
Soner
Soyadı
DURMUŞ
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
5-6 yıl önce birisi gelip bana - arkadaş sen kuşlarla ilgili bir sürü şey okuyup öğrenmek zorunda kalacaksın desydi kesin inanmazdım....insan mecbur kalınca öğrenemeyeceği hiç birşey yok, düşünsene kuşların gözünün önünde teker teker ölüp gidiyor ve yardım edebilecek kimse yok...naparsın. Bizleri buna mecbur edenler utansın, onların yüzünden bu hale geldik...veterinerlik fakültesinde sınava girsem kafadan kazanacak hale getirdiler  :)
+1 :)

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Canan NUMAN' Alıntı:
Fazlasıyla faydalı ve gerektiğinde dahada aranacak bilgiler. Ancak birden kafam karıştı.
Yeni kuş alınınca elma sirkeli su içirilecek kısmı ile başlayayım.
Paylaşım için teşekkürler.
Elma sirkeli su verilmesinin sebebi basit, sirke asidik olduğu için aside duyarlu bazı zararlı mikrop ve bakteriler kuşun dışkısı ile daha kolay atılacaktır. Örneğin kuşlara ilk ve en kolay bulaşan Giardia, bir protozoa parazitidir ve genellikle suda bulunur ve su yolu ile bulaşır...damacana sularında bile bol miktarda var, şebeke suları ise giardia kaynıyor. Bu sadece yeni kuş aldığımızda değil, 10 gün ve ya 2 haftada 1 kez düzenli olarak elma sirkeli su kuşlara içirilmeli.

şevket çağlar

Uzman Üyemiz
Adı
ŞEVKET
Soyadı
ÇAĞLAR
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
Elma sirkeli su verilmesinin sebebi basit, sirke asidik olduğu için aside duyarlu bazı zararlı mikrop ve bakteriler kuşun dışkısı ile daha kolay atılacaktır. Örneğin kuşlara ilk ve en kolay bulaşan Giardia, bir protozoa parazitidir ve genellikle suda bulunur ve su yolu ile bulaşır...damacana sularında bile bol miktarda var, şebeke suları ise giardia kaynıyor. Bu sadece yeni kuş aldığımızda değil, 10 gün ve ya 2 haftada 1 kez düzenli olarak elma sirkeli su kuşlara içirilmeli.
günay usta kuşlara baktığımız kadar kendimize baksak yüz yaşına kadar yaşarız garanti  :D

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
sorma Şevket usta, onlara yedirdiğim mamayı ben yesem ben bile yumurtlarım  ;D ...şaka bir yana, hayvancıkları edindik birkere mecburen elimzden geldiği kadar iyi bakmak zorundayız.

ensar

Takipçi Üyemiz
Adı
hüseyin
Soyadı
karabacakoğlu
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
günay abı kaç ayıdr yazıcam aklımda bı fırsat bulup burdan tesekkur edememıstım sana.kümesındekı ölumlerle ılgılı yana yakıla care ararken senın yazılarını görmustum her satırını ezberledım dıyebılırım.senı aradıgımda sankı kendı kuslarınmıs gıbı ılgılendın yapmam gerekenler hakkında bıcok bılgı verdın hakkını ödeyemem .suan saglıklı yavrular alabılıyorsam senın sayende abı.burdanda tesekkur etmek ıstedım.sagolasın abı

orhankupeli

Takipçi Üyemiz
Adı
orhan
Soyadı
küpeli
gunay  bu gun alpay abı ılede konustum senı arastırıp ogrendıklerınden dolay ı  tebrık edıyorum  aynı sıkıntı  bende vardı  ama  alpay  abı ıle beraber asacaz sanırım

muhendis155

Uzman Üyemiz
Adı
İSA
Soyadı
YAYILKAN
ben bu paylaşımı okuduktan sonra korktum acaba bıraksam mı ? insanlara bulaşıyorsa korktum. hem kendi hemde çevremdekilerin sağlığı açısından. :-[

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Hüseyin KARABACAKOĞLU' Alıntı:
günay abı kaç ayıdr yazıcam aklımda bı fırsat bulup burdan tesekkur edememıstım sana.kümesındekı ölumlerle ılgılı yana yakıla care ararken senın yazılarını görmustum her satırını ezberledım dıyebılırım.senı aradıgımda sankı kendı kuslarınmıs gıbı ılgılendın yapmam gerekenler hakkında bıcok bılgı verdın hakkını ödeyemem .suan saglıklı yavrular alabılıyorsam senın sayende abı.burdanda tesekkur etmek ıstedım.sagolasın abı
Hiç sorun değil Hüseyin usta, hepimiz bu canlıları çok seviyoruz o nedenle kime nasıl yardımcı olabileceksek elimizden geleni yapıyoruz. Artık biliyorsun, sağlıklı kuşlara sahip olmanın sırrı tedbiri hiç birzaman elden brakmamak. Kuşların sağlıklı üremelerine çok sevindim ve mutlu oldum, inşallah yavruları koyacak yer bulamzsın artık  :)

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Orhan KÜPELİ' Alıntı:
gunay  bu gun alpay abı ılede konustum senı arastırıp ogrendıklerınden dolay ı  tebrık edıyorum  aynı sıkıntı  bende vardı  ama  alpay  abı ıle beraber asacaz sanırım
Orhan usta inan üstesinden gelirsiniz, başarılı olmanız kaçınılmaz, sadece biraz gayret ve sabır gerekiyor. Şimdiden kolay gelsin ve geçmiş olsun.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
İsa YILMAZ.' Alıntı:
ben bu paylaşımı okuduktan sonra korktum acaba bıraksam mı ? insanlara bulaşıyorsa korktum. hem kendi hemde çevremdekilerin sağlığı açısından. :-[
İsa bey korkacak birşey yok, herşeyi bilinçli ve dikkatlı yaparsanız endişelenmenize gerek kalmaz. Oraya kalsa araba kullanmak da çok korkutucu, bir sürü kaza oluyor hergün ve hep yetersiz tedbir ve dikkatsizlikten kaynaklanan kazalar...bunu da onun gibi düşünün. Siz gereken tedbirlerinizi aldıktan sonra ve basit genel kültürden kaynaklanan hijyen kurallarını uyguladığınız zaman bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

canan numan

Uzman Üyemiz
Adı
canan
Soyadı
numan
Günay DÖNMEZ' Alıntı:
İşin mantığınıda algılayarak yapmak çok güzel oldu. Teşekkürler.

orhankupeli

Takipçi Üyemiz
Adı
orhan
Soyadı
küpeli
günay pekı  hasta kusları ıyılestırdıkten sonra  tasıyı  kalıyorlarmıs  bu hastalıgı kendılerınden sonrakı nesıllere aktarırlarmı pekı

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
Orhan KÜPELİ' Alıntı:
günay pekı  hasta kusları ıyılestırdıkten sonra  tasıyı  kalıyorlarmıs  bu hastalıgı kendılerınden sonrakı nesıllere aktarırlarmı pekı
Orhan usta bu çok güzel bir soru oldu aslında, ve bir okadar da tartışılabilcek bir soru. Ben tıbbi uzman değilim bu nedenle işin genetik boyutunu bilmem imkansız, bazı kaynaklarda bu hastalığın kalıcı olduğunu ve nesilden nesile iletildiği yazıyor (benim mantığıma da yatıyor aslında). Bazı kaynaklarda ise birkaç nesil tedavilere agresif bir şekilde devam edildiği taktirde psittakoz hastalığının kuşlardan tamamen arındığını yazıyor...bu da slında çok mantıklı. Şimdi hangisinin doğru olduğunu söylemek çok zor, ama ben Türkiyedeki üretim ve bakım şartlarını göz önünde tutarsam psittakozdan kuşları arındırmak imkansız gözü ile bakıyorum. 1nci sayfadaki ilk yorumumda da yazmıştım, hastalık sadece üretimhanelerde değil, olmaması gereken yerlerde bile kol geziyor (veteriner klinikleri gibi)...hal böyle olunca üreticiler istediği kadar titiz davransın, sonuçta bir şekilde dönüp-dolaşıp kuşları yine bulacaktır...çok üzücü bir durum ama gerçekleri kabul etmeliyiz.

kotkafa

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Günay
Soyadı
Dönmez
bulunduğum bölgede göz akıntısı ve şişmesi vakaları çoğalmaya başladı...insanlar kuşlarını petşoplara getirip çare arıyorlar. Bu ve başka siteler ve sosyal media kanallarında da sıklıkla telafuz edilmeye başlandı...yani bir hortlama var yine o yüzden ben de bu konuyu arşivden hortlatmanın faydalı olacağını düşündüm. En azından konuyu bulamayan arkadaşlarımıza yanlış teşhis ve tedavilere yönlenmesini engelleriz.

mustafa alaca

Üyemiz
Adı
MUSTAFA
Soyadı
ALACA
      tedavi kürü uygulayıp başarılı olan arkadaşlardan örnek almak istiyorum. yaptıklarınızı paylaşabilir misiniz?
      7 gün boyunca 2 L suya 1 kapsül tetradox karıştırıp verdim. bu dozu 60 kuş için hazırladım. verilen 2 L suyun 1 litreden fazlasını ertesi gün döküp sulukları dezen ekli suda  yıkayıp tekrar hazırladım. daha sonra ilacı kesip 2 gün 2 litre suya 2 mL berovit b12 ilave ederek verdim. dün birden salmada eş olan bir çift kuşun göz çevresinin berbat hale geldiğini ve tüylerinin yapış yapış olduğunu gördüm.