Diğer arkadaşların da dediği gibi...bazen üretmek ve gerçekten iyi verim almak en büyük sorun olmaktan çıkıyor...esas sorunu pazarlamaya gelince yaşıyorsunuz. Tecrubeniz olduğunu yazmışsınız...bu iyi. Bununla geçinmeyi planlıyorsanız ve ilk ana yatırımı yapmaya elinizde para varsa bence tekli kafes üretimi yerine doğrudan salma üretimi ile başlayın. Başka bir iş yapmayacağınız için kuşlara ayıracak çok zamanınız olacak ama inanın 150 kafesin sadece sularını tazelemek bile sizi 1-2 ay sonra bıktırabilir bu işten. Bunların daha yemi, maması, altını temizlemek var...150 kafesin altını temizlemeyi şöyle bir hayal edin sadece, ne demek istediğimi anladınız sanırım. O yüzden bu işten soğumamanız ve sizi devamlı teşvik etme açısından salmada üretim yapmanız çok daha mantıklı olur. Bu tavsiyemi birkaç arkadaş yanlış da bulabilir...hastalık filan çok olur gibi şeylerden bahsedebilirler ama inanın hastalık söz konusu olunca kafes veya salma hiç farketmiyor, herşekilde tüm kuşlar etkileniyor. Hastalık riski konusunda hatta salma üretimin bazı avantajları var. Kendi tecrubelerimden bahsetmek isteri ben kafes kuşları için üretilen yabancı marka ilaçlar kullanıyorum, bunlar oldukça pahalı. 50 çift kafes için 5 litre ilaç solusyon hazırlamam gerekiyor...50 suluk doldurabiliyorum. Siz 200 çiftten bahsediyorsunuz, bunları 50 şerli grup halinde salmada olduklarını varsayalım (1 salmada 50 dişi + 40 erkek gibi mesela), her bir salma için sadece yarım litre ilaç solusyon yeterli olacaktır, yani 4 salma için 2 litre ilaç solusyona ihtiyacınız olacaktır...bu da bunun gibi kaliteli ve pahalı ilaçlarda tasaruf etmeniz demektir. Sadece ilaç için geçerli değil bunlar...mamayı ele alırsak keza ayni şekilde. Ben 50 öift için mama hazırlıyorum ve tek-tek kafeslere mamalıklar içinde takıp veriyorum. Günün sonunda en az yarısını atıyorum...kimi kuşlar mama konusunda çok seçici davranıyorlar...içinde belirli besinleri seçip yiyorlar. Salmada bunun gibi sıkıntınız da olmaz...mamanın tamamı tüketilecektir emin olun. Salma üretiminde temizlik yapmanız da daha hızlı olacaktır...daha hızlıdan ziyade salma başına ayırabileceğiniz zaman çok daha fazla olacaktır...bu da yaptığınız işi titizlike yapmanızı sağlayacaktır. Kendinize şunu sorun, 4 salmayı temizlemek mi daha iyidir yoksa 200 kafesi temizlemek mi daha iyidir...hangisinde daha titiz bir temizlik elde edebilirsiniz. Başka bir işiniz olmayacağı için sabhtan akşama kadar titiz temizlik ve harika bir bakım yapmaya bol zamanınız olacak.
Verim olarak da kafes üretiminden çok farklı olmayacaktır, aslında salma üretimi hakkında çok tecrubeli olan Habil Tanta dostumuz size daha detaylı bilgiler verebilir...kendisinin bu forumda salma üretimi hakkında 2 tane harika makalesi var, arayıp bulun ve okuyun derim.
Ek olarak tavsiyem, nasılsa bu işe para, emek ve zaman yatırımı yapacaksınız, bari yapmışken biraz rabet gören ve para eden kuş alıp yapın...mesela ingiliz kırığı yaparsanız her ürettiğiniz kuşu satarsınız. Nasılsa bakımı, yemi, vitamini, suyu, ilacı vs diğer ırklarla ayni...üretmişken revaçta olan kuşlardan üretin. Kuş fiyatları malum, 15 liraya bile kuşları zor satıyoruz, ama 15 liraya ingiliz kırığı satarsanız üretimhanenizin kapısında alıcılar kuyruğa girerler, toptancılar kafası gözü kuyruğu kanadı yerinde olan her iri kuşu 15 liradan havada karada kaparlar, hele bir de renkli kuşlar ağırlıklı ise hiç kaçırmazlar...bilmem anlatabildimmi
Son tavsiye, aslında en önemlisi olan bu, hazır çiftler almayın...yavrudan alıp damızlıklarınızı kendiniz yetiştirin. Zaten salmada üretim yapmaya karar verirseniz başarılı olmak için bu şart. Damızlık adaylarınızı ithalatçılardan değil de üreticilerden alın. Kuşşarı sağlıklı ve verimli olanları tercih edin, mümkünse ayni kişiden değil de birkaç farklı üreticiden toplayın.