Birazda nostalji yapalım

Gürkan BULUT

Yeni Üyemiz
Adı
Gürkan
Soyadı
BULUT
Öncelikle herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Bu başlığı açmamın nedeni herkesin geçmişte kuşlarla ilgili yalan yanlış veya komik birtakım uygulamaları olmuştur. Hem bunları hatırlamak hem de ülkemizde üreticiliğin gelmiş olduğu noktayı daha iyi anlayabilmemiz açısından anılarımızı paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. İlk benden gelsin;

Sene 1994. İşim gereği o yıllarda Urfa Siverek'te görev yapıyorum. Suriye üzerinden kaçak kuş girişinin çok yoğun olduğu zamanlar. Muhabbet kuşlarıyla tanışmam o yıllarda oldu.karayolunda kaçak muhabbet yüklü kamyonun biri kaza yapmış diye duyduk. Gittik kuşların yarıdan fazlası telef olmuş. Jandarmaya yalvar yakar 30-40 kadar sağlam kuşu aldık getirdik. Kuşlar yalan olmasın nerdeyse serçenin yarı boyutu kadar.  Bir arkadaşla beraber kötü durumdaki bir depoyu biraz düzenleyip büyük bir salma yaptık. Kuşları attık salmaya. Yemlik, suluk hak getire. Plastik tabaklar kullandık onların yerine. Üstelik hepsi yerlerde. Salmanın duvara gelen kısmına kontraplaktan yuvalıkları çaktık. Tabi o yıllarda internet, bizde de bilgi yok. Salla pati yapıyoruz birşeyler. İlçede bir tane kuşçu var, üretici değil, satıcı o da. Ne derse biz onu yapıyoruz. Temiz olsun diyoruz salma, yok olmaz diyor; pis olursa daha iyi ürerler. Tamam diyoruz, belki 2 ay hiç temizlik yapmıyoruz, bu seferde içerisi kokudan geçilmiyor. Pencerede yok, zaten çok sıcak bir bölge. Kuşların tek besin kaynağı darı ve su. Yok vitaminmiş, antibiyotikmiş, mamaymış, kummuş, kalsiyummuş hak getire. Haberimiz bile yok öyle şeylerden. Neyse fazla uzatmadan, havasından mı, suyundan mı anlamadık 2 sene içinde hatırı sayılır bir sayıya ulaştık. Ama ticaret yapmıyoruz tamamen hobi bizimkisi. 1 kg yem getirene 1 kuş bedava. Etrafımızda ne kadar eş dost akraba varsa herkesi 1 kg yem karşılığında kuş sahibi yaptık. O zamanlardan aklımda kalan komik ve yanlış birtakım deneyimlerim;
....Kırmızı gözlü kuşlar hırçındır aga, hayatta alışmaz bunlar, çok pis ısırırlar, uzak duracan bunlardan.
....Konuşacak kuşun kafası büyük ve yusyuvarlak olur.
....Kafeste mutlaka ayna olacak aga, yoksa kuş konuşmaz.

Aradan yıllar geçti, internet denen meret çıktı (meret desem de yapandan Allah razı olsun). Bizde geldik Ankara'ya. Ana bir baktıkki biz kuş beslememişiz. Burdakiler kuşsa bizimkiler neydi? La bunların çok çeşidi varmış; çekoslovak, ingiliz, hollanda, show, yerli.... Ama hiçbiri bizimkilere benzemiyordu. Neyse bir baktıkki biz muhabbet değil, resmen tavuk beslemişiz.

Şimdi bir arkadaşımın üretimhanesinde yaklaşık 2 senedir beraber üretim yapıyoruz. Geçmişi düşündükçe bazen gülüp bazen de üzülüyorum. Üretici arkadaşların ve sitedeki üstadların  harika üretimhanelerini ve bilimsel yaklaşımlarını gördükçe daha bir şevkle yapıyorum bu işi. İçinizden muhabbet sevgisi eksik olmasın, tüm muhabbet sevenlere ve saygıdeğer üstadlarıma bir kez daha şapka çıkarıyorum.

janpol32

Takipçi Üyemiz
Web sitesi
www.aboşunkümesinden.com
Adı
abdurrahman
Soyadı
peker
alkisd alkisd alkisd alkisd
Gürkan BULUT' Alıntı:
Öncelikle herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Bu başlığı açmamın nedeni herkesin geçmişte kuşlarla ilgili yalan yanlış veya komik birtakım uygulamaları olmuştur. Hem bunları hatırlamak hem de ülkemizde üreticiliğin gelmiş olduğu noktayı daha iyi anlayabilmemiz açısından anılarımızı paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. İlk benden gelsin;

Sene 1994. İşim gereği o yıllarda Urfa Siverek'te görev yapıyorum. Suriye üzerinden kaçak kuş girişinin çok yoğun olduğu zamanlar. Muhabbet kuşlarıyla tanışmam o yıllarda oldu.karayolunda kaçak muhabbet yüklü kamyonun biri kaza yapmış diye duyduk. Gittik kuşların yarıdan fazlası telef olmuş. Jandarmaya yalvar yakar 30-40 kadar sağlam kuşu aldık getirdik. Kuşlar yalan olmasın nerdeyse serçenin yarı boyutu kadar.  Bir arkadaşla beraber kötü durumdaki bir depoyu biraz düzenleyip büyük bir salma yaptık. Kuşları attık salmaya. Yemlik, suluk hak getire. Plastik tabaklar kullandık onların yerine. Üstelik hepsi yerlerde. Salmanın duvara gelen kısmına kontraplaktan yuvalıkları çaktık. Tabi o yıllarda internet, bizde de bilgi yok. Salla pati yapıyoruz birşeyler. İlçede bir tane kuşçu var, üretici değil, satıcı o da. Ne derse biz onu yapıyoruz. Temiz olsun diyoruz salma, yok olmaz diyor; pis olursa daha iyi ürerler. Tamam diyoruz, belki 2 ay hiç temizlik yapmıyoruz, bu seferde içerisi kokudan geçilmiyor. Pencerede yok, zaten çok sıcak bir bölge. Kuşların tek besin kaynağı darı ve su. Yok vitaminmiş, antibiyotikmiş, mamaymış, kummuş, kalsiyummuş hak getire. Haberimiz bile yok öyle şeylerden. Neyse fazla uzatmadan, havasından mı, suyundan mı anlamadık 2 sene içinde hatırı sayılır bir sayıya ulaştık. Ama ticaret yapmıyoruz tamamen hobi bizimkisi. 1 kg yem getirene 1 kuş bedava. Etrafımızda ne kadar eş dost akraba varsa herkesi 1 kg yem karşılığında kuş sahibi yaptık. O zamanlardan aklımda kalan komik ve yanlış birtakım deneyimlerim;
....Kırmızı gözlü kuşlar hırçındır aga, hayatta alışmaz bunlar, çok pis ısırırlar, uzak duracan bunlardan.
....Konuşacak kuşun kafası büyük ve yusyuvarlak olur.
....Kafeste mutlaka ayna olacak aga, yoksa kuş konuşmaz.

Aradan yıllar geçti, internet denen meret çıktı (meret desem de yapandan Allah razı olsun). Bizde geldik Ankara'ya. Ana bir baktıkki biz kuş beslememişiz. Burdakiler kuşsa bizimkiler neydi? La bunların çok çeşidi varmış; çekoslovak, ingiliz, hollanda, show, yerli.... Ama hiçbiri bizimkilere benzemiyordu. Neyse bir baktıkki biz muhabbet değil, resmen tavuk beslemişiz.

Şimdi bir arkadaşımın üretimhanesinde yaklaşık 2 senedir beraber üretim yapıyoruz. Geçmişi düşündükçe bazen gülüp bazen de üzülüyorum. Üretici arkadaşların ve sitedeki üstadların  harika üretimhanelerini ve bilimsel yaklaşımlarını gördükçe daha bir şevkle yapıyorum bu işi. İçinizden muhabbet sevgisi eksik olmasın, tüm muhabbet sevenlere ve saygıdeğer üstadlarıma bir kez daha şapka çıkarıyorum.

FatihZorlu

Üyemiz
Adı
Fatih A.
Soyadı
ZORLU
süpermiş anılarınız..

ama başkasının söylediği deneyimlerse daha bi güzel :D

sezgin

Uzman Üyemiz
Adı
Sezgin
Soyadı
Anıl
Bizde arkadaşlarla şöyle derdik 20 sene önce felan muhabbet kuşlarına bakarken gözlerinde iris halkası belirgin olan kuşlara OOO BUNLAR HOLLANDAYMIŞ o zamanın modası o jumbo felan yok piyasada şimdi tebessüm ediyoruz gülüyoruz akla geldikçe :)

Salih KARAVUŞ

Takipçi Üyemiz
Adı
SALİH
Soyadı
KARAVUŞ
durun bı anıda benden gelsın muhabbet kusu ıle tanışmam 2002 senesınde oldu bı aıle dostumuz tatıle gıdıyormuş gıderken kusu bıze bıraktı ele alışkın bır kustu oglumda 3 yaslarında cok sevdık o kusu neyse ıkı hafta sonra sahıbı geldı kusu aldı ben ertesı gun kadıkoy sahılıne kardesımle bırlıkte muhabbet kusu almaya gıttık once ev seklınde bı kafes  aldık ardında ıkı tane muhabbet sectık bıntık beledıye otobusune gelıyoruz ama otobus tıklım tıklım kafesı koyacak yer yok orta kapıya kadar geldık kafesı kapının arkasında boş bı yer gordum orya koydum benve kardesım basında dıkelıyoruz neyse 3 4 durak gectık kapı acıldı bızım kafes dumduz oldu :) allahtan kuslar bı bosluk bulmuş oraya kacmış kuslara bısey olmadı o anda kafesı kaldırdım elıme bı aldım butun otobusundekı ınsanlar bı bana bakıyor bı kafese bır anlık sessızlık sonra dayanamayıp patladılar kahkahaya boguldu tabıı bende :):):):)

bende boylece muhabbetlerle ılk ama unutulmıcak bır anı yasadım :)

MURAT_

Uzman Üyemiz
Adı
murat
Soyadı
aşkın
böyle bi konu acılınca sımdı hem hüzünlendim hemde güldüm halime  evt baslıyalım :D

yaşım 26 ilk muhabbetkuşuma 6 yaşındayken hem sahip oldum hem olmadım :)
dayımla gezintiye çıkmıştık o gün benim için çok güzel geçmişti avrupa yakasında oturuyoruz geze geze semt degişştiriyoruz sonra karşıya geçtik en son kadıköyde o zmanlar    evcil hayvanlar satış dükkanları  var tabi ben hayvanat bahçesi sanıyorum :D:D
neyse dayım bi çift muhabbet aldı kafesiyle  vs.  geze geze eve dönüyoruz nasılda neşeliyim  otobüste kuşaları ben taşımak istedim  kucagıma aldım isim düşünüyorum  dayım hadi iniyoruz dedi ben kalktım kalkmamla  kafesin tavası düştü tabi kuşlarda  bilindiği gibi  feraha kavuştu :D bi yandan aglıyorum bi yandan bagırıyorum kapıyı kapat diye şöföre  ama şöför geç kaldı dışarı kaçtılar ben se suç bende degilmiş gibi şöföre kızıyorum  acımı ondan çıkarıyorum      çoçukluk işte  herneyse eve elimde boş kafesle  döndüm ne koymuştu ama  boş kafese bakmak taşımak :) ben odada aglarken  kafesın  bulundugu odaya gectım  aradan zaman gectıkten sonra  bi baktım 2 kuş bana bakıyor  nasıl bagırıyorum dayı koşşşş kuşlar gelmişşş diye  tabi tüm aile gülmeye başladı  9 sene  benle  o kuşlar büyüdük  beraber  hey gidi günler :))

hakantoga

Üyemiz
Adı
hakan
Soyadı
toğa
BİR ANIDA BENDE
KANARYA MUHABBET KUSU İLE 5 SENEDİR UGRASIRIM MÜSTERİMİN BİRİ BENDEN ABİ BİZE KONUŞAN BİR MUHABBET BULSANA DEDİ PARA PUL ÖNEMLİ DEGİL BİZDE EŞE DOSTA KONUSAN KUSU SAT DİYE BASKI YAPIYORUZ O DİYOR HAYATTA OLMAZ BU AAAAA DİYOR O BENİM CANIM  AŞKIM FALAN FİLAN NEYSE BİR ABİMİZ VARDI ALİ BİRAZ ASABİ BENDE VAR DEDİ SATARIM 250 TL OLUR İSE KUŞ EVDE GETİREYİM  GETİR DEDİK  HANIMI GETİRDİ KUSU ÜRETİM HANEYE BİZDE BEKLİYORUZ KUŞ KONUŞACAK DİYE KUŞ BİR BAŞLADI ARKADAŞ
KONUŞSANA LAN GÖ.... ??? ??? ???  NE BAKIYON GÖ...  Pİ... ??? ???
ABLANIN YÜZÜ KIPKIRMIZI  BİZ ŞAŞKIN ŞAŞKIN BAKIYORUZ  YOK YOK ABLA DEDİM  BU OLMAZ KUŞ ALİ ABİ GİBİ BİRAZ AĞZI BOZUK DEDİK  KADINA GERİ GÖNDERECEZ ABLANIN AĞZINDAN ÇIKAN LAF  AYNENNNNN  KONUŞSANA LAN GÖ.... ???    HANİ ABLA DEDİM  HADİ 
  BİZE TERBİYELİ BİR KUŞ LAZIM