BOX ÜRETİMİNDEN SALMA ÜRETİME GEÇİŞ

kinzavas

Uzman Üyemiz
Adı
fatih
Soyadı
ay
Şener UZUNOĞLU' Alıntı:
arkadaşlar merhaba

salmayı da box ı da denedim evet.
salmaya gecmemin nedeni mamayı kafes tabanından hergün temizleyememem ve kuşların hastalanmaya başlamasıydı.
diğer neden de bazı kuşların yumurtlamamasıydı ve önemli sayıda kuşumu da kaybettim.
salma ilk başlarda cok iyiydi.
kuşlar anlaşıyor ve şaşırılacak üzeyde yumurtlamaya başlamıslardı.
en az yumurtlayan kuş 8 adet yumurtladı ve ümidi kestiripm kuşlar ilk yumurtlayan kuşlar oldu.
fakat zamanla katil dişiler belirdi ve sürekli onlarla olamadıgım için ben farketim salmadan cıkartıncaya kadar bir yuva yavru telef olmaya başladı.
netice tavsiyem şu ki ; havalandırması iyi,güneş alan ve hergün mama artıklarını temizleyebileceğiniz ve geniş box kafesler sanırım en uygunu.
40x60 ön tel ve 30-40 derinliğinden daha düşün boxları tavsiye etmiyorum.

Bu tecrübelerin aynılarını yaşadım .

Tek kelime ile belirteyim zor olan daha güzel oluyor ' kafes üretimi '

Erman Sayın

Uzman Üyemiz
eski bir konuyu tekrar hortlatacam ama önemine binaen ;)
bilindiği gibi bende kafes üretiminden salma üretimine geçtim aşagıdaki konu başlığında detayları var çok düşündüm çok araştırma yaptım ama zaman kısıtlı olduğu için salmaya geçmek zorunda kaldımhttp://www.muhabbetkusuureticileri.org/index.php/topic,24541.0.html
tüm yorumları deneyimleri okudum. kafes sistemi elbetteki üretimde daha faydalı lakin zamanı olmayanlar için salma üretimi üretim az düşükte olsa daha kolay kafese göre. 32 dişi 26 erkek attım salmaya ben kimisi 6 aylık yavru kimisi 1 2 yıldır çiftler.yuvalıkları takana kadar hiçbir sorun yoktu. 25 gün kadar dinlendirdikten sonra 38 tane yuvalık taktım.yalnız ben yuvalıkları birbirine çok yakın takmışım ona çözüm arıyorum şu an. salmadaki en çok karşılaşılan dişilerin yuva seçmesi sorununu bende yaşadım.yuva için kavga eden dişilerden 4 tanesini geri aldım kafese.tabi erkekleri ile beraber.
şu an 8 dişi yumurtlamaya başladı ve dün baktım yine yumurtlayan dişinin yuvası için kavga çıkmış yumurta ortalıkta yok  :mad:
velhasıl : dişi erkek oranı tamam ortamda geniş ve yuvalık sayısıda çok olsa illaki yuvalık için dişiler kavga ediyor. salmaya atılacak kuşlar iyi seçilmeli ve kavgacı cingar kuşlar atılmamalı takip edilmeli kavga edenlerden biri alınmalı. ben şimdi tekrardan yuvalık takacam ve yuvalık arasını 15cm boşluk bırakacam. en önemli konu bence bu.yuvalık sayısı 3 5 tane değil bnece dişi sayısından en az 10 tane fazla olmalı. temizlenmesi bakımı kurduğum sistem de çok kolay işi çok olan salmaya geçebilir ama bu konuyu iyi analiz edip öyle karar verse daha iyi olur diye konuya cevap yazmak istedim.ilerleyen zamanlarda da deneyimleri mi buradan paylaşacam inş. herkese bol üretimler....

mehmet hoca

Üyemiz
Adı
mehmet
Soyadı
çetin
Erman bey, gerçekten önemli bir konu.. Hortlattığınız için teşekkürler.
Salmada üretim işi, büyük bir sabır ve takip işidir ve zaman alan bir üretim şeklidir. Verimli bir salma için en az bir yıl takip ve eleme yapmak lazım.. Daha önce de söylemiştim yine söylüyorum. Salma işi ustalık işidir. Yok öyle, kafesteki kuşların altını temzleyemiyorum, hergün suluklarını tazeleyemiyorum. Tek tek yemlikleri doldurmaktan bıktım, o zaman kümes teli ile şurayı çevirivereyim, dişi sayısından biraz fazla da yuva takayım, hadi kuşlar size salma yaptım, yumurtlayın. Bu iyiliğimi de unutmayın haaa, bakın size geniş alan ayarladım bol bol uçun diye.. Salmacılık bu değil arkadaşlar.. Bir ay sonra "" eee arkadaşlar haklıymışsınız salmada kavga var, kafes üretimi daha vermli"" o kadar yavru ve anaç telef olmuş, kimin umurunda.. Doğru mu?...
Arkadaşlar salmada birinci kural ve olmazsa olmaz olan salmaya yavrudan itibaren yeteri kadar kuş koymak.. Erkek ve dişi oranı o kadar önemli değil, yarı yarıya da olabilir, yarıdan biraz fazla dişi koyarak da olabilir. Yuvalar da dişi sayısından fazla olmalı, hatta doldurun her tarafı yuva ile, iki kat bile fazla olabilir. Tabiki yuva dizaynı da önemli.. Kesinlikle yuva ağızları brbirine bakmamalı ve mesafeleri mümkün olduğu kadar uzak olmalı..
Kuşlar arasında bir silsile ve hiyerarşi vardır. 5-6 ay sonra yavrular salma ortamında anaç olurlar.. Bu süre içinde de dominant olanları, sakin olanları, hırçın olanları kendini belli eder ve aralarındaki ilişki iletişim oturur.  Yani kuşlar birbirlerini çok iyi tanımış olurlar. Bu altı aylık süre yetti mi? Hayır tabiki yetmedi. Kuşlar başladı yumurtlamaya ve yuvalar çalışıyor. İşte önemli olan takip konusu burada devreye giriyorr.. günde en az iki saat salmayı takip etmek lazım. Kuşlar ile bire bir iletişimi sen kuracaksın.. Baktın kavga eden mi var, dayak yiyeni değil, taciz eden ve dayak atanı ayıracaksın, hatta öyle yapacaksın ki, yedi sülalesini atacaksın ki o karakterde hiç bir kuş kalmayacacak salmada..
Finikedeyim.. Allah nazardan saklasın öyle güzel bir salmam var ki, yakın olan buyursun gelsin, aynı yuvada yatan iki dişi gördünüz mü hiç, ve bu iki dişiye ve yarulara bakan 5-6 tane erkek gördünüz mü, gelin benim salmamda 4-5 tane böyle yüvu var.. Başka yuvanın yavrularını besleyen erkekler var. Dölsüz yumurta olasılığı neredeyse sfıra yakın.. 5 daneden az  yavru var ise yuvada salmamı tamamen hediye edeceğim..  Kim demiş verim düşük olur salmada diye.. Ya inanın ki eve gidesim gelmyor.Yedek suluk ve yemliklerm var. TAbiki büyük boy.. Birgün birisi çalışırken diğrini dezenfekte ederim. Her ay kireç ile duvar ve tabanını dezenfekte ederim. Ayrıca sirke ve diğer dezenfektanlar ile de dezenfektesi vardır. Salmaya girerken ayakkabılarmı çıkarır salma terliklerimi giyerim. Kimseleri sokmam, yaz kış pencereleri açık ve havalandırması doaldır. Soğuk kuşlarım için problem değil, sıcak problem. Son zamanlarda mama ile de uğraşmıyorum.. Haftada bir defa çimlendirilmiş buğday, hergün kabuğu ile 4-5 tane haşlanmış bütün yumurta.. Akşam geldiğimde bakmışım ki yumurta ve kabuklarından eser kalmamış.. Naturelim karışık yemini de veriyorum. Mamaya ne gerek var ki.. Vitamin veya ilaçlarını da suluklarına koyduğum için mamaya gerek duymuyorum.. Biraz önce kuşlarıma okalptus dalları attım. Gördünüz mü hç okaliptus banyosu yapan kuş.. Resmen sürtünüyorlar. Haşereler yaklaşmasın diye. Ne gerek var ardapa opigal 5'e veya diğer haşere ilaçlarına. Demek istedğim salmada banyo mkanı var, Stres hiç yok, yani artsı çok ama çoooook.
Yani arkadaşlar salma üretimi sabır ve takip işidir. Salma üretimini usulüne uygun yapmayan arkadaşlara sesleniyorum buradan. SALMA ÜRETİMİNİ KARALAMAYALIM LÜTFEN... Telefonum her zaman müsait, istediğğiniz zaman arayabilirsiniz.

Mehmet DEMÜRBÜLEK

Uzman Üyemiz
Adı
Mehmet
Soyadı
DEMİRBİLEK
Ahmet KAZICI' Alıntı:
selam arkadaşlar.
öncelikle bende box,ta üretim yapıyordum ama inanınki çalışan biri için çok zor bakımı.
salmamda vardı ama bunu üretim için değil bu salmayı damızlık olarak ayırdığım yavruları burada 6 ay bakıp yuvalık asıp yumutrlayanları box,a alıyordum baktım çok yoruluyorum.
bu salmaya 10 çift box,tan eşli kuşları buraya bıraktım baktım verim daha iyi ve beni yormuyor hemen diğer box,ları iptal etmeye başladım şimdi 4 salma kafes yaptım ama burada esas anlatmak istediğim konu:10veya 12 çift,ten fazla kuş bırakmamak afedersiniz nerde çokluk orda bokluk derler, 1.30 eni 1,30 genşlik 2,50 yükseklik olacak şekilde salmalar yaptım gayet iyi 2 salmayada kuşları bıraktım yuvalık astım diğerlerini şuan dinlenmedeler, daha salmaya almadım. hiç olmadı eski bir güvercin sevdalısı olarak sayıyı azaltır sadece hobi olarak bakarım, yine bakarım çoğalmasada olur satmasamda olur çok önemli değil.salmalarınızdaki kuş sayısını çoğaltırsanız kavgalar kaçınılmaz olur.yer nekadar geniş olursa olsun eğer çok sayıda kuş bırakırsanız yer büyük diye olumsuzluklarda beraberinde gelecektir kendi kanımca.herkeze saygılar.
katılıyorum adamlar tavuk çiftliğinde onbinlerde civcivi bilmem kaç dönümlük kümeslerde bile civcivleri 100 lü 200 lü kısımlara ayırarak bakıyorlar hepsini aynı yere salmıyorlar salma üretiminde de bunu belirtmeniz gerçekten çok güzel ve dikkat edilmesi gereken bir şey bence