Dev salmada aşırı yağlanma ?

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Tüm üretici arkadaşlara selamlar.Sezona girdiğimiz için tüm eşleri ayırmıştım.Büyük kendi yaptığım bir salmam var.En:75,Boy:130,Yükseklik:2.20 Ya arkadaş böyle bir salmada kuşlar nasıl yağlanır demeyin vallahi yağlandı.Haftada yada 15 günde bir mama veriyorum.Senelerdir aynı yemi kullanıyordum yalnız son 2,5 ay içerisinde farklı marka yem kullandım.E,S,A,B,D tüm vitaminler ve minareller,probiyotik,kalsiyumunu herşeylerini eksiksik veriyorum ama görki kuşlar deli gibi yağlanmışlar.İşin kötü tarafı belki kuluçkada geçer yağlanma dediğim,daha önceden yavrularını aldığım anaç kuşlarımın poposunda yağ bezesi oluştu.Tekrardan salmaya attım.Show ve Çekoslavak ırkı beslemekteyim.Son zamanlarda özellikle showlarda aşırı yağlanma yüzünden uçamama olayını farkettim.DAha önceden tecrübe etmiş arkadaşlarımız,dostlarımız elbetteki vardır.Yemdenmi kaynaklanıyor,salmadanmı kaynaklanıyor,yada daha ufak bir salmamı gerekli bir türlü çözemedim işi.Bir yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim.Teşekkür ederim.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yüksel Bey,

Salma Büyük geniş doğru ama çok tünek var. O kadar çok tünek olunca kuşlar uçmaz zıplayarak yer değiştirler. Aslında geniş yeri kuşlara dar etmişsiniz.
Diğer konuda belki yağda eriyen vitaminleri fazla verdiniz su da eriyen vitaminler bünyeden atılabiliyor. Ama yağda eriyenler atılamıyor.
Kuşlara 1 lt suya 1-2 cc elma sirkesi vererek ve sabah akşam azar azar yemleyerek yeniden performans kazandırmaya çalışın.
Dişiler hafif yağlı olunca eşte hemen fazlayı atıyor ama aşırı yağlanmayı atamıyorlar, hatta yağlanmaya devam ediyorlar.
Hayırlı üretimler.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Ayhan abi değerli bilgilerin için teşekkür ederim.Yani bu yağlanma sürekli bu şeklide devammı eder acaba ? Yoksa dediğiniz şekilde yapsam yağlanma kesilirmi ?

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yüksel Kardeşim.
Tünekleri yukarıda 2 aşağıda 2 olmak üzere azalt araları mümkün olduğu kadar uzak olsun. Kuşlar tüneğe konmak için birbirlerini itsin. Burada rahat edemesin karşıya gitsin orada da rahat edemesin sürekli birbirlerini itsinler uçsunlar. Hareket olsun.
Sirkeli su da ver. 1 aya yağlanma geçecektir.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Abi çok teşekkür ederim.Bu arada bu yağlanmanın sonucu dişi kuşların poposunda yağ bezesi oluştu.Tüm anaç kuşlarımın hepsinde aynı problemi yaşamaktayım.Yağlanmış kuşu benim gibi eşe kesinlikle atmayın.Sezon başlamadan sezonu kapattık abi hayırlısı olsun sevgiler.

Asredes

Yeni Üyemiz
Adı
Fırat
Soyadı
Şahin
Yeşil elmada verirseniz iç yağların erimesine yardımcı olur.

CapTainATLAS

Üyemiz
Web sitesi
www.atlasbilgisayar.net
Adı
SERKAN ATLAS
Soyadı
İNCE
MERHABA, KUŞLARINIZIN YEMLERİNİN İÇİNDE ASPUR VARMI? VARSA AZ OLSUN..

AYRICA HAFTA 1 GÜN SULUKLARINA GERÇEK AKTARDAN ALINMIŞ ELMA SÜRKESİ 1 AY UYGULAYIN VUCUT YAĞ YAKACAKTIR..

HAREKET ALANLARINI KISITLAYICI FAZLA TÜNEK KOYMAYIN. SALMANIZDA SALMA KAPASİTESİ FAZLALIĞI KUŞ OLMAMASINA DİKKAT EDİN..
KUŞLARINIZDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VARMI LABRATUARDA KAN ANALİZİ YAPTIRIN YAĞLI KUŞDAN KAN ALINARAK.. YAPTIRMA İMKANINIZ YOKSA D VİTAMİNİ VERİN..
KUŞLARINIZA AŞIRI ŞEKİLDE PROTEİN VERİYORMUSUNUZ? PEYNİR ALTI SUYU VB KULLANIYORMUSUNUZ KULLANIYORSANIZ BUNU KESİN.. DAL DARI VERİYORSANIZ VERMEYİ KESİN..
SON OLARAK B1 VE C VİTAMİNİNİ AYNI İÇERİKTE OLAN VİTAMİNİNİZ VARSA BU VİTAMİNİ KULLANMAYIN. BİR SÜRE GEÇMİŞ OLSUN :(

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Serkan Atlas İNCE' Alıntı:
MERHABA, KUŞLARINIZIN YEMLERİNİN İÇİNDE ASPUR VARMI? VARSA AZ OLSUN..

AYRICA HAFTA 1 GÜN SULUKLARINA GERÇEK AKTARDAN ALINMIŞ ELMA SÜRKESİ 1 AY UYGULAYIN VUCUT YAĞ YAKACAKTIR..

HAREKET ALANLARINI KISITLAYICI FAZLA TÜNEK KOYMAYIN. SALMANIZDA SALMA KAPASİTESİ FAZLALIĞI KUŞ OLMAMASINA DİKKAT EDİN..
KUŞLARINIZDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VARMI LABRATUARDA KAN ANALİZİ YAPTIRIN YAĞLI KUŞDAN KAN ALINARAK.. YAPTIRMA İMKANINIZ YOKSA D VİTAMİNİ VERİN..
KUŞLARINIZA AŞIRI ŞEKİLDE PROTEİN VERİYORMUSUNUZ? PEYNİR ALTI SUYU VB KULLANIYORMUSUNUZ KULLANIYORSANIZ BUNU KESİN.. DAL DARI VERİYORSANIZ VERMEYİ KESİN..
SON OLARAK B1 VE C VİTAMİNİNİ AYNI İÇERİKTE OLAN VİTAMİNİNİZ VARSA BU VİTAMİNİ KULLANMAYIN. BİR SÜRE GEÇMİŞ OLSUN :(
Serkan bey merhaba.Kullanmış olduğum yemde aspur çok az miktardaydı,yalnız sarı darı oranı %71 oranında.3 yıldır hep aynı marka yemi kullanıyordum.Son 2 aydır başka marka yem kullanmaya başladım.Bunun yanı sıra mama olarak haftada 2 defa içerisine e,s vitaminleri,breedmax,probiyotik,omnivit gibi vitaminlerle mamayı verdim.Üreticiliğim boyunca kuşlarımın hiçbirinde yağlanma olmadı gayet fit kuşlardı.Büyük bir ihtimal yemden kaynaklandıki bu şekilde tüm üretimhaneyi yağlandırmayı başarabildim.Yani anaç kuşları bırakalım 4 aylık yavrularım bile yağlanmış durumda.Şuanda yeşillik ve elma sirkeli suyla tedaviye başladık.Tünekler 3 adete düşürüldü.Sezona girmeden kapattık üretimhaneyi  :D Şuanda eski yeme geri döndüm 20 kg içeriği %60 Sarı Darı,%15 Kızıl Darı,%12 Beyaz Darı,%5 Sade Yem (Aspur),%4 Siyah Darı,%2 Keten Tohumu,%1 Kenevir Tohumu,%1 Nijer Tohumu ve buna ek olarak 8 kilogram beyaz darı eklemesi yaptım.Şuanda beyaz darı biraz daha ağırlıklı oldu.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Yüksel Bulut,
Bu işi anlatmak çok uzun sürer. Bakın ben kuvvetli yeme karşıyım. Neden diyecek olursanız kuvvetli yem hele hele 35x45 cm lik tek tünekli kafeslerde yağlanma yapar. Bence yemi öyle ayarlamak lazım ki; kuş sadece yem yese yağlanamamalı hatta verilen yem mamasız kilo kaybı bile yapabilir. Diyeceksiniz ki niye böyle. Hemen açıklayayım.
Mama'yı hesaba dahil etmeden konuşursak yanlış gibi gelebilir. Ama mamayı dahil edince biz mamadan, içindekileri ayarlayarak her türlü takviye yi yapabliriz. Ben birçok yavru alamayan arkadaşın yavru alamama sebebini aşırı kuvvetli besleme olarak görüyorum. Ben ilk yavrularımı yalnız bir çift ile (eve dişinin gelmesi) mama, vitamin v.s. vermeden sadece hafif karışık bir yem ile 29 günde (yumurta) aldım. Sonra yavrular büyürken gelen misafirler şunu ver bunu ver dediler de mamayı v.s. ye öyle başladık.
Eğer kuşunuz hasta değil ise kumdarıyı verin başka birşey vermeyin kuş zaten kızışıp 5-6 tane yumurtlar.
Kuvvetli yemler, aşırı mama, aşırı başka şeylerin yüklenmesi, hareketsizlik, kuşları verimden düşürüyor. Sonra müracaat sirkeye olmak zorunda, önce para verip şişmanlatma=zaman ve verim kaybı ardından sirke kullanımı tekrar zaman kaybı oluyor.
Bu benim düşüncem. Yem zayıf ve sade olmalı. Kuşçu mamadan herşeyini duruma göre ayarlamalı.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
Bu arada mama fiyatlarına baktım. Neredeyse 1 kg Et fiyatına 1 kg mama var.
Ben kilosu 7 tl lik magnesia yumurtasız mama kullanıyorum.
Ancak şimdi herkes internetçi olmuş. Açıyorlarmış bakıyorlarmış, efendim şunun bunun artığı yazıyormuş bazı yorumlarda. Topluma kilosu 25-30 tl'ye mama satanların oraya onu yazacağını veya oraya onu yazmadan bu fiyatlara mama satamayacağını kimse hesaplayamıyor.
İsteyen istediğini kullansın ama bazen durup bakıp şu dışa hayranlığın nelere mal olduğunu anlamak lazım.
Bu arada bir bilgi. Avrupa da birçok ülkeye mamalar Manisa'dan gidiyor. Yabancı mal hayranlarına bilgidir.

yukselbulut

Üyemiz
Adı
Yüksel
Soyadı
BULUT
Ayhan abi dediğin çok doğru.Kullanmış olduğum yemde aşırı enerji var ve buda kuşta yağlanmaya sebep oluyor.Bundan sonra bende tek sade yem kullanmayı düşünüyorum.Peki abi kum darısını nerden temin edebiliriz onun tam adı nedir.