Recainin Kuzeni olan arkadaş selamlar,
Mümkünse bir kullanıcı açarak kendiniz soruları sorabilirsiniz.
Sadece örnek olsun diye yazıyorum, dün yuva temizliği yaptım ve yavruları yuvalıktan atlamadan yumurtalamaya başlayan bir çiftimde 3 yumurta varken bu temizliği yapmak riskli idi.
Dişi kuşumun anaçlığını ve tekrar yumurtalarına yatacağını bildiğim için bu temizliği yaptım ve folluk içinde bulunan temizliği yapıp, başka bir malzeme yani talaş koyup yuvalığı yerine taktım.
Yaklşık 15 dakika dişi tekrar içeri girmekte tereddüt etti ve sonunda da girdi hatta dördüncü yumurtasını da yaptı.
Burada demek istediğim;
1. Kuşlarınızı tanıyın ve ne yapabileceğini iyi gözlemleyin. Aksi halde buradaki 3 dolu yumurtayı kaybedebileceğim gibi yeni yumurtasını da kafese yapıp kırabilirdi.
2. Bu tür temizlikleri kuşun yavru dönemde yumurtlamasından önce yapmak gerekebilir ancak yine dişi kuşşun yuvalığı red etmesi ile karşılaşılabilir.
3. Dişi kuş huyuna bağlı olarak yumurtasına dokunulmasını dahi istemeyebilir ve hem yapar hem de kırabilirdi.
Tecrübe olarak bu işlemi sadece bu çiftimde yapabileceğimi biliyordum. Ancak genele yayıp bu bilgiyi vermek ve her zaman geçerli olacağını söylemek imkansız.
Sizin sorunuza gelince de bırakın kuşlarınızı kendi haline. Zamanı geldiğinde ve onlar hazır olduğunda herşey kendiliğinden olur. Sadece sizin gibi genç kardeşlerimizin biraz sabırlı olması gerekiyor. Buraya açılan her yeni konu öncesinde biraz araştırın, yeni konular eski ve önemli konuları aşağıya itiyor ve gözümüzden kaçabiliyor.
Yazdığınız bilginin öneminini bir de siz bir okuyun ve düşünün "acaba bu yazdıklarım ne derecede insanlara faydalı olur ?" diye, muhabbet kuşunuzun 2-3 kere yuvalığa girmesi buradaki ±1500 kullanıcıya ne kazandırır diye . Heyecanınızı anlıyorum

ve bu heyecanınızı illaki paylaşmak isterseniz bana özelden ileti gönderin, sizinle heyecanınızı paylaşmaya çalışırım.
Ancak şunu da unutmayın, ileride sizin de acil ihtiyaçlarınız için belki burada olacak arkadaşlarım, büyüklerim, üstadlarım ve tecrübeli yazarlar yazdıklarınıza cevap verecekler. Bu arada sizin gibi heyecanını paylaşan arkadaşlarımızın açtığı yeni konular içinde sizin önemli konunuz kaybolup gidecek. Bunu engellemek de sizlerin elinde.
Umarım kırmadan ana fikri size iletebilmişimdir.
Sevgi ve saygılarımla, sağlıklı günler.