FİKİRLERİNİZİ ALABİLİRMİYİM??

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
  Merhabalar yaklaşık 1 senedir aranızdayım ve forumu takip ederek bilgilenmeye çalışıyorum öncelikle üretimhanemden bahsedeyim ; üretimhanem yaklaşık 100 çift yerli, kırık ve jumbo çiftlerden oluşuyor. yerim yaklaşık 25m2 ve havalandırma olarak 25 cm lik  850 m3 lük pervane ile hava çekerek yapıyorum. Yavrulu kuşlarıma günlük mama yapımını saat 7:00 de yapıyorum, su değişimini 2-3 günde 1 yapıyorum, yemler zaten akıllı yemliklerde hergün yerleri fırça ile temizleyip haftada 1 veya 2 kerede paspas atıyorum. ODANIN ne mi gününe göre 35-55 arası değişiyor ısıtma doğalgaz peteği var ve ortalama 19-22 derecelerde mama olarak yaklaşık 1 aydır raff kullanmaya başladım yem olarakta hakan beyin yeminden kullanmaya başladım...
  Şimdi sorunlarımdan bahsedeyim
  1) üretimhaneyi kurduğumdan bugüne kadar toz sorunundan bir türlü kurtulamadım ortamda aşırı bir toz var acaba neden olabilir?
  2) üretimhaneme hakikaten fazla vakit harcadığımı düşünüyorum ama aynı oranda verim alamıyorum demekki bir yerlerde yalnış var nerelerde olabilri?
  3) en önemli sorunum son 1 aydır kuşlarımı yavaş yavaş kaybetmeye bşladım aralıklı zamanlarda yaklaşık 10 damızlık 8 erkek 2 dişi ve ne olduğunun bulamıyorum. Dışardan gözlemlemede yem yiyorlar isal yok tek farkettiğim ölecek olan kuşlar sakinleşip hiç hareket etmiyorlar çok hafif kabarma ve zayıflama oluyor birde kaşınma var gibi son 2 gündür bazıları kafalarını tünekte şiddetli kaşımaya başladılar, sonra aniden ölüyorlar süreç yaklaşık 3-4 gün sürüyor. Belki bu blirtilerin hepsi aynı hastalık için belirti değildir veya ayrı ayrı hastalıkları vardır ama malesefki ben adlandıramadım.

Aslında çok zamandır konu açıp kendimi tanıtmak istiyordum ama fırsat olmadı bir türlü malesef bu hastalık  nedeniyle konu açmak nasipmiş aslında onun için 3 ayrı konuda açılması gerekeni tek konuda açtım şimdiden ilgilenen herkeze çok teşekkür ederim....

hasanhasan

Uzman Üyemiz
Adı
hasan
Soyadı
baytemur
şöyle söyleyeyim 25 metre kare yere 100 takım kuş birkere çok fazla toz olma sebebi bu yüzden havalandırmanız yetersiz içeri temiz hava girişi yok galiba bahsetmemişiniz içeriye temiz hava girişi yapin derim birde üretimhanelerde arada bir sebebsiz yere kuş ölümleri olur bu sayı çok fazla deyilse normaldir 1 ayda bahsetdiyiniz sayı  normal deyil kuşlarınızda yavru ölümümü oluyormu verim alamıyom derken yoksa takımlarınızdamı sorunvar yumurtlamıyorlarmı birde kuşları sizmi eşleştirdiniz yoksa hazır takımlarmı aldınız ?

Sıddık

Uzman Üyemiz
Adı
Sıddık
Soyadı
Yamaç
Hasan BAYTEMÜR' Alıntı:
şöyle söyleyeyim 25 metre kare yere 100 takım kuş birkere çok fazla toz olma sebebi bu yüzden havalandırmanız yetersiz içeri temiz hava girişi yok galiba bahsetmemişiniz içeriye temiz hava girişi yapin derim birde üretimhanelerde arada bir sebebsiz yere kuş ölümleri olur bu sayı çok fazla deyilse normaldir 1 ayda bahsetdiyiniz sayı  normal deyil kuşlarınızda yavru ölümümü oluyormu verim alamıyom derken yoksa takımlarınızdamı sorunvar yumurtlamıyorlarmı birde kuşları sizmi eşleştirdiniz yoksa hazır takımlarmı aldınız ?

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
Hasan Bey öncelikle ilginize teşekkür ederim. Kuşlardaki ölümlerin hepsi damızlıklarda ve özellikle erkeklerde oluyor , havalandırma 850 m3 boşaltım gün içinde sürekli çalışıyor ve pencereyide esinti olmayacak şekilde açarak temiz hava girişini oradan yapıyorum bu 100 çiftin 35 i benim kendi takımlarımdı kalan 60 çifti bir kümes satın alarak temin ettim ama hepsi genç çiftlerdi ve 10 çifti daha önce yavrulamıştı diğerleri çiftleşmemişlerdi yaklaşık 10 -15 kadarıda benim orada çiftleşti ama diğerlerinde hareket yok yavru ölümüm neredeyse hiç yok ezilmeler dışında ama üreyen çiftlerim hep aynıları yani üreyen ürüyor diğerlerinde hareket yok... ama öncelikle şu hastalığı çözmek istiyorum bu konuda başka sorularınız olursa cevaplayayım ve yardımlarınıza teşekkürler...

ismail yüce

Uzman Üyemiz
Adı
T C İsmail
Soyadı
YÜCE
Merhaba...Bit -pireye karşı önleminiz nedir...Bence üretimde benim tecrübelerime göre bit-pire olayı bütün felaketlerin başı gibi bence...

Sıddık

Uzman Üyemiz
Adı
Sıddık
Soyadı
Yamaç
Benim kesin çözüm aldığım yuvalıklara ve kafes tabanına Bolfo kuşlarında enselerine vilmectin.

Emre ceyhan

Uzman Üyemiz
Adı
Emre Erman
Soyadı
Ceyhan
Bence şurada yanlışınız var.Su değişimini 2-3 günde 1 yapıyorum demişsiniz.Tamamen yanlış.Günde 1 kere yapmanız gerekir.Benim elimde olsa günde 2 kere yaparım.Hem o kadar çok nüfus,hem kısıtlı mekan.Hemde gereken bakım eksikliği.Hastalıklara davetiye çıkarmışsınız bekliyorsunuz bence.

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
İlk önce blotıc ve bolfo ikilisini kullandım ama sonuç alamadım geçen hafta Bilal Bey den crsysamed aldım ve 5 er  gün arayla 2 doz kullandım ama malesef bitler halen cirit atıyor, ilaç diğer uçan ve haşerelerde işe yaradı ama siyah bit sanki evrim geçirmiş hiç birşey işe yaramıyor bu akşam pürmüzle tüm kafes ve yuvaları yakmayı düşünüyorum son çare...

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Barış TÜTER' Alıntı:
İlk önce blotıc ve bolfo ikilisini kullandım ama sonuç alamadım geçen hafta Bilal Bey den crsysamed aldım ve 5 er  gün arayla 2 doz kullandım ama malesef bitler halen cirit atıyor, ilaç diğer uçan ve haşerelerde işe yaradı ama siyah bit sanki evrim geçirmiş hiç birşey işe yaramıyor bu akşam pürmüzle tüm kafes ve yuvaları yakmayı düşünüyorum son çare...
kurutulmuş okaliptus yaprağı deneyin...

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Sıddık YAMAÇ' Alıntı:
Benim kesin çözüm aldığım yuvalıklara ve kafes tabanına Bolfo kuşlarında enselerine vilmectin.
bit icin bu işlem kesin uygulama.. ayrıca üretimhanenize metrekare hesabından daha cok kus koymussunuz ufacık bir mikrobik durumda kümese kolayca yayılır.. o yüzden eger kusları bölme gibi bir şansınız yoksa eger.. kümesinize salyangoz tipi bir havalandırma takın ve havalandırma ve dezenfektana daha cok önem gosterin.. özelikle bit icin acil olarak yuvalık iclerine bolfo bit tozu ve kusların karın bölgelerine bir damla vilmectin damlatin.. ayrıca eğer yapabiliyorsanız kümesinizin duvarlarını kirecle badana yaptirin..

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
yuvaların hepsinde okiluptüs yaprağı mevcut Bilal Beyden öğrendiğim bu bit olmayan kümeslere bit gelmesini engelliyormuş fakat bit bulunan kümeslerde işe yaramıyormuş, birde enteresan olan biit görebildiğim kadarıyla 10lu dolaplarımdan yalnızca 1 inde oda 2 yuvada mevcut kalan diğer yuvaların hiçbirinde ya yok ya da ben göremiyorum . ense damlasını bende son çare olarak görüyorum ama şu an daha önemli olan ölüm nedenleri bunun bitlerden dolayıolduğunu düşünmüyorum çünkü ölen kuşlarımı dikkatlice inceliyorum bit yok..

FÜKRET

Uzman Üyemiz
Adı
FİKRET
Soyadı
SAĞ
Barış TÜTER' Alıntı:
yuvaların hepsinde okiluptüs yaprağı mevcut Bilal Beyden öğrendiğim bu bit olmayan kümeslere bit gelmesini engelliyormuş fakat bit bulunan kümeslerde işe yaramıyormuş, birde enteresan olan biit görebildiğim kadarıyla 10lu dolaplarımdan yalnızca 1 inde oda 2 yuvada mevcut kalan diğer yuvaların hiçbirinde ya yok ya da ben göremiyorum . ense damlasını bende son çare olarak görüyorum ama şu an daha önemli olan ölüm nedenleri bunun bitlerden dolayıolduğunu düşünmüyorum çünkü ölen kuşlarımı dikkatlice inceliyorum bit yok..
Behsat TİĞİZ' Alıntı:
bit icin bu işlem kesin uygulama.. ayrıca üretimhanenize metrekare hesabından daha cok kus koymussunuz ufacık bir mikrobik durumda kümese kolayca yayılır.. o yüzden eger kusları bölme gibi bir şansınız yoksa eger.. kümesinize salyangoz tipi bir havalandırma takın ve havalandırma ve dezenfektana daha cok önem gosterin.. özelikle bit icin acil olarak yuvalık iclerine bolfo bit tozu ve kusların karın bölgelerine bir damla vilmectin damlatin.. ayrıca eğer yapabiliyorsanız kümesinizin duvarlarını kirecle badana yaptirin..
Mert AYDIN' Alıntı:
kurutulmuş okaliptus yaprağı deneyin...
Barış TÜTER' Alıntı:
geçmiş olsun

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
dün itibari ile 2 damızlık kuşum daha öldü ölen kuşlarda kursaklar normaldi ve zayıflama belirtisi yoktu ikiside sakinleşmiş ve hareketleri azalmıştı 1-2 gündür , genel olarak hafif kabarma ve sakinlik şimdilik gözlediğim belirtiler birde kaşınma var ama o aynı hastalıklamı alakalı bilemiyorum doğru bir ilaca karar vermeden ilaç kullanmak istemiyorum ama ölümler hızlandı , şu an için geniş spektirumlu bir antibiyotik kullanmak istiyorum sizlerinde önerisi varmı almak isterim....

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Barış TÜTER' Alıntı:
dün itibari ile 2 damızlık kuşum daha öldü ölen kuşlarda kursaklar normaldi ve zayıflama belirtisi yoktu ikiside sakinleşmiş ve hareketleri azalmıştı 1-2 gündür , genel olarak hafif kabarma ve sakinlik şimdilik gözlediğim belirtiler birde kaşınma var ama o aynı hastalıklamı alakalı bilemiyorum doğru bir ilaca karar vermeden ilaç kullanmak istemiyorum ama ölümler hızlandı , şu an için geniş spektirumlu bir antibiyotik kullanmak istiyorum sizlerinde önerisi varmı almak isterim....
barış kardeş hemen bit önlemi alıp antibiyotikten önce bite cozum bulmalısın tahminimce ölüm sebeplerin bitten kaynaklanıyor... vilmectin adlı sıvı ilacı alıp birde eczaneden damlalık al kusların gogus kısımlarını üfle aldıgın ilactan bir damla damlat deriye temas etmesi lazım...

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
Hemen bugün alıp yapacağım zaten bit için yapmadığım bir o kaldı inşallah ondandır ama bitin olduğu o onlu salma dışındaki tüm yuva ve kuşları kontrol ediyorum çok enteresan ama onlarda bite rastlamadım hiç bu bana acaip şaşırtıcı geliyor onun için acaba hastalıkmı diyorum kendi kendime . bu vilmectin etki süresi nekadar birde biti kaçırıyormu yoksa öldürüyormu ilgilerinize tekrar teşekkür ederim...

dakika06

Uzman Üyemiz
Adı
serkan
Soyadı
sipahi
yuvalıkları köşelerine ve sulukların kenarlarına kafeslerin köşelerine bitlere bi bakın genlde oralarda oluyorlar biran önce bit ilacını kullanın ve egerki imkannın varsa kafesleri ozon suyu ile güzelce temizleyin bir bit ortalama 1500 yumurta yapıyor onun içinde ortalama 600 yavru çıkıyor bu yavrularda aynı gün çifleşip yumurtluyorlar onun için biran önce önlemini al yoksa çok kuş kaybın oluyor

kelkeci

Üyemiz
Adı
Barış
Soyadı
TÜTER
son durum kafesleri ve yuvalıkları pürmüz ile yakıp sonrasında crysamed kullandım ve vermectin aradım veterinerde yokmuş yerine avromec-f diye bir ilaç verdi etkeninin aynı olduğunu söyledi ivermektin miş etkeni ama damla çok olur kürdanla sür dedi bende korktum sizce ne yapayım...

şevket çağlar

Uzman Üyemiz
Adı
ŞEVKET
Soyadı
ÇAĞLAR
suluklarına  da koyabilirsin . ben sabah erken sulukları topluyorum . 5 litre suya 3 cc koyuyorum . sulukları topladıktan 3 saat sonra takıyorum . suluklar 6 - 7 saat kalıyor. tekrar toplayıp taze su koyuyorum. bunu ayda bir sefer yapıyorum . eğer damlayla yapacaksanız enselerine tüylerini açarak deriye bir damla gelecek şekilde yapabilirsiniz. ama sularına koyarsanız deriyle temas etti etmedi problemi yaşamazsınız. hem sizin için daha kolay olur.

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
  Bitler dışında bir sorununuzun daha olduğunu düşünüyorum. Bu problem bitlerden daha önemlidir fakat üretimhanenizi görmeden yardımcı olamayız. Hasta bir kuşunuzu tetkik ve otopsi için Üniversite Veterinerlik fakültelerine, Hayvan hastanelerine yahut bir Veteriner polikliniğine götürmenizi öneririm. Kuşunuz orada ölür ve araştırmanın daha net bir sonucu size bildirilir. Bit konusu kolay, biraz zahmetli fakat çözümsüz değil.

Muhabbetkuşları için bilinen en yaygın 3 tür bit vardır (en tehlikelisi kırmızı renkli olan, kan emenlerdir) fakat onlarda bir yetişkini 3.....5 günde halsiz bırakıp öldüremez. Siz mevcut bitlerin "siyah" olduğunu yazmışsınız.
  Bitlerle mücadele için öncelikle bitin türü belirlenmeli. Etken maddesi İvermectin olan "Vilmectin" yahut herhangi bir muadilini enjektör e çekip, iğnesini çıkardıktan sonra Kuşlarınızın ensesine birer damla damlattığınızda ilaç deri yoluyla kana karışacak ve bu kanı emen bit ölecek. Fakat mücadele ettiğiniz bit kan emmiyorda tüyle besleniyorsa ?

Yaptığınız ilaçlamayı 4 ve 9 gün sonra yeniden tekrarlamalısınız; çünkü ilaçlama bit yumurtalarını o gün öldürmeyecektir.