Frenc Molt mu? değilmi?

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Arkadaşlar daha önce 2 kuluçkada çok güzel sorunsuz yavru veren birkaç takımım 3. ağız kuluçkasında 4 yavrunun 2 sinin kanat ve kuruk tüyleri dibe yakın yerlerden kopmaya başladı.

40 günlüğe kadar sorun yoktu yavrular yeme düştü salmaya aldım ve bu olay gerçekleşmeye başladı.3 ay kadar önce çok ağır bir salgın yaşandı kümesimde ne ilaç kullandıysak ölümleri engelleyememiştik.bir çok ilaç kullandık o arada.tüm yavruları kaybettim (37) 6 takım damızlıkta erkeklerinin ölmeleri sonucu bozuldu.

Hastalığı atlattıktan sonra bir süre kalan damızlıkları yumurtaya yatırmadım,ve ilk kuluçkada bu sorunla karşılaştım.Bu kuluçka döneminde kuşlara ilaç yada vitamin vermedim,3 günde 1 mama, gün aşırı su değişimi,günlükte yem değişimi yaptım.

Eğer damızlıklarımın genlerinde fransız tüy hastalığı Frenc Molt var ise önceki kuluçkalarda çıkmaması normal mi?

Veya ağır bir hastalıktan çıkan kuşlarda geçici bir rahatsızlık olabilirmi?

Çalışan takımların tamamı henüz 3. ve 4. kuluçkadalar yaşları en fazla 1-1,5 civarılar.

Sizlerden geçmiş tecrübelirinizde bu gibi sorunlarla karşılaşanlar oldumu,bundan sonra ne yapmamı tavsiye edersiniz?

besyo26

Uzman Üyemiz
Adı
AHMET
Soyadı
ÇETİN
dostum inan çok üzüldüm.inşallah kısa zamanda toparlarsın...tecrübeli ustalarımız en kısa zamanda sorununa çözüm bulacaklardır.SAYGILAR..

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Frenc-molt genlerle taşınan bir hastalık değildir. Virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genlerle taşınan tüy rahatsızlıkları da vardır. Yani her tüy dökülmesi vakası Frenc-molt hastalığı demek değildir. Yavruların yeterince beslenememesi sonucuda veya vitamin ve mineral eksikliklerinde de tüy dökülmesi görülebiliyor. Ancak bu durum ilerleyen zamanda yavruların yeterli besin değerlerini alması yolu ile düzelme gösteriyor. Nasıl biz insanlarda belirli hastalıkların çeşitli versiyonları varsa hayvanlarda da bu durum böyledir. Tek bir olguya odaklanmamak gerekiyor.

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Şahin GÜNGÖR' Alıntı:
Frenc-molt genlerle taşınan bir hastalık değildir. Virislerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genlerle taşınan tüy rahatsızlıkları da vardır. Yani her tüy dökülmesi vakası Frenc-molt hastalığı demek değildir. Yavruların yeterince beslenememesi sonucuda veya vitamin ve mineral eksikliklerinde de tüy dökülmesi görülebiliyor. Ancak bu durum ilerleyen zamanda yavruların yeterli besin değerlerini alması yolu ile düzelme gösteriyor. Nasıl biz insanlarda belirli hastalıkların çeşitli versiyonları varsa hayvanlarda da bu durum böyledir. Tek bir olguya odaklanmamak gerekiyor.
Şahin bey gerçekten çok ağır bir dönemde geçtiler ,hepsi ölümden dönmüştü 3 ay önce.şimdi bu durumdaki yavruları takip ediyorum düzenli olarak,dökülen kanat ve kuyruktan yeni tüy filizleri çıkmaya başladı.Merak ettiğim bu yeni filizlenen kanat ve kuyruklar aynı akıbete uğrarmı?

ERGÜNAHSAP

Uzman Üyemiz
Adı
Şahin
Soyadı
GÜNGÖR
Coşkun TIKIZ' Alıntı:
Şahin bey gerçekten çok ağır bir dönemde geçtiler ,hepsi ölümden dönmüştü 3 ay önce.şimdi bu durumdaki yavruları takip ediyorum düzenli olarak,dökülen kanat ve kuyruktan yeni tüy filizleri çıkmaya başladı.Merak ettiğim bu yeni filizlenen kanat ve kuyruklar aynı akıbete uğrarmı?
Kuşlarınızın ortamını tam olarak bilemem elbetteki ama Ortamın çok havasız olması da kuşlarda strese ve yavru bakımında sorunlara sebep olabilir. Birde belirttiğiniz gibi kuşların ağır hastalıklardan geçmeside toparlanmalarında zaman alabilir. Bendede ağır bir hastalıktan geçen kuşum olmuştu ve tamamen toparlanmadan eşe atmadım. Yani 6 ay gibi bir süre kendisini tamamen toparlaması açısından salmada dinlendirdim. Kuşlarda uzun süren ilaç tedavisi sonucunda ilaç emilimini karaciğer gerçekleştirdiği için karaciğerde yağlanma ve toparlanma yönünden de uzun bir süreye ihtiyaçları oluyor. Yeni gelen tüy filizlerinin ne derece sağlıklı olduğunu zaman gösterecek. En kısa sürede düzelirler inşaallah

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Şahin GÜNGÖR' Alıntı:
Kuşlarınızın ortamını tam olarak bilemem elbetteki ama Ortamın çok havasız olması da kuşlarda strese ve yavru bakımında sorunlara sebep olabilir. Birde belirttiğiniz gibi kuşların ağır hastalıklardan geçmeside toparlanmalarında zaman alabilir. Bendede ağır bir hastalıktan geçen kuşum olmuştu ve tamamen toparlanmadan eşe atmadım. Yani 6 ay gibi bir süre kendisini tamamen toparlaması açısından salmada dinlendirdim. Kuşlarda uzun süren ilaç tedavisi sonucunda ilaç emilimini karaciğer gerçekleştirdiği için karaciğerde yağlanma ve toparlanma yönünden de uzun bir süreye ihtiyaçları oluyor. Yeni gelen tüy filizlerinin ne derece sağlıklı olduğunu zaman gösterecek. En kısa sürede düzelirler inşaallah
Henüz 8 aylık bir üretici olmanın vermiş olduğu heyecan ile hastalıktan  1 ay kadar sonra kuluçkaya yatırdım.Eğer bakım ile alakalıysa bu konu kendime güveniyorum en iyi bakımı ve titizliği gösteriyorum.Biraz benim cahilliğimden kaynaklanan bir durumdu hastalık dönemi :'(

Hatamın farkına varmış ve tekrar etmesini önlemiştim.Bundan sonra ben elimden geleni yapıp geri kalanını rabbimin takdirine bırakıyorum.

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
kardeş ölen kuşlar ne  şekilde ölüyorlardı? frenc mod genelde diğer hastalıklara davetiye cıkaran bi virüs.. ölüm sekileri nasıldı?

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Behsat TİĞİZ' Alıntı:
kardeş ölen kuşlar ne  şekilde ölüyorlardı? frenc mod genelde diğer hastalıklara davetiye cıkaran bi virüs.. ölüm sekileri nasıldı?
3 aydan fazla oldu hastalık olup biteli..tamamı ishaldi kesememiştim bir türlü.Sulphamezatin isimli ilacı kullanıca sonlandırabilmiştik ozaman.

ilk 2 kuluçkada daha önce sapasağlam yavru veren kuşlarımın 4te1 4te 2 oranında bu şekilde yavru vermesi beni oldukça şaşırttı

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
FRECH MOULT (tüy eksikligi) ölümcül bir hastalık degildir.Özellikle kuyruk ve kanatlarda görülebilinen tüy eksikligiyle tanımlanabilir.Bu güne kadarki tıbbi bilgiler hastalıgın MİKROBİK VE BULAŞICI OLMADIGI yönündedir.Bu durumun ortaya çıkma nedeninin SOYA ÇEKİM oldugu sanılmakta ve bu hastalıgı taşıyan kuşların çiftleştirilmesinden meydana gelen yavruların aynı hastalıgı taşıdıklarının görülmesi bu kanıyı güçlendirmektedir.Hastalık kalıtımsal oluncada bu hastalıgı taşıyan kuşların iyileşmesi söz konusu olmamaktadır.French Moult oldugundan kuşku duyulan kuşları üretimde kullanmayınız yoksa kuyruksuz,kanatsız ve tüyleri eksik uçamayan yavrular üretirsiniz..

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
Coşkun TIKIZ' Alıntı:
3 aydan fazla oldu hastalık olup biteli..tamamı ishaldi kesememiştim bir türlü.Sulphamezatin isimli ilacı kullanıca sonlandırabilmiştik ozaman.

ilk 2 kuluçkada daha önce sapasağlam yavru veren kuşlarımın 4te1 4te 2 oranında bu şekilde yavru vermesi beni oldukça şaşırttı
özelikle b vitamini kompinasyonu kullanmanı tavsiye ederim..+ multivitamin ve mineral eger frenc mod değilse b vitamini ve mineral eksikliginden kaynaklanıyor tüylerin cıkmaması

Rovdy

Uzman Üyemiz
Adı
SADA
Soyadı
BDSDASDS
Bora abi bilgi için teşekür ederiz frech moult  da  biraz ögrenmiş olduk:)

KurKur

Uzman Üyemiz
Adı
Yılmaz
Soyadı
KURŞUN
      Coşkun bey, Beslenme eksikliğinden kaynaklanmış olduğunu tahmin ediyorum (Tüy ve kemik yapısının gelişimi için Kalsiyum, Protein ve Mineraller).
      Embriyonun yumurta içerisindeki beslenmesi önemlidir. Bu yüzden yetişkinlerin çiftleşme dönemindeki beslenmeleri önemli.
      Kanat-kuyruk tüyleri eksik yavrularınızın tüylerini bakım/beslenme koşullarına göre 2..........5 ay içerisinde tamamlayacaktır.

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Yılmaz KURŞUN' Alıntı:
      Coşkun bey, Beslenme eksikliğinden kaynaklanmış olduğunu tahmin ediyorum (Tüy ve kemik yapısının gelişimi için Kalsiyum, Protein ve Mineraller).
      Embriyonun yumurta içerisindeki beslenmesi önemlidir. Bu yüzden yetişkinlerin çiftleşme dönemindeki beslenmeleri önemli.
      Kanat-kuyruk tüyleri eksik yavrularınızın tüylerini bakım/beslenme koşullarına göre 2..........5 ay içerisinde tamamlayacaktır.
Yılmaz bey kuşlarımın daha önce hiç bir yavrusunda olmayan bu durumun aniden 4 takımımda birden çıkması benide sizin yorumunuzdaki gibi fikir edinmeme sebeb oldu.

Benim öğrenmek istediğim her tüy dökümünün frenç molt olup olmayacağı ve sizin yorumunuzdaki etkenlerden dolayı olabileceği idi ve kafamdaki sorulara cevap buldum.

Bora bey; bende sizin yazınızdaki şekilde bildiğimden dolayı bu 4 takım kuşu eşlerinden ayırdım.Yılmaz ve Şahin beylerin yorumundan sonra bu damızlıkları başka eşlere vurarak tekrar bir deneme yapacağım.

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Coşkun bey her tüy dökümü veya eksikligi Frenc Moult degildir elbette,ben o yazıyı sizin kuşlarınız için yazmadım sadece bu hastalıgın ne oldugunu net olarak belirttim..Sizin kuşları göremedigim için ne desem olmaz. ama anladıgım kadarıyla hayvanlar bayagı bir hastalık atlatmış ve bu arada kuşlara pek çok ilaç vermişsiniz iyileştirmek için bu ilaçların iyileştirici özellikleri kadar pek çok yan etkileride olmuştur  bu kaçınılmazdır.Bu problemler yavrularıda etkilemiş ve bu problemler meydana gelmiş olabilir,bununda göz önüne alın ve hayvanları bir müddet dinlendirin bence.Bu arada iyi bir bakım kürüde uygularsanız faydalı olacaktır.Toparlanmalarına katkı vermek için 1 litre suya 1 ml CATASOL ve 0,5 ml  BEROVİT katarak haftada 1 kez ,1 ay uygulayın faydasını göreceksiniz.

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Bora DERİCİ' Alıntı:
Coşkun bey her tüy dökümü veya eksikligi Frenc Moult degildir elbette,ben o yazıyı sizin kuşlarınız için yazmadım sadece bu hastalıgın ne oldugunu net olarak belirttim..Sizin kuşları göremedigim için ne desem olmaz. ama anladıgım kadarıyla hayvanlar bayagı bir hastalık atlatmış ve bu arada kuşlara pek çok ilaç vermişsiniz iyileştirmek için bu ilaçların iyileştirici özellikleri kadar pek çok yan etkileride olmuştur  bu kaçınılmazdır.Bu problemler yavrularıda etkilemiş ve bu problemler meydana gelmiş olabilir,bununda göz önüne alın ve hayvanları bir müddet dinlendirin bence.Bu arada iyi bir bakım kürüde uygularsanız faydalı olacaktır.Toparlanmalarına katkı vermek için 1 litre suya 1 ml CATASOL ve 0,5 ml  BEROVİT katarak haftada 1 kez ,1 ay uygulayın faydasını göreceksiniz.
Bora bey evet neredeyse kuşların tamamı ölümden döndü,keşke bir kaç ay daha yumurtlatmasaydım.

son bir kaç kuşum kurumaya girmiş jilet gibi olmuştu.Berovit'i şırınga yardımıyla bu kuşlara verdiğimde çok hızlı bir iyileşme göstermişti.Şimdi tavsiyenizle yavrularada uygulayacağım.

Catasol şuan elimde yok ama onuda temin ederim.

Değerli bilgileriniz için teşekkürler

BORABAY

Uzman Üyemiz
Adı
BORA
Soyadı
DERİCİ
Umarımkuşlarınız bir an önce iyileşirler.BEROVİT vererek iyleştirdim dediginiz kuşlarınızda emin olun KURUMA hastası degillermiş ama önemli olan iyileşmeleri.

babaçi

Takipçi Üyemiz
Adı
Coşkun
Soyadı
TIKIZ
Bora DERİCİ' Alıntı:
Umarımkuşlarınız bir an önce iyileşirler.BEROVİT vererek iyleştirdim dediginiz kuşlarınızda emin olun KURUMA hastası degillermiş ama önemli olan iyileşmeleri.
Bora bey iyi dilek ve önerileriniz için teşekkürler.