Geç Dönem Embriyo Ölümü

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Arkadaşlar merhaba,

Kuşları sobalı bir ortamda besliyorum. Ayrıca bir nem cihazı kullanmıyorum fakat sobanın üzerinde mutlak bir güğüm bulunur. Nem %35-50 arası gidip geliyor. Sıcaklık genelde 19 20 C. Ortam sobalı olduğu için ara ara 15-27 C sınırlarına ulaştığı da oluyor. Kuşlar yorgun, hasta, yaşlı, zayıf vs. değil. Haftada ortalama iki üç kez yumurta maması, yeşillik, filizlendirilmiş buğday veriliyor. Ortam ve kuşlar hakkında daha iyi nasıl bilgi verebilirim bilmiyorum, atladığım bir yer varsa yazmaya çalışırım.

Ortamı ve kuşları tasvir ettikten sonra asıl problemime geleyim: Yumurtaların %50'sinden fazlası zarı yırtıp, kabuğu kıramadan yumurta içinde ölüyor. Bu durum; vitamin, mineral vs. eksikliğinden mi kaynaklanıyor? Hani bir dünya katkı maddesinden bahsediliyor ya... Onlardan almanın mı vakti geldi yoksa başka bir problem mi var?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız müteşekkir kalırım.

Behzat TİĞİZ

Powermaxmama.com
Yönetici
Web sitesi
www.powermaxmama.com
Adı
Behzat
Soyadı
Tiğiz
ya yumurtanın kabugu serttir kalsiyum fazla geliyordur, yada bakteriyel bir sorun buyuk bir ihtimallede bakteriel bir sey olabilir, bu gibi durumlarda mikoplazma ve salmonelladan supheleniyoruz.

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Behzat TİĞİZ' Alıntı:
ya yumurtanın kabugu serttir kalsiyum fazla geliyordur, yada bakteriyel bir sorun buyuk bir ihtimallede bakteriel bir sey olabilir, bu gibi durumlarda mikoplazma ve salmonelladan supheleniyoruz.
Behzat Bey, çok teşekkür ederim yorumunuz için.

Dün, yumurtaların tamamı mı öldü acaba diye, yumurtaları ılık suya bıraktım. Baktım ki iki tanesi yaşıyor, tekrar yuvaya koydum. Sabah, yumurtalardan birinin çıktığını gördüm.

Sizin söylediğiniz durumları da araştırıp, bendeki ölümlerin sebebi bu olabilir mi bulmaya çalışacağım. Fakat, öyle zannediyorum ki, yumurta kabuğu kalınlığının da etkisi var.

İlgilendiğiniz, bilginizi paylaştığınız için müteşekkirim. Selamlarımla...

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
İbrahim Bey,
Behzat beyin dediklerine ilave olarak benimde başka bir duruma dikkatinizi çekmek istiyorum. Kuşlarınız sobalı odada olmasından dolayı ani ısı değişimlerine maruz kalıyor olabilirler. Kapı açılıp kapandıkça, açık kaldıkça, ve sobanın içinin geçmesi durumlarından ve ayrıca çok yandığında da sıcaklığın iyice yükselmesi durumundan bahsediyorum. Bu durumlar istense de istenmese de gerçekleşiyordur. Bu durumlar yani yani ısı değişimleri kuşlar üzerinde stres faktörü yaratır. Yumurtlama zaten başlı başına bir hassas dönem iken üzerine birde ani ısı değişimleri eklendiğinde olay iyice stresin artmasına sebebiyet verir.
Benim önerim streslerin etkilerini azaltmak için Topkim, Supravit Multivitamin takviyesi kullanmanız olacaktır. A,B,C,E ve diğer vitaminlerin yardımıyla kuşlarınız stresten kurtulup kuvvetli olarak yumurtlama ve dolayısı ile sağlıklı üretim yapabileceklerdir ve ortamdaki değişimlere toleransları daha fazla olacaktır.
Ben elimde olan Hobi E + Hobi S marka vitaminleri prospektüslerine uygun olarak kullanıyorum. Kullanmaya başlamamla birlikte kuşların sesleri belirgin şekilde arttı. Vitamin takviyesinin işe yaradığını seslerinin artışından anlayabilirsiniz.

Tabi buradan şu anlaşılmasın hazır yumurtanın içindeki duruma multivitamin takviyesinin bir faydası olmaz ancak anne ve babayı güçlü tutarak sağlıklı yavruların gelmesine ve sağlıklı gelişmesine faydası olur. Birde doğmuş yavrularınızın gelişmesine ve hayatta kalmasına faydası olur.

Saygılarımla

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Ayhan OTÇUOĞLU' Alıntı:
İbrahim Bey,
Behzat beyin dediklerine ilave olarak benimde başka bir duruma dikkatinizi çekmek istiyorum. Kuşlarınız sobalı odada olmasından dolayı ani ısı değişimlerine maruz kalıyor olabilirler. Kapı açılıp kapandıkça, açık kaldıkça, ve sobanın içinin geçmesi durumlarından ve ayrıca çok yandığında da sıcaklığın iyice yükselmesi durumundan bahsediyorum. Bu durumlar istense de istenmese de gerçekleşiyordur. Bu durumlar yani yani ısı değişimleri kuşlar üzerinde stres faktörü yaratır. Yumurtlama zaten başlı başına bir hassas dönem iken üzerine birde ani ısı değişimleri eklendiğinde olay iyice stresin artmasına sebebiyet verir.
Benim önerim streslerin etkilerini azaltmak için Topkim, Supravit Multivitamin takviyesi kullanmanız olacaktır. A,B,C,E ve diğer vitaminlerin yardımıyla kuşlarınız stresten kurtulup kuvvetli olarak yumurtlama ve dolayısı ile sağlıklı üretim yapabileceklerdir ve ortamdaki değişimlere toleransları daha fazla olacaktır.
Ben elimde olan Hobi E + Hobi S marka vitaminleri prospektüslerine uygun olarak kullanıyorum. Kullanmaya başlamamla birlikte kuşların sesleri belirgin şekilde arttı. Vitamin takviyesinin işe yaradığını seslerinin artışından anlayabilirsiniz.

Tabi buradan şu anlaşılmasın hazır yumurtanın içindeki duruma multivitamin takviyesinin bir faydası olmaz ancak anne ve babayı güçlü tutarak sağlıklı yavruların gelmesine ve sağlıklı gelişmesine faydası olur. Birde doğmuş yavrularınızın gelişmesine ve hayatta kalmasına faydası olur.

Saygılarımla
Ayhan Bey,
Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim. Yüksek aralıklı ısı ve nem değişimi de beni şüpheye düşürdüğü için özellikle bunların geniş aralıklarda gidip geldiğini belirtmiştim.

Fakat, bu yüksek aralıklı ısı ve nem değişimi neden erken veya orta dönem embriyoda etki etmiyor da çıkım günü veya bir gün öncesinde etki ediyor? Buna cevap bulamadım. Kümesimdeki kuşların -8 çift- ortalama yumurta doluluğu %85 90 civarında. Dolu yumurtaların da çıkım günü veya çıkımdan bir günden önce ölme oranları ise çok yüksek. Erken dönem embriyo ölümü neredeyse hiç yok, orta dönemde ise çok az. Behzat Bey'in: ''büyük bir ihtimallede bakteriel bir sey, bu gibi durumlarda mikoplazma ve salmonelladan supheleniyoruz.'' ifadesi dikkat çekici.
Bahsettiğiniz mutlivitaminden ben de ara ara kullanıyorum. Aşırı yükleme yapmamak için sık kullanmıyorum.
İlginiz ve yorumunuz için tekrar teşekkür ederim. Selamlarımla...

alibeyk

Uzman Üyemiz
Adı
mert
Soyadı
aydın
Nem cihazi kullanmadiginizi ancak
Nemin %35-50 arasinda oldugunu soyluyorsunuz???
Embiryolarin olusup gelisip yumurtadan cikamamasinin nedeni ise yumurta kabuklarinin normalden kalin veya sert olusudur.
Benim yorumum nemle ilgili sıkıntı olduğudur.
Nemi yukseltirseniz sorununuz cozulur
Nem ölçer alip deneyin...

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
İbrahim Bey,

Bende sadece 1 çiftte bahsettiğiniz problem oluyordu. O dişide daha sonra sizlere ömür öldü. Ben neden olduğunu ve sadece o dişinin yumurtalarında olduğunu henüz çözemedim. Erkeğini ise bildiğim çok güçlü bir dişi ile eşlendirdim. Şimdi o problem kalmadı. Benim şüphem hala dişiden yana. Doğru bir tedavi ile sonuca ulaşabilirseniz lütfen bizlerle de paylaşınız. Sonuçlarınızı çok merak ediyorum.

Saygılarımla

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Mert AYDIN' Alıntı:
Nem cihazi kullanmadiginizi ancak
Nemin %35-50 arasinda oldugunu soyluyorsunuz???
Embiryolarin olusup gelisip yumurtadan cikamamasinin nedeni ise yumurta kabuklarinin normalden kalin veya sert olusudur.
Benim yorumum nemle ilgili sıkıntı olduğudur.
Nemi yukseltirseniz sorununuz cozulur
Nem ölçer alip deneyin...
Mert Bey,
Evet, nem cihazı kullanmıyorum fakat sobanın üstündeki güğümün sağladığı bir nem var. Higrometremin gösterdiği nem oranı ise yorumda bahsettiğim %35 ila 50 arasında görünüyor. Üzerinde Germany yazan, güvendiğim bir higrostat idi fakat bozulmuş ve beni yanıltıyor olabilir. Sizin sorgulamanızın ardından yeniden düşünme fırsatı buldum ve... Benim higrostat muhtemelen bozulmuş. 20-25C'de %50 nem hissedilir seviyeye ulaşmış bir nem olmalı fakat kuşları beslediğim odada öyle bir nem hiç olmadı.

Öyleyse sizin dikkat çektiğiniz nokta ile Behzat Bey'in dikkat çektiği mesele problemi çözmek için başlangıç noktamız olacak.

Kuşlara ilaç yüklemesi yapmadan önce, sobanın üzerine yayvan bir kapta su koyup, elden gelen max. neme ulaşmaya çalışacağız.

Teşekkür ederim. Selamlar...

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Ayhan OTÇUOĞLU' Alıntı:
İbrahim Bey,

Bende sadece 1 çiftte bahsettiğiniz problem oluyordu. O dişide daha sonra sizlere ömür öldü. Ben neden olduğunu ve sadece o dişinin yumurtalarında olduğunu henüz çözemedim. Erkeğini ise bildiğim çok güçlü bir dişi ile eşlendirdim. Şimdi o problem kalmadı. Benim şüphem hala dişiden yana. Doğru bir tedavi ile sonuca ulaşabilirseniz lütfen bizlerle de paylaşınız. Sonuçlarınızı çok merak ediyorum.

Saygılarımla
Ayhan Bey, bende yeni başlayan ve genel bir problem bu. Çıkımına birkaç gün kalmış başka bir kuşum var. Altında üç yumurta bıraktım ve ılık suda embriyo testi yaptım, üçü de canlı. Mert Bey'in yorumuna verdiğim cevapta da ifade ettiğim gibi, nem oranını elden geldiğince artırarak, problemin çözüme ulaşıp ulaşmayacağına bakacağım inşallah.

İnşallah nem odaklıdır da... Hayvanlara ilaç yüklemesi yapmak zorunda kalmayız...

Bir haftaya kadar, üç yumurta üzerinden neticeleri sizlerle paylaşacağım inşallah.

Selamlarımla...

ahmet toprak

Uzman Üyemiz
Adı
ahmet
Soyadı
toprak
öncelikle geçmiş olsun benim fikrim ısı ve nem durumuyla alakalı ısı değişiliği yani arada ki fark büyük olduğunda bu durumlar yaşanabiliyor mikrobik bi durumda son haftada değil her vakit embiriyo gelişirken ölümler olur gibi geliyor umarım en kısa sürede sorun ortan kalkar sağlıklı üretimler

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Ahmet TOPRAK' Alıntı:
öncelikle geçmiş olsun benim fikrim ısı ve nem durumuyla alakalı ısı değişiliği yani arada ki fark büyük olduğunda bu durumlar yaşanabiliyor mikrobik bi durumda son haftada değil her vakit embiriyo gelişirken ölümler olur gibi geliyor umarım en kısa sürede sorun ortan kalkar sağlıklı üretimler
Ahmet Bey, yorumunuz için teşekkür ederim.

Ahmet Bey, ısıdan da ziyade nem sorunu gibi... Isıdan kaynaklansa da yarıda ölümler olmaz mı?

Selamlarımla...

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Rapor 1

Sabah işe çıkarken çıkımlarına birkaç gün kaldığını tahmin ettiğim yumurtaların üzerine fıskiye ile ılık su sıktım. Hatta biraz da yuvalığın içine sıktım ılık sudan. Bunu yaparken de büyük bir endişe içindeydim: Dişi kuşum oldukça asabi bi kuş, huylanırsa yatmayıverir. Neyse, uztamayayım. Akşam eve döndüğümde bir tane yavrunun oldukça sağlıklı olarak yumurtadan çıktığını gördüm. Diğerlerinin canlılığını ılık su testi ile yaptım, onların da yaşamsal faaliyetlerinin devam ettiğini gözlemledim.

Nasib olursa, diğer yumurtaların da akibeti konusunda bilgi vermeye devam edeceğim.

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Rapor 2: Biraz önce -altında üç tane dolu yumurta bıraktığım çiftin- 2. yavrusu da çıktı. Sabah yaptığım kontrolde 3. yavrunun da yaşamsal faaliyetinin devam ettiğini gözlemledim.

Benim higrometrenin gösterdiği değerin, gerçek nem değerleriyle uzaktan yakından alakası yokmuş maalesef. Ben de biraz amele usulüyle kalibre etmeye çalıştım: Higrometreyi pencerenin dışına koydum. Meteorolojinin sitesini açtım. Meteoroloji'nin Konya için verdiği değerleri gösterinceye kadar higrometrenin ayar düğmesini oynadım. Elbette hassas ölçüm isteyen yerlerde işe yaramaz ama bana üç aşağı beş yukarı bir nem değeri veriyor. Bu şekilde kalibre edilmiş higrometrenin kuşların ortamında gösterdiği nem değeri %40-45 civarında. 24 saatte aşağı yukarı 2 litre su buharlaşıyor, %40 neme bu şekilde ulaşabiliyorum.

Benim gibi ultra amatör arkadaşlar,
Kış vakti bağıl nem, sıcak ortamda oldukça düşüyor. Üretimhanenizde, üterim için gerekli neme ulaşabilmek için nem verici kaynaklara ihtiyacınız olacaktır.
Topu topu 8 çifti olan bir hobici olarak, bu sezon üç çiftimin yumurtalarının büyük kısmını kuru hava sebebiyle kaybettim. En azından siz böyle basit bir sorundan üretim randımanınızı düşürmeyin.

Allah izin verirse üçüncü yumurtanın akibetini de sizlerle paylaşacağım.

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Mert AYDIN' Alıntı:
nem üretimde çok önemlidir.

yavrularınız hayırlı olsun.
Teşekkür ederim Mert Bey.

Evet, ne yazık ki acı şekilde tecrübe etmiş olduk, nem üretimde önemliymiş.

Bundan sonra ilk işim nem cihazı almak olacak. Nem cihazı alabilmek için de kuş satmam gerekecek.

Baktım ki; harcamaların ardı arkası kesilmiyor, kendi kendime bir karar verdim: Bundan sonra kuş sattıkça harcama yapacağım. Acemilikle birlikte epeyce para harcadım bu işe...

Web sitesi
www.facebook.com
Adı
İbrahim
Soyadı
ÇETİNER
Nihai rapor yahut mutlu son  ;)

Arkadaşlar, bu sabah yuvalıkta üçüncü ve son yavruyu da gördüm. Üretimhanemizin tek problemi nem imiş. İnsan, bir taraftan problemin sadece bu oluşuna sevinirken diğer taraftan kaybettiği yavrulara üzülmüyor değil.

Konuya yorum yazan tüm arkadaşlara müteşekkirim. Bi-iznillah sayenizde üç can yaşama tutundu. Sağolun.

AyhanOtcuoglu

Site Moderatörü
Yönetici
Adı
Ayhan
Soyadı
OTÇUOĞLU
İbrahim ÇETİNER' Alıntı:
Nihai rapor yahut mutlu son  ;)

Arkadaşlar, bu sabah yuvalıkta üçüncü ve son yavruyu da gördüm. Üretimhanemizin tek problemi nem imiş. İnsan, bir taraftan problemin sadece bu oluşuna sevinirken diğer taraftan kaybettiği yavrulara üzülmüyor değil.

Konuya yorum yazan tüm arkadaşlara müteşekkirim. Bi-iznillah sayenizde üç can yaşama tutundu. Sağolun.
İbrahim Bey,

Sorunun bulunmasına ve çözüme sevindim. Umarım arkadan gelen yumurtlarınızda da aynı sorun nüksetmez.
Bu konuda başka gelişmeler olursa lütfen yine bizleri bilgilendiriniz.